Επαγγελματικός Κατάλογος

6 Tips για την Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού σου Συστήματος

Νιώθεις αδυναμία, κόπωση ή στρες; Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού, θα αποβάλλει από πάνω σου όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωή σου. Το ανοσοποιητικό σύστημα, αποτελείται από ένα σύνολο οργάνων και μηχανισμών που επανδρώνουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ιούς, μικρόβια, μύκητες και παράσιτα, που επιδιώκουν να φωλιάσουν και να κάνουν κακό στον οργανισμό μας.

Καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός, έρχεται αντιμέτωπος με εκατομμύρια βλαβερούς μικροοργανισμούς και χρησιμοποιεί αμυντικούς μηχανισμούς, για να εμποδίσει την είσοδο και την ανάπτυξή τους. Όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονται χωρίς να το καταλάβουμε, όταν όμως το καταλάβουμε παρουσιάζουμε συμπτώματα.

Σίγουρα έχεις ακούσει τη φράση <<Εγώ έχω καλό ανοσοποιητικό>>. Συνήθως, ακούγεται από όσους δεν αρρωσταίνουν εύκολα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις, είναι ότι μπορείς κι εσύ να χτίσεις ένα καλό ανοσοποιητικό ακολουθώντας κάποιες καλές συμβουλές. Στη συνέχεια, θα μάθεις 10 Tips για την Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού που είναι απλά και αποτελεσματικά.

1.      Καλός ύπνος

Ο ύπνος, λέει ο λαός, θρέφει τα παιδιά κι αυτό είναι σωστό. Από πολύ μικρή ηλικία, ο ύπνος είναι απαραίτητος για την σωστή ανάπτυξή, την καλή λειτουργία των οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο οργανισμός αναζωογονείται, ανακτά τις δυνάμεις του, αποταμιεύει ενέργεια κι αυτό οδηγεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν κοιμούνται καλά και κοιμούνται λίγες ώρες, έρευνες δείχνουν ότι παρουσιάζουν ταλαιπωρημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται κατά μέσο όρο εφτά ώρες, ώστε να προλαβαίνει ο οργανισμός να ξεκουράζεται. Ακόμη, ο ύπνος πρέπει να γίνεται χωρίς παρεμβολές, δηλαδή ανοικτή τηλεόραση, μουσική, ήχους από κινητό κ.α.

2.      Η πρόσληψη βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D, θωρείται πολύ σημαντική στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η πρόσληψή της μπορεί να γίνει, είτε με την έκθεση στον ήλιο, είτε μέσα από διάφορες τροφές όπως είναι ο σολομός, το σκουμπρί, τα αυγά, τα μανιτάρια, το τυρί, το συκώτι αλλά και με χάπι βιταμίνης d που θα το προμηθευτείς σε φαρμακεία. Το παράδοξο με τη βιταμίνη D, είναι ότι στην Ελλάδα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παρουσιάζουν έλλειψη της βιταμίνης, παρότι ζούμε σε χώρα που απολαμβάνει τον ήλιο τις περισσότερες ημέρες του χρόνου.

Εάν βάλεις τη βιταμίνη D, στην καθημερινότητά σου, πολύ γρήγορα θα νιώσεις ευεξία και χαρά. Η συνδρομή της στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι μεγάλη, ωστόσο η d, δε βοηθάει στην μη εκδήλωση της ασθένειας, αλλά στη καλυτέρευση των συμπτωμάτων και τη γρήγορη ανάρρωση. Υπάρχουν βιταμίνες που βοηθούν στη θωράκιση του οργανισμού και στην πρόληψη ασθενειών, ωστόσο μπορείς να απευθυνθείς στον γιατρό σου για να μάθεις τις βιταμίνες που χρειάζεται ο δικός σου οργανισμός.

3.    Η σωστή διατροφή.

Γνωρίζουμε, ότι ο παράγοντας διατροφή, παίζει ρόλο στην πλειοψηφία των ζητημάτων που αφορούν την υγεία και γι’ αυτό δεν μπορούμε να τον παραλείψουμε. Όσο κι αν σου αρέσει το junk food, τα φρούτα, τα λαχανικά, η πρωτεΐνη, οι ηλεκτρολύτες και τα φυτικά τρόφιμα, είναι εκείνα που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Στο <<Πώς γίνεται η ενίσχυση του ανοσοποιητικού με φυσικό τρόπο>>, μπορείς να μάθεις 6 Βασικά Τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Εντάσσοντας στο καθημερινό σου μενού, τέτοιου είδους τροφές, δίνεις στον οργανισμό σου, βιταμίνες, αμινοξέα και πρωτεΐνες που βοηθούν στην υγεία των κυττάρων και κατ’ επέκταση στο γερό ανοσοποιητικό.

4.      Τακτική άσκηση.

Όταν λέμε άσκηση, δεν εννοούμε να ξεκινήσεις κάποιο άθλημα. Και το απλό περπάτημα, θα κάνει πολύ καλό στο ανοσοποιητικό. Η άσκηση, βοηθά στην απελευθέρωση των τοξινών του σώματος, των ενδορφινών και στη μείωση των φλεγμονών. Καθώς ασκείσαι μειώνεται το άγχος και το στρες και δημιουργείται ένα αίσθημα εφορίας και ευεξίας. Πολλοί ειδικοί προτείνουν την άσκηση σε εξωτερικό χώρο, καθώς εκεί ο οργανισμός εισπνέει καθαρό αέρα, δηλαδή οξυγόνο. Το οξυγόνο ενισχύει τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία με τη σειρά τους αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τους ιούς και τα βακτήρια. Προσπάθησε λοιπόν, να εντάξεις ένα εύκολο πρόγραμμα άσκησης περίπου τρεις φορές την εβδομάδα και θα δεις άμεσα ότι ο οργανισμός σου θα δυναμώσει.

5.      Αποφυγή αλκοολούχων ποτών.

Το αλκοόλ, μπορεί να προσφέρει σε πολλούς μία αίσθηση εφορίας, όμως στον οργανισμό έχει αρνητικές επιπτώσεις. Όταν καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ο οργανισμός αρχίζει την προσπάθεια αποτοξίνωσης και αποβολής αυτής της ουσίας κι έτσι το ανοσοποιητικό μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Το ανοσοποιητικό μένει εκτεθειμένο σε πιθανούς κινδύνους και οι μηχανισμοί προστασίας αποδυναμώνονται. Η αποφυγή κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, μόνο θετικά μπορεί να επιδράσει στον οργανισμό και να βελτιώσει τη λειτουργία του.

6.      Απαλλαγή από στρες μέσα από συνεδρίες και διαλογισμό.

Το άγχος και το στρες, για τους περισσότερους από εμάς είναι καθημερινό. Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, το αυξάνουν με αποτέλεσμα πολλές φορές ο οργανισμός μας να παραλύει και να γίνεται ευάλωτος σε ιούς, βακτήρια, μύκητες κ.α. Μπορεί να σου ακουστεί παράξενο, όμως το υπερβολικό άγχος φέρνει αρρώστιες. Πώς γίνεται αυτό;

Όσο περισσότερο άγχος και στρες νιώθεις, τόσο πιο πολύ εκκρίνεις κορτιζόλη. Η κορτιζόλη είναι ορμόνη που εκρήγνυται όταν έχεις πολύ άγχος. Η υπερβολική έκκριση κορτιζόλης, εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, από το να επιτελέσει το έργο του, που είναι η προστασία του οργανισμού από οποιονδήποτε ξένο και βλαβερό μικροοργανισμό. Για να αναστρέψεις αυτή την κατάσταση, πρέπει να αντιμετωπίσεις το στρες. Μερικές έξυπνοι μέθοδοι είναι ο διαλογισμός αλλά και οι συνεδρίες με έναν ψυχολόγο. Εσύ θα επιλέξεις, τη μέθοδο που ταιριάζει καλύτερα σε εσένα.

Σίγουρα, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό και έμμεσα, βελτιώνοντας για παράδειγμα την καλή λειτουργία του εντέρου με τη λήψη προβιοτικών. Μπορείς να ξεκινήσεις με τους παραπάνω τρόπους για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και να δοκιμάσεις κι άλλες μεθόδους. Πολύ σύντομα θα δεις μεγάλη διαφορά στη σωματική αλλά και τη ψυχική σου υγεία!

Αναστασία Κούρου
Η Αναστασία είναι Seo Analyst στον Χρυσό Οδηγό από τον Φλεβάρη του 2020. Απολαμβάνει να βλέπει μία καλή ταινία μυστηρίου, τρώγοντας ποπ κορν και ονειρεύεται ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Αρθρογραφεί εδώ και χρόνια και παράλληλα εξερευνεί τον κόσμο του SEO.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ