Επαγγελματικός Κατάλογος

Διατροφή Σκύλου: Πόσα γραμμάρια τροφής πρέπει να τρώει ο σκύλος;

Σας απασχολεί η διατροφή του σκύλου και το πόσα γραμμάρια τροφής πρέπει να τρώει ο σκύλος με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του; Για να είναι ο σκύλος σας πάντα υγιής και σε καλή φυσική κατάσταση, η διατροφή του πρέπει να αποτελείται από μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, λίπη και μέταλλα, καθώς και νερό.

Το αν θα του δώσετε υγρή ή ξηρά τροφή εξαρτάται κυρίως από το τι προτιμάτε εσείς, αλλά και ο σκύλος σας. Μπορεί, βέβαια, να επιλέξετε να συνδυάσετε υγρή και ξηρά τροφή. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορα είδη τροφών, μέχρι να βρείτε αυτό που του αρέσει περισσότερο. Οποιαδήποτε τροφή υψηλής ποιότητας και αν διαλέξετε, θα προσφέρει στο σκύλο σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για τη διατήρηση της υγείας του.

Αν ο σκύλος σας έχει προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα γαστρεντερικά ή δερματικά, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας συστήσει κάποια ειδική τροφή, που θα τον βοηθήσει και να σας συμβουλεύσει για το πόσα γραμμάρια τροφής πρέπει να τρώει ο σκύλος.

Από τη στιγμή που θα καταλήξετε στην κατάλληλη τροφή για το σκύλο σας, δεν θα χρειαστεί να την αλλάξετε ξανά, μέχρι να μεγαλώσει αρκετά και να είναι, πια, ηλικιωμένος. Θα πρέπει, βέβαια, να παρακολουθείτε πάντα τη φυσική κατάσταση του σκύλου σας και να είστε πάντα σε εγρήγορση, σε περίπτωση μεγάλης απώλειας ή πρόσληψης βάρους, προκειμένου να αναθεωρήσετε, αν χρειαστεί, τη διατροφή του.

Πόσο πρέπει να ταΐζετε το σκύλο σας;

Η ποσότητα της τροφής που πρέπει να τρώει ο σκύλος σας εξαρτάται από την ηλικία του, το βάρος του, αλλά και από τη ράτσα του, τον τρόπο ζωής του και τη σωματική του κατάσταση. Καλό είναι να συμβουλεύεστε τις οδηγίες που βρίσκονται πάνω στις συσκευασίες των τροφών, αλλά να ακολουθείτε και το ένστικτό σας, όσον αφορά το σκύλο σας. Σε περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών του σκύλου, να ακούτε πάντα τον κτηνίατρο, ο οποίος θα σας πει ακριβώς πόσα γραμμάρια τροφής πρέπει να τρώει ο σκύλος.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με αυτές τις ποσότητες, ελέγχοντας παράλληλα το βάρος του, και, αν χρειαστεί, να αυξήσετε ή να μειώσετε την τροφή του, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του σκύλου. Για παράδειγμα, αν ένας σκύλος είναι πολύ δραστήριος, όπως ένα κυνηγόσκυλο, τότε χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα τροφής σε σχέση με έναν οκνηρό σκύλο, που δεν κάνει καμία δραστηριότητα, ή σε σχέση με έναν ηλικιωμένο σκύλο.

Κάθε σκύλος έχει διαφορετικές ανάγκες γι αυτό και δεν είναι δεδομένη η απάντηση στο πόσα γραμμάρια τροφής πρέπει να τρώει ο σκύλος, αλλά αυτό που προέχει είναι να τρώει αρκετά, για να είναι υγιής. Όταν έχει ιδανικό βάρος, καθώς χαϊδεύουμε τη ράχη του πρέπει να αισθανόμαστε τα πλευρά του εύκολα. Τα πλευρά του δεν πρέπει να φαίνονται καθαρά, αλλά δεν πρέπει και να καλύπτονται από παχύ στρώμα λίπους.

Πόσα γραμμάρια τροφής πρέπει να τρώει ο σκύλος;

Το ερώτημα πόσα γραμμάρια τροφής πρέπει να τρώει ο σκύλος, παίρνει πολλές απαντήσεις. Στη συνέχεια, θα αναλύσουμε την ποσότητα της τροφής σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σκύλου. Οι ενήλικοι υγιείς σκύλοι, με φυσιολογική δραστηριότητα (περπάτημα) και κανονικό βάρος χρειάζονται περίπου το 2-3% του βάρους τους σε γραμμάρια τροφής την ημέρα. Πιο αναλυτικά, οι μικρόσωμοι σκύλοι χρειάζονται το 3%, οι σκύλοι μεσαίου μεγέθους το 2,5-3% και οι μεγαλόσωμοι σκύλοι το 2-2,5%. Αν ο σκύλος είναι υπέρβαρος, τα ποσοστά αυτά μπορούν να μειωθούν κατά 20-30%. Οι ενήλικοι υγιείς σκύλοι με έντονη δραστηριότητα (τρέξιμο) και κανονικό βάρος χρειάζονται το 3-4% του βάρους τους την ημέρα.

Οι ενήλικοι υγιείς σκύλοι με εξαιρετικά έντονη δραστηριότητα, όπως οι αγωνιστικοί σκύλοι, οι σκύλοι της αστυνομίας και τα κυνηγόσκυλα, χρειάζονται το 3-6% τους βάρους τους την ημέρα. Αλλά και οι στειρωμένοι σκύλοι, σε γενικές γραμμές χρειάζονται το 2-3% του βάρους τους την ημέρα. Στους ενήλικους σκύλους η τροφή συνιστάται να χωρίζεται σε 1-2 γεύματα την ημέρα.

Όσον αφορά τα κουτάβια, στην ηλικία των 2-3 μηνών χρειάζονται το 9-10% του βάρους τους σε γραμμάρια τροφής την ημέρα, χωρισμένο σε 3-4 γεύματα. Τα κουτάβια 3-4 μηνών χρειάζονται το 8-9% τη μέρα, χωρισμένο σε 3-4 γεύματα. Τα κουτάβια ηλικίας 4-5 μηνών χρειάζονται το 7-8% του βάρους τους την ημέρα, χωρισμένο σε 3-4 γεύματα. Τα κουτάβια ηλικίας 5-6 μηνών το 6-7% την ημέρα, χωρισμένο σε 3-4 γεύματα.

Τα κουτάβια ηλικίας 6-8 μηνών το 5-6%, χωρισμένο σε 3-4 γεύματα. Τέλος, τα κουτάβια ηλικίας 8-10 μηνών χρειάζονται το 4-5% του βάρους τους την ημέρα, χωρισμένο σε 2-3 γεύματα, ενώ τα κουτάβια ηλικίας 10-12 μηνών το 3-4% επί του βάρους τους την ημέρα, χωρισμένο σε 2-3 γεύματα. Σε γενικές γραμμές, τα κουτάβια χρειάζονται λίγο περισσότερο ασβέστιο στη διατροφή τους από τα ενήλικα σκυλιά.

Αν έχετε θηλυκή σε κατάσταση εγκυμοσύνης, για τα πρώτα 2/3 της εγκυμοσύνης χρειάζεται το 2-4% του βάρους της σε γραμμάρια την ημέρα, χωρισμένο σε 2 γεύματα. Για το υπόλοιπο 1/3 της εγκυμοσύνης χρειάζεται το 3-5% την ημέρα, χωρισμένο σε 2-4 γεύματα. Οι θηλυκές που θηλάζουν χρειάζονται το 3-6% του βάρους τους την ημέρα, ανάλογα με τον αριθμό των κουταβιών, το μέγεθος και την ηλικία τους, χωρισμένο σε 2-4 γεύματα.

Τα σκυλιά που ζουν έξω από το σπίτι το χειμώνα έχουν ανάγκη από περισσότερο φαγητό, για να διατηρήσουν το βάρος τους. Από την άλλη, η καθημερινή ποσότητα τροφής που χρειάζεται ο σκύλος μειώνεται συνήθως το καλοκαίρι, πράγμα το οποίο ισχύει για κάθε φυλή σκύλου. Απλά να θυμάστε ότι θα πρέπει να επιστρέψετε στην κανονική δοσολογία, όταν ξανακρυώσει ο καιρός.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι το νερό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των βασικών οργάνων του ζώου και για την απορρόφηση των βιταμινών και των άλλων θρεπτικών συστατικών της διατροφής του. Ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα να πίνει ο σκύλος σας επαρκή ποσότητα νερού.

Απαντήσαμε λοιπόν στο βασικό σου ερώτημα, πόσα γραμμάρια τροφής πρέπει να τρώει ο σκύλος, και σου δώσαμε και επιπλέον συμβουλές, ωστόσο ένας εξειδικευμένος κτηνίατρος θα εξετάσει τον σκύλο και θα σου δώσει μία εξατομικευμένη διατροφή.

Λαμπρινή Γρίβα
H Λαμπρινή είναι Quality controller - Copywriter στο xo.gr. Σπούδασε Φιλολογία, γιατί πάντα της άρεσε να ασχολείται με τις λέξεις και να ξεκλειδώνει τα κείμενα. Εργάζεται στο Χρυσό Οδηγό από το 2002.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ