Η στομαχική διαταραχή του σκύλου, είναι ένα συχνό φαινόμενο που μπορεί να τους ταλαιπωρήσει για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα. Σίγουρα, δεν είναι ότι καλύτερο να βλέπεις το σκύλο σου στεναχωρημένο και κουλουριασμένο, να ακούς γουργουρίσματα του εντέρου του και να οσμίζεσαι αέρια. Το χειρότερο όμως είναι ότι ο σκύλος ταλαιπωρείται, πονάει και χάνει τη διάθεσή σου για παιχνίδι, αγκαλιές και σκανταλιές.
Η στομαχική διαταραχή του σκύλου, μπορεί να προκύψει ξαφνικά, το θετικό είναι ότι τα αίτια είναι αρκετά και λόγω της συχνότητας του φαινομένου, οι κτηνίατροι μπορούν να εντοπίσουν το πρόβλημα άμεσα και μέσα από κάποιες εξετάσεις, να κάνουν τη διάγνωση.
Στη συνέχεια θα εξετάσουμε τα πιθανά αίτια της στοματικής διαταραχής στους σκύλους, τα σημάδια που φανερώνουν το πρόβλημα στο στομάχι, τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και μεθόδους πρόληψης. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα σημάδια που μαρτυρούν τη στομαχική διαταραχή του σκύλου.
Πως καταλαβαίνεις τη στομαχική διαταραχή του σκύλου; (Σημάδια)
- Κλαίει ή κάνει περίεργους θορύβους σαν να πονάει.
- Γρατζουνάει την πόρτα εισόδου ή τη μπαλκονόπορτα επίμονα σαν να θέλει να βγει για να ενεργηθεί.
- Είναι ανήσυχο, κάνει απότομες κινήσεις και δεν μπορεί να ηρεμήσει.
- Τριγυρνάει γύρω από τον εαυτό του.
- Είναι στεναχωρημένος και κουλουριασμένος στο κρεβατάκι του.
- Προσπαθεί να σκάψει το πάτωμα του σπιτιού.
- Δεν έχει όρεξη να φάει το φαγητό του.
- Είναι αδυνατισμένος.
- Ακούγεται θόρυβος από τα έντερά του.
- Κάνει εμετό ή διάρροια.
Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά κάποια σημάδια που πρέπει να σε ανησυχήσουν εάν τα βλέπεις στο σκύλο σου και να σου δημιουργήσουν υποψία για στομαχική διαταραχή του σκύλου. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μπορεί να παρατηρήσεις στον σκύλο σου και να σκεφτείς ότι πρέπει να πας στον κτηνίατρο.
Γενικότερα, η αλλαγή στη συμπεριφορά του, τις περισσότερες φορές είναι απόδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του. Και επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, μην αναβάλλεις την επίσκεψη στον κτηνίατρο και βοήθησε τον σκύλο να ξεπεράσει το πρόβλημά του.
Γιατί εμφανίζεται στομαχική διαταραχή του σκύλου και από τι προκαλείται;
Υπάρχουν δύο βασικά είδη στομαχικής διαταραχής στο σκύλο, κι αυτά είναι η γαστρίτιδα και η δυσπεψία. Η γαστρίτιδα, είναι φλεγμονή του στομάχου και μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Οι λόγοι που εμφανίζεται η γαστρίτιδα είναι αρκετοί και θα δούμε τους συχνότερους. Η δηλητηρίαση, η τροφική αλλεργία, η υπερφαγία, τοξικά φάρμακα, χημικά, κατανάλωση περιττωμάτων, πολύποδες, λοιμώξεις, ο καρκίνος και η νεφρική ανεπάρκεια, θα μπορούσαν να είναι τα αίτια της εμφάνισης της γαστρίτιδας.
Όπως καταλαβαίνεις, δεν μπορείς, να γνωρίζεις, τι ακριβώς είναι, χωρίς να έχει γίνει στο σκύλο οι απαραίτητες εξετάσεις και χωρίς να έχει γίνει η διάγνωση από το κτηνίατρο για τη στομαχική διαταραχή του σκύλου. Τα συμπτώματα που συνοδεύουν τη γαστρίτιδα είναι εμετός, ναυτία, απώλεια όρεξης και διάθεσης για παιχνίδι, στεναχώρια, κατάθλιψη, διάρροια κ.α.
Η στομαχική διαταραχή του σκύλου, προλαμβάνεται εάν αρχικά δίνεις μεγαλύτερη προσοχή στο τι ακριβώς καταναλώνει ο σκύλος. Σε ανύποπτο χρόνο, ο σκύλος μπορεί να φάει σκουπίδια, χημικά, περιττώματα και άλλα πράγματα που μπορεί να του δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα με το στομάχι. Ακόμη, εάν χορηγείται στο σκύλο κάποιο φάρμακο, πρέπει να εξεταστεί για να διαπιστώσεις ότι δεν είναι αλλεργικός. Τέλος, ο σωστός εμβολιασμός του σκύλου, θα βοηθήσει στην ενίσχυση του οργανισμού του και στην πρόληψη της στομαχικής διαταραχής.
Εάν ακολουθήσεις όλες αυτές τις συμβουλές και ο σκύλος εμφανίσει εντέλει γαστρίτιδα υπάρχουν οι εξής μέθοδοι αντιμετώπισης. Ο περιορισμός της τροφής, ειδικά εάν κάνει εμετούς για τις πρώτες δώδεκα ώρες είναι πολύ σημαντικός. Η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής μέχρι να διαπιστωθεί ότι δεν οφείλεται για την εμφάνιση της γαστρίτιδας και επεμβατικές μέθοδοι εφόσον διαπιστωθεί ότι η αιτία είναι η εμφάνιση καρκίνου ή πολύποδα. Επιπλέον, αντιβιοτικά και αντιεμετικά συνίστανται, εφόσον τα συστήσει ο ίδιος ο κτηνίατρος.
Τώρα, η δυσπεψία, είναι κι εκείνη συχνό πρόβλημα στους σκύλους και μπορεί να προκληθεί από την υπερκατανάλωση χημικών, σκουπιδιών, τροφίμων και άλλων πραγμάτων που οδηγούν σε ερεθισμό του εντέρου, από το άγχος και το στρες του σκύλου, από ξένα αντικείμενα που έφαγε ο σκύλος και δεν το πρόσεξες, από παγκρεατίτιδα και έλκος στομάχου.
Τα συμπτώματα της δυσπεψίας μοιάζουν με της γαστρίτιδας και είναι ο εμετός, τα αέρια, η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, η ανορεξία, η κακοσμία της αναπνοής, ο λήθαργος και ο πόνος στο στομάχι.
Για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, είναι καλό για το πρώτο δωδεκάωρο να μην καταναλώσει τροφή για να μην ερεθιστεί κι άλλο το στομάχι του. Με το πέρας του δωδεκαώρου, μπορείς να αρχίσεις να του δίνεις μικρή ποσότητα και σταδιακά να την αυξήσεις, εφόσον βλέπεις ότι καλυτερεύει. Έπειτα, καλό θα ήταν να ακολουθήσει μια ειδική διατροφή από τον κτηνίατρο. Ανά διαστήματα, πρέπει να του δίνεις μικρές ποσότητες νερού για να ενυδατώνεται. Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη στον κτηνίατρο, είναι απαραίτητη για να είσαι σίγουρος για την πορεία της υγείας του σκύλου.
Η στομαχική διαταραχή του σκύλου, είναι αντιμετωπίσιμη τις περισσότερες φορές και δεν πρέπει να σε φοβίζει. Επειδή, όμως το αίτιο μπορεί να είναι διαφορετικό, μόνο ένας κτηνίατρος μπορεί να σε καθησυχάσει και να δώσει απαντήσει στο πρόβλημα του σκύλου.