Επαγγελματικός Κατάλογος

Μεσιτική Αμοιβή: Όλα Όσα Χρειάζεται να Ξέρετε

Σίγουρα θα έχετε συζητήσει με άτομα που ενδιαφέρονται να νοικιάσουν ή να αγοράσουν σπίτι, τα οποία εκφράζουν δυσφορία για το γεγονός ότι θα πρέπει να μεσολαβήσει κάποιο μεσιτικό γραφείο και να πληρώσουν μεσιτική αμοιβή. Η δυσφορία αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι θεωρούν ότι πρέπει να πληρώσουν αμοιβή σε έναν άνθρωπο ο οποίος «απλώς» τους έδειξε ένα σπίτι, από αγγελία που πολλές φορές οι ίδιοι βρήκαν και για την οποία οι ίδιοι τηλεφώνησαν.

Πολλές φορές, επίσης, θα έχετε ακούσει την προειδοποίηση «Προσοχή στους μεσίτες!» ή τη σύσταση να αποφύγετε τις αγγελίες με μεσίτη. Κατά πάσα πιθανότητα, εκείνοι που έχουν τέτοια αρνητική διάθεση είχαν κάποτε μια κακή εμπειρία από μεσίτη. Δυστυχώς, υπάρχουν μεσίτες που τους ανατέθηκε να υποδείξουν ένα σπιτι και εξαφανίστηκαν ή που έπαιρναν χρήματα κάθε φορά που υποδείκνυαν ένα ακίνητο, ενώ δεν φρόντιζαν στο τέλος να ενοικιαστεί ή να πουληθεί. Προφανώς, οι άνθρωποι που ενεργούν κατ΄αυτόν τον τρόπο δεν είναι επαγγελματίες και, αρκετές φορές, δεν είναι καν πιστοποιημένοι μεσίτες.

Θα έχετε ακούσει, βέβαια, αρκετούς να έχουν νοικιάσει ή αγοράσει διαμέρισμα μέσω γνωστών. Γιατί, λοιπόν, να μην γλιτώσετε από το κόστος της μεσιτικής αμοιβής, ψάχνοντας στις αγγελίες χωρίς μεσίτη; Σίγουρα, το να βρει κανείς σπίτι χωρίς τη βοήθεια μεσίτη, φαίνεται να συμφέρει πολύ περισσότερο. Όμως αυτοί που τελικά βρήκαν σπίτι χωρίς να μεσολαβήσει μεσίτης, έχετε αναρωτηθεί πόσο καιρό χρειάστηκαν μέχρι να το πετύχουν; Μπορεί να χρειάστηκαν από 1 ως και 2-3 χρόνια αναζήτησης, ενώ, πιθανότατα, τα έξοδα που θα έχουν κάνει για να το βρουν είναι πολύ περισσότερα από τη μεσιτική αμοιβή που θα έδιναν.

Όσοι έχετε προσπαθήσει να αγοράσετε ένα σπίτι χωρίς μεσίτη, θα έχετε καταλάβει ότι πολλές φορές είναι δύσκολο να συνεννοηθεί κανείς με τους ιδιοκτήτες. Εκτός αυτού, ένας ιδιοκτήτης σχεδόν ποτέ δεν θα μιλήσει στον ενδιαφερόμενο για τα τυχόν μειονεκτήματα του ακινήτου. Από την άλλη, όταν κλείσετε ραντεβού με ένα μεσίτη, θα έχει κι εκείνος όφελος, αν είναι ειλικρινής μαζί σας όσον αφορά τα τυχόν προβλήματα του κάθε ακινήτου. Παράλληλα, θα μπορέσει να σας υποδείξει και άλλα ακίνητα, πιο κατάλληλα για εσάς, από τη μεγάλη συλλογή που έχει στο χαρτοφυλάκιό του.

Αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρόνο, άρα και χρήμα, αν δεν θέλετε να αναζητάτε για μήνες και χρόνια κάποιο ακίνητο, προσπαθώντας να επικοινωνήσετε με απρόθυμους ιδιοκτήτες, αν θέλετε να διατηρήσετε την ψυχική σας ηρεμία, ζητήστε τη συμβολή ενός μεσίτη.

Τι είναι η μεσιτική αμοιβή;

Η μεσιτική αμοιβή είναι η αμοιβή που θα δώσετε στο μεσίτη επειδή σας υπέδειξε κάποιο συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο αγοράσατε ή νοικιάσατε. Αυτή η αμοιβή δεν ορίζεται από κάποια νομοθεσία, δεν υπάρχουν κατώτατα νόμιμα όρια, οπότε μπορείτε να τη διαπραγματευτείτε ελεύθερα.

Συνήθως στις αγοραπωλησίες, η μεσιτική αμοιβή ειναι το 2% της εμπορικής αξίας του ακινήτου απο τη μεριά του αγοραστή και το 2% απο τη μεριά του ιδιοκτήτη. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει, προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Αρκετές φορές οι μεσίτες τιμολογούν τις υπηρεσίες τους με ποσοστά που μπορούν να φτάνουνε και μέχρι το 7% .

Στις ενοικιάσεις, σε περίπτωση επαγγελματικής στέγης (καταστημάτων, γραφείων κ.λπ.), η αμοιβή συνήθως είναι 1 ενοίκιο απο το μισθωτή και 1 ενοίκιο απο τον εκμισθωτή, ενώ σε περίπτωση κατοικίας, η αμοιβή είναι μισό ενοίκιο κι από τις 2 πλευρές. Όλες αυτές οι αμοιβές επιβαρύνονται με το νόμιμο ΦΠΑ.

Αν επιλέξετε να αγοράσετε ενα ακίνητο μέσω μεσίτη, θα πρέπει να υπογράψετε μια εντολή υπόδειξης ακινήτου, στο οποίο θα ορίζεται η μεσιτική αμοιβή και θα αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του μεσίτη, όπως το ΑΦΜ του, καθώς και ο αριθμός Γ.Ε.ΜΗ. του. Οι μεσίτες εισπράττουν την αμοιβή τους μόνο όταν η υπόθεση που ανέλαβαν φτάσει στο συμβολαιογράφο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνετε αμοιβές προκαταβολικά, απλά και μόνο γιατί υπογράψατε εντολή υπόδειξης ακινήτου με κάποιον μεσίτη.

Να ξέρετε ότι, ειδικά στις αγοραπωλησίες, είναι πάντα προτιμότερη η αποκλειστική ανάθεση. Με αυτήν, ο πωλητής ενός ακινήτου αναθέτει μόνο σε έναν μεσίτη/μεσιτικό γραφείο να αναλάβει αποκλειστικά την προώθηση και την πώληση της ιδιοκτησίας του. Σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα (8 μήνες το μέγιστο), ούτε ο ο ιδιοκτήτης, ούτε άλλος μεσίτης θα ανακατευθούν με τη διαδικασία.

Το κίνητρο για να κάνει όλη τη δουλειά για εσάς ο μεσίτης, χωρίς να ασχοληθείτε εσείς, προκειμένου αυτή να γίνει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, είναι η υπόσχεσή σας να μην πουλήσετε μόνοι σας το ακίνητό σας για το διάστημα που εκείνος θα ασχολείται με αυτό. Στην περίπτωση που το κάνετε, ο νόμος λέει ότι ο αποκλειστικός σας μεσίτης πρέπει να πληρωθεί τη μεσιτική αμοιβή που έχετε συμφωνήσει.

Γιατί να πληρώσω μεσιτική αμοιβή;

Θα ξέρετε πολύ καλά ότι κανένας επαγγελματίας δεν θα σας προσφέρει ουσιαστικές  υπηρεσίες και δεν θα δείξει τον απαιτούμενο ενθουσιασμό, χωρίς να έχει το αντίστοιχο οικονομικό όφελος.

Αν η μεσιτική αμοιβή σάς δημιουργεί πρόβλημα, μπορείτε να μιλήσετε ανθρώπινα με το μεσίτη σας σχετικά με αυτήν. Μπορείτε να κάνετε κάποια διαπραγμάτευση ένα παζάρι, όπως θα κάνατε και με ένα άλλον επαγγελματία. Εξηγήστε του τη δυσκολία σας εγκαίρως και είναι πιθανόν να βρείτε μια πιο οικονομική λύση.

Όπως θα καταλάβατε από όλα αυτά, αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να επιλέξετε τον κατάλληλο μεσίτη, έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης,  με ικανότητες και γνώσεις, ο οποίος θα καταφέρει να δώσει μεγαλύτερη αξία στο ακίνητό σας και να επιτύχετε πολύ περισσότερες προσφορές. Προκειμένου να εξασφαλίσετε ότι απευθύνεστε σε επαγγελματία, ψάξτε στο γραφείο του για άδεια άσκησης επαγγέλματος και πιστοποιητικό μεσιτείας.

Αν, μάλιστα, απευθυνθείτε σε ένα μεγάλο μεσιτικό γραφείο της περιοχής σας ή της περιοχής που σας ενδιαφέρει, μπορεί να έχετε ακόμα περισσότερα οφέλη. Ένα σωστό κτηματομεσιτικό γραφείο γνωρίζει πολύ καλά τα διαθέσιμα ακίνητα κάθε περιοχής, αλλά και τους ιδιοκτήτες τους, ενώ για πολλά από αυτά έχει την αποκλειστική ανάθεση. Επιπλέον, οι συνεργάτες των έγκυρων μεσιτικών γραφείων είναι πιστοποιημένοι για τις γνώσεις τους, τις δεξιότητές τους, αλλά και για το ήθος τους και τις επικοινωνιακές τους ικανότητες.

Αυτοί, γνωρίζοντας τις ανάγκες σας, θα σας υποδείξουν μόνο τα ακίνητα που ταιριάζουν απόλυτα σε αυτές, ενώ θα σας ενημερώσουν για τα προτερήματα και τα ελαττώματα του κάθε ακινήτου, αλλά και για τις ιδιαιτερότητες του κάθε ιδιοκτήτη. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα.

Με λίγα λόγια, δεν πληρώνετε μεσιτική αμοιβή γιατί ο μεσίτης θα καταφέρει να πετύχει μια πιο χαμηλή τιμή για το ακίνητο που σας ενδιαφέρει. Οι υπηρεσίες που προσφέρει ένας μεσίτης, μέχρι να καταφέρει να βρει το κατάλληλο ακίνητο για εσάς, σε μια δίκαιη, για όλους, τιμή, με τη λιγότερη εμπλοκή σας στη διαδικασία, είναι πραγματικά πολύτιμες. Ουσιαστικά πληρώνετε το μεσίτη για το συντονιστικό, εγγυητικό και διαμεσολαβητικό ρόλο που θα έχει, μέχρι να υπογραφεί το οριστικό συμβόλαιο.

Αναστασία Κούρου
Η Αναστασία είναι Seo Analyst στον Χρυσό Οδηγό από τον Φλεβάρη του 2020. Απολαμβάνει να βλέπει μία καλή ταινία μυστηρίου, τρώγοντας ποπ κορν και ονειρεύεται ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Αρθρογραφεί εδώ και χρόνια και παράλληλα εξερευνεί τον κόσμο του SEO.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ