Επαγγελματικός Κατάλογος

Παζάρι για αγορά σπιτιού, tips

Έχετε κάνει ποτέ παζάρι για αγορά σπιτιού; Το σπίτι είναι η προέκταση του εαυτού μας και το καταφύγιο της οικογένειάς μας και όλοι θέλουμε να αποκτήσουμε ένα σπίτι και να νιώσουμε την ασφάλεια ενός δικού μας σπιτικού. Η αγορά σπιτιού είναι, ξεκάθαρα, η πιο σημαντική αγορά που μπορεί να κάνει κάποιος, κατά τη διάρκεια της ζωής του. Για αυτό και συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τη φράση, όταν δυσκολευόμαστε να πάρουμε μια απόφαση, “το σκέφτεσαι, λες και θα πάρεις σπίτι”.

Η διαδικασία αγοράς ενός σπιτιού δεν είναι εύκολη υπόθεση, γιατί απαιτεί πολύ ψάξιμο και τρέξιμο και, στο τέλος, αφού βρεις αυτό που θέλεις, σου αρέσει και σε καλύπτει, φθάνεις στο σημείο να διαπραγματευτείς την τιμή, για να πετύχεις το μέγιστο όφελος για την τσέπη σου. Η διαπραγμάτευση ή κοινώς το παζάρι για αγορά σπιτιού, είναι κάτι που επιβάλλεται να κάνεις  ή τουλάχιστον να προσπαθήσεις, αφού μόνο να κερδίσεις έχεις από αυτό. Και αν νομίζεις ότι είναι κάτι δύσκολο και δεν μπορείς να το υποστηρίξεις, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές μας που μόνο χρήσιμες θα σου φανούν.

  • Μοιράστε τη διαφορά ανάμεσα στις δυο τιμές

Ανάμεσα στην τιμή που προσφέρει το σπίτι ο πωλητής και σε αυτή που ζητάτε εσείς μέσα σπό το παζάρι για αγορά σπιτιού που κάνετε, καλό είναι να συμβιβάζετε τη διαφορά, φροντίζοντας η πρότασή σας να είναι λογική και να βρίσκεται κάπου στη μέση, ώστε να έχει αποτέλεσμα η προσπάθειά σας και ο υποψήφιος πωλητής να καλυφθεί ψυχολογικά και να μην αντιδράσει και αρνηθεί κατευθείαν.

  • Ξεκινήστε την πρότασή σας από χαμηλά

Αρχικά, ξεκινήστε το παζάρι για αγορά σπιτιού με πιο χαμηλό τίμημα από ότι προτίθεστε να καταβάλλετε και συνεχίστε, ανεβάζοντας το ποσό μέχρι να το φθάσετε στο ποσό που πραγματικά μπορείτε να διαθέσετε.

  • Θέστε συγκεκριμένους χρόνους στον πωλητή

Αφού κάνετε την προσφορά σας στον υποψήφιο πωλητή, πιέστε τον χρονικά να σας δώσει την απάντησή του μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, δείχνοντάς του ότι δεν είστε διατεθειμένος να τον περιμένετε για πολύ.

  • Κάνετε μικρές πρασαυξήσεις στην πρότασή σας

Εάν ο πωλητής δεν δεχθεί την αρχική πρόταση που του κάνατε, τότε μπορείτε να συνεχίσετε τις κρούσεις, επανερχόμενοι, ανεβάζοντας κάθε φορά και από λίγο  και βελτιώνοντας το προσφερόμενο ποσό.

  • Απαιτήστε κάτι υπερβολικό για να πετύχετε κάτι άλλο

Εστιάστε σε κάτι δευτερεύον για εσάς που δεν σας ενδιαφέρει και τόσο να το πετύχετε και απαιτήστε το. Αυτό, πιθανότατα, θα έχει ως αποτέλεσμα ο πωλητής να το αρνηθεί, αλλά έτσι όμως κρατάτε διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς και μπορείτε να υποχωρήσετε στο συγκεκριμένο, συνεχίζοντας τη διαπραγμάτευση, και να ζητήσετε κάτι άλλο, που σας ενδιαφέρει περισσότερο και είναι ρεαλιστικό, είτε είναι κάποια παραχώρηση  εκ μέρους του πωλητή ή κάποια οικονομικότερη προσφορά. Την οικονομικότερη προσφορά, μπορείτε να την πετύχετε μόνο μέσα από παζάρι για αγορά σπιτιού.

  • Κάντε μια απρόβλεπτη προσφορά

Έπειτα από αρκετές διαπραγματεύσεις που έχουν προηγηθεί και οι οποίες δεν έχουν την κατάληξη που θέλετε, υιοθετήστε μια απρόβλεπτη συμπεριφορά και κάντε μια πρόταση που δεν την περιμένει ο πωλητής, αιφνιδιάζοντάς τον, έχοντας αλλάξει, πρώτα, την προσφορά σημαντικά.

  • Κάντε την υψηλότερη προσφορά που μπορείτε

Σαν τελευταίο χαρτί στο παζάρι για αγορά σπιτιού που έχετε εμπλακεί, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε μία πρόταση με την υψηλότερη τιμή που μπορείτε να διαθέσετε και να περιμένετε να δείτε αν τη δεχθεί ή όχι ο υποψήφιος πωλητής. Αν αρνηθεί ο πωλητής, τότε το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να εγκαταλείψετε τη διαπραγμάτευση της αγοράς του συγκεκριμένου σπιτιού και να στραφείτε αλλού.

  • Να είστε αποφασιστικός

Η αποφασιστικότητα είναι ένα στοιχείο που μετράει υπέρ σας και σε αυτήν την περίπτωση. Δείξτε αποφασιστικότητα και σοβαρότητα και πάρτε πρωτοβουλίες, κάνοντας σαφή την προσφορά σας στον υποψήφιο πωλητή, μην αφήνοντας περιθώρια για παρερμηνείες και για υποχωρήσεις.

  • Γνωρίστε τον υποψήφιο πωλητή

Γνωρίζοντας την κατάσταση του υποψήφιου πωλητή, παίρνετε πολύτιμες πληροφορίες που θα σας φανούν χρήσιμες στη χάραξη της διαπραγματευτικής σας στάσης. Η οικονομική κατάσταση, λόγου χάρη, του πωλητή, η βιασύνη του να πουλήσει ή η άγνοιά του για τη ζήτηση των διαθέσιμων ακίνητων στην περιοχή του είναι στοιχεία που μπορούν να παίξουν ρόλο, ακόμη, και να καθορίσουν το παζάρι για αγορά σπιτιού και το τελικό ύψος της πρότασης που θα κάνετε για την αγορά του σπιτιού που σας ενδιαφέρει.

  • Αποχωρήστε από τη διαπραγμάτευση όταν πρέπει

Εάν έχετε φθάσει σε ένα οριακό σημείο που έχετε δώσει ότι είχατε να δώσετε στο παζάρι για αγορά σπιτιού και πιστεύετε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο, είτε γιατί δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά σας είτε γιατί ο πωλητής είναι ανυποχώρητος, είτε γιατί το κόστος μαζί με την μεσιτική αμοιβή είναι υψηλό, τότε καλό είναι να αποχωρήσετε άμεσα από αυτή τη διαδικασία, που σας κοστίζει χρόνο, μιας και θα μπορούσατε να επενδύσετε το χρόνο και την ενέργειά σας στην εξεύρεση άλλου ακινήτου.

Όταν βρεθείτε, λοιπόν, σε αυτήν την τόσο σημαντική διαδικασία της αναζήτησης και αγοράς του σπιτιού σας, θυμηθείτε αυτές τις λίγες και χρήσιμες συμβουλές για το παζάρι για αγορά σπιτιού που σας δίνουμε και προσαρμόστε τες, ανάλογα με τις συνθήκες. Μη ξεχνάτε, βέβαια, ότι υπάρχουν και οι επαγγελματίες που είναι σε θέση να σας βοηθήσουν και να σας υποστηρίξουν τόσο κατά την αναζήτηση, όσο και κατά τη διαπραγμάτευση της αγοράς. Μπείτε σήμερα κιόλας στο Χρυσό Οδηγό και βρείτε το Μεσιτικό Γραφείο που είναι κοντά σας και ταιριάζει με τις ανάγκες σας.

Κατερίνα Καραμίχου
Η Κατερίνα τελείωσε το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, άφησε την αγαπημένη της Ζίτσα, ένα πανέμορφο χωριό στα Γιάννενα, και ήρθε στην Αθήνα. Ανήκει στην οικογένεια του Χρυσού Οδηγού από το 2004.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ