Είσαι νέα μανούλα και είναι λογικό να έχεις αρχίσει να έχεις αγωνίες, ειδικά αν το παιδί καταπίνει αντικείμενα! Οι ανησυχίες και οι φόβοι σχετικά με το αγγελούδι σου και το πως πρέπει να αντιδράσεις σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, δυνητικά απειλητικές για τη ζωή και την ασφάλειά του είναι πάντα σε πρώτο πλάνο!
Μια κατάσταση που μπορεί να κορυφώσει την αγωνία σου είναι όταν το παιδί σου καταπιεί κάποιο αντικείμενο. Είναι απαραίτητο να έχουμε υπόψη μας ότι τα παιδιά είναι από τη φύση τους όντα περίεργα και έχουν τη φυσική τάση να ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους, φέρνοντας και βάζοντας τα πάντα στο στόμα τους.
Η φάση αυτή ξεκινάει από την ηλικία των 9 μηνών περίπου, όπου τα βρέφη αρχίζουν να αποκτούν τη δεξιότητα να πιάνουν με το δείκτη και τον αντίχειρά τους διάφορα αντικείμενα και κατ’ επέκταση να τα φέρουν στο στόμα τους. Τα περισσότερα ατυχήματα κατάποσης συμβαίνουν μεταξύ 9 μηνών και 3 ετών, από εκεί και πέρα το παιδί αρχίζει και αντιλαμβάνεται τι είναι φαγώσιμο ή όχι και αναπτύσσει την κρίση του, αποφεύγοντας την κατάποση αντικειμένων.
Η κατάποση αντικειμένων μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο και σε οποιοδήποτε χρόνο, για αυτό και απαιτείται εγρήγορση και ψυχραιμία για να την αντιμετωπίσεις.
Τα πιο συχνά αντικείμενα που καταπίνει ένα παιδί
Τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που καταπίνουν τα παιδιά είναι τα νομίσματα, οι μπαταρίες, τα καπάκια, τα κοσμήματα, όπως σκουλαρίκια ή χάντρες, τα μικρά κομμάτια από συναρμολογούμενα παιχνίδια, lego και playmobile, οι πιπίλες, αλλά και οι καρφίτσες, οι πινέζες και οι παραμάνες.
Την ίδια στιγμή, είναι επικίνδυνο να καταπιούν φαγώσιμα, τα οποία μπορούν να σταθούν στο λαιμό τους, όπως οι ξηροί καρποί, το ποπ κορν, τα σκληρά φρούτα, όπως μήλο, αχλάδι, αλλά και τα διαφόρων ειδών φάρμακα και χάπια.
Πρόληψη
Σίγουρα, υπάρχουν ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να προλάβουμε την κατάποση αντικειμένων από το βρέφος ή το νήπιο μας, με πιο βασική την απομάκρυνση από το οπτικό τους πεδίο όλων των προαναφερθέντων μικροαντικειμένων, που είναι επικίνδυνα για κατάποση.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε εκτεθειμένα σε κοινή θέα και σε απόσταση που μπορούν να φτάσουν τα παιδιά κάτι από όλα τα παραπάνω, γιατί τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προσπαθήσουν να τα προσεγγίσουν.
Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεις να δίνεις στο βρέφος να κρατάει παιχνίδια και μικροπράγματα την ώρα που τρώει, γιατί έτσι μπερδεύεται και μπορεί να πάρει λάθος μήνυμα και να ταυτίσει τα μικροαντικείμενα με το φαγητό.
Αντιμετώπιση
Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσεις την ηρεμία και τον έλεγχο των κινήσεών σου. Μη κάνεις κάποια βίαια κίνηση, προσπαθώντας να αφαιρέσεις το μικροαντικείμενο, γιατί μπορεί να τα κάνεις χειρότερα.
Σε περίπτωση που ο παιδί βήχει έντονα, ενθάρρυνέ το να συνεχίσει να βήχει. Αν τώρα το ξένο σώμα που κατάπιε το παιδί αποφράσσει τον αεραγωγό και το βλέπεις να δυσκολεύεται στην αναπνοή και να επιδεινώνεται η κατάστασή του, τότε δώσε του τις πρώτες βοήθειες και κάλεσε άμεσα ιατρική βοήθεια και οδηγίες στο 112.
Αν πάλι βλέπεις το παιδί σου να είναι σε καλή κατάσταση, έχοντας προηγουμένως καταπιεί κάποιο αντικείμενο, τότε πήγαινέ το στο πλησιέστερο νοσοκομείο για απεικονιστικό έλεγχο και για περαιτέρω εξετάσεις, ώστε να είσαι σίγουρος. Εφόσον πιστεύεις ότι υπάρχει πιθανότητα το παιδί να έχει καταπιεί κάποιο αντικείμενο, επιβάλλεται να το παρακολουθείς το επόμενο χρονικό διάστημα για πόνο, πυρετό, εμετούς ή τοπική ευαισθησία και στο πρώτο σύμπτωμα που θα παρουσιαστεί να απευθυνθείς στον παιδίατρο.
Η πλειονότητα των ξένων σωμάτων αποβάλλονται από το γαστρεντερικό σωλήνα με τις κενώσεις, χωρίς να προκαλέσουν βλάβη ή να απαιτούν κάποιου είδους παρέμβαση.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αφήσεις τον πανικό να σε καταβάλλει. Να θυμάσαι ότι για να αντιμετωπίσεις, χωρίς κανένα πρόβλημα, την κατάσταση, απαιτείται ψυχραιμία, ακόμη και στον τρόπο που θα αντιμετωπίσεις το παιδί, αφού πρέπει να το ρωτήσεις ήρεμα τι έχει καταπιεί, ώστε να μην τρομάξει και αντιδράσει και αυτό σπασμωδικά.
Επικοινώνησε αμέσως με τον παιδίατρο σου και τον ωριλά σου, ώστε να σου δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες. Ζήτα να ενημερωθείς από πριν από τον γιατρό σου για το τι ακριβώς πρέπει να κάνεις σε κάθε περίπτωση και σε κάθε ηλικία του παιδιού.