Επαγγελματικός Κατάλογος

Τι γίνεται όταν σου κάνουν Μήνυση: η Διαφορά με την Αγωγή!

Η μήνυση, συγχέεται συχνά με την αγωγή, ωστόσο η διαφορά τους, είναι μεγάλη. Εάν βρέθηκες στη δυσάρεστη θέση να σου κάνουν μήνυση ή αγωγή, καλό θα ήταν να γνωρίζεις τι είναι αυτές οι δύο νομικές έννοιες, τα έννομα αποτελέσματά τους καθώς και τις σπουδαιότερες διαφορές τους. Εδώ, θα πάρεις απαντήσεις στα ερωτήματά σου και θα αποκτήσεις μία συνολική εικόνα της κατάστασης και του τι έχεις να αντιμετωπίσεις.

Τι είναι η μήνυση;

Για να πούμε τα πράγματα απλά και κατανοητά, η μήνυση είναι η γνωστοποίηση στις Αρμόδιες Αρχές, οι οποίες είναι είτε ο Εισαγγελέας είτε οι Αστυνομικοί, μιας αξιόποινης πράξης για την οποία ζητείται η επέμβαση της Έννομης Τάξης ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και οι ευθύνες που αναλογούνται στον καθένα, στα πλαίσια της Ποινικής Διαδικασίας. Οι ποινές εξαρτώνται από τον τύπο της αξιόποινης πράξης και η επιβολή τιμωρίας μπορείς να είναι κάποιο χρηματικό ποσό αλλά και ποινή φυλάκισης.

Τι είναι η αγωγή;

Η αγωγή, αποτελεί το ένδικο βοήθημα, με το οποίο ο ενάγων, εκείνος δηλαδή που την ασκεί, διεκδικεί από τον εναγόμενο χρηματικό ποσό, καταδίκη ή διάπλαση έννομης σχέσης μεταξύ δύο προσώπων. Τα πιο γνωστά παραδείγματα αγωγής, είναι η αγωγή αποζημίωσης σε περιπτώσεις τροχαίου, η αγωγή διαζυγίου κ.α. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αγωγή, εντάσσεται στην Πολιτική Δικαιοσύνη και όχι στην Ποινική. Η διαδικασία της αγωγής, μπορεί να πάρει αρκετό χρονικό διάστημα και γι’ αυτό ο ενάγων καταθέτει αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να προστατευθεί νομικά και δικαστικά έως ότου ξεκινάει η εκδίκαση της υπόθεσης.

Διαφορά μήνυσης και αγωγής

Είναι πολύ λογικό κάποιος που δεν έχει επαφή με νομικές έννοιες να μπερδεύεται και να μη γνωρίζει τις διαφορές μήνυσης και αγωγής. Γι’ αυτό και θα αναφέρουμε επιγραμματικά τις σημαντικότερες διαφορές. Η μήνυση, έχει ως βασικό αποδέκτη τον εισαγγελέα, στον οποίο καταγγέλλεις ένα έγκλημα που γίνεται σε βάρος ενός τρίτου προσώπου. Σκοπός της μήνυσης είναι να τιμωρηθεί ο δράστης με μία ποινή και για την ποινή αποφασίζει το ποινικό δικαστήριο. Αντίθετα, η αγωγή κατατίθεται με σκοπό την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και γι’ αυτό αποφασίζει το πολιτικό δικαστήριο.

Γίνεται να κάνεις παράλληλα μήνυση και αγωγή;

Φυσικά και γίνεται. Υπάρχουν περιπτώσεις που για να εξασφαλίσει ο ενάγων την δικαστική του προστασία, πρέπει να καταθέσει τόσο μήνυση όσο και αγωγή. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις που κάποιος διαπράξει μία αξιόποινη πράξη σε βάρος κάποιου άλλου, με αποτέλεσμα στο πρόσωπο που τη δέχεται να προξενείται ζημία. Η ζημία στην οποία αναφερόμαστε, μπορεί να είναι μία οικονομική απάτη, υπεξαίρεση, κλοπή, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, βλάβη σε ξένη ιδιοκτησία, ηλεκτρονική παρενόχληση.

Με την υποβολή μήνυσης και αγωγής,  ζητάς αφενός τη νομική ποινική τιμωρία του δράστη και αφετέρου επιδιώκεις να λάβεις άμεση αποζημίωση για τη ζημία που σου έχει προκαλέσει. Άλλο ένα παράδειγμα είναι η συκοφαντική δυσφήμιση, στην οποία ο συνδυασμός αγωγής και μήνυσης επιβάλλεται καθώς το ποινικό δικαστήριο θα αποφασίσει για το εάν έχει διαπραχθεί αξιόποινη πράξη και το πολιτικό δικαστήριο, αποφασίζει το ύψος της αποζημίωσης για ηθική βλάβη.

Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι όταν κάνεις παράλληλα μήνυση και αγωγή, οι αποφάσεις των δύο δικαστηρίων, δεν είναι απαραίτητο ότι θα συμφωνούν. Για να γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρο, υπάρχει περίπτωση το ποινικό δικαστήριο να αποφασίζει ποινή φυλάκισης για απάτη αλλά το πολιτικό δικαστήριο να μην θέτει ποσό αποζημίωσης. Οπότε μην παραξενευτείς εάν αυτό συμβεί.

Τώρα που γνωρίζεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαφορά μήνυσης και αγωγής, μπορείς να καταλάβεις τι ακριβώς αντιμετωπίζεις. Σίγουρα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία δικηγόρο. Η νομοθεσία είναι περίπλοκη και αλλάζει. Μία επαγγελματική γνώμη θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιήσεις για να υπερασπιστείς το δίκιο σου και να τελειώσει σύντομα αυτή η περιπέτεια. Στον Χρυσό Οδηγό, θα βρεις τηλέφωνα, διευθύνσεις και χάρτες δρομολόγησης για αξιόπιστα δικηγορικά γραφεία στην γειτονιά σου!

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ