Επαγγελματικός Κατάλογος

Μνημόσυνο 40 Ημερών: Πότε Γίνεται και Ποιο το Κόστος

Το μνημόσυνο 40 ημερών, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της θρησκευτικής μας παράδοσης στο οποίο μαζεύονται φίλοι και συγγενείς του αποθανόντα και τιμούν τη μνήμη του. Πολλοί θεωρούν ότι αυτή η μέρα είναι λυτρωτική για όσους μένουν πίσω. Με το πέρας των σαράντα ημερών, οι συγγενείς έχουν πλέον συνειδητοποιήσει την απώλεια και είναι σε θέση να τη διαχειριστούν και να κάνουν βήματα για να συνεχίσουν τις καθημερινότητά τους. Βέβαια, το στάδιο αυτό δεν είναι ίδιο για όλους. Η ψυχολογική κατάσταση όσων μένουν πίσω διαφέρει και τις περισσότερες φορές έχει να κάνει με το δεσμό που είχαν με τον άνθρωπο που έφυγε. Άρα, κάποιες φορές τα <<σαράντα>> δεν είναι τόσο λυτρωτικά για κάποιους.

Πότε γίνεται το μνημόσυνο των σαράντα;

Το μνημόσυνο 40 ημερών, γίνεται όταν συμπληρωθούν σαράντα ημέρες από τον θάνατο του αγαπημένου προσώπου και την τέλεση της θρησκευτικής ή πολιτικής κηδείας. Πολλές φορές η ημέρα συμπλήρωσης των σαράντα ημερών, είναι καθημερινή. Οι πιστοί στις παραδόσεις, επιλέγουν το Σάββατο πριν ή μετά τη συμπλήρωση της επετείου για να τελέσουν το μνημόσυνο. Το Σάββατο σύμφωνα με την Εκκλησία, αφιερώνεται στη μνήμη των νεκρών. Ωστόσο, μνημόσυνα μπορούν να τελούνται όλες τις μέρες της εβδομάδας που τελείται η Θεία Λειτουργία.

Υπάρχουν κάποιοι απαράβατοι κανόνες στο ζήτημα της τέλεσης του μνημόσυνου 40 ημερών. Αν και αναφέραμε προηγουμένως ότι μπορεί να γίνει σχεδόν όλες τις ημέρες της εβδομάδας, κάποιες μέρες είναι ιδιαίτερες και η Εκκλησία τις απαγορεύει για την τέλεση μνημόσυνων. Ποιες είναι αυτές;

  • Το χρονικό διάστημα από το Σάββατο του Λαζάρου έως την Κυριακή του Θωμά
  • Χριστιανικές Εορτές (Χριστούγεννα, Εσόδια της Θεοτόκου, Κοίμηση της Θεοτόκου, Ευαγγελισμός, Θεοφάνια)
  • Τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή από Δευτέρα έως Παρασκευή όπου δεν τελείται η Θεία Λειτουργία
  • Στις 14 Μάη κάθε έτους, την ημέρα της Πανηγύρεως του Αγίου του Ναού

Το μνημόσυνο 40 ημερών, πραγματοποιείται είτε σε ναούς είτε πάνω από τον τάφο σε κοιμητήρια. Η Εκκλησία, θεωρεί τον ναό ως το κατάλληλο μέρος για τα μνημόσυνα. Πολλά γραφεία κηδειών προτείνουν και τα κοιμητήρια για διάφορους λόγους. Συμβουλεύουν τους συγγενείς να προτιμήσουν το κοιμητήριο, για να γλιτώσουν τα χρήματα της εκκλησίας. Όμως, η καταβολή ποσού στα μνημόσυνα υπέρ της Εκκλησίας, είναι προαιρετική. Και κάπως έτσι, ερχόμαστε στο ζήτημα του κόστους του μνημόσυνου για τις σαράντα ημέρες.

Πόσο κοστίζει το μνημόσυνο 40 ημερών;

Το κόστος για το μνημόσυνο των σαράντα, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και κυρίως από το γραφείο τελετών που πιθανότατα θα το αναλάβει. Για να αντιληφθείς καλύτερα πόσο θα στοιχίσει το μνημόσυνο, πρέπει να ξέρεις τι χρειάζεται ακριβώς για να γίνει ένα μνημόσυνο. Φτιάξαμε μια λίστα, με όσα χρειάζονται για το μνημόσυνο 40 ημέρων.

  • Το ζυμωτό πρόσφορο
  • Ελαιόλαδο και Κρασί για τη Θεία Λειτουργία
  • Δύο Λαμπάδες
  • Ένας δίσκος με κόλλυβα
  • Στολισμός του τραπεζιού
  • Τραπέζι με κρέας ή ψάρι

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, μπορείς να υπολογίσεις περίπου το κόστος για το μνημόσυνο 40 ημερών. Πολλοί σκέφτονται τα χρήματα και αποφεύγουν να οργανώσουν το μνημόσυνο, ωστόσο η τελετή αυτή, είναι η αφορμή για μία ψυχική λύτρωση και μετάβαση σε μία κανονικότητα. Τα μνημόσυνα, κλείνουν τον κύκλο της απώλειας και τιμούν τον νεκρό.

Τα αγαπημένα πρόσωπα, συγγενείς και φίλοι μαζεύονται και μοιράζονται προσωπικές αναμνήσεις και απαλύνουν τον πόνο που νιώθουν. Εκείνοι που θέλουν να εμπλακούν λιγότερο με την προετοιμασία, αναθέτουν την οργάνωση σε ένα εξειδικευμένο γραφείο τελετών. Οι επαγγελματίες στον τομέα, μπορούν να διοργανώσουν τα σαράντα άμεσα και με προσοχή στην λεπτομέρεια. Αρκεί, ένα γραφείο τελετών για να ολοκληρωθεί η τελετή του μνημόσυνου, χωρίς απρόοπτα και με απόλυτο σεβασμό στον εκλιπόντα.

Στον Χρυσό Οδηγό, θα βρεις έμπειρα γραφεία τελετών που έχουν αναλάβει εκατοντάδες μνημόσυνα 40 ημερών. Βρες διευθύνσεις, τηλέφωνα και χάρτη δρομολόγησης από το κοντινότερο στην γειτονιά σου.

Αναστασία Κούρου
Η Αναστασία είναι Seo Analyst στον Χρυσό Οδηγό από τον Φλεβάρη του 2020. Απολαμβάνει να βλέπει μία καλή ταινία μυστηρίου, τρώγοντας ποπ κορν και ονειρεύεται ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Αρθρογραφεί εδώ και χρόνια και παράλληλα εξερευνεί τον κόσμο του SEO.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ