Επαγγελματικός Κατάλογος

Ταχυθερμοσίφωνες: Μειονεκτήματα & Πλεονεκτήματα

Θέλεις να έχεις ζεστό νερό και παράλληλα να εξοικονομείς ενέργεια; Οι ταχυθερμοσίφωνες ή αλλιώς ταχυθερμαντήρες, είναι η νέα οικονομική λύση στον τομέα της παροχής ζεστού νερού σε τοπικό επίπεδο, όπως είναι ένα διαμέρισμα αλλά και σε κεντρικό, όπως είναι μία πολυκατοικία ή ένα κτίριο.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να έχεις ζεστό νερό όλο το χρόνο και ειδικά το χειμώνα, όχι μόνο για την προσωπική σου φροντίδα (π.χ. ντουζ) αλλά και για το πλύσιμο των πιάτων. Οι ταχυθερμοσίφωνες, διαθέτουν πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα, ωστόσο πρέπει να τα αξιολογήσεις και να δεις, εάν θα τους προτιμήσεις. Εμείς θα σε βοηθήσουμε να πάρεις απάντηση στο ερώτημα <<Αξίζει ο ταχυθερμοσίφωνας;>>. Η τελική απόφαση όμως, είναι δική σου!

Αρχικά, ας δούμε τι είναι οι ταχυθερμοσίφωνες; Και στη συνέχεια θα δούμε εάν αξίζει να τους επιλέξεις αλλά και τα μελανά σημεία στον τρόπο λειτουργίας τους.

Τι είναι οι ταχυθερμοσίφωνες;

Οι ταχυθερμοσίφωνες, είναι όπως λέει και ο όρος, ένας τύπος θερμοσίφωνα που λειτουργεί με ταχείς ρυθμούς. Ο θερμοσίφωνας αυτός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για ένα διαμέρισμα όσο και για ένα μεγάλο κτίριο ή μία πολυκατοικία. Η λειτουργία τους, διαφέρει από εκείνη του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα σε πολλά σημεία. Ο ταχυθερμοσίφωνας, λειτουργεί κατά βάση με ρεύμα αλλά και με φυσικό αέριο. Τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένας ταχυθερμοσίφωνας είναι ο σένσορας θερμοκρασίας, ο θερμοστάτης, η αντίσταση, οι σωληνώσεις του νερού και η παροχή φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος. Όλα αυτά τα μέρη λειτουργούν μαζί και σε κλάσματα δευτερολέπτου θερμαίνουν το νερό τη στιγμή που το χρειάζεσαι για άμεση χρήση.

Όπως καταλαβαίνεις, ο ταχυθερμοσίφωνας, δεν αποθηκεύει το νερό σε δεξαμενή όπως ο κλασσικός θερμοσίφωνας. Θερμαίνει την ποσότητα του νερού που χρειάζεσαι τη στιγμή που τη χρειάζεσαι κι έτσι εξοικονομείς και νερό. Συγκεκριμένα, οι σωλήνες εισόδου κρύου νερού που διαθέτουν οι ταχυθερμοσίφωνες συνδέονται με την αντίσταση, η οποία θερμαίνει το νερό και έπειτα το ζεστό νερό, βγαίνει από τους σωλήνες εξόδου ζεστού νερού.

Η θερμοκρασία που έχει το ζεστό νερό με τη λειτουργία του ταχυθερμοσίφωνα ή αλλιώς ταχυθερμαντήρα, είναι περίπου 30 έως 60 βαθμούς κελσίου. Οι σύγχρονοι ηλεκτρονικοί ταχυθερμοσίφωνες, λειτουργούν με ρυθμιζόμενες θερμοκρασίες και ανταποκρίνονται τόσο στις χαμηλές πιέσεις νερού όσο και στις υψηλές.

Για την εγκατάσταση του ταχυθερμοσίφωνα, θα χρειαστείς σίγουρα την βοήθεια ενός επαγγελματία υδραυλικού. Όμως, υπάρχουν κι εργασίες ή βλάβες που δεν χρειάζεσαι τη βοήθεια του υδραυλικού, κι αν θες να τις μάθεις διάβασε το <<Για ποιες υδραυλικές βλάβες δε χρειάζεσαι τη βοήθεια του υδραυλικού>>.

Αξίζει ο ταχυθερμοσίφωνας; (Πλεονεκτήματα)

Ο ταχυθερμοσίφωνας, διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα που δεν μπορείς να τα αγνοήσεις. Η λειτουργικότητα, η εξοικονόμηση ενέργειας και η μόνιμη παροχή ζεστού νερού, οποιαδήποτε χρονική στιγμή το επιθυμείς, είναι μερικά από αυτά. Στη λίστα που ακολουθεί, θα βρεις ακόμη περισσότερα.

 1. Η ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται, είναι εκείνη που χρειάζεσαι για να καλύψεις τις καθημερινές σου ανάγκες. Έτσι, αποφεύγεις τη σπατάλη ενέργειας και εξοικονομείς χρήματα.
 2. Έχεις πάντα ζεστό νερό και δεν υπάρχει ο κίνδυνος να τελειώσει, όπως γίνεται στους κλασικούς θερμοσίφωνες. Μπορείς λοιπόν, να πλένεις πιάτα στο νεροχύτη ή να κάνεις μπάνιο, με τις ώρες.
 3. Οι ταχυθερμοσίφωνες, έχουν μεγαλύτερη αντοχή στη φθορά του χρόνου, καθώς δεν έχουν το πρόβλημα των αλάτων που υπάρχει στις δεξαμενές των ηλεκτρικών θερμοσίφωνων.
 4. Το ζέσταμα του νερού γίνεται σε δευτερόλεπτα, άρα δεν σπαταλάς χρόνο στην αναμονή.
 5. Λειτουργεί και με φυσικό αέριο που ούτως ή αλλιώς προσφέρει εξοικονόμηση χρημάτων.

Ποια είναι τα Μειονεκτήματά του;

 1. Μπορεί το κόστος του ταχυθερμοσίφωνα να είναι οικονομικό, ωστόσο το κόστος εγκατάστασης είναι ακριβό. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τον επαγγελματία υδραυλικό ή ηλεκτρολόγο που θα επιλέξεις.
 2. Για να χρησιμοποιήσεις ζεστό νερό ταυτόχρονα σε νιπτήρα και μπανιέρα, πρέπει αναγκαστικά να έχεις τοποθετήσει ξεχωριστό ταχυθερμοσίφωνα σε κάθε παροχή νερού. Κι αυτό είναι ένας παράγοντας που αυξάνει το κόστος του συγκεκριμένου είδους θερμοσίφωνα.
 3. Η θερμοκρασία του ζεστού νερού, εξαρτάται από την αρχική θερμοκρασία του κρύου νερού. Οι παλιοί ταχυθερμοσίφωνες, αντιμετωπίζουν δυσκολία στη λειτουργία τους, εάν το νερό είναι σε ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία. Για να μην αντιμετωπίσεις πρόβλημα με τη θερμοκρασία του νερού, ίσως χρειαστεί να αφιερώσεις περισσότερα χρήματα σε ένα καινούργιο μοντέλο.
 4. Ο ταχυθερμαντήρας ακόμη, μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολία και με την πίεση του νερού. Τι σημαίνει αυτό; Εάν η παροχή, δε δίνει με μεγάλη πίεση νερό, τότε μπορεί ο ταχυθερμοσίφωνας να μη λειτουργήσει καθόλου. Βέβαια, τα μοντέλα τελευταίας τεχνολογίας, μπορούν να ανταπεξέλθουν και σε χαμηλή πίεση νερού.
 5. Τα ηλεκτρονικά μοντέλα ταχυθερμοσίφωνα, καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια καθώς διαθέτουν ηλεκτρονικά συστήματα, που για τη λειτουργία τους απαιτούν ενέργεια.
 6. Για το άμεσο ζέσταμα του νερού, απαιτείται μεγαλύτερη αντίσταση, η οποία με τη σειρά της καταναλώνει ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια και άρα περισσότερα χρήματα.

Όπως καταλαβαίνεις, το θέμα με τους ταχυθερμοσίφωνες είναι σε πόσες παροχές θες να τους τοποθετήσεις, εάν αφορούν μία κεντρική μονάδα ή μία τοπική και ποιο μοντέλο θα επιλέξεις. Η βασική συμβουλή που έχουμε να σου δώσουμε, είναι να επιλέξεις το μοντέλο με τα καλύτερα χαρακτηριστικά και όχι εκείνο που είναι φθηνότερο.

Θα βρεις μεγάλη διαφορά στις τιμές στους ταχυθερμοσίφωνες κι αυτό έχει να κάνει με τον κατασκευαστή. Συμβουλέψου έναν εξειδικευμένο υδραυλικό που θα βρεις στον Επαγγελματικό Κατάλογο του Χρυσού Οδηγού και διάλεξε το μοντέλο που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες της οικίας ή του επαγγελματικού σου χώρου!

Αναστασία Κούρου
Η Αναστασία είναι Seo Analyst στον Χρυσό Οδηγό από τον Φλεβάρη του 2020. Απολαμβάνει να βλέπει μία καλή ταινία μυστηρίου, τρώγοντας ποπ κορν και ονειρεύεται ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Αρθρογραφεί εδώ και χρόνια και παράλληλα εξερευνεί τον κόσμο του SEO.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ