Επαγγελματικός Κατάλογος

Υπέρταση: Αίτια και Αντιμετώπιση

<<Έχω πίεση!>>. Είναι η φράση που ακούγεται συχνά από άντρες και γυναίκες και ιατρικά περιγράφεται ως υπέρταση. Πρόκειται για πάθηση που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε ενήλικες και σε σπάνιες περιπτώσεις σε παιδιά και αφορά την αυξημένη αρτηριακή πίεση του αίματος. Η αρτηριακή πίεση, είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες που το μεταφέρουν στο σώμα, η οποία μετριέται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Σίγουρα έχεις ακούσει ανθρώπους μέσης και μεγάλης ηλικίας να καταγράφουν τη μικρή και τη μεγάλη πίεση με τη χρήση πιεσόμετρου. Η μεγάλη πίεση, είναι η λεγόμενη συστολική πίεση, η οποία προκύπτει όταν γίνεται σύσπαση της καρδιάς για να μπορέσει να στείλει αίμα στα όργανα του σώματος. Η μικρή πίεση ή αλλιώς διαστολική πίεση, προκύπτει όταν η καρδιά ετοιμάζεται για νέο αίμα. Οπότε, όταν ακούς ότι κάποιος έχει τη μεγάλη πίεση στο 13 και τη μικρή στο 7, τότε αναφέρεται στη μεγάλη και τη μικρή πίεση.

Η αύξηση της διαστολικής ή τη συστολικής πίεσης, προκαλεί την υπέρταση. Η υπέρταση, είναι γνωστή πάθηση στη χώρα μας, καθώς εμφανίζεται στο 20% του πληθυσμού. Η εμφάνισή της, συνοδεύεται από μεγάλη ανησυχία για την περαιτέρω εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως είναι το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εάν έχεις διαγνωσθεί με υπέρταση, υπάρχουν πράγματα που θα ήθελες να μάθεις σχετικά με τα αίτια εμφάνισης, τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και τις μεθόδους πρόληψης. Εμείς, συγκεντρώσαμε τα απαραίτητα για να λύσουμε τις απορίες σου. Ωστόσο, για οποιαδήποτε απορία, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς τον παθολόγο σου. Ξεκινώντας, θα δώσουμε απαντήσεις στο ερώτημα γιατί εμφανίζεται η υπέρταση.

Αίτια εμφάνισης της υπέρτασης

Η υπέρταση, είναι η πάθηση που τα αίτιά της είναι τις περισσότερες φορές κρυφά. Τι εννοούμε; Για να βρεθούν τα αίτια πρέπει να υπάρχει συχνή παρακολούθηση καθώς η αρτηριακή πίεση αλλάζει από λεπτό σε λεπτό και δεν έχει συμπτώματα. Ιατρικά, η υπέρταση με βάση τα αίτια εμφάνισης, χωρίζεται σε:

  • Ιδιοπαθή: Πρόκειται για τις περιπτώσεις όπου το αίτιο δεν είναι γνωστό και αφορά την πλειοψηφία των υπερτασικών ασθενών. Η συγκεκριμένη μορφή υπέρτασης έχει συνδεθεί με αίτια όπως είναι η παχυσαρκία, το υπερβολικό άγχος, η κληρονομικότητα κ.α.
  • Δευτεροπαθή: Οι περιπτώσεις υπέρτασης που δε συσχετίζονται με τα παραπάνω αίτια, προκύπτουν από κάποια άλλη πάθηση. Οι πιο δημοφιλείς παθήσεις – αίτια της υπέρτασης είναι οι διαταραχές του ύπνου, ο θυροειδής, η νεφροπάθεια, η στένωση των νεφρικών αρτηριών και τα προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία.

Όπως είπαμε, η υπέρταση δεν εκδηλώνεται με φανερά συμπτώματα και η διάγνωσή της γίνεται έπειτα από τακτική παρακολούθηση της πίεσης με πιεσόμετρο. Πολλοί ασθενείς κατά διαστήματα αναφέρουν κάποια συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με την πάθηση, όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα εκδηλωθούν σε όλους τους υπερτασικούς. Μερικά από τα συμπτώματα είναι ο έντονος πονοκέφαλος, οι ναυτίες, η ζάλη και η κόπωση.

Για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, υπάρχουν εξατομικευμένες θεραπείες. Οι παθολόγοι κάνουν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και στη συνέχεια συμβουλεύουν τον ασθενή για την αντιυπερτασική θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσουν.

Αντιμετώπιση – Θεραπεία της Υπέρτασης

Η αντιμετώπισης της υπέρτασης, μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: τη φαρμακευτική αγωγή και την αλλαγή του τρόπους ζωής με την υιοθέτηση καλύτερων συνηθειών. Ας δούμε αναλυτικότερους τους τρόπους θεραπείας.

  • Αντιυπερτασική θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή

Ο παθολόγος συνταγογραφεί φάρμακα για υπερτασικούς, τα οποία αφορούν παραπάνω από μία κατηγορίες φαρμάκων. Ο συνδυασμός και πρόσληψή τους εφόρου ζωής, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και προλαμβάνει καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο ασθενής, πρέπει να ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού και παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή, να υιοθετήσει υγιεινές συνθήκες.

  • Αλλαγή τρόπου ζωής

Η θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μπορεί να επιτευχθεί και με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η απώλεια των περιττών κιλών, είναι σίγουρα μία αλλαγή που θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων νοσημάτων. Στην απώλεια κιλών, βοηθάει η μείωση του αλατιού, η πρόσληψη φρούτων όπως είναι το πορτοκάλι, η μείωση της κατανάλωσης του αλκοόλ και γενικότερα η σωστή διατροφή. Για τους καπνιστές, η απαγόρευση του καπνίσματος, μπορεί να στοιχίσει, όμως είναι απαραίτητη για τη πρόληψη εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Φυσικά, στις αλλαγές δε θα μπορούσε να λείψει και η άσκηση. Το καθημερινό περπάτημα ή τρέξιμο, θα βελτιώσει όχι  μόνο τη πίεση αλλά και παθήσεις όπως είναι ο διαβήτης. Για συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη, διάβασε εδώ!  

Υιοθετώντας τις παραπάνω συνήθειες, μπορείς να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου και να απαλλαγείς από την υπέρταση. Για να ελέγχεις την πίεσή σου χωρίς να χρειάζεται να επισκέπτεσαι το γιατρό σου, πρέπει να γνωρίζεις πως κατατάσσεται η πίεση, σε ποια είδη.

Είδη αρτηριακής πίεσης

Φυσιολογική: Όπου η μεγάλη πίεση είναι 120 με 129 και η μικρή 80 με 84.
Υπέρταση: Η μεγάλη πίεση είναι άνω των 140 και η μικρή άνω των 90.
Ιδανική: Η μεγάλη είναι 120 και η μικρή κάτω των 80.
Οριακή: Η μεγάλη είναι περίπου 130 με 139 και η μικρή 85 με 89.
Μεμονωμένη συστολική υπέρταση: Η μεγάλη είναι πάνω από 140 και η μικρή κάτω από 90.

Γνωρίζοντας τα είδη της πίεσης και παρακολουθώντας καθημερινά την πίεσή σου, μπορείς να διαπιστώσεις εάν έχεις υπέρταση ή τουλάχιστον να υποψιαστείς εάν κάτι δεν πάει καλά και να επικοινωνήσει με το γιατρό σου. Στον Χρυσό Οδηγό, θα βρεις επαγγελματίες παθολόγους σε όλη την Ελλάδα που θα σου δώσουν μία οριστική διάγνωση και λύση για την υπέρταση.

Αναστασία Κούρου
Η Αναστασία είναι Seo Analyst στον Χρυσό Οδηγό από τον Φλεβάρη του 2020. Απολαμβάνει να βλέπει μία καλή ταινία μυστηρίου, τρώγοντας ποπ κορν και ονειρεύεται ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Αρθρογραφεί εδώ και χρόνια και παράλληλα εξερευνεί τον κόσμο του SEO.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ