Επαγγελματικός Κατάλογος

Λάδια Αυτοκινήτου: Πώς να κάνεις τη Βέλτιστη Επιλογή!

Σκέφτεσαι να αγοράσεις λάδια αυτοκινήτου και αναρωτιέσαι πιο είναι το καλύτερο ποιοτικά λάδι για το όχημά σου; Τα λάδια αυτοκινήτου, είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία βασικών μηχανικών μερών του αυτοκινήτου. Τα μηχανικά αυτά μέρη, υπόκεινται σε μεγάλη καταπόνηση με τα χρόνια και χωρίς τα λάδια μειώνεται η διάρκεια ζωής τους. Συχνά πυκνά ακούμε από συνεργεία αυτοκινήτων ότι πρέπει να φροντίζουμε ν’ αλλάζουμε τα λάδια και να μην αμελούμε τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Για να καταλάβεις, τα λάδια αυτοκινήτου λιπαίνουν τον κινητήρα ενός αυτοκινήτου, τα έμβολα, τις αλυσίδες και τα ρουλεμάν ενώ χωρίς εκείνα δεν λειτουργεί το σύστημα ψύξης της μηχανής του αυτοκινήτου. Η επιλογή ενός λανθασμένου είδους λαδιού, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στον κινητήρα.

Πριν προχωρήσεις στην επιλογή του κατάλληλου λαδιού για το αυτοκίνητό σου, πρέπει να γνωρίζεις κάποια βασικά πράγματα. Ποια είναι αυτά;

Τι πρέπει να ξέρεις για τα λάδια αυτοκινήτου;

  1. Τα λάδια για βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε κινητήρες πετρελαίου. Η χρήση αυτού του είδους λαδιού, προκαλεί διάβρωση του μετάλλου και δημιουργία θεϊκού οξέως και αιθάλης. Αυτά τα στοιχεία, μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στο αυτοκίνητο.
  2. Κατά την αλλαγή λαδιών αυτοκινήτου, πρέπει να συμπληρώνεις το λάδι του κινητήρα, με λάδι ίδιας ρευστότητας και χαρακτηριστικών. Η ανάμειξη διαφορετικών τύπων λαδιού, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον κινητήρα.
  3. Σε περίπτωση που έχεις καθιερώσει την αλλαγή λαδιού δύο φορές τον χρόνο, μπορείς να επιλέξεις δύο διαφορετικούς τύπους λιπαντικού, έναν για τη χειμερινή περίοδο και ένα για την καλοκαιρινή. Εάν όμως έχεις επιλέξεις να αλλάζεις τα λάδια αυτοκινήτου, μία φορά τον χρόνο, πρέπει να αγοράσεις λάδια που να είναι ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες. Τέτοιου είδους λιπαντικά είναι τα συνθετικά.
  4. Δες τις οδηγίες του κατασκευαστή για την επιλογή του είδους λαδιού. Σε όλα τα αυτοκίνητα, υπάρχουν οδηγίες από τον κατασκευαστή για τα λάδια που μπορείς να τοποθετήσεις και να βελτιώσεις τη λειτουργία των μηχανικών μερών του.
  5. Μάθε για τα νούμερα οξείδωσης του λαδιού. Τα νούμερα αυτά δείχνουν την αντοχή του λαδιού σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες. Ο μικρός αριθμός μπροστά δείχνει την αντοχή του λαδιού το χειμώνα  και ο μεγάλος αριθμός την αντοχή του λαδιού το καλοκαίρι.

Γενικότερα, έχε στο νου σου ότι δεν κάνουν όλα τα λιπαντικά για όλους τους κινητήρες. Αφού είσαι στη διαδικασία αναζήτησης της καλύτερης επιλογής λαδιού, συμβουλεύσου τους ειδικούς στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και πάρε τη σωστή απόφαση.

Ποια είναι τα βασικά είδη λιπαντικών;

Όπως είναι φυσικό, υπάρχουν διάφορα είδη λιπαντικών για διαφορετικούς κινητήρες και μοντέλα αυτοκινήτων. Τα πιο γνωστά από αυτά, είναι:

Συνθετικά λάδια: Το ιξώδες, στο συγκεκριμένο είδος δεν μεταβάλλεται και ο κινητήρας λιπαίνεται σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Οι μοριακές τους αλυσίδες διατηρούνται με τη σειρά τους κι αυτές στο ίδιο επίπεδο. Αποτέλεσμα, είναι οι θερμοκρασίες στον κινητήρα του αμαξιού, να παραμένουν σταθερές και ο κινητήρας να λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο.

Ημισυνθετικά λάδια: Τα ημισυνθετικά λάδια αυτοκινήτου, είναι ένας συνδυασμός ορυκτελαίων και συνθετικών λιπαντικών. Ο συνδυασμός αυτός εξασφαλίζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις καταπονήσεις.

Ορυκτέλαια: Τα ορυκτέλαια, είναι ίσως λίγο αδύναμα ως λιπαντικά. Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η διαφορά τους στη σύνδεση και το μέγεθος των μορίων τους. Έχει παρατηρηθεί ότι αυτός ο τύπος χρειάζεται πιο τακτική αλλαγή καθώς καταπονείται περισσότερο. Ακόμη, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κατασκευαστικές απαιτήσεις των οχημάτων σε λίπανση.

Ανακυκλωμένα: Τα ανακυκλωμένα λάδια αυτοκινήτου, είναι αυτό ακριβώς που αντιλαμβάνεσαι. Αποτελούν ένα μείγμα από χρησιμοποιημένα και καινούργια λάδια. Στα χρησιμοποιημένα λάδια, πραγματοποιείται καθαρισμός ενώ παράλληλα επεξεργάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να επαναφέρουν τις ιδιότητές τους. Έχει υπολογιστεί, ότι η απόδοση των ανακυκλωμένων λαδιών φτάνει το 70% σε σχέση με την απόδοση των καινούργιων λαδιών.

Τώρα, που γνωρίζεις τα είδη των λαδιών αυτοκινήτου, μπορείς να δεις ποιο είναι αυτό που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες λίπανσης του οχήματός σου. Εφόσον, επιλέγεις πρέπει να έχεις στο νου σου ότι δεν ξεμπέρδεψες από τη διαδικασία φροντίδας των μηχανικών μερών του οχήματός σου. Όπως είπαμε, η αλλαγή των λαδιών είναι πολύ σημαντική για το αυτοκίνητο.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις λάδια στο αμάξι;

Το κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις τα λάδια στο αμάξι εξαρτάται από τις οδηγίες του κατασκευαστή. Κάθε αυτοκίνητο, έχει διαφορετικές ανάγκες σε λιπαντικό και τα μηχανικά του μέρη φθείρονται περισσότερα από ένα αυτοκίνητο διαφορετικού μοντέλου. Ακόμη, ο χρόνος αλλαγής λαδιών, επηρεάζεται από τη σωστή συντήρηση και λειτουργία του οχήματος. Εάν δηλαδή το αυτοκίνητο κάνει όλα τα προκαθορισμένα σέρβις και δεν καταπονείται κατά τη καθημερινή του χρήση, τότε και η αλλαγή λαδιών μία φορά τον χρόνο είναι αρκετή. Ωστόσο, οι περισσότερες κατασκευαστικές εταιρείες, στα καινούργια μοντέλα συνιστούν να γίνεται αλλαγή λαδιών κάθε 30.000 χλμ.

Για τα λάδια αυτοκινήτου, είναι καλό να συμβουλευτείς κάποιον επαγγελματία στον τομέα των ανταλλακτικών. Στον Χρυσό Οδηγό, θα βρεις εξειδικευμένα συνεργεία με ανταλλακτικά αυτοκινήτων και λάδια διαφόρων ειδών, ώστε να κάνεις την επιλογή που ταιριάζει στο δικό σου μοντέλο αμαξιού!

Αναστασία Κούρου
Η Αναστασία είναι Seo Analyst στον Χρυσό Οδηγό από τον Φλεβάρη του 2020. Απολαμβάνει να βλέπει μία καλή ταινία μυστηρίου, τρώγοντας ποπ κορν και ονειρεύεται ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Αρθρογραφεί εδώ και χρόνια και παράλληλα εξερευνεί τον κόσμο του SEO.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ