Μήπως έφτασε η ώρα να κάνεις αλλαγή λαδιών στο αυτοκίνητό σου; Αν αναρωτιέσαι, με το παρόν άρθρο θα σου λύσουμε κάθε απορία. Η μηχανή του αυτοκινήτου σου είναι ένα ακόμη σύστημα που δέχεται εισροές, προκειμένου να παράγει το έργο του. Οι εισροές μίας μηχανής αυτοκινήτου περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- τα λάδια, τις χημικές ουσίες, δηλαδή, που λιπαίνουν τον κινητήρα και μ΄ αυτόν τον τρόπο συντελούν στην ομαλή και ανεμπόδιστη λειτουργία του. Η χρήση τους είναι άκρως σημαντική, γι΄ αυτό είναι αναγκαίο να κάνεις αλλαγή λαδιών τακτικά.
Πότε είναι απαραίτητη η αλλαγή λαδιών;
Η απάντηση είναι, ότι πρέπει να γίνεται αλλαγή λαδιών του αυτοκινήτου σου κάθε φορά που λαμβάνεις την αντίστοιχη ειδοποίηση στο ταμπλό, κάθε φορά, δηλαδή, που ανάβει το λαμπάκι που υποδεικνύει ότι η στάθμη του λαδιού είναι χαμηλή. Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση λαδιού καθορίζεται από τον τύπο οδήγησης, αλλά και από τον τύπο του λιπαντικού που χρησιμοποιείς. Αν οδηγείς στην πόλη, για παράδειγμα, και κινείσαι με χαμηλές ταχύτητες, πρέπει να αλλάζεις τα λάδια του αυτοκινήτου σου μια φορά το εξάμηνο. Ειδάλλως, μπορείς να κάνεις την αλλαγή μία φορά το χρόνο.
Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις και εσύ με δική σου πρωτοβουλία ελέγχους, προκειμένου να εξακριβώσεις πόσο λάδι καίει το αμάξι σου. Ένας από τους βασικότερους ελέγχους είναι καθαρά οπτικός. Δες τι καπνό βγάζει η εξάτμιση και αν το χρώμα του είναι άσπρο, ξέρεις ότι το αμάξι σου καίει πολλά λάδια. Ένας άλλος έλεγχος, μπορεί να γίνει κατά τη συμπλήρωση 1.000 διανυθέντων χιλιομέτρων. Εκεί μπορείς να μετρήσεις την κατανάλωση του λαδιού και άμα δεις ότι υπερβαίνει το 1 λίτρο, ξέρεις πως υπάρχει πρόβλημα.
Γενικότερα πάντως, σου προτείνουμε να μη βιαστείς να κάνεις διάγνωση. Κάποια μοντέλα αυτοκινήτων είναι κατασκευασμένα, έτσι, ώστε να καταναλώνουν μία συγκεκριμένη ποσότητα λαδιού, άρα είναι καλό πριν κάνεις τους προαναφερθέντες ελέγχους, να διαβάσεις το εγχειρίδιο χρήσης του οχήματός σου.
Τι θα γίνει άμα δεν αλλάξω λάδια;
Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, πρέπει να εξηγήσουμε πρώτα ποιος είναι ο ρόλος των λαδιών. Γράψαμε προηγουμένως, ότι τα λάδια συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του κινητήρα, ας δούμε και πώς το κάνουν αυτό. Όπως, ενδεχομένως, γνωρίζεις ήδη, ο κινητήρας του αυτοκινήτου σου είναι αρμόδιος για να του δώσει ώθηση, για να το βάλει μπροστά, όπως το λέμε λαϊκά. Πώς γίνεται αυτό όμως;
Ο κινητήρας σου, σε απλά ελληνικά, λειτουργεί με βάση την καύση κάποιων χημικών προϊόντων, όπως η βενζίνη ή το ντίζελ. Η καύση αυτών των προϊόντων έχει και δυσάρεστες, παράπλευρες συνέπειες. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των καύσεων του κινητήρα, παράγονται κάποια παραπροϊόντα που σκουριάζουν τα μέταλλα του κινητήρα. Εδώ, λοιπόν, είναι και το σημείο που γίνεται εμφανής η χρησιμότητα των λαδιών.
Ξέρουμε, έχεις σκεφτεί ήδη τις λιπαντικές τους ιδιότητες, όμως η βασική «υπηρεσία» των λαδιών αφορά στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Διαφορετικά μιλώντας, τα λάδια προστατεύουν τον κινητήρα του αυτοκινήτου σου από τη σκουριά. Πέραν των προαναφερθέντων, η χρήση των λαδιών του αυτοκινήτου σου διασφαλίζει πως ο κινητήρας ψύχεται, ενώ βοηθά και στον περιορισμό των ρύπων που εκπέμπονται από την εξάτμισή σου. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι τα λάδια αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της ομαλής λειτουργίας του αυτοκινήτου σου, γιατί του προσφέρουν όλα τα οφέλη που αναπτύξαμε προηγουμένως. Απαραίτητη προϋπόθεση αυτής της προσφοράς είναι η αλλαγή των λαδιών.
Στην τελική, άμα δεν καταφέραμε να σε πείσουμε με αυτόν τον τρόπο, ας το πάρουμε αλλιώς! Η μη αλλαγή λαδιών οδηγεί στη στερεοποίησή τους. Πολύ απλά, η σύσταση τους αλλάζει, γίνονται πηχτά σαν σούπα και αυτό -σωστά μάντεψες- οδηγεί στο σημείο, όπου ο κινητήρας σου πρέπει να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί.
Τι λάδι να πάρω;
Η αμέσως επόμενη, εύλογη σκέψη που θα κάνεις. Η απάντηση σ΄ αυτήν την ερώτηση σχετίζεται με τα είδη λαδιών που υπάρχουν. Ξεκινάμε με τα ορυκτέλαια, που προέρχονται από τα υπολείμματα του αργού πετρελαίου και το κόστος τους είναι πολύ χαμηλό. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση, επιβεβαιώνεται ο κανόνας που λέει πως ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Τα ορυκτέλαια, προσφέρουν μέτρια λίπανση, ενώ η διάρκεια ζωής τους είναι μικρή.
Τα συνθετικά λάδια, από την άλλη, είναι τα πιο ακριβά και αποτελεσματικά. Παρόλα αυτά, δεν μπορούν να ταιριάξουν με όλους τους τύπους κινητήρων, ιδίως με εκείνους που είναι παλιάς τεχνολογίας.Τα ημισυνθετικά τέλος, αποτελούν ένα μείγμα των συνθετικών λαδιών και των ορυκτέλαιων και είναι τα πιο διαδεδομένα στην αγορά. Για να σε προλάβουμε, πάντως, δεν είναι συνετό να κάνεις το «μάγειρα» πάνω στο αυτοκίνητο. Αυτό, γιατί τα λάδια του αυτοκινήτου δεν μπορούν να ανακατευτούν, καθότι σε μία τέτοια περίπτωση μειώνεται η απόδοση του μείγματος, άρα επιβαρύνεται και η λειτουργία του κινητήρα.
Βεβαίως, πέρα από τον προαναφερθέντα διαχωρισμό των λαδιών, υπάρχει ένας ακόμη. Τα λάδια του αυτοκινήτου διαχωρίζονται με βάση το ιξώδες τους. Τι σημαίνει «ιξώδες»; Πολύ απλά, σημαίνει το πόσο υγρό ή παχύρρευστο είναι ένα λάδι. Το ιξώδες μετράται με ένα μέγεθος που λέγεται δείκτης ιξώδους και μεταβάλλεται κάθε φορά που αλλάζει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Ασφαλώς, τα λάδια του αυτοκινήτου πρέπει να έχουν ένα αντίστοιχο δείκτη ιξώδους, που να τους επιτρέπει να μη γίνονται πολύ παχύρρευστα, αλλά και να μη βρίσκονται σε πλήρη υγρή μορφή.
Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι απαραίτητο να διαβάζεις τους αλφαριθμητικούς κωδικούς που υπάρχουν πάνω στις συσκευασίες των λαδιών. Έχεις, για παράδειγμα, το λάδι με κωδικό 5W30, τι σημαίνει αυτό; Ότι το συγκεκριμένο λάδι χρησιμοποιείται, κατά κύριο λόγο, τους χειμερινούς μήνες, εξ ’ου και το γράμμα W, που αποτελεί το αρχικό της αγγλικής λέξης Winter (χειμώνας). Από εκεί και πέρα, ο κωδικός του προϊόντος δείχνει, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περιπτώσεις, όπου η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι μεταξύ των 5 και των 30 βαθμών Κελσίου.
Όπως και να έχει, καταλαβαίνεις, διαβάζοντας αυτό το άρθρο, γιατί υποχρεούται κάποιος οδηγός να προχωράει στην αλλαγή λαδιών του αυτοκινήτου του όταν πρέπει. Η προσπάθεια μας, ήταν να σου δώσουμε κάποιες βασικές πληροφορίες, παρόλα αυτά, είναι γεγονός, ότι η πλήρης λύση ενός προβλήματος δεν μπορεί να έρθει μονάχα με την ανάγνωση ενός διαδικτυακού άρθρου.
Για αυτό, λοιπόν, αν αισθάνεσαι ότι δε το «έχεις», αν θες να ρωτήσεις το κάτι παραπάνω, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε κάποιο συνεργείο και να ελέγξεις όλο το αμάξι, κάνοντας κι ένα service. Το συνεργείο αυτό θα το βρεις στο Χρυσό Οδηγό, δε χρειάζεται να μας «λαδώσεις», σου προσφέρουμε αυτή τη δυνατότητα τζάμπα!