Επαγγελματικός Κατάλογος

Τα οφέλη της διαμεσολάβησης έναντι των δικαστικών υποθέσεων

Ο δικηγόρος Κεπεσίδης Αντώνιος από το δικηγορικό γραφείο ΚΕΠΕΣΙΔΗΣ – ΚΟΛΥΒΑ, με την πολυετή εμπειρία που διαθέτει,  μέσω του παρακάτω άρθρου μας ενημερώνει σχετικά με τα οφέλη της διαμεσολάβησης έναντι των δικαστικών υποθέσεων. 

Ο Ν.  4640/2019  εισήχθη στην ελληνική έννομη τάξη με σκοπό να μεταμορφώσει την Δικαστηριακή κουλτούρα του Έλληνα πολίτη. Με τον συγκεκριμένο νομοθέτημα ο θεσμός της διαμεσολάβησης, ένα εναλλακτικός τρόπος επίλυσης ιδιωτικών διαφορών, ήρθε στην ζωή για να μας προσφέρει μια διαφορετική επιλογή αντί της προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Τα αντίδικα μέρη, προσφεύγουν εκουσίως, ήτοι με την θέληση τους, σε ένα τρίτο ανεξάρτητο πρόσωπο, τον Διαμεσολαβητή, πιστοποιημένο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου τα συνδράμει στην επίλυση της διαφοράς τους. Σε όλη την διαδικασία τα αντίδικα μέρη συμπαρίσταται με τους πληρεξούσιος Δικηγόρους τους. 

Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της Διαμεσολάβησης σε σχέση με την επίλυση διαφορών ενώπιον των δικαστηρίων και γιατί να προτιμηθεί αυτός ο νεοπαγής θεσμός από τον Έλληνα πολίτη; 

  1. Ταχύτητα: Η διαμεσολάβηση μπορεί να επιλύσει διαφορές σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με την παραδοσιακή  δικαστική διαδικασία. Η επίλυση της διαφοράς μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και σε μια μέρα, σε αντίθεση με την προσφυγή στα Δικαστήρια που στην πλειονότητα των περιπτώσεων απαιτούνται ακόμα και χρόνια προκειμένου να γίνει αμετάκλητη μια υπόθεση. 
  1. Μικρότερο Κόστος: Οι διαδικασίες της διαμεσολάβησης είναι συνήθως λιγότερο δαπανηρές από τις δικαστικές διαδικασίες λόγω της μικρότερης διάρκειας και των μειωμένων δικαστικών εξόδων. Σε βάθος χρόνου το οικονομικό, αλλά και το ψυχολογικό κόστος μιας δικαστικής διαμάχης μπορεί να εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα. 
  1. Εμπιστευτικότητα: Η διαδικασία της διαμεσολάβησης λαμβάνει χώρα σε ιδιωτικό χώρο ενώπιον ενός τρίτου, ανεξάρτητου, αμερόληπτου προσώπου, του διαμεσολαβητή, ο οποίος συνδράμει τα μέρη προς ανεύρεση μιας αμοιβαίας επωφελής λύση. Οτιδήποτε ειπωθεί κατά την διάρκεια της διαδικασίας δεν μπορεί κατά κανόνα  να δημοσιοποιηθεί από τα εμπλεκόμενα στη διαδικασία μέρη. 
  1. Έλεγχος των Μερών: Τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν τον έλεγχο της διαδικασίας και ουσιαστικά αυτά είναι που θα διαμορφώσουν την τελική συμφωνία. Ο διαμεσολαβητής  δεν είναι δικαστής και δεν ασκεί αποφασιστική αρμοδιότητα, αλλά λόγω της ειδικής εκπαίδευσης του συνδράμει τα μέρη στην αναζήτηση μιας ικανοποιητικής και αποτελεσματικής λύσης για άπαντες. 
  1. Διατήρηση Σχέσεων: Η διαμεσολάβηση μπορεί να διατηρήσει ή και να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των μερών, καθώς ενθαρρύνει την επικοινωνία και τη συνεργασία. Αποφεύγεται η μετωπική σύγκρουση, συνώνυμο των δικαστικών διαμαχών και καλλιεργείται ένα πνεύμα συνεργασίας, το οποίο πολλές φορές λειτουργεί ευεργετικά και για το μέλλον. 
  1. Ευελιξία: Η διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι πιο ευέλικτη και μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τα χρονοδιαγράμματα των μερών. Δεν υφίσταται οι αυστηροί κανόνες, οι ασφυκτικές προθεσμίες και η τυπικότητα που χαρακτηρίζει την διαδικασία ενώπιον των Δικαστηρίων. 
  1. Λύσεις Προσαρμοσμένες στις εκάστοτε Ανάγκες: Οι συμφωνίες που επιτυγχάνονται μέσω διαμεσολάβησης είναι συχνά πιο δημιουργικές και προσαρμοσμένες στις πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες των μερών. Πρόκειται για λύσεις, οι αποτελούν το προϊόν μια σειράς γόνιμων συζητήσεων και διαπραγματεύσεων με αποτέλεσμα άπαντες να είναι ικανοποιημένοι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων 

ΚΕΠΕΣΙΔΗΣ – ΚΟΛΥΒΑ , Δικηγορικό γραφείο. 

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ