Επαγγελματικός Κατάλογος

Ενοικίαση σπιτιού: 9 Tips για να βρεις το καλύτερο σπίτι

Θες να βρεις αγγελίες από ιδιώτες για ενοικίαση σπιτιού στην Θεσσαλονίκη; Ψάχνεις σπίτι για ενοικίαση στην Αθήνα; Μαζί θα βρούμε το νέο σου σπίτι! Πώς; Θα σου δώσουμε 5 συμβουλές για να βρεις αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σου.


Η μετακόμιση κάθε χρόνο δεν είναι λύση. Οι μεταφορικές εταιρείες κοστίζουν, τα έπιπλά σου μπορεί να μην είναι τα κατάλληλα για τη διαρρύθμιση του νέου σπιτιού και σίγουρα χρειάζεται να έχεις ένα καλό ποσό στην άκρη για προκαταβολή, μεσιτική αμοιβή, μεταφορά internet και τηλεφώνου. Ας μην αναφέρουμε τη ΔΕΗ, γιατί τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο.


Ενώ λοιπόν κάποιοι άνθρωποι βλέπουν ένα ή δύο σπίτια προς ενοικίαση και βρίσκουν το τέλειο για τις ανάγκες τους, άλλοι θα κοιτάξουν δεκάδες και πάλι δεν θα βρουν σπίτι να νοικιάσουν!

Η επικοινωνία με ένα μεσιτικό γραφείο, ειδικά στην Αθήνα που οι επιλογές είναι πολλές, σχετικά με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Το να μιλήσεις με έναν μεσίτη θα σε βοηθήσει να δεις τι επιλογές έχεις και να μάθεις βασικές πληροφορίες.

Βέβαια, αν θέλεις η ενοικίαση σπιτιού από ιδιώτη, για να σου έρθει και πιο φθηνά, θα πρέπει να έχεις χρόνο να ψάξεις, να βρεις τα σπίτια και να τα επισκεφθείς μόνος σου! Δες λοιπόν τι πρέπει να προσέξεις κατά την ενοικίαση σπιτιού:

Σκέψου τι σπίτι θέλεις να νοικιάσεις


Η σκέψη για το τι πραγματικά χρειάζεσαι σε ένα σπίτι θα σε βοηθήσει να καθορίσεις τι να ψάξεις, ώστε να προσαρμόσεις αντίστοιχα την αναζήτησή σου. Ψάχνεις οικονομικά σπίτια ή επιπλωμένα διαμερίσματα; Θέλεις να βρεις μοντέρνα σπίτια για ενοικίαση στο κέντρο της Αθήνας;

1. Τοποθεσία

ενοικίση σπιτιού Αθήνα
Ενοικίαση σπιτιού Αθήνα

Η τοποθεσία του σπιτιού έχει τεράστια σημασία για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και της απόστασης μετακίνησης.

Αν το σπίτι δεν έχει γκαράζ και η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη, ίσως στα πάγια έξοδα του σπιτιού να προστεθεί και το parking.

Αντίστοιχα, αν κινείσαι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς έλεγξε κατά πόσο η συγκοινωνίες σε εξυπηρετούν.

Φεύγοντας, κάνε μία βόλτα στα διπλανά τετράγωνα και παρατήρησε αν υπάρχει super market, φούρνος, καφέ, περίπτερο ή φαρμακείο. Καλό και το online shopping αλλά αν χρειάζεσαι κάτι τελευταία στιγμή δεν θα ήταν βολικό να αλλάξεις περιοχή για είδη πρώτης ανάγκης.

2. Μέγεθος

Το μέγεθος του σπιτιού και αν είναι σημαντικό! Αφορά τόσο τα τετραγωνικά όσο και τον αριθμό των δωματίων.
Θέλεις να νοικιάσεις ρετιρέ; Χρειάζεσαι σπίτι με γκαράζ, αυλή ή υπόγειο; Θέλεις δύο υπνοδωμάτια; Εκτός από τα τετραγωνικά όμως σημασία εχει και η διαρρύθμιση των χώρων, οπότε πριν προχωρήσεις στην ενοικίαση σπιτιού αφιέρωσε λίγο χρόνο να δεις αν σε βολεύει. Θα ήταν κρίμα να μην χωρούν τα έπιπλά σου στο νέο σπίτι.

3. Ηλικία και κατάσταση

Πολλά σπίτια μοιάζουν καινούρια ενώ δεν είναι. Έχει γίνει μία τυπική ανακαίνιση με φθηνά υλικά και με τις ηλεκτρολογικές ή υδραυλικές εγκαταστάσεις – που δεν φαίνονται – να έχουν να αλλαχθούν από την εποχή των παγετώνων! Υπάρχει μόνωση ή το σπίτι “μπάζει” και θα ξοδεύεις όλα σου τα έσοδα στα συστήματα θέρμανσης; Τι σύστημα θέρμανσης χρησιμοποιείται και πόσο δαπανηρό είναι; Χρησιμοποιείται φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή είναι ολοκαίνουριο με αντλία θερμότητας; Αυτά καλό είναι να τα μάθεις πριν μπεις.


4. Ηλεκτρολογικές – Υδραυλικές εγκαταστάσεις

Ενοικίαση σπιτιού - έλεγχος για μούχλα
Ενικίαση σπιτιού – έλεγχος για μούχλα


Πότε άλλαξαν; Είναι καινούριος ο ηλεκτρολογικός πίνακας και οι πρίζες είναι ασφαλείας; Τα υδραυλικά του προς ενοικίαση σπιτιού είναι καινούρια ή έστω σε καλή κατάσταση; Υπάρχει εμφανής υγρασία στο σπίτι ή φθορές; Πότε άλλαξε ο ιδοκτήτης τελαυταία φορά το θερμοσίφωνο;

Θα ήταν κρίμα να μείνεις στα κρύα του λουτρού ή να πλημμυρίσει ξαφνικά το πατάρι! Δεν είναι ευχάριστο να μην “αντέχει” το σπίτι πολλές ηλεκτρικές συσκευές και να “πέφτει το ρελέ” ούτε να μην έχεις ζεστό νερό όταν το χρειάζεσαι. Η ενοικίαση σπιτιού στην Αθήνα δυστυχώς έχει αυτά τα προβλήματα.

5. Κοινόχρηστα σπιτιού


Ένα μεγάλο κρυφό έξοδο, που μετατρέπεται πολλές φορές σε δυάρεστη έκπληξη! Δεν είναι κακή ιδέα να βρεις τον διαχειριστή και να μάθεις το ύψος των κοινόχρηστων εξόδων. Επίσης, αν πρόκειται για παλιά πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση ανάβουν τα σώματα και ποιες ώρες; Απολύμανση πραγματοποιείται στην πολυκατοικία; Αν φοβάσαι τις κατσαρίδες θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα ρωτήσεις!
Έτσι, θα μπορείς να υπολογίσεις συνολικά τα πάγια έξοδά σου πριν προχωρήσεις στην ενοικίαση σπιτιού και θα ξέρεις αν θα περιμένεις απρόσκλητους επισκέπτες.

6. Ιδιοκτήτης σπιτιού


Το πιο βασικό. Η ενοικίαση σπιτιού έχει πακέτο και τον ιδιοκτήτη. Σε ποιον ανήκει και πόσο συνεννοήσιμος είναι αν πρόκειται να αλλαχθεί κάτι; Θες να το βάψεις, να μπουν τέντες ή να γίνουν κάποιες προσθήκες; Τι θα πρέπει να γνωρίζεις για το σπίτι; Πότε θα καταβάλεις το ενοίκιο; Θα πρέπει να συγκεντρώσεις τις απορίες σου με βάση τα όσα βλέπεις και να τα ρωτήσεις.

7. Γείτονες


Η γειτονιά είναι πολύ σημαντική. Πριν προχωρήσεις λοιπόν σε ενοικίαση σπιτιού μάθε αν μπορείς ποιοι μένουν δίπλα σου. Ίσως γονείς με μωρά, κάποιος περίεργος γείτονας ή ένας γείτονας που αποφάσισε να κάνει ανακαίνιση να σε βάλουν σε σκέψεις.

8. Ενοίκιο σπιτιού


Η ενοικίαση σπιτιού συνεπάγεται και ενοίκιο. Ένα υπέροχο διαμέρισμα όπως το ονειρεύτηκες είναι πραγματική πρόκληση, δεν λέω, αλλά ακόμη και αν υπερβαίνει για λίγο το budget σου μην το διακινδυνεύσεις. Τα κόστη πλέον εκτινάσσονται οπότε πόσο συνετό είναι να παρεκκλίνεις; Αν βέβαια το αποφασίσεις μην ξεχάσεις να διαβάσεις προσεκτικά το συμφωνητικό.

9. Ενοικίαση σπιτιού τελευταία στιγμή


Ότι πεις και ακολουθείται από «τελευταία στιγμή» είναι συνήθως λύση ανάγκης, ακριβό και προσωρινό! Πάρε το χρόνο σου, δες πότε είναι μία καλή περίοδος για ενοικίαση σπιτιού, με χαμηλότερα ενοίκια και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα και βρες με την ησυχία σου αυτό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου.

Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία με ένα καλό μεσιτικό γραφείο, χωρίς απαραίτητα να προϋποθέτει ότι θα επιλέξεις αυτό που θα σου προτείνουν αν δεν σου κάνει είναι μία καλή πρακτική αν δεν έχεις χρόνο να ψάχνεις και να κλείνεις ραντεβού.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ