Επαγγελματικός Κατάλογος

Αντλία Θερμότητας: 5 Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Αντλίες Θερμότητας: Τις βλέπεις παντού. Έρχονται ως «μάννα εξ’ ουρανού» να δώσουν λύση στα δαπανηρά συστήματα θέρμανσης που χρησιμοποιούμε ή μήπως τα μειονεκτήματά της είναι ανυπέρβλητα;

Η ενεργειακή κρίση μας έχει στρέψει να βρούμε τη βέλτιστη λύση για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης – ψύξης. Ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος και η αναζήτηση εναλλακτικών και κυρίως οικονομικών λύσεων αποτελεί μονόδρομο.   

Η αντλία θερμότητας, χρησιμοποιείται σε περιοχές της Ευρώπης με χαμηλές θερμοκρασίες και θεωρείται ότι αποτελεί την πλέον συμφέρουσα λύση παρά το κόστος υψηλής επένδυσης.

1. Τι είναι η αντλία θερμότητας και πώς λειτουργεί;

Η αντλία θερμότητας αποτελεί έναν έξυπνο, αποδοτικό τρόπο θέρμανσης που χρησιμοποιείται ευρέως σε χώρες με χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο τρόπος λειτουργίας της είναι απλός: αφαιρεί θερμότητα από έναν χώρο ή και από το περιβάλλον και τη μεταφέρει στον επιθυμητό.

Στο σπίτι λοιπόν μέσω επιδαπέδιας θέρμανσης, fan coil ή καλοριφέρ (υδραυλικού συστήματος νερού) μεταφέρεται η θερμότητα του αέρα του περιβάλλοντος. Αυτό δηλαδή που επιτυγχάνεται με την αντλία θερμότητας είναι η εναλλαγή του κύκλου ψύξης ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου.  

Το σημαντικό είναι πως εκτός από θέρμανση μέσω της αντλίας θερμότητας έχουμε και ζεστό νερό.

2. Ποια τα υπέρ και τα κατά μίας αντλίας θερμότητας;

Στα πλεονεκτήματά της είναι πως η αντλία θερμότητας χρειάζεται λίγη ηλεκτρική ενέργεια για να δώσει περισσότερη ενέργεια θέρμανσης, συνδέεται εύκολα με τα υπάρχοντα θερμαντικά σώματα και έχει εξαιρετικά μικρό ενεργειακό αποτύπωμα.

Υπάρχει επίσης μεγάλη διαθεσιμότητα σε μάρκες και ο καταναλωτής έχει αρκετές επιλογές αγοράς. Από τα πιο βασικά επίσης είναι το κόστος συντήρησης μίας αντλίας θερμότητας, το οποίο είναι πολύ χαμηλό. Σε ετήσια βάση γίνεται μια συντήρηση κυρίως για καθαρισμό και για να επιμηκυνθεί ο χρόνος ζωής της αντλίας.

Όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, αποτελεί το σύστημα με τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας που υπάρχει σήμερα. Συγκρίνοντας όλα τα μέσα θέρμανσης όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο και αντλία θερμότητας, η αντλία είναι το πιο φθηνό μέσο για να θερμάνεις ένα σπίτι.

Παρόλα αυτά, το κόστος εγκατάστασης αποτελεί κυριολεκτικά επένδυση, με μία μέση τιμή αγοράς και εγκατάστασης της αντλίας θερμότητας να κυμαίνεται στα 7.000€.

Η διακύμανση οφείλεται τόσο στις μάρκες όσο και στη χώρα προέλευσης, με την πιο φθηνή αντλία θερμότητας να έρχεται στα 5.000€ και την πιο ακριβή να αγγίζει τα 9.000€.

αντλία θερμότητας
αντλία θερμότητας

Η απόσβεση της επένδυσης, με τα σημερινά δεδομένα, θα γίνει σε βάθος οκταετίας. Βέβαια, αν συνδυαστεί με φωτοβολταϊκό η απόσβεση μπορεί να μειωθεί και στα τρία χρόνια.

Στα μειονεκτήματά της συγκαταλέγεται και ο χώρος που απαιτεί, με αποτέλεσμα να αποτελεί βέλτιστη λύση για τις μονοκατοικίες. Ένα μπαλκόνι διαμερίσματος για παράδειγμα, χρειάζεται για την αποθήκευσή της περίπου 1,20 μέτρα πλάτους, μειώνοντας αισθητά το διαθέσιμο χώρο.

Επίσης, αν και παράγει ζεστό νερό η αντλία θερμότητας δεν είναι λέβητας να το κάνει από μόνη της. Χρειάζεται συνδυασμός με μπόιλερ και μεγάλη σερπαντίνα, απαιτώντας χώρο και μεγάλο λεβητοστάσιο.

Βασικό επίσης είναι πως η αντλία θερμότητας δουλεύει συνέχεια. Για να επιτευχθούν οι βαθμοί απόδοσης πρέπει να είναι ανοιχτή καθόλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου εφόσον μιλάμε για θέρμανση, ώστε να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερους ψυκτικούς κύκλους

3. Πόσο θα πληρώνω στον λογαριασμό της ΔΕΗ;

Ο βαθμός απόδοσης σε ιδανικές συνθήκες κυμαίνεται από τρία έως τέσσερα. Για να παραχθεί λοιπόν ενέργεια έξι κιλοβάτ για τη θέρμανση με την αντλία θερμότητας καταναλώνονται τρία κιλοβάτ.

αντλια θερμοτητας -φωτοβολταϊκα
αντλία θερμότητας συνδυασμός με φωτοβολταϊκά

Με απλά λόγια, ένα νοικοκυριό που χρησιμοποιεί αντλία θερμότητας θα δει φουσκωμένο το λογαριασμό ρεύματος ακόμα και διπλάσιο! Κι αυτό γιατί η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας από τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας ανεβάζει την κλίμακα στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Επομένως ο συνδυασμός εγκατάστασης αντλίας θερμότητας με ένα φωτοβολταϊκό είναι μονόδρομος. Έτσι, και θα προστατευτείς από μελλοντικές αυξήσεις και μπορεί να έχεις ακόμα και δωρεάν θέρμανση!

Μην ξεχνάς ότι η επιλογή που θα κάνεις για το σύστημα θέρμανσης θα σε συντροφεύει για τις επόμενες δεκαετίες. Επίλεξε σοφά το σύστημα που σε συμφέρει γιατί δεν προβλέπεται μείωση στα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας μελλοντικά.

4. Η αντλία θερμότητας είναι κατάλληλη για εμένα;

Αν το σπίτι σου δεν «μπάζει» από κάπου και έχεις καλή μόνωση θα δεις και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Ένα μη μονωμένο σπίτι θα έχει απώλειες θέρμανσης και ψύξης όποιο σύστημα και αν χρησιμοποιεί.

Άρα, βασική προτεραιότητα είναι να μονώσεις το σπίτι με κουφώματα, στεγανοποίηση και ότι άλλο χρειάζεται.

Στη συνέχεια, πρέπει να εξετάσεις τις ανάγκες σου για θέρμανση. Εάν χρειάζεσαι θέρμανση λίγες ώρες την ημέρα κάποιο άλλο σύστημα μπορεί να είναι πιο αποδοτικό. Η αντλία θέρμανσης συμφέρει εφόσον έχεις υψηλές απαιτήσεις και χρειάζεσαι θέρμανση όλο το 24ωρο.

5. Μπορώ να λάβω χρηματοδότηση για την εγκατάσταση;

Οι αντλίες θερμότητας χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον». Για να ληφθεί όμως η χρηματοδότηση θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο σύστημα και η αντλία θερμότητας να περιλαμβάνεται σε αυτές που επιδοτούνται από το πρόγραμμα.

Βρες μία τεχνική εταιρεία ή ένα γραφείο μελετών κοντά σου για να μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι!

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ