Επαγγελματικός Κατάλογος

Ανακύκλωση αυτοκινήτου: Βγάλε χρήματα σώζοντας το περιβάλλον

Η ανακύκλωση αυτοκινήτου αρχίζει να αποκτά ολοένα και περισσότερους θιασώτες. Το ενεργειακό αποτύπωμα, η οικολογική συνείδηση και η υπεύθυνη ανακύκλωση κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με το τι πρέπει να κάνουν με τα χρησιμοποιημένα μπουκάλια, το πλαστικό ή το χαρτί, πολλοί απλά δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει δυνατότητα για ανακύκλωση αυτοκινήτου.

Δυστυχώς, οι χωματερές γεμίζουν με υλικά που δεν έχουν ανακυκλωθεί σωστά και δεν είναι λίγες οι φορές που θα δεις αυτοκίνητα! Ιδανικά, στις εκτάσεις υγειονομικής ταφής θα έπρεπε να υπάρχουν αποκλειστικά αντικείμενα που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν και το αυτοκίνητο είναι ένα από αυτά.

Η απόρριψη οχημάτων στους χώρους υγειονομικής ταφής όχι μόνο καταλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις ακίνητης περιουσίας αλλά πολύ περισσότερο έχει σημαντικές περιβαλλοντικές συνέπειες και επηρεάζει την υγεία μας. Οι ρύποι, οι μπαταρίες αυτοκινήτου και πολλά ακόμα τοξικά υγρά περνούν στο χώμα, στα φυτά και μέσω της τροφικής αλυσίδας έρχονται στο πιάτο μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι τοξίνες φτάνουν στις παροχές νερού, μεταφέροντας επικίνδυνες χημικές ουσίες μακριά από τον χώρο υγειονομικής ταφής.

Ανακύκλωση αυτοκινήτου - 80% του αυτοκινήτου είναι ανακυκλώσιμο
Ανακύκλωση αυτοκινήτου – 80% του αυτοκινήτου είναι ανακυκλώσιμο

Ευτυχώς, υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία που ασχολείται με την ανακύκλωση αυτοκινήτου μειώνοντας δραστικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα είχε η ολοκλήρωση του κύκλου ζωής των αυτοκινήτων και η απόρριψή τους στις χωματερές.

Χάρη στην ανακύκλωση αυτοκινήτου η βιομηχανία επανατροφοδοτείται με πρώτες ύλες και ανταλλακτικά που προκύπτουν από την αξιοποίηση μερών των οχημάτων.

Αν σκεφτούμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου το 80% του αυτοκινήτου είναι ανακυκλώσιμο, αντιλαμβανόμαστε και το μέγεθος της περιβαλλοντικής μας συνεισφοράς αλλά και το πλήθος των ανταλλακτικών και των υλικών που επιστέφουν στην αγορά μέσα από την ανακύκλωση του αυτοκινήτου.

Η διαδικασία της ανακύκλωσης εκτός από το περιβάλλον ωφελεί και την τσέπη μας! Ένας ακόμη λοιπόν λόγος για να την επιλέξουμε είναι και ο οικονομικός, καθώς θα αποζημιωθούμε για αυτή μας την ενέργεια.

Πώς λειτουργεί η ανακύκλωση αυτοκινήτου;

Η ανακύκλωση αυτοκινήτου έχει διάφορα στάδια.

Αρχικά, τα υγρά του αυτοκινήτου, όπως οι μπαταρίες, αποστραγγίζονται και απορρίπτονται σε συγκεκριμένες δομές. Στη συνέχεια, αφαιρούνται τα μέρη του αυτοκινήτου και πολλά εξαρτήματα μεταπωλούνται σε μηχανικούς ή ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ως ανταλλακτικά για να κάνουν επισκευή του αυτοκινήτου τους σε χαμηλή τιμή.

Εκτός από την εξοικονόμηση χρημάτων, τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτου μειώνουν τη ζήτηση για την κατασκευή καινούριων, μειώνοντας με την σειρά της τον  περιβαλλοντικό αντίκτυπο προμήθειας νέων υλικών και κατασκευής νέων ανταλλακτικών.

Πολλά ανακυκλώσιμα μέταλλα, το πλαστικό, το γυαλί αλλά και το καουτσούκ επιστρέφουν στη βιομηχανία και χρησιμοποιούνται σε άλλες εργασίες, όπως για παράδειγμα στην οδοποιία.

Το μη ανακυκλώσιμο μέρος του αυτοκινήτου, που δεν έχει πλέον τοξικά, θρυμματίζεται και είναι πραγματικά ελάχιστο, μπορείς να το κρατήσεις στο ένα σου χέρι!

Πλέον οι εταιρείες που ασχολούνται με την ανακύκλωση αυτοκινήτου είναι πολλές και ευτυχώς μπορούμε να τις βρούμε και σε άλλες πόλεις εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Από τα Χανιά, τη Λάρισα, το Αγρίνιο, την Κέρκυρα έως και τη Σάμο οι εταιρείες ανακύκλωσης αυτοκινήτου ανοίγουν θέσεις εργασίας, στηρίζουν το περιβάλλον και εξασφαλίζουν χρήματα στους κατόχους παλιών οχημάτων.

Ποια μέρη του αυτοκινήτου είναι ανακυκλώσιμα;

Λάδι κινητήρα και φίλτρα λαδιού

Το λάδι του κινητήρα και τα φίλτρα λαδιού ανήκουν στα ανακυκλώσιμα υλικά του αυτοκινήτου. Οι εταιρείες ανακύκλωσης γνωρίζουν τους αποτελεσματικούς και ασφαλείς τρόπους απομάκρυνσης του λαδιού πριν αποσυναρμολογηθεί.

Κινητήρες, κιβώτια ταχυτήτων και ανταλλακτικά κινητήρα

Διάφορα εξαρτήματα κινητήρα μπορεί να είναι πολύτιμα για διαφορετικούς αντιπροσώπους ΣΚΡΑΠ. Κάποια εξαρτήματα όπως το μπουζί, το καλοριφέρ ακόμα και ο κινητήρας μπορούν να ανακατασκευαστούν.

Ένα παλιό αυτοκίνητο που «κάθεται» στο γκαράζ και δεν έχει μεταπωλητική αξία, μπορεί ο κινητήρας και το κιβώτιο ταχυτήτων να αξίζει ένα ικανοποιητικό χρηματικό ποσό για έναν μηχανικό που τα χρειάζεται!

Γυαλιά αυτοκινήτου

Το γυαλί καθρέφτη αυτοκινήτου, το παρμπρίζ όπως και τα τζάμια είναι ανακυκλώσιμα και χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πολλών προϊόντων. Η ανακύκλωση αυτοκινήτου όσον αφορά τα γυάλινα μέρη, μπορεί να τροφοδοτήσει διαφορετικές αγορές. Το γυαλί χρησιμοποιείται τόσο στα γυάλινα μπουκάλια, στα γυάλινα προϊόντα και κοσμήματα, σε πλακάκια δαπέδου αλλά και σε πάγκους!

Μέταλλα και ηλεκτρικά εξαρτήματα αυτοκινήτου

Ανακύκλωση αυτοκινήτου - μεταλλικά μέρη
Ανακύκλωση αυτοκινήτου – μεταλλικά μέρη

Τα μέταλλα κοστίζουν και το αυτοκίνητο έχει πολλά! Ανάλογα με την αξία και το βάρος τους τα μεταλλικά μέρη του αυτοκινήτου μπορούν να σου δώσουν ένα αξιοσέβαστο ποσό. Πάντα χρήσιμα, τα μέταλλα του αυτοκινήτου είναι από τα πιο εύκολα υλικά για ανακύκλωση και πώληση.  

Αντίστοιχα, τα ηλεκτρικά εξαρτήματα είναι πολλές φορές σαν καινούρια, χωρίς βλάβες και απόλυτα λειτουργικά. Ένας έμπορος ΣΚΡΑΠ λοιπόν, μπορεί να επωφεληθεί από τα καλά ηλεκτρικά εξαρτήματα, να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο άλλο όχημα και να λάβεις κι εσύ το ανάλογο αντίτιμο.

Συμπλέκτης αυτοκινήτου και μίζα

Ομολογουμένως, από τα πιο ακριβά εξαρτήματα αν θες να τα πάρεις καινούρια. Οι ειδικοί όμως στην ανακύκλωση αυτοκινήτου μπορούν να τα αφαιρέσουν, να τα ανακατασκευάσουν και μαζί με τον πλανήτη να σώσουν και την τσέπη σου!

Εάν λοιπόν έχουμε ένα παλιό αυτοκίνητο – με τους τίτλους ιδιοκτησίας του πάντα –  μπορούμε να το ανακυκλώσουμε και να επωφεληθούμε οικονομικά συμβάλλοντας παράλληλα θετικά και στο περιβάλλον.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ