Επαγγελματικός Κατάλογος

4 Συμπτώματα που θα σε οδηγήσουν στον Ουρολόγο

Αντιμετωπίζεις στυτική δυσλειτουργία, ακράτεια ούρων, δυσκολία κατά την ούρηση ή βλέπεις αίμα στα ούρα; Αυτά είναι τα 4 βασικά συμπτώματα που πρέπει να σε οδηγήσουν αμέσως να κλείσεις ραντεβού στον ουρολόγο σου. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει με το καθένα από αυτά.

Στυτική δυσλειτουργία – Αντιμετώπιση

Εάν αναρωτιέσαι σε ποιον γιατρό πρέπει να πας αν έχεις στυτική δυσλειτουργία η απάντηση είναι στον ουρολόγο – ανδρολόγο. Ο ουρολόγος μέσα από τις κατάλληλες εξετάσεις, θα σου συστήσει την θεραπεία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα για τους άνδρες, ειδικά καθώς μεγαλώνουν. Τα καλά νέα είναι πως για τη στυτική δυσλειτουργία υπάρχει θεραπεία ασφαλής και αποτελεσματική πόσο μάλλον αν κλείσεις ραντεβού στον ουρολόγο άμεσα και δεν αφήσεις το πρόβλημα να χρονίσει.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι αποτελεί σύμπτωμα ή προμήνυμα ενός σημαντικότερου προβλήματος υγείας.

Ευτυχώς, οι θεραπευτικές επιλογές της στυτικής δυσλειτουργίας είναι αρκετές, ταυτόχρονα όμως η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής θα φέρει πιο άμεσα καλύτερα αποτελέσματα.

Ακράτεια ούρων – Θεραπεία

Η ακράτεια ούρων εμφανίζεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, με τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν συχνότερα το πρόβλημα αυτό.

Ραντεβού στον Ουρολόγο για ακράτεια ούρων
Ραντεβού στον Ουρολόγο για ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες παρουσιάζεται κατά την εμμηνόπαυση, μετά τον τοκετό, στον ύπνο ή ακόμη και από ουρολοίμωξη!

Πολλές φορές η ακράτεια ούρων οφείλεται σε κάποια πάθηση του ουροποιητικού όπως για παράδειγμα σε δυσλειτουργία της κύστης, στην ουρήθρα και στους άνδρες σε παθήσεις του προστάτη.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η ακράτεια ούρων επηρεάζει τις καθημερινές σου δραστηριότητες και δεν πρέπει να καθυστερήσεις το ραντεβού στον ουρολόγο.

Κάποιες φορές, παράλληλα με την όποια φαρμακευτική αγωγή συστήνονται ασκήσεις ενδυνάμωσης πυελικού εδάφους, η διακοπή καπνίσματος, η μείωση κατά την πρόσληψη καφεΐνης και η απώλεια βάρους σε περιστατικά υπέρβαρων ασθενών.  

Ουρολοίμωξη – Θεραπεία

Αισθάνεσαι δυσκολία στην ούρηση; Νιώθεις πόνο ή ότι θέλεις να ουρήσεις αλλά δεν μπορείς; Πίνεις νερό αλλά έχεις λίγα ή καθόλου ούρα;

Μάντεψε. Ο ουρολόγος είναι το πρώτο πρόσωπο που πρέπει να καλέσεις για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημά σου.

Ραντεβού στον Ουρολόγο για θεραπεία ουρολοίμωξης
Ραντεβού στον Ουρολόγο για θεραπεία ουρολοίμωξης

Ο πόνος, το κάψιμο ή τσούξιμο κατά την ούρηση, σηματοδοτούν μόλυνση. Δεν είναι λίγες οι φορές που βακτήρια προσβάλλουν το ουροποιητικό σύστημα και οι λοιμώξεις αυτές προκαλούν επώδυνη ούρηση. Στις γυναίκες η ουρολοίμωξη και στους άνδρες η προστατίτιδα αποτελούν τις πιο κοινές αιτίες επώδυνης ούρησης. Ο ουρολόγος όμως είναι ο γιατρός που θα προσδιορίσει την αιτία της μόλυνσης και θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Συνήθως, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος προτείνεται είτε αντιβίωση είτε αντιμετώπιση με φυσικό τρόπο, με θεραπεία χωρίς φάρμακα.

Αίμα στα ούρα (αιματουρία) – Επίσκεψη στον Ουρολόγο

Βλέπεις αίμα στα ούρα χωρίς πόνο; Συνοδεύεται το αίμα στα ούρα από τσούξιμο; Αισθάνεσαι πόνο στη μέση και βλέπεις αίμα στα ούρα;

Η αιματουρία δεν κάνει διακρίσεις. Κάποια στιγμή στη ζωή τους μπορεί να αντικρύσουν αίμα στα ούρα άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι ακόμα και παιδιά!

Καλό θα ήταν όμως ακόμα και ένα μεμονωμένο περιστατικό αιματουρίας να μην το παραβλέψεις καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διάγνωση κάποιας άλλης ασθένειας. Ενημέρωσε άμεσα τον ουρολόγο σου και μέσα από τις κατάλληλες εξετάσεις θα φανεί αν πρόκειται για παθολογικό αίτιο ή όχι.

Πολλές φορές το αίμα στα ούρα συνδέεται με πέτρα στα νεφρά, προστάτη ή μόλυνση της ουροδόχου κύστης. Δεδομένου ότι το αίμα στα ούρα αποτελεί πιθανό σύμπτωμα ενός υποκείμενου νοσήματος, ο ουρολόγος θα προτείνει τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές ανάλογα με το τι το προκαλεί.

Το ραντεβού στον Ουρολόγο

Εάν πιστεύεις πως αντιμετωπίζεις κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω, τότε θα ήταν καλό να επισκεφθείς έναν ουρολόγο. Δεν υπάρχει λόγος να ζεις με επώδυνα ή ενοχλητικά συμπτώματα, πόσο μάλλον όταν θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη μιας πιο σοβαρής πάθησης.

Σίγουρα, το να βρεις ουρολόγο στην Αθήνα θα είναι πιο εύκολο από τις μικρές επαρχιακές πόλεις, αλλά όχι ακατόρθωτο! Μην περιμένεις, βρες τον καλύτερο ουρολόγο, δες τις αξιολογήσεις ασθενών και αναζήτησε αν είναι συμβεβλημένος στον ΕΟΠΥΥ μέσα από το Χρυσό Οδηγό. Κλείσε σήμερα το ραντεβού στον ουρολόγο σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ