Επαγγελματικός Κατάλογος

Βαρηκοΐα και απώλεια μνήμης: Πώς συνδέονται;

Η βαρηκοΐα επηρεάζει τη μνήμη σας;

Η απάντηση είναι ναι. Η μειωμένη ακοή έχει αντίκτυπο στη μνήμη και αυτό είναι γεγονός! Για να αντιληφθούμε όμως πώς η ακοή επηρεάζει τη μνήμη, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τη συνολική επίδρασή της.

Εγκεφαλική καταπόνηση

Το ήξερες; Η βαρηκοΐα φαίνεται να καταπονεί τον εγκέφαλο αναγκάζοντάς τον να «εργαστεί πιο σκληρά» για να ακούσει. Προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσει τη συζήτηση, είναι λιγότερο συγκεντρωμένος στη διατήρηση των πληροφοριών.

Ο εγκέφαλος «υπερφορτώνεται» , γι’ αυτό και όταν αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να θυμηθείς τι έχεις ακούσει, στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλος δεν έχει φτάσει καν στο σημείο να αποθηκεύσει τις πληροφορίες της συνομιλίας! Με αυτόν τον τρόπο επηρεάζεται τόσο η μνήμη όσο και η ταχύτητα σκέψης.

Προβλήματα Συγκέντρωσης

Βαρηκοΐα – προβλήματα ακοής & συγκέντρωσης

Όταν αντιμετωπίζεις βαρηκοΐα, θα πρέπει να συγκεντρωθείς πολύ για να καταλάβεις τι λέει ο συνομιλητής σου. Ο εγκέφαλος λοιπόν, είναι πολύ απασχολημένος προσπαθώντας να ακούσει και να ερμηνεύσει ήχους.

Λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης που απαιτείται για την απλή παρακολούθηση της συνομιλίας, οι πληροφορίες δεν αποθηκεύονται. Έτσι, όταν προσπαθείς να θυμηθείς τη συνομιλία οι πληροφορίες δεν μπορούν να ανακληθούν γιατί απλώς δεν υπάρχουν! Ενώ ο μηχανισμός εξακολουθεί να λειτουργεί, οι πληροφορίες δεν υπάρχουν για να τις επεξεργαστεί.

Κοινωνική Απομόνωση

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως η βαρηκοΐα η απώλεια μνήμης έρχονται φυσιολογικά καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό δεν ισχύει απαραίτητα αν το άτομο ακούει φυσιολογικά και δεν έχει άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Εκ των πραγμάτων, η κοινωνική απομόνωση σημαίνει και έκθεση σε ελάχιστα ερεθίσματα. Τα άτομα με βαρηκοΐα συνήθως απομονώνονται αποφεύγοντας συναντήσεις όπου η αλληλεπίδραση είναι το κλειδί. Η μνήμη δεν ασκείται τόσο συχνά, γεγονός που μειώνει τη «χωρητικότητά» της και φυσικά είναι δύσκολο να ανακαλέσεις πληροφορίες και μνήμες όταν αυτό χρειαστεί.

Οι πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων μνήμης είναι υπέρ όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής. Η ακοή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ευκρίνειας του εγκεφάλου και της μνήμης, επομένως είναι απαραίτητο να ελέγχεται συχνά από ΩΡΛ.

Άγχος λόγω μειωμένης ακοής

Η ικανότητα ακοής είναι καθοριστική για να μπορέσεις να συνομιλήσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που άτομα με μειωμένη ακοή αισθάνονται στρες όταν δεν μπορούν να ακούσουν το τηλέφωνο, το συναγερμό ή κάποιον που τους πλησιάζει. Όταν μάλιστα καλούνται να φροντίσουν κάποιο άλλο άτομο, όπως ένα μικρό παιδί ή έναν ηλικιωμένο, το άγχος κορυφώνεται πολλές φορές.

Κατάθλιψη

Κι όμως, τα προβλήματα ακοής συνδέονται με την κατάθλιψη. Πώς;

Όσο μεγαλύτερη η βαρηκοΐα, τόσο μεγαλύτερη και η πιθανότητα στρες σε κοινωνικές καταστάσεις. Τα άτομα που δυσκολεύονται στην επικοινωνία, αγχώνονται, συνήθως απομονώνονται και αυτό με τη σειρά του οδηγεί στην κατάθλιψη. Η κατάθλιψη πάλι, συνδέεται με προβλήματα μνήμης όπως σύγχυση ή δυσκολία στη σκέψη και στη συγκέντρωση, επηρεάζοντας καθημερινές εργασίες ή τη λήψη αποφάσεων.

Μπορούν τα ακουστικά βαρηκοΐας να βοηθήσουν;

Ακουστικά βαρηκοΐας

Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσεις την απώλεια ακοής με ακουστικά βαρηκοΐας, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για τον εγκέφαλο και τη μνήμη σου. Βρες έναν ακουολόγο ή έναν ΩΡΛ κοντά σου και έλεγξε τα επίπεδα ακοής σου, ώστε να λάβεις συστάσεις, αν χρειάζεται πάντα, για τα καλύτερα ακουστικά βαρηκοΐας.

Η βαρηκοΐα μπορεί να σε θέσει σε κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης ή και απομόνωσης. Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της επικοινωνιακής σου ικανότητας και στη βελτίωση της ακουστικής μνήμης.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ