Επαγγελματικός Κατάλογος

Ηλεκτρολύτες: Τι είναι και Πώς αναπληρώνονται

Όλοι μας ακούμε τον όρο ηλεκτρολύτες, αλλά λίγοι από εμάς ξέρουμε τι ακριβώς είναι οι ηλεκτρολύτες και πόσο αναγκαίοι είναι για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας φανταστούμε ότι το σώμα μας για να κάνει κάποια κίνηση πρέπει να προηγηθεί σύσπαση των μυών του και  η σύσπαση αυτή για να εκτελεστεί, με τη σειρά της, απαιτεί ενέργεια. Το μέσο διεύλευσης αυτής της ενέργειας είναι οι ηλεκτρολύτες. Αντιλαμβανόμαστε, έτσι, ότι γίνονται καλύτερες συσπάσεις στους μύες και κινούμαστε πιο άνετα, όταν υπάρχει ισορροπία στους ηλεκτρολύτες στο σώμα μας.

Τι είναι οι ηλεκτρολύτες

Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον οργανισμό μας. Παρέχουν ένα ηλεκτρικό φορτίο που συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, από την αναπνευστική και καρδιακή λειτουργία έως την κάθε κίνηση των άκρων μας. Η διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στο σώμα μας είναι πολύ σημαντική, αφού οι ηλεκτρολύτες ρυθμίζουν την κατανομή του νερού στο σώμα, επιδρούν στο ph του αίματος και συμβάλλουν στη διέγερση νεύρων και μυών και στην καλή λειτουργία των νεφρών, ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό.

Ποιοι είναι οι ηλεκτρολύτες;

Οι ηλεκτρολύτες που χρησιμοποιεί, κυρίως, το σώμα μας είναι:

  • Νάτριο: Συμβάλλει στην ισορροπία στα κύτταρα και στη μεταφορά νευρικών ερεθισμάτων σε όλο το σώμα.
  • Κάλιο: Συμβάλλει στη δημιουργία της πρωτεϊνης, στην ισορροπία ανάμεσα στα υγρά και στους ηλεκτρολύτες, καθώς και στη συνοχή των κυττάρων.
  • Μαγνήσιο: Βοηθά και αυτό στη δημιουργία της πρωτεϊνης, ενώ συμβάλλει στη δημιουργία των μυϊκών συσπάσειων.
  • Φωσφωρικό Άλας: Με αυτό, αυξάνεται η ικανότητα του αίματος να μεταφέρεται οξυγόνο στα κύτταρα.
  • Ασβέστιο: Βοηθά στις μυϊκές συσπάσεις, στην πίεση και στη θρόμβωση του αίματος.
  • Χλωριούχο Άλας: Βοηθά στη σωστή χώνεψη.

Γιατί είναι σημαντικοί οι ηλεκτρολύτες;

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται πάνω από το ήμισυ από νερό, που είναι απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωση και την ευρωστία του. Όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος, εξαιτίας έντονης άσκησης ή της αυξημένης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, προκαλείται εφίδρωση ως ένας μηχανισμός μείωσης της θερμοκρασίας. Με τον ιδρώτα όμως, εκτός από τα υγρά, το σώμα χάνει και ηλεκτρολύτες. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να διαταραχθεί η ισορροπία, τα κύτταρα να μην λειτουργούν σωστά και να προκαλούνται διάφορες δυσλειτουργίες στον οργανισμό, όπως το έντονο αίσθημα της κόπωσης, η εξάντληση που νιώθουμε δηλαδή και οι κράμπες που παθαίνουμε, αφού οι ηλεκτρολύτες επηρεάζουν τόσο το νευρικό σύστημα, όσο και το μυϊκό.

Άρα, εύκολα συμπεραίνει κανείς από όλα τα παραπάνω τη σπουδαιότητα και τη μεγάλη σημασία που έχουν οι ηλεκτρολύτες στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Οπότε, η σημασία της καλής ενυδάτωσης για όλους μας και ειδικά για όσους ασκούνται είναι παραπάνω από μεγάλη, αφού έτσι αποφεύγουμε την αφυδάτωση και τις διαταραχές των ηλεκτρολυτών που μπορεί να επιφέρουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην απόδοση, αλλά κυρίως στην υγεία μας.

Πώς μπορούμε να αναπληρώσουμε του ηλεκτρολύτες;

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την απώλεια ηλεκτρολυτών από το σώμα μας, αφού είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε και επιβάλλεται σε ορισμένες καταστάσεις είναι να προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αναπληρώνουμε τους ηλεκτρολύτες που χάνονται. Και αυτό, τη διατήρηση δηλαδή της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών, είμαστε σε θέση να το καταφέρνουμε με τη σωστή διατροφή, είτε με τη λήψη κάποιων ενεργειακών ποτών είτε με την κατανάλωση κατάλληλων τροφών.

Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε:

  • Να αναπληρώσετε το μαγνήσιο που χάνετε, τρώγοντας φρούτα και λαχανικά πλούσια σε μαγνήσιο, όπως είναι τα μπρόκολα, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι, οι μπανάνες κ.ά.
  • Για να αναπληρώσετε το ασβέστιο, να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, όπως γιαούρτι, τυρί χαμηλών λιπαρών και γάλα, αλλά και αμύγδαλα.
  • Για να αναπληρώσετε το κάλιο, καταναλώστε μπανάνες, καρπούζι, κίτρινη κολοκύθα, γλυκοπατάτες, σέσκουλα, παντζάρι, φασόλια και πολλά άλλα.
  • Για να αναπληρώσετε άμεσα το νάτριο που έχετε χάσει, μπορείτε να κάνετε ένα ενεργειακό ποτό μόνοι σας, ρίχνοντας λίγο αλάτι σε ένα ποτήρι νερό και πίνοντάς το αργά και να υιοθετήσετε τη συνήθεια να ρίχνετε λίγο παραπάνω αλάτι στο φαγητό σας, ειδικά το καλοκαίρι που έχει πιο πολύ ζέστη και πάντα με προσοχή και με την κατάλληλη υπόδειξη του γιατρού σας που γνωρίζει το ιστορικό σας.
  • Για να αναπληρώσετε το φώσφορο, καταναλώστε άφθονους ξηρούς καρπούς, ψάρια, δημητριακά, αυγά και κρέας.

Οι ηλεκτρολύτες είναι, φυσικά, απαραίτητοι και θα πρέπει να αναπληρώνονται με την κατανάλωση των παραπάνω τροφών, των συμπληρωμάτων ή των ενεργειακών ποτών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ειδικά όταν έχουμε σημαντικές απώλειες, κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής μέρας με έντονη ζέστη.

Συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας και ζητήστε τη συνδρομή του σε κάθε τι που σας απασχολεί σχετικά.

Κατερίνα Καραμίχου
Η Κατερίνα τελείωσε το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, άφησε την αγαπημένη της Ζίτσα, ένα πανέμορφο χωριό στα Γιάννενα, και ήρθε στην Αθήνα. Ανήκει στην οικογένεια του Χρυσού Οδηγού από το 2004.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ