Επαγγελματικός Κατάλογος

Βιταμίνες: Τα Είδη των Βιταμινών και τα Οφέλη τους

Όλοι μας έχουμε ακούσει για τα οφέλη των βιταμινών, πως θωρακίζουν τα ανοσοποιητικό μας, και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η ανεπάρκειά τους. Γνωρίζετε όμως τα είδη των βιταμινών, τι σας προσφέρουν, και από ποιες τροφές μπορείτε να τις αποκτήσετε;

Τι είναι οι βιταμίνες;

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες  οι οποίες είναι αναγκαίες για την σωστή ανάπτυξη και υγεία του οργανισμού μας. Τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών όμως το σώμα μας δε μπορεί να τις συνθέσει από μόνο του, για αυτό το λόγω τις λαμβάνουμε μέσω των τροφών. Όπως είναι λογικό, δεν είναι όλες οι βιταμίνες ίδιες, δεν έχουν όλες τα ίδια οφέλη , και δεν υπάρχουν στις ιδίες ποσότητες στα διάφορα φαγητά.

Ποια είναι τα είδη των βιταμινών;

Oι βιταμίνες χωρίζονται σε 2 κύριες κατηγορίες:

Στις υδατοδιαλυτές όπου ανήκουν οι βιταμίνες συμπλέγματος Β και η βιταμίνη C. Ενώ στις λιποδιαλυτές ανήκουν οι βιταμίνες (A, D, E, K). Η πρόσληψη όλων των βιταμινών γίνεται μέσω των τροφών, εκτός από την D όπου ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα να την παράγει από μόνος του.

Υδατοδιαλυτές βιταμίνες

Αυτές οι βιταμίνες δεν διατηρούνται για πολύ καιρό μέσα στον οργανισμό μας, καθώς οι περίσσιες ποσότητες  αποβάλλονται μέσω των ούρων. Για αυτό το λόγο είναι καλό να φροντίζουμε τακτικά την επαρκεί πρόσληψή τους.

Θειαμίνη (Βιταμίνη Β1): Συμμετέχει στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και στην παραγωγή ενέργειας μέσω των τροφών. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Οι τροφές που συναντάμε την Θειαμίνη είναι στα δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς και στο χοιρινό κρέας.

Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2): Συμβάλει στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού, στο μεταβολισμό, ενώ βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς επιδερμίδας και όρασης.Οι τροφές με υψηλή ποσότητας Ριβοφλαβίνης είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αβγά, τα αμύγδαλα και τα  μανιτάρια.

Νιασίνη (Βιταμίνη Β3): Εμπλέκεται στην απελευθέρωση ενέργειας από λίπη, πρωτεΐνες και υδατάνθρακές. Επιπλέον βοηθά το σώμα να αποβάλει τις τοξίνες και μας προστατεύει από πολλούς παράγοντες μόλυνσης. Η Νιασίνη υπάρχει στο άπαχο κρέας, στα ψάρια, στα φιστίκια και στα όσπρια.

Παντοθενικό οξύ (Βιταμίνη Β5):  Είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος  καθώς προλαμβάνει από την κόπωση και βοηθά στην επούλωση πληγών. Διαιτητικές πηγές που βρίσκουμε το Παντοθενικό οξύ είναι οι γαρίδες, τα δημητριακά, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, το αβοκάντο και το μπρόκολο.

Πυριδοξίνη (Βιταμίνη Β6): Είναι αναγκαία για την παραγωγή αντισωμάτων και την καλή λειτουργιά των εγκεφαλικών λειτουργιών.  Θεωρείται πως προστατεύει από τον καρκίνο και συμβάλει στον έλεγχο του διαβήτη. Τροφές που μπορούμε να βρούμε την Πυριδοξίνη είναι η μαγιά μπίρας, το πεπόνι, τα ψάρια, και τα πουλερικά .

Βιοτίνη (Βιταμίνη Β7): Λειτουργεί ως συνένζυμο και βοηθά στο να διατηρήσετε  υγιές το  δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Επιπλέον διατηρεί το επίπεδο του σακχάρου σε επιτρεπτά επίπεδα. Θα συναντήσετε την Βιοτίνη σε τροφές όπως: καρύδια, σαρδέλες, ντομάτα, κρόκο  αβγού και συκώτι.

Φυλλικό οξύ (Βιταμίνη Β9): Συμμετέχει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, και για αυτό προφυλάσσει από προβλήματα αναιμίας. Ειδικά για τις γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης, είναι πολύ σημαντική η επαρκής πρόσληψή της, καθώς βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου από τις πρώτες κιόλας βδομάδες. Μπορείτε να βρείτε φυλλικό οξύ σε τροφές όπως: ξηρούς καρπούς, μοσχάρι (κυρίως στο συκώτι), στα αυγά και στα λαχανικά.

Κυανοκοβαλαμίνη (Βιταμίνη Β12): Είναι κρίσιμη για το σχηματισμό των λευκών και ερυθρών κυττάρων. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλοβλαστική αναιμία καθώς και νευρολογικά προβλήματα. Η πρόσληψή της γίνεται με τροφές όπως πουλερικά, μανιτάρια, ψάρια, μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας.

Βιταμίνη C: Η πιο γνωστή βιταμίνη από όλες, και αυτή με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως. Βοηθά σε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, και έχει πάρα πολλές αντιοξειδωτικές δράσεις. Σημαντική είναι και στην αντιμετώπιση των ιώσεων και των κρυολογημάτων. Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές, οι φράουλες, τα πορτοκάλια.

Οι βιταμίνες, δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να θωρακίσεις τον οργανισμό σου απέναντι σε ασθένειες. Υπάρχουν tips για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, όπως είναι η άσκηση και η απαλλαγή από στρες, που μπορούν να κάνουν τον οργανισμό σου πιο ισχυρό απέναντι σε οποιονδήποτε μικροοργανισμό.

Λιποδιαλυτές Βιταμίνες

Αυτές οι βιταμίνες βρίσκονται κυρίως σε λιπαρές τροφές,. Ένα φτωχό διαιτολόγιο και άτομα με σύνδρομα δυσαπορρόφησης μπορεί να εμφανίσουν έλλειψη αυτών των βιταμινών.  Από την άλλη πλευρά η πολύ μεγάλη πρόσληψη από αυτές τις βιταμίνες μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα καθώς σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικές. Για τη διάγνωση απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία μικροβιολόγο που θα σας παραπέμψει σε ένα διαγνωστικό για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Βιταμίνη Α (Ρετινόλη, Β-καροτίνη): Βοηθά στην καλή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών. Ακόμα συμβάλει στην καλή λειτουργία της όρασης και θεωρείται πιθανό να συμβάλλει στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου. Τροφές με μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α είναι τα καρότα, η βρώμη, το σπανάκι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και τα λιπαρά ψάρια.

Βιταμίνη Ε (Τοκοφερόλη): Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως <<βιταμίνη της νεότητας>>. Είναι το πιο ισχυρό λιπο-διαλυτό αντιοξειδωτικό της φύσης και προστατεύει τα κύτταρα από την οξείδωση. Ενδεχόμενη  ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε στείρωση και βλάβες στο νευρικό και μυϊκό σύστημα. Τροφές που θα βρείτε την Βιταμίνη Ε είναι το ελαιόλαδο και γενικότερα τα φυτικά λιπαρά, τα καρύδια και οι γλυκοπατάτες.

Βιταμίνη Κ: Συμβάλει στην πήξη του αίματος, στη δομή των οστών και στην σωστή ηπατική λειτουργία. Η χρόνια έλλειψη αυτής της βιταμίνης, σχετίζεται  με προβλήματα οστεοπόρωσης και αιμορραγικών επεισοδίων. Υπάρχει σε ικανοποιητικές ποσότητες στα  λαχανικά, στο πράσινο τσάι, στο πίτουρο σιταριού, στα λάδια ελιάς και στο κόκκινο κρέας.

Βιταμίνη D (Η βιταμίνη του ήλιου): Η βιταμίνη D έχει την ιδιαιτερότητα ότι ο οργανισμός μπορεί να την συνθέτει από μόνος του, με την βοήθεια της έκθεσης στον ήλιο. Η βιταμίνη D ρυθμίζει το μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου, και είναι πολύ σημαντική για την διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών, του δέρματος, της καρδιάς, των νεύρων και του θυρεοειδή. Πέρα από τον ήλιο θα την συναντήσετε στον σολομό, στις σαρδέλες και στα λιπαρά ψάρια

Τα οφέλη των βιταμινών στην καθημερινότητα

Βιταμίνες για μαλλιά που πέφτουν

Αν χρειάζεστε ένα τρόπο να δυναμώσετε την αδύναμη- λεπτή τρίχα, και ψάχνετε ένα τρόπο να μειώσετε την τριχόπτωση, η βιταμίνη η οποία μπορεί να σας βοηθήσει είναι η Βιοτίνη (Βιταμίνη Β7). Η Βιοτινή συμμετέχει έμμεσα στη σύνθεση των αμινοξέων  που αποτελούν βασικό συστατικό της τρίχας, και την βοηθά στο να διατηρεί την υγεία και την ανθεκτικότητα της.

Βιταμίνες για το διάβασμα

Οι 2 πιο βασικές βιταμίνες που βοηθούν στη συγκέντρωση και στο διάβασμα είναι η Βιταμίνη C και η Βιταμίνη Ε. Σύμφωνα με έρευνες η Βιταμίνη C φαίνεται πως βοηθά τα παιδιά να συγκεντρώνονται καλύτερα και για περισσότερη ώρα, ενώ η Βιταμίνη Ε έχει την ικανότητα να διατηρεί την υγεία της κυτταρικής μεμβράνης του εγκεφάλου, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την μνήμη.

Βιταμίνες για τη στυτική δυσλειτουργία

Έρευνες έχουν δείξει ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β12 μπορεί και δρα ενάντια στην πρόωρη εκσπερμάτιση. Θεωρείται πως επειδή προωθεί την απελευθέρωση ουσιών όπως το μονοξείδιο του αζώτου και της σεροτονίνης , οι οποίες λειτουργούν σαν νευροδιαβιβαστές που ελέγχουν τη φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της στύσης.

Αν μετά την επίσκεψη στο παθολόγο σας, παρατηρηθεί ότι έχετε έλλειψη σε κάποια βιταμίνη, στο Χρυσό Οδηγό θα βρείτε φαρμακεία, τα οποία θα σας προμηθεύσουν με τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής.

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ