Επαγγελματικός Κατάλογος

Φουσκωμένοι λογαριασμοί ΔΕΗ: Πώς θα τους μειώσεις

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ΔΕΗ και η ενεργειακή κρίση αποτελούν πλέον καθημερινό θέμα συζήτησης. Ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών, με τους τρόπους μείωσης των λογαριασμών ρεύματος και τα μέτρα στήριξης να τίθενται στο τραπέζι.

Ακριβώς επειδή η πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν θα μπορέσει να βάλει αντλία θερμότητας, ας δούμε τι μπορεί να γίνει ώστε οι λογαριασμοί της ΔΕΗ να «ξεφουσκώσουν». Πριν όμως δούμε ποιες συσκευές «καίνε» πιο πολύ ρεύμα και πως θα εξοικονομήσουμε χρήματα, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

Κάθε πότε έρχονται οι λογαριασμοί ΔΕΗ;

Οι λογαριασμοί ΔΕΗ εκδίδονται ανά μήνα ή ανά δίμηνο, ανάλογα με τη πρόγραμμα που έχουμε επιλέξει. Έτσι, λαμβάνουμε 3 Έναντι και 3 Εκκαθαριστικούς λογαριασμούς στο δίμηνο πλάνο και 9 Έναντι με 3 Εκκαθαριστικούς στο μηνιαίο συμβόλαιο.

Βέβαια, παρόλο που οι εκδίδονται εγκαίρως, συμβαίνει να φτάνουν στα χέρια μας αργοπορημένα. Γιατί καθυστερούν οι λογαριασμοί ΔΕΗ; Συνήθως εξαιτίας της ταχυδρομικής υπηρεσίας, με τους καταναλωτές να χάνουν την έκπτωση συνέπειας!

Ακριβώς επειδή η ΔΕΗ δεν ευθύνεται για την καθυστέρηση παροτρύνει τους πελάτες της να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους ηλεκτρονικά.

Πώς μπορώ να δω τους λογαριασμούς της ΔΕΗ;

Σου έτυχε να χάσεις το λογαριασμό ρεύματος και χρειάζεσαι οπωσδήποτε επανεκτύπωση; Πλέον, μπορείς να δεις το λογαριασμό της ΔΕΗ ηλεκτρονικά μεριμνώντας παράλληλα για το οικολογικό σου αποτύπωμα! Έτσι, θα λαμβάνεις εγκαίρως, θα ξέρεις τι χρωστάς και θα αποφεύγεις περίεργα λάθη και τις διπλοχρεώσεις.

Μπαίνοντας στο my.dei.gr μπορείς να πληρώσεις ηλεκτρονικά το λογαριασμό ρεύματος (e-bill) και να έχεις πρόσβαση στους λογαριασμούς του τελευταίου 12μηνου.

Πώς θα μειώσω τους λογαριασμούς ρεύματος;

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ΔΕΗ μπορούν και πρέπει να μειωθούν!

Τα ξεχασμένα φώτα, το πλυντήριο, το air condition, το θερμοσίφωνο αλλά και το μαγείρεμα «γονατίζουν» τους καταναλωτές με τους υπέρογκους λογαριασμούς που λαμβάνουν. Τι πρέπει να γίνει;

Πραγματοποιούμε μόνωση

Λογαριασμοί ΔΕΗ - Μείωση κατανάλωσης με Θερμομόνωση
ΛΘερμομόνωση

Αρχικά, να μονώσουμε το σπίτι. Η διαρροή ζέστης ή κρύου αντίστοιχα, μπορεί να οδηγήσει σε 20% επιπλέον κατανάλωση. Με σωστή μόνωση θα εξοικονομήσεις ενέργεια. Μπορείς να βρεις καλές εταιρείες μονώσεων στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία για στεγανοποιήσεις και θερμομονώσεις που μάλιστα συνεργάζονται με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον».

Αποφεύγουμε την πρόπλυση

Κάποιες φορές η πρόπλυση είναι αχρείαστη και το μόνο που κάνει είναι να φουσκώνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η πλύση στους 40οC και όταν έχει γεμίσει το πλυντήριο θα φέρει έναν πιο μειωμένο λογαριασμό.

Κλείνουμε τις συσκευές

Απ’ όσο φαίνεται η «κατάσταση αναμονής» αυξάνει το κόστος. Ο υπολογιστής, η τηλεόραση, το PlayStastion και οι συσκευές που δεν απενεργοποιούνται σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας μπορούν να μας κοστίσουν 30€ ετησίως!

Μαγειρεύουμε έξυπνα

Επιλέγουμε τα κατάλληλα μαγειρικά σκεύη για κάθε εστία και αποφεύγουμε το άσκοπο άνοιγμα του φούρνου όσο είναι σε λειτουργία. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε χύτρα και το φούρνο μικροκυμάτων για να μειώσουμε κι άλλο το χρόνο λειτουργίας της κουζίνας.   

Μπορούμε να κλείσουμε το φούρνο λίγο πριν ετοιμαστεί το φαγητό. Η θερμότητα που υπάρχει αρκεί για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα και ο χρόνος αυτός, που θα ψηθεί το φαγητό με κλειστό φούρνο, θα κάνει τη διαφορά στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Φροντίζουμε το ψυγείο

Αν είσαι από αυτούς που ανοίγουν το ψυγείο τακτικά και το αφήνουν ανοιχτό για ώρα μέχρι να αποφασίσουν τι θα πάρουν, θα πρέπει να ξέρεις πως η συνήθειά σου αυτή κοστίζει!

Επίσης, ιδανικά, το ψυγείο θα πρέπει να το τοποθετήσεις όσο πιο μακριά γίνεται από το καλοριφέρ και την κουζίνα, πηγές θερμότητες που θα αυξήσουν τη λειτουργία του. Η επιλογή ενός ψυγείου no frost και η ρύθμιση της κατάψυξης στους -17οC με -20οC θα μειώσει την ενέργεια κατανάλωσης.

Οι λαμπτήρες led, «λάμπες οικονομίας» αλλιώς, μας γλιτώνουν χρήματα! Τώρα αν είμαστε και συνεπείς κλείνοντας τα φώτα κάθε φορά που φεύγουμε από ένα δωμάτιο, η εξοικονόμηση χρημάτων θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Λογαριασμοί ΔΕΗ - μείωση με εγκατάσταση ηλιακού
ηλιακός θερμοσίφωνας

Κλείνουμε το θερμοσίφωνο

Αυτή η αφηρημάδα μπορεί να μας κοστίσει ακριβά. Δεδομένου ότι το θερμοσίφωνο ευθύνεται για το 20% της κατανάλωσης ρεύματος, είναι μία ευκαιρία να αλλάξουμε συνήθειες και να κλείνουμε το θερμοσίφωνο εγκαίρως!

Βέβαια, εγκαθιστώντας ηλιακό θερμοσίφωνο θα μειωθούν ακόμη περισσότερο οι λογαριασμοί ρεύματος ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αντικαθιστούμε τις ενεργοβόρες συσκευές

Η ενεργειακή κλάση των οικιακών συσκευών που χρησιμοποιούνται καθημερινά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο λογαριασμό ρεύματος. Η αντικατάσταση του κλιματιστικού, του ψυγείου, της κουζίνας και του πλυντηρίου με συσκευές καλύτερης ενεργειακής απόδοσης θα μειώσουν την κατανάλωση και κατ’ επέκταση το κόστος.

Με το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» μπορούμε να λάβουμε voucher για να προμηθευτούμε νέες, ενεργειακά αναβαθμισμένες συσκευές.

Εκτός από τις παραπάνω ενέργειες, μπορούμε πάντα να λάβουμε στήριξη από το κράτος και τα ειδικά τιμολόγια της ΔΕΗ.

Μπορώ να μπω στο Κοινωνικό Τιμολόγιο;

Τα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο έχουν κυρίως εισοδηματικά κριτήρια και μπορείς να τα βρεις στα ειδικά τιμολόγια της ΔΕΗ.

Το σημαντικό είναι πως μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι ενεργεία δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση, διαφορετικά θα απενταχθούν από τη λίστα!

Πώς θα κάνω αίτηση για νυχτερινό ρεύμα;

Το Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο αφορά οικιακούς πελάτες που χρησιμοποιούν τις συσκευές τους περισσότερο μεταξύ 02:00 – 08:00 και 15:00 – 17:00.

Οι αιτήσεις πραγματοποιούνται στη ΔΕΗ και θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η ενεργοποίηση της υπηρεσίας αυτής (χρονοχρέωση) χρεώνεται.

Η αίτηση πραγματοποιείται είτε μέσα από την εφαρμογή εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ είτε τηλεφωνικά στο 800 400 4000.

Τι είναι το Bonus εξοικονόμησης;

Το bonus εξοικονόμησης αποτελεί μία επιδότηση που θα δοθεί στους πολίτες που θα μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος. Το ύψος της επιδότησης αναμένεται να εξαρτάται από την εξοικονόμηση κατανάλωσης. Έτσι, όσοι ξεπεράσουν το πλαφόν θα λάβουν την ύψιστη επιδότηση. Όσο λιγότερο καταναλώνουμε λοιπόν, τόσο περισσότερο επιδοτούμαστε.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ