Επαγγελματικός Κατάλογος

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων

Ήρθε η ώρα να αλλάξεις συσκευή υποβάλλοντας αίτηση στο allazosyskevi.gov.gr

Με την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών μπορείς να αντικαταστήσεις το παλιό σου ψυγείο, κλιματιστικό ή και καταψύκτη με μια νέα ενεργειακά αποδοτικότερη συσκευή, βλέποντας παράλληλα το λογαριασμό του ρεύματος να μειώνεται.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών - Ανακύκλωση κλιματιστικού
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών – Ανακύκλωση κλιματιστικού

Μέσω του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή» αναμένεται να θα αντικατασταθούν κατά προσέγγιση 380.000 κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες. Η αντικατάσταση των συσκευών θα ωφελήσει τόσο τους καταναλωτές οι οποίοι θα δουν μείωση από 150€ – 300€ το χρόνο στους λογαριασμούς ρεύματος, όσο και το περιβάλλον μέσω της μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος.

Η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα δώσει σημαντική ώθηση και στην αγορά ηλεκτρικών ειδών. Με την ακρίβεια να έχει μειώσει σημαντικά τις καταναλωτικές αγορές, το πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών αναμένεται να ανατροφοδοτήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον και να γεμίσει τα ταμεία των εμπόρων.

Οι μεγάλες αλυσίδες έχουν ήδη ετοιμάσει ειδικές σελίδες για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή» παρέχοντας πληροφορίες στους καταναλωτές για το πρόγραμμα, τα οφέλη του, τις συσκευές που θα αντικατασταθούν, καθώς και τις ετικέτες ενεργειακής απόδοσης.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών;

Βασική προϋπόθεση για την επιδότηση είναι οι παλιές ηλεκτρικές συσκευές να βρίσκονται σε λειτουργία.

Το πιο σημαντικό λοιπόν για να εξασφαλίσει κάποιος την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών είναι να δώσει για ανακύκλωση την παλιά του συσκευή, η οποία βέβαια θα πρέπει να λειτουργεί. Στην περίπτωση των κλιματιστικών δεν θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί το ψυκτικό υγρό.

Η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών πραγματοποιείται ανά κατοικία

επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών – Ανακύκλωση ψυγείου

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μόνο μία αίτηση και για μία κατοικία. Έτσι, στην περίπτωση που κάποιος διαθέτει ιδιόκτητη, νοικιασμένη και παραχωρημένη κατοικία θα πρέπει να επιλέξει για ποια θα υποβάλλει αίτηση.

Οικογένειες με κύρια και δευτερεύουσα κατοικία θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και για τις δύο μόνο όταν οι αιτήσεις κατατίθενται από διαφορετικά πρόσωπα του ίδιου νοικοκυριού, εφόσον βέβαια καλύπτονται όλες οι προϋποθέσεις.

Ποια στοιχεία χρειάζονται για την υποβολή αίτησης επιδότησης;

Μπαίνοντας στο allazosyskevi.gov.gr θα χρειαστεί να γίνει ταυτοποίηση με τα στοιχεία Taxisnet και να συμπληρωθεί

  • ο ΑΦΜ
  • το ΑΜΚΑ
  • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος

Τα υπόλοιπα στοιχεία θα συμπληρώνονται αυτόματα. Στη συνέχεια, εκδίδεται ένας ηλεκτρονικός αριθμός και με αυτόν θα μπορείς να προχωρήσεις στην αγορά και αντικατάσταση της συσκευής σου. Για την αγορά και την τοποθέτηση της νέας πλέον συσκευής θα πρέπει πρώτα να έχει αφαιρεθεί η παλιά και να συμπληρώνεται μια υπεύθυνη δήλωση, ότι η συσκευή είναι η παλιά και ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών;

Δικαιούχοι για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Όλα τα νοικοκυριά δικαιούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Το ύψος της επιδότησης όμως θα καθοριστεί βάσει:

  • εισοδήματος
  • χαρακτηριστικών συσκευής
  • κοινωνικών κριτηρίων

Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνους. Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα και το ύψος της επιδότησης θα φτάσει έως και τα 710€.

Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές, με ενεργειακά αποδοτικότερες.

Για ποια ΑΦΜ είναι ανοιχτή η πλατφόρμα

Κάθε ημέρα η πλατφόρμα θα ανοίγει για νέα ΑΦΜ, ενώ είναι σημαντικό πως θα παραμένει ανοιχτή για όλα τα προηγούμενα. Η προθεσμία λοιπόν δεν είναι ημερήσια για να προλάβουν όλοι να υποβάλλουν αίτηση, ενώ το σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό έως και την Τρίτη 05/07/2022.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση τις εξής ημερομηνίες:

21/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2
22/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4
23/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6
24/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8
25/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ