Επαγγελματικός Κατάλογος

Πώς να φτιάξετε μια βρύση που στάζει;

Το πιο συχνό υδραυλικό πρόβλημα που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε σε ένα σπίτι είναι χωρίς καμία αμφιβολία μια βρύση που στάζει. Όσο και αν ακούγεται σαν ένα μικρό και ανώδυνο πρόβλημα, δεν είναι έτσι ακριβώς αφού και ενοχλητικό είναι, λόγω του συνεχούς θορύβου που κάνει, και αρκετά κοστοβόρο μπορεί να αποδειχθεί, αφού ο επόμενος λογαριασμός ύδρευσης θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος και «φουσκωμένος» και, τέλος, δεν είναι και καθόλου οικολογικό.

Ας πάρουμε τα πράγματα, όμως, από την αρχή να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μιας και, βάσει πιθανοτήτων, αυτή την κατάσταση θα την αντιμετωπίσουμε όλοι μας κάποια στιγμή, οπότε καλό είναι να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.

Συνήθως, η επιδιόρθωση μιας βρύσης που στάζει μπορεί να αποδειχθεί μια απλή και οικονομική διαδικασία, αν και εφόσον βέβαια η πηγή του προβλήματος είναι τα φθαρμένα ή σπασμένα και αλλοιωμένα από τα άλατα λαστιχάκια. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αντικαταστήσετε τα λαστιχάκια, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Να έχετε εργαλεία για επισκευή

Σε κάθε σπίτι χρειάζεται να υπάρχουν κάποια εργαλεία, προκειμένου να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε έκτακτο υδραυλικό πρόβλημα. Οπότε, είναι απαραίτητο να διαθέτετε  λαστιχάκια, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, και είναι των πιο συνηθισμένων μεγεθών, για να ταιριάζουν στις πιο κοινές μπαταρίες βρύσης, έναν κάβουρα ή ένα γαλλικό κλειδί και, φυσικά, ένα κατσαβίδι.

Κλείστε την παροχή του νερού

Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση μιας βρύσης που στάζει είναι να κλείσουμε την παροχή του νερού, είτε είναι κάποιος διακόπτης που ρυθμίζει την παροχή για όλο το σπίτι είτε είναι διαφορετικός διακόπτης για τη συγκεκριμένη βρύση, οπότε δεν θα χρειαστεί να σταματήσουμε το νερό σε όλες τις βρύσες. Κάτω από τον νιπτήρα του μπάνιου ή το νεροχύτη της κουζίνας, υπάρχει και ο αντίστοιχος διακόπτης νερού, τον κλείνουμε και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το κλείσιμο της παροχής του νερού από τη βρύση που στάζει, η απομόνωση δηλαδή της βρύσης από το υπόλοιπο δίκτυο, είναι πολύ σημαντικό και απαραίτητο για την επιδιόρθωση οποιασδήποτε υδραυλικής βλάβης και όχι μόνο μιας βρύσης που στάζει.

Ανοίξτε το διακόπτη από τη βρύση που στάζει

Επόμενο βήμα, αφού κλείσετε την παροχή του νερού, είναι να ανοίξετε τη βρύση που στάζει, για να απελευθερωθεί το νερό που έχει μείνει μέσα και να αδειάσει εντελώς. Έπειτα, παίρνετε το γαλλικό κλειδί ή τον κάβουρα και ξεβιδώνετε το εξωτερικό της βρύσης. Αφού έχετε αφαιρέσει πλέον την κεφαλή της βρύσης, θα μπορείτε να διακρίνετε το λαστιχάκι.

Αντικαταστήστε το λαστιχάκι

Το λαστιχάκι, που πρέπει να αλλάξετε, συγκρατείται με μια βίδα, την οποία καλείσυδρυατε να ξεβιδώσετε με το κατσαβίδι. Έπειτα, το αφαιρείτε και αν το δείτε φθαρμένο ή σπασμένο, το αντικαθιστάτε αμέσως. Σε περίπτωση, όμως, που δείτε ότι είναι βρώμικο, σημαίνει απλά ότι έχει πιάσει άλατα, οπότε μπορείτε να το καθαρίσετε, σκουπίζοντάς το και τοποθετώντας το ξανά στη θέση του. Θα πρέπει, όμως, να δώσετε μεγάλη προσοχή στο καινούριο λαστιχάκι που θα βάλετε, επειδή θα πρέπει να είναι ίδιου τύπου και μεγέθους ακριβώς με το προηγούμενο.

Εάν δεν έχετε τον ίδιο τύπο από το λαστιχάκι ή δεν είστε σίγουροι ότι έχετε το σωστό μέγεθος, είναι προτιμότερο, όταν το βγάλετε από τη βρύση που στάζει, να πάτε σε ένα κατάστημα υδραυλικών ειδών, να τους το δείξετε και να ζητήσετε να σας δώσουν ένα ίδιο. Έπειτα, τοποθετήστε το νέο λαστιχάκι στη θέση του παλιού, βιδώστε ξανά τη βίδα και, με το γαλλικό κλειδί ή τον κάβουρα, τοποθετήστε ξανά την κεφαλή της βρύσης. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν βιδώνετε το κάλυμμα, να μην το σφίξετε υπερβολικά, γιατί έτσι θα χαλάσετε τη βρύση, ενώ το υπερβολικό σφίξιμο ευθύνεται και για την γρήγορη φθορά που παθαίνουν τα λαστιχάκια.

Ελέγξτε ότι δεν στάζει η βρύση σας

Αφού κάνατε όλες τις παραπάνω κινήσεις και τα τοποθετήσατε όλα πίσω στη θέση τους, είναι ώρα να ελέγξετε ότι έχετε κάνει και σωστή δουλειά και το πρόβλημα διορθώθηκε. Ανοίξτε την παροχή του νερού και παρατηρήστε αν εξακολουθεί το πρόβλημα. Δοκιμάστε και ανοιγοκλείστε κάμποσες φορές τη βρύση που στάζει, για να βεβαιωθείτε ότι δεν στάζει καθόλου νερό. Αν το πρόβλημα επιμένει, τότε σημαίνει ότι φταίει κάτι άλλο εκτός από το λαστιχάκι και για αυτό θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον έμπειρο υδραυλικό.

Όπως διαπιστώνετε εύκολα και εσείς από όλα τα παραπάνω, η επιδιόρθωση της βλάβης σε βρύση που στάζει είναι κάτι που μπορεί να γίνει και από εσάς τους ίδιους, ακολουθώντας τα παραπάνω απλά βήματα. Παρόλα αυτά, επειδή δεν είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με όρους, όπως το γαλλικό κλειδί ή ο κάβουρας, και επειδή υπάρχει περίπτωση η απώλεια νερού από τη βρύση πουστάζει, να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, πιο σοβαρούς και πιο περίπλοκους από ένα λαστιχάκι, καλό είναι να ψάξετε στο Χρυσό Οδηγό και να απευθυνθείτε, χωρίς καμία καθυστέρηση, στον κοντινότερό σας υδραυλικό, τον κατάλληλο επαγγελματία που θα σας βοηθήσει να λύσετε το πρόβλημα.

Κατερίνα Καραμίχου
Η Κατερίνα τελείωσε το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, άφησε την αγαπημένη της Ζίτσα, ένα πανέμορφο χωριό στα Γιάννενα, και ήρθε στην Αθήνα. Ανήκει στην οικογένεια του Χρυσού Οδηγού από το 2004.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ