Επαγγελματικός Κατάλογος

Βουλωμένη Αποχέτευση της κουζίνας: Αίτια και Αντιμετώπιση

Η βουλωμένη αποχέτευση της κουζίνας, είναι για πολλούς ζωντανός εφιάλτης. Όσο κι αν νομίζετε ότι προσέχετε όταν χρησιμοποιείτε το νεροχύτη της κουζίνας σας, είναι πολύ πιθανόν κάποια στιγμή να δείτε το σιφώνι του να βουλώνει και τα νερά να υποχωρούν αργά, καθώς και να βγαίνουν δυσάρεστες οσμές από την αποχέτευση. Αυτό σημαίνει ότι βούλωσε η αποχέτευση της κουζίνας.

Δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε, γιατί είναι πολύ πιθανόν να μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε και χωρίς τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Στον καθέναν μας μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά μπορείτε, επίσης, να φροντίσετε να μη σας ξανασυμβεί, αποφεύγοντας κάποια συνηθισμένα λάθη. Θα μπορέσετε και μόνοι σας να προσπαθήσετε να κάνετε απόφραξη αποχέτευσης, ακολουθώντας απλές οδηγίες. Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσετε αρκετά χρήματα και θα μπορέσετε γρήγορα να τον ξαναχρησιμοποιήσετε.

Ποια είναι τα σημάδια ότι έχει βουλώσει η αποχέτευσή σας;

Υπάρχουν τρόποι να καταλάβετε ότι έχετε πρόβλημα με τη βουλωμένη αποχέτευση της κουζίνας. Δύο είναι τα κλασικά σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα φραγμένων σωλήνων. Το πρώτο είναι, όταν βλέπετε ότι το νερό αργεί να απομακρυνθεί από το νεροχύτη. Υπό κανονικές συνθήκες, το νερό θα πρέπει να φεύγει αμέσως, όσο δυνατά κι αν τρέχει η βρύση, όταν δεν υπάρχει τάπα ή κάποιο άλλο εμπόδιο.

Το δεύτερο είναι οι διάφορες δυσάρεστες μυρωδιές που αρχίζουν να βγαίνουν από το νεροχύτη. Αυτό σημαίνει πως έχουν συσσωρευθεί οργανικές και άλλες ουσίες μέσα στις σωληνώσεις, και σιγά σιγά αποσυντίθενται, δημιουργώντας ενοχλητικές οσμές.

Από τι προκλήθηκε η βουλωμένη αποχέτευση της κουζίνας;

Το σιφώνι μιας κουζίνας μπορεί να βούλωσε για διάφορους λόγους. Σχεδόν πάντα, βέβαια, υπεύθυνοι είμαστε εμείς και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε το νεροχύτη μας. Χωρίς να το θέλουμε, πολλές φορές αφήνουμε αποφάγια από τα πιάτα, τις κατσαρόλες και τα ταψιά που πλένουμε να πέφτουν στο νεροχύτη και να φεύγουν στο σιφώνι και στην αποχέτευση. Τα τρόφιμα αυτά, αν και οργανικά, κάποιες φορές είναι δύσκολο να διαλυθούν και συσσωρεύονται στο σιφώνι και στο σωλήνα της αποχέτευσης.

Μεταξύ αυτών υπάρχουν κάποια μέρη που είναι πολύ σκληρά, όπως τα κουκούτσια και οι φλούδες από τα φρούτα και τα κοτσάνια από τα λαχανικά. Υπάρχουν όμως και ανόργανα σκουπίδια, όπως λαστιχάκια, μικρά πλαστικά και χαρτιά, που μπορεί να φράξουν σιγά σιγά το σιφώνι μας. Το πρόβλημα δημιουργείται σταδιακά με το χρόνο, ακόμα και με μικρές ποσότητες από αυτά τα υπολείμματα κάθε μέρα. Αποτέλεσμα αυτής της σταδιακής φραγής είναι η βουλωμένη αποχέτευση της κουζίνας.

Μεγάλο πρόβλημα δημιουργούν, επίσης, τα λάδια και οι άλλες λιπαρές ουσίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Δυστυχώς, πολλοί πετάμε στο νεροχύτη μας το μαγειρικό λάδι ή λίπος που χρησιμοποιήσαμε στο μαγείρεμα, νομίζοντας ότι, επειδή είναι ρευστό, θα φύγει εύκολα στην αποχέτευση. Τα λίπη, όμως, και τα λάδια στερεοποιούνται και γίνονται μια συμπαγής μάζα, φράζοντας τις σωληνώσεις, ενώ αρκετά συχνά στους σωλήνες συναντάμε και εναπόθεση σαπουνιών και άλλων απορρυπαντικών.

Τι μπορείτε να κάνετε για να την ξεβουλώσετε;

Πριν αγχωθείτε και αρχίσετε να ψάχνετε ειδικό για τη βουλωμένη αποχέτευση της κουζίνας σας, να ξέρετε πως μπορείτε να κάνετε αρκετά πράγματα και μόνοι σας, για να ξεβουλώσετε την αποχέτευση της κουζίνας σας. Μπορεί να μην έχετε την εμπειρία ή τα εργαλεία των ειδικών, αλλά, αν το πρόβλημα είναι σε αρχικό στάδιο, θα τα καταφέρετε και χωρίς εκείνους.

Αρχικά αφαιρέστε το κάλυμμα αποστράγγισης, ξεβιδώνοντάς το. Μαζέψτε ό,τι στερεό βρείτε από κάτω του, καθαρίστε ό,τι μπορείτε με τα χέρια σας και φτάστε ως το στόμιο, φορώντας προστατευτικά γάντια.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε βραστό νερό. Βράστε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό και αδειάστε τη στο νεροχύτη της κουζίνας σας. Ρίξτε όσο πιο πολύ νερό μπορείτε. Φροντίστε, το νερό που έχει μαζευτεί στο νεροχύτη, λόγω του βουλώματος, να έχει απομακρυνθεί, πριν ρίξετε το βραστό νερό.

Τις περισσότερες φορές στη βουλωμένη αποχέτευση της κουζίνας, βουλώνει το σιφώνι και όχι η κεντρική αποχέτευση. Αυτό σημαίνει πως έχουν μείνει μέσα στο σιφώνι κάποια στερεά υπολείμματα. Μπορείτε να προσπαθήσετε να σπρώξετε με ένα καλαμάκι τα υπολείμματα που έχουν συγκεντρωθεί ακριβώς κάτω από το νεροχύτη, περνώντας το μέσα από τις τρύπες από όπου φεύγει το νερό. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε και μια μεταλλική κρεμάστρα ρούχων για αυτή τη δουλειά. Δημιουργήστε με αυτήν ένα μακρύ και εύκαμπτο εργαλείο, ένα άγκιστρο. Βάλτε το κυρτό άκρο στις τρύπες του νεροχύτη και σπρώξτε το σύρμα εμπρός και πίσω. Αυτό θα καθαρίσει τυχόν εμπόδια που φράζουν τις σωληνώσεις σας.

Χρησιμοποιήστε μία κοινή βεντούζα. Αν έχετε διπλό νεροχύτη, σφραγίστε την είσοδο του νερού στην άλλη πλευρά, πριν ξεκινήσετε. Μόλις βάλετε τη βεντούζα, γεμίστε με αρκετό νερό το νεροχύτη και σπρώξτε και ανασηκώστε τη βεντούζα δυνατά αρκετές φορές, μέχρι να  ακούσετε την αναρρόφηση. Μετά ξεπλύνετε καλά το νεροχύτη με ζεστό νερό. Καλό είναι να  κάνετε το ίδιο και στον άλλο νεροχύτη, αν έχετε διπλό, για να είστε σίγουροι πως και οι δυο πλευρές έχουν ξεβουλώσει.

Υπάρχουν, βέβαια, στην αγορά και αρκετά χημικά προϊόντα, όπως αποφρακτικά σε μορφή σκόνης, σε μορφή υγρού ή τζελ. Κάποια χρειάζονται ζεστό νερό και κάποια άλλα κρύο. Σε γενικές γραμμές, είναι πιο αποτελεσματικό το ζεστό νερό, αφού μαλακώνει καλύτερα τα λίπη και τα άλλα συσσωρευμένα υπολείμματα. Όλα αυτά είναι σχεδόν πάντα αποτελεσματικά, δημιουργούν, όμως, αναθυμιάσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο αναπνευστικό σας. Επειδή είναι πολύ δυνατές ουσίες, εκτός αυτού, μπορεί να διαβρώσουν ή να τρυπήσουν τις σωληνώσεις σας. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε τέτοιες ουσίες όσο το δυνατόν λιγότερο. Αν δεν δείτε κάποιο αποτέλεσμα με την πρώτη χρήση, μην επιμείνετε.

Χρησιμοποιήστε σόδα και ξύδι. Ο συνδυασμός τους θα καθαρίσει τις δύσκολες βρωμιές, θα διώξει τις οσμές, και, παράλληλα θα αποκαταστήσει τη βουλωμένη αποχέτευση της κουζίνας. Αρχικά αφαιρέστε το κάλυμμα αποστράγγισης. Στη συνέχεια, μετρήστε ένα φλυτζάνι μαγειρικής σόδας και ρίξτε το όσο πιο βαθιά μπορείτε. Μετά μετρήστε ένα φλυτζάνι ξύδι και ρίξτε το πάνω από τη σόδα. Μόλις ρίξετε τα υλικά αυτά στο νεροχύτη, το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει. Αφήστε το για λίγα λεπτά να δράσει και στη συνέχεια ξεπλύνετε το νεροχύτη με άφθονο ζεστό νερό. Μέσα σε λίγα λεπτά θα έχετε καταφέρει να καθαρίσετε και να ξεβουλώσετε τελείως το νεροχύτη σας.

Δυστυχώς, υπάρχουν και δύσκολες περιπτώσεις όπου η βουλωμένη αποχέτευση της κουζίνας, δε μπορεί να αντιμετωπιστεί. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να καλέσετε κάποιο συνεργείο αποφράξεων. Οι άνθρωποι του συνεργείου έχουν την πείρα και τον εξοπλισμό, για να λύσουν ακόμα και το πιο δύσκολο πρόβλημα. Πολλοί διαθέτουν και κάμερα επιθεώρησης αποχέτευσης, με την οποία μπορούν να βρούνε την ακριβή αιτία που βούλωσε η αποχέτευσή σας, ενώ, παράλληλα, αναλαμβάνουν μηνιαίες συντηρήσεις αποχετευτικών δικτύων και αγωγών, για να μην ξαναβρεθείτε προ εκπλήξεως. Να θυμάστε, πάντως, ότι, όποιο κι αν είναι το πρόβλημα με τη βουλωμένη αποχέτευση της κουζίνας, οι ειδικοί είναι εύκολο να το βρούνε και να το αποκαταστήσουν, ενώ εσάς δεν πρόκειται να σας κοστίσει πολύ.   

Αναστασία Κούρου
Η Αναστασία είναι Seo Analyst στον Χρυσό Οδηγό από τον Φλεβάρη του 2020. Απολαμβάνει να βλέπει μία καλή ταινία μυστηρίου, τρώγοντας ποπ κορν και ονειρεύεται ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Αρθρογραφεί εδώ και χρόνια και παράλληλα εξερευνεί τον κόσμο του SEO.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ