Είσαι από εκείνους που δεν προσέχουν πολύ τι πετάνε στα σιφόνια και συχνά πυκνά χρειάζονται απόφραξη αποχέτευσης; Τα σπίτια, όπως και εμείς οι άνθρωποι, είναι ζωντανοί οργανισμοί και έχουν διαρκείς ανάγκες. Έχουν ανάγκη για φροντίδα, για συντήρηση, για ανανέωση. Και σίγουρα είναι ανάγκες που δεν πρέπει να παραβλέπουμε σε καμία περίπτωση, αλλιώς θα έρθουμε αντιμέτωποι με ζημιές που θα μας κοστίσουν σε χρήμα και σε χρόνο. Ένα τέτοιο επί μέρους σύστημα του σπιτιού, αν και παραμελημένο και “καταφρονεμένο”, που χρήζει, όμως, ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας είναι το αποχετευτικό σύστημα.
Σχεδόν όλοι μας ασχολούμαστε με τα πράγματα στο σπίτι που βλέπουμε και είναι βέβαιο ότι η αποχέτευση δεν είναι μέσα σε αυτά. Εφόσον όμως υπάρξει πρόβλημα, όπως ένα βούλωμα που είναι πολύ συνηθισμένο να συμβεί σε κάθε σπίτι, τότε θυμόμαστε ότι πρέπει να ασχοληθούμε και με την αποχέτευση. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε στην απόφραξη αποχέτευσης ανάλογα με το μέρος της αποχέτευσης που θα βουλώσει, δηλαδή της κουζίνας, του μπάνιου ή ακόμη και του μπαλκονιού.
Απόφραξη Αποχέτευσης Νεροχύτη Κουζίνας
Πολλές φορές συμβαίνει να βουλώνει ο νεροχύτης της κουζίνας και αυτό είναι αναμενόμενο, αφού, πέρα από την καθημερινή χρήση του νεροχύτη, εκεί καταλήγουν υπολείμματα τροφών, λίπη κ.ά., τα οποία φράσσουν τις σωληνώσεις, προκαλώντας δυσάρεστες οσμές. Σε κάθε νοικοκύρη και σε κάθε νοικοκυρά έχει τύχει να βουλώσει ο νεροχύτης και να αρχίσει να μαζεύει εντελώς ξαφνικά νερά, χωρίς να πέφτει η στάθμη του νερού.
Χρήση βραστού νερού: Καλό είναι να έχετε υπόψη σας ότι το βραστό νερό βοηθάει όχι μόνο σε περίπτωση βουλώματος κάποιου σωλήνα, αφού μπορεί να ξεκολλήσει οτιδήποτε μπλοκάρει τη ροή, αλλά και σε προληπτικό επίπεδο, αφού δεν αφήνει τα λίπη να κατακάθονται και να συσσωρεύονται στις σωληνώσεις, μην αφήνοντας έτσι να δημιουργηθεί κάποιο μακροχρόνιο πρόβλημα.
Χρήση καθαριστικών: Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο από τα χημικά καθαριστικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπως το tuboflo για την απόφραξη αποχέτευσης. Αφού ρίξουμε το διάλυμα στο νεροχύτη, αδειάζουμε μπόλικο καυτό νερό και ο νεροχύτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι. Η μέθοδος αυτή όμως, όταν επαναλαμβάνεται συχνά, πέρα από το ότι βλάπτει το περιβάλλον, βλάπτει και τις σωληνώσεις, αφού μπορεί να τις διαβρώσει και να τις καταστρέψει. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εξίσου αποτελεσματικό καθαριστικό που θα κάνετε μόνοι σας. Βάλτε μισή κούπα μαγειρική σόδα στο στόμιο του βουλωμένου σωλήνα και ρίξτε μισή κούπα ξίδι, αφήστε το να δράσει για μισή ώρα περίπου και ρίξτε μπόλικο καυτό νερό.
Χρήση βεντούζας για ξεβούλωμα: Σίγουρα στα περισσότερα σπίτια υπάρχει μια βεντούζα, που αν και φαίνεται ταπεινή είναι πολύτιμη σε κάποιες περιπτώσεις. Γεμίστε το νεροχύτη με ζεστό νερό μέχρι τη μέση και χρησιμοποιήστε τη βεντούζα, τοποθετώντας τη γύρω από το σιφώνι και κουνήστε τη πάνω κάτω μερικές φορές εώς ότου δείτε το νερό να φεύγει, πράγμα που σημαίνει ότι το υπόλειμμα τροφής ή όποιο εμπόδιο που έφρασε το σωλήνα έχει ξεκολλήσει και έχει παρασυρθεί από τη ροή του νερού.
Απόφραξη Αποχέτευσης Νιπτήρα Μπάνιου
Και στο μπάνιο μπορεί να βουλώσει ο νιπτήρας σας ή η μπανιέρα και να μην τραβάει τα νερά και εδώ αιτία είναι τα υπολείμματα σαπουνιού και οι τρίχες που φράσουν τις σωληνώσεις, δημιουργώντας αυτή την κατάσταση.
Χρήση βραστού νερού: Και στο μπάνιο η χρήση βραστού νερού μόνο ευεργετική μπορεί να είναι για τις σωληνώσεις της αποχέτευσής σας. Συμπληρωματικά, μπορείτε να προσθέσετε και μια κούπα αλάτι στο σιφώνι και να ρίξετε ενάμιση λίτρο βραστό νερό και, στη συνέχεια, άφθονο ζεστό νερό που μπορεί να διαλύσει τα υπολείμματα σαπουνιού που έχουν κατακαθίσει στις σωληνώσεις.
Χρήση σύρματος ή ατσαλίνας: Για να αφαιρέσετε τις τρίχες από τις σωληνώσεις χωρίς πολύ κόπο, πάρτε ένα σύρμα και στην άκρη με μία πένσα λυγίστε το, κάνοντας ένα μικρό τσιγκέλι στην άκρη της. Έπειτα, βάλτε το όσο πιο βαθιά στο σωλήνα μπορείτε και κουνώντας το τραβήξτε το προς τα έξω. Αυτό θα καταφέρει να παρασύρει προς τα έξω όσες τρίχες βρει. Το ίδιο ακριβώς και ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα έχει και η κανονική ατσαλίνα, το συρμάτινο σπιράλ δηλαδή που κυκλοφορεί στο εμπόριο, και μπορεί να φτάσει ακόμη μακρύτερα μέσα στο σωλήνα.
Χρήση βεντούζας: Εάν έχετε βεντούζα, μπορείτε να προσπαθήσετε να ξεβουλώσετε το νιπτήρα ή τη μπανιέρα σας, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με το νεροχύτη. Δηλαδή, γεμίζετε το νιπτήρα με ζεστό νερό, κλείνετε την υπερχείλιση με μια πετσέτα ή ένα πανί, εφαρμόζετε τη λαστιχένια βεντούζα στην τρύπα, δουλεύοντάς τη πάνω κάτω, με γρήγορες και απότομες κινήσεις. Επαναλάβετε για όσες φορές χρειαστεί.
Όταν έχετε δοκιμάσει όλους τους παραπάνω τρόπους για την απόφραξη αποχέτευσης του νεροχύτη ή του νιπτήρα και της μπανιέρας σας και το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, αυτό σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό που ασχολείται με την απόφραξη αποχέτευσης, για να προλάβετε την επιδείνωση του προβλήματος, άρα να γλιτώσετε και όποια επιβάρυνση, οικονομική και σε χρόνο μπορεί να σημαίνει αυτό. Οι επαγγελματίες που ασχολούνται με την απόφραξη αποχέτευσης είναι οι πλέον ειδικοί για να λύσουν κάθε απορία σας και να σας βοηθήσουν, επιλύοντας ακόμη και το δυσκολότερο πρόβλημα απόφραξης για εσάς.
Και που αλλού θα βρείτε τους καλύτερους επαγγελματίες στην απόφραξη αποχέτευσης; Μα φυσικά στον Χρυσό Οδηγό.