Επαγγελματικός Κατάλογος

Πώς θα επιλέξεις γυαλιά ηλίου;

Ζούμε σε μια χώρα όπου επικρατεί ηλιοφάνεια το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και όταν έχεις αυτό ως δεδομένο, τα γυαλιά ηλίου θεωρούνται και είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο αξεσουάρ. Ένα καλό ζευγάρι γυαλιών ηλίου είναι αναγκαίο όχι μόνο για τις ηλιόλουστες ημέρες της άνοιξης, αλλά και για τις μεγάλες σε διάρκεια ημέρες του καλοκαιριού.

Βέβαια, καλό είναι να έχεις υπόψη σου ότι για να βρεις τα κατάλληλα, μοντέρνα γυαλιά ηλίου που σου πάνε κιόλας, πρέπει να έχεις ενημερωθεί από πριν αναλόγως για τις τάσεις, τα trends δηλαδή, την τιμή, τον τύπο γυαλιών.

Ας δούμε αναλυτικά τι πρέπει να έχεις κατά νου πριν προχωρήσεις σε αγορά γυαλιών ηλίου.

Διάλεξε γυαλιά ηλίου με βάση το σχήμα του προσώπου σου

Είναι βασικό να γνωρίζεις ότι κάποιοι σκελετοί γυαλιών μπορούν να αναδείξουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου σου, ενώ άλλοι όχι. Για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι τύπο προσώπου έχεις, για να μπορείς να καταλάβεις στην πορεία τι αναδεικνύει τη δική σου μοναδική εμφάνιση.

Εάν για παράδειγμα έχεις οβάλ πρόσωπο, μπορείς να θεωρήσεις τον εαυτό σου ιδιαίτερα προνομιούχο, αφού σε ένα τέτοιο πρόσωπο οι περισσότεροι σκελετοί ταιριάζουν και έτσι έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε μια μεγάλη γκάμα γυαλιών ηλίου, από τα πιο συνηθισμένα γυαλιά έως τα πιο extreme.

βρες τα καλύτερα γυαλιά ηλίου με βάση το σχήμα του προσώπου σου
Το σχήμα του προσώπου σου θα καθορίσει το σχήμα γυαλιών που σου ταιριάζει

Στην περίπτωση που έχεις στρογγυλό πρόσωπο, μπορείς να επιλέξεις γυαλιά τετράγωνα, που θα εξισορροπήσουν τη στρογγυλότητα του προσώπου σου, χαρίζοντας φρεσκάδα και νεανικότητα. Παράλληλα, τα cat eye μπορούν να αγκαλιάσουν το πρόσωπο και οι λεπτοί σκελετοί στα πολυγωνικά γυαλιά ηλίου να ταιριάξουν αρμονικά στο πρόσωπό σου.

Όσον αφορά τώρα εσένα που έχεις τετράγωνο πρόσωπο, θα χρειαστεί να επιλέξεις σκελετούς που θα μαλακώσουν και θα εξισορροπήσουν τις έντονες γωνίες του προσώπου σου, όπως είναι τα οβάλ σχήματα και οι σκελετοί με στρογγυλεμένες άκρες και στενούς φακούς.

Και εάν δεν ανήκεις ξεκάθαρα σε κανέναν από τους παραπάνω τύπους και έχεις ένα πιο μακρόστενο πρόσωπο, το επονομαζόμενο πρόσωπο σε σχήμα καρδιάς, τότε θα πρέπει να δώσεις βάση σε γυαλιά ηλίου τύπου μάσκα ή σχήματος οβάλ. Τα πολυγωνικά γυαλιά ηλίου με μεγάλο πλαίσιο είναι επίσης μια καλή επιλογή, αφού συμβάλλουν στην απόλυτη συμμετρία του προσώπου σου.

Trends στα γυαλιά ηλίου

Η μόδα με τις συχνές εναλλαγές της είναι φυσικό να επηρεάζει τις τάσεις τόσο στα ρούχα και τα παπούτσια που φοράμε, όσο και στα γυαλιά ηλίου.

Έτσι, πριν πάμε να διαλέξουμε γυαλιά ηλίου, είναι απαραίτητο να έχουμε μελετήσει τις τρέχουσες τάσεις της μόδας, τα trends δηλαδή, προκειμένου να βρούμε γυαλιά ηλίου μοντέρνα, αλλά και ασφαλή για τα μάτια μας, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βασική αποστολή των γυαλιών ηλίου είναι να προστατεύουν τα μάτια μας από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Θα βρεθείς μπροστά σε παλιές και νέες τάσεις που επανέρχονται στη μόδα, με τα κλασικά και διαχρονικά γυαλιά ηλίου, όπως τα τύπου aviator να είναι πάντα επίκαιρα, σε ανανεωμένα νέα σχέδια και χρώματα, ενώ θα βρεις και νέες πρωτότυπες προτάσεις.

Αν και είναι συνηθισμένο λάθος πολλοί, άνδρες και γυναίκες, όταν επιλέγουν γυαλιά ηλίου να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις τάσεις της μόδας και όχι στο τι τους πηγαίνει πραγματικά, εν τούτοις θα πρέπει να μη πέσεις σε αυτήν την παγίδα και να μη παρασυρθείς από τη μόδα, αλλά να βρεις αυτό που σου αρέσει και αναδεικνύει το πρόσωπό σου.

Τύπος γυαλιών & τύπος φακών

Όταν θες να επιλέξεις γυαλιά ηλίου, είναι σημαντικό να βρεις το σωστό μέγεθος του σκελετού, που θα ταιριάξει στον τύπο προσώπου σου, χωρίς ο σκελετός να είναι ούτε πολύ μεγάλος, ούτε πολύ μικρός.

Διάλεξε γυαλιά ηλίου με βάση τον τύπο των φακών

Εξίσου σημαντικό είναι να βρεις τους φακούς που σε βολεύουν, μιας και υπάρχουν πολλών διαφορετικών ειδών φακοί, όπως είναι οι φακοί διαβαθμισμένης σκουρότητας, οι περίφημοι degraded δηλαδή ή οι πολωτικοί φακοί (polarized lenses) που επιλέγονται κατά κύριο λόγο από οδηγούς, αλλά ακόμη και από ανθρώπους που ασχολούνται με εξωτερικά αθλήματα.

Υπάρχουν, επιπλέον, και οι φακοί με εξωτερική επίστρωση καθρέπτη (mirror lenses) που αντανακλούν μεν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας, μειώνουν δε τη φωτεινότητα. Ακόμη και αν έχεις κάποιο πρόβλημα όρασης, όπως μυωπία, αστιγματισμό ή υπερμετρωπία, μπορείς να βρεις τους ιδανικούς φακούς για τη δική σου περίπτωση και να τους προσαρμόσεις στον σκελετό γυαλιών που σου αρέσει.

Για να μπορέσεις, φυσικά, να βρεις όλα τα παραπάνω και να αποκτήσεις το ζευγάρι γυαλιών ηλίου που ονειρεύεσαι, είναι αναγκαίο να βρεις ένα μεγάλο και αξιόπιστο κατάστημα οπτικών που θα διαθέτει μεγάλη εμπειρία, προκειμένου να σε βοηθήσουν να βρεις αυτό που σου ταιριάζει, αλλά και να σου παρέχει μια τεράστια ποικιλία από γυαλιά ηλίου για να βρεις το ιδανικό για σένα, ανάλογα και με το budget που επιθυμείς να ξοδέψεις.

Κατερίνα Καραμίχου
Η Κατερίνα τελείωσε το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, άφησε την αγαπημένη της Ζίτσα, ένα πανέμορφο χωριό στα Γιάννενα, και ήρθε στην Αθήνα. Ανήκει στην οικογένεια του Χρυσού Οδηγού από το 2004.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ