Επαγγελματικός Κατάλογος

Πόσο ύπουλος είναι ο πονοκέφαλος; Μάθε τι “κρύβει” και αντιμετώπισέ τον!

Πονοκέφαλος. Το πιο απλό σύμπτωμα και ταυτόχρονα το πιο δυσεπίλυτο. Αλήθεια, τι προκαλεί τον πονοκέφαλο; Μήπως είναι κληρονομικός; Κρύβεται κάτι πιο σοβαρό πίσω από έναν απλό πονοκέφαλο; Πόσα είδη πονοκέφαλου υπάρχουν; Γιατί είναι το πιο κοινό παράπονο; Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε γιατρό για να αντιμετωπίσω τον πονοκέφαλο;

Ο πονοκέφαλος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα. Όλοι έχουμε βιώσει έστω και μία φορά στη ζωή μας πονοκέφαλο και ένα είναι το σίγουρο: δεν είναι καθόλου ευχάριστος.

Όσο ήπιος και παροδικός μπορεί να είναι κάποιες φορές, άλλο τόσο επώδυνος, εξουθενωτικός και διαρκής μπορεί να είναι κάποιες άλλες.

Εξάλλου, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλων με ποικίλες αιτίες και συμπτώματα. Τα περισσότερα είναι περαστικά και σπάνια προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, το να μπορείς να αναγνωρίσεις τι είδους πονοκέφαλο βιώνεις και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης θα σε γλιτώσει από μεγάλη ταλαιπωρία.

Πόσα είδη πονοκέφαλου υπάρχουν;

Δεν θα το πιστέψεις! Υπάρχουν περισσότεροι από 150 διαφορετικοί τύποι πονοκέφαλου οι οποίοι μάλιστα χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: τους πρωτοπαθείς και τους δευτεροπαθείς. Ποια η διαφορά;

Πρωτοπαθής πονοκέφαλος

Ένας πρωτοπαθής πονοκέφαλος δεν οφείλεται σε άλλη πάθηση. Ο πονοκέφαλος είναι η ίδια η πάθηση. Για παράδειγμα, οι ημικρανίες και οι πονοκέφαλοι λόγω έντασης ανήκουν στους πρωτοπαθείς πονοκεφάλους.

Δευτεροπαθής πονοκέφαλος

Αντίθετα, ο δευτεροπαθής πονοκέφαλος σχετίζεται με κάποια πάθηση όπως με έναν τραυματισμό στο κεφάλι, με υπερβολική χρήση φαρμάκων, ρινική συμφόρηση ή κάποια μόλυνση.

Πόσο συχνός είναι ο πονοκέφαλος στους ενήλικες;

Ο πονοκέφαλος είναι η πιο συχνή κατάσταση παγκοσμίως! Μάλιστα, αποτελεί κύρια αιτία απουσίας από την εργασία ή το σχολείο επιβαρύνοντας την κοινωνική, οικογενειακή και επαγγελματική ζωή. Για μερικούς ανθρώπους, η καθημερινή μάχη με τους πονοκεφάλους οδηγεί σε αίσθημα άγχους και κατάθλιψης.

Πονοκέφαλος λόγω Covid-19

Η πανδημία μας έφερε κυριολεκτικά και μεταφορικά πονοκέφαλο! Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες οι πονοκέφαλοι είναι παρόντες σε περιστατικά με Covid-19, αποτελώντας μάλιστα πιθανό πρώτο σύμπτωμα. Οι ασθενείς συνήθως ανέφεραν πίεση ή σφίξιμο στο μέτωπο αλλά και γύρω από το κεφάλι, με τις γυναίκες να εμφανίζουν πιο συχνά και έντονα συμπτώματα.

Ο πονοκέφαλος είναι κληρονομικός;

Δυστυχώς ο πονοκέφαλος με τη μορφή ημικρανίας θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι «οικογενειακή υπόθεση». Τα παιδιά που παρουσιάζουν ημικρανίες έχουν συνήθως τουλάχιστον έναν γονέα που πάσχει από αυτές.

Στην πραγματικότητα, τα παιδιά έχουν έως και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανία εάν έχουν οι γονείς τους.

Γιατί έχω πονοκέφαλο;

Ο πονοκέφαλος προκύπτει από τα σήματα που αλληλοεπιδρούν μεταξύ του εγκεφάλου, των αιμοφόρων αγγείων και των γύρω νεύρων. Κατά τη διάρκεια ενός πονοκεφάλου, ενεργοποιούνται συγκεκριμένα νεύρα τα οποία και επηρεάζουν τους μύες και τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτά τα νεύρα στέλνουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο.

Γιατί έχω ημικρανίες;

Οι ημικρανίες δεν είναι πλήρως κατανοητές. Σύμφωνα με ερευνητές οι ημικρανίες πυροδοτούνται από νευρικά κύτταρα που αντιδρούν υπερβολικά σε διάφορους παράγοντες προκαλώντας χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο.

Που οφείλεται ο πονοκέφαλος και οι ημικρανίες;

Η απάντηση δεν θα σου αρέσει: στα πάντα! Οι αιτίες που προκαλούν πονοκέφαλο και ημικρανίες είναι κυριολεκτικά αμέτρητες. Από ένα απλό σκύψιμο κατά τη διάρκεια των καθημερινών σου δραστηριοτήτων, μία σφιχτή κοτσίδα στα μαλλιά έως και τις έντονες αλλαγές φωτισμού και καιρού.

Πονοκέφαλος λόγω αϋπνίας
Πονοκέφαλος λόγω αϋπνίας

Μπορεί ο πονοκέφαλος να προκύψει αν σηκωθείς απότομα και ζαλιστείς, αν αλλάξεις διατροφικές συνήθειες και πρόγραμμα ύπνου, αν μυρίσεις έντονα αρώματα ή χημικά καθαριστικά, αν εκτεθείς σε αλλεργιογόνα, αν καταπονήσεις τα μάτια, το λαιμό ή τον αυχένα σου, αν αντιμετωπίζεις οδοντιατρικά προβλήματα, αν ο χώρος έχει έντονη ζέστη ή κρύο και σίγουρα σε περιπτώσεις που καταναλώσεις αλκοόλ, καφέ ή εκτεθείς σε πολύ καπνό ή έντονο θόρυβο.

Αντίστοιχα, το στρες, η κατάθλιψη, το έντονο άγχος ακόμα και η εγκυμοσύνη έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν πονοκεφάλους.

Κυριολεκτικά οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Πως αντιμετωπίζεται ο πονοκέφαλος;

Η αντιμετώπιση του πονοκέφαλου εξαρτάται από τον τύπο του.

Ένας γιατρός μπορεί θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για τους πονοκεφάλους. Το σημαντικό είναι να βρεθεί η αιτία που προκαλεί τον πονοκέφαλο.  

Υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές που στηρίζονται στη χρήση ήπιων αναλγητικών ή ρινικών σπρέι, ενώ άλλοι προτιμούν εναλλακτικές θεραπείες που βασίζονται στο βελονισμό, στο μασάζ και στη βελτίωση της διατροφής ή του ωραρίου ύπνου για να ανακουφιστούν.

Πότε πρέπει να πάω σε γιατρό;

Εάν ο πονοκέφαλος είναι μόνιμος, δεν περνά με λήψη αναλγητικών ή αντιμετωπίζεις συμπτώματα πονοκεφάλου πάνω από δύο ή τρεις φορές το μήνα, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφτείς έναν παθολόγο.

Πονοκέφαλος - επίσκεψη σε γιατρό
Πονοκέφαλος – Πότε πρέπει να επισκεφθείς γιατρό

Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, οπότε εκτός από τη συχνότητα εάν ο πονοκέφαλος επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σου, είναι διαφορετικός από ότι συνήθως ή προξενεί προβλήματα άγχους, θα ήταν καλό άμεσα να κλείσεις ραντεβού στον παθολόγο.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες κόκκινες γραμμές για δευτερογενείς διαταραχές που δεν πρέπει να αναβάλλεις. Εάν εμφανίσεις ξαφνικά πονοκέφαλο ειδικά μετά την ηλικία των 50, παρατηρήσεις αυξημένη συχνότητα ή σοβαρότητα ή νέα εμφάνιση κεφαλαλγίας με υποκείμενη ιατρική πάθηση και νευρολογικά συμπτώματα, κάλεσε άμεσα τον γιατρό σου.

Σε ποιο γιατρό να πάω για τον πονοκέφαλο;

Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες ο Παθολόγος είναι ο πρώτος γιατρός που πρέπει να επισκεφθείς. Τώρα, εάν το σύμπτωμα αφορά τη στοματική κοιλότητα θα χρειαστεί επίσκεψη στον Οδοντίατρο, ενώ για πιο σύνθετα συμπτώματα ο Νευρολόγος θα σε καθοδηγήσει σχετικά με τις εξετάσεις που πρέπει να ακολουθήσεις.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ