Επαγγελματικός Κατάλογος

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν βάλεις σιδεράκια

Αναρωτιέσαι τι είναι τα σιδεράκια και αν είναι η κατάλληλη λύση για το οδοντικό σου πρόβλημα;  Έχεις εσύ ή το παιδί σου δόντια στραβά, συνωστισμένα, κενά στα δόντια, γνάθους που δεν κάνουν καλή σύγκλειση; Διστάζεις να χαμογελάσεις, επειδή τα δόντια σου είναι στραβά; Εδώ θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.

Ο πλέον ειδικός γιατρός για τη διόρθωση του προβλήματός σου είναι ο ειδικός ορθοδοντικός, ο οποίος έχει εξειδικευθεί στην πρόληψη, στη διάγνωση και στη θεραπεία ανωμαλιών στο στόμα και στις γνάθους. Η ορθοδοντική δεν είναι μόνο για παιδιά, αλλά για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Τώρα πια κι ένας ενήλικας μπορεί εύκολα να αποκτήσει εύκολα ένα όμορφο χαμόγελο, χάρη στην αόρατη ορθοδοντική, με σιδεράκια που δεν φαίνονται, με γρήγορες, ανώδυνες και ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες.

Γιατί να κάνω ορθοδοντική θεραπεία;

Είναι βέβαιο ότι ένα όμορφο χαμόγελο θα τονώσει την αυτοπεποίθησή σου και θα βελτιώσει την ψυχολογία σου. Η ορθοδοντική θεραπεία, όμως, έχει πολλά άλλα  πλεονεκτήματα, εκτός από το αισθητικό κομμάτι. Υπάρχουν και αναπτυξιακές και λειτουργικές ανάγκες τις οποίες καλύπτει.

Με την ορθοδοντική θεραπεία τα δόντια επανέρχονται στις σωστές τους θέσεις, οπότε καθαρίζονται πολύ πιο εύκολα και μειώνεται ο κίνδυνος τερηδόνας και ουλίτιδας. Με την ορθοδοντική διορθώνεται, επίσης, η κακή σύγκλειση των γνάθων και αναπτύσσονται σωστά τα οστά του προσώπου, οπότε είναι λιγότερες οι πιθανότητες για εξαγωγές δοντιών στο μέλλον. Βελτιώνεται, επιπλέον, η μάσηση, καθώς και προβλήματα άρθρωσης που οφείλονταν στη λάθος θέση των δοντιών.

Σε ποια ηλικία πρέπει να πάμε τα παιδιά να τα δει ορθοδοντικός;

Η πρώτη επίσκεψη στον ειδικό ορθοδοντικό καλό είναι να γίνεται όταν το παιδί είναι 7 ετών, παρ’ όλο που σε αυτήν την ηλικία δεν έχουν αλλάξει όλα τα παιδικά δόντια. Κι αυτό γιατί, σε νεαρή ηλικία, ο ορθοδοντικός θα έχει την ευκαιρία να διαγνώσει εγκαίρως προβλήματα οδοντικά, αλλά και σχετικά με την ανάπτυξη των γνάθων, και να προχωρήσει σε έγκαιρη παρέμβαση.

Είναι πολύ αποτελεσματική η ορθοδοντική παιδιών, γιατί τα οστά των γνάθων τους είναι εύπλαστα και τα προβλήματα διορθώνονται ευκολότερα και γρηγορότερα, με αποτέλεσμα την αρμονία του προσώπου του παιδιού.

Μπορώ να ισιώσω τα δόντια μου και σε μεγαλύτερη ηλικία;

Ποτέ δεν είναι αργά για να αποκτήσεις ένα ωραίο και λαμπερό χαμόγελο. Η μηχανική διαδικασία η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση των δοντιών, δεν διαφέρει από ηλικία σε ηλικία. Η μόνη διαφορά είναι ότι, επειδή στους ενήλικες δεν αναπτύσσονται πλέον τα οστά της γνάθου, μπορεί να απαιτούνται περισσότερες διαδικασίες, για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.

Στην εποχή μας, πολλοί ενήλικες ξεκινάνε ορθοδοντικές θεραπείες, χάρη στις νέες τεχνικές αόρατης ορθοδοντικής, που έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές, εκτός από τα κλασικά σιδεράκια, όπως αόρατοι διαφανείς νάρθηκες, αόρατα σιδεράκια που τοποθετούνται στο εσωτερικό των δοντιών, καθώς και πολλές άλλες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τους ενήλικες.

Ορθοδοντική ενηλίκων

Πονάει η θεραπεία με σιδεράκια;

Τα σιδεράκια εφαρμόζονται στα δόντια και συγκολλούνται με ειδική κόλλα. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της θεραπείας ασκούνται ήπιες δυνάμεις στη γνάθο. Ίσως αισθανθείς μια ελαφριά πίεση τις πρώτες μέρες μετά την εφαρμογή τους, αλλά σιγά σιγά η ενόχληση θα υποχωρήσει. Θα σε ανακουφίσουν, σίγουρα, τα κοινά παυσίπονα.

Για πόσο καιρό πρέπει να φοράω σιδεράκια;

Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας είναι διαφορετική από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται από το πόσο σοβαρό είναι το ορθοδοντικό πρόβλημα, τη γενικότερη υγεία των δοντιών, των ούλων και του οστού, καθώς και από το κατά πόσον ο  ασθενής ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ορθοδοντικού.

Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από 1 χρόνο, για ένα απλό πρόβλημα, έως και 3 χρόνια, για πιο σύνθετα προβλήματα.

Στο τέλος της θεραπείας, απαιτούνται κάποιες ενέργειες, που θα συμβάλουν στη διατήρηση του αποτελέσματος. Οι επισκέψεις στον ορθοδοντικό συνήθως γίνονται περίπου μια φορά το μήνα. Κατά τη διάρκειά τους, ο ορθοδοντικός ελέγχει αν εξελίσσεται καλά η θεραπεία, ενεργοποιεί τους μηχανισμούς που απαιτούνται για κάθε στάδιο της θεραπείας και κάνει κάποιες τροποποιήσεις στα σιδεράκια, για να συνεχίσουν να ασκούν σταθερή πίεση.

Υπάρχουν αόρατα σιδεράκια;

Για όσους προτιμούν η θεραπεία τους να μη φαίνεται, υπάρχουν τα αόρατα σιδεράκια (γλωσσικά), μεταλλικοίμηχανισμοί που εφαρμόζονται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών.

Αλλά και η θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες (invisalign) ανήκει στις αόρατες μεθόδους ορθοδοντικής θεραπείας, στην οποία χρησιμοποιούνται λεπτοί νάρθηκες, οι οποίοι αφαιρούνται. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για ορθοδοντική ενηλίκων. Οι διαφανείς αυτοί νάρθηκες πιέζουν και ισιώνουν τα δόντια σιγά σιγά, χωρίς να χρειάζονται σιδεράκια. Αγκαλιάζουν όλα τα δόντια, χωρίς να φαίνονται, και χωρίς να επηρεάζουν την ομιλία

Υπάρχουν, βέβαια, και τα διάφανα (κεραμικά) σιδεράκια, τα οποία εφαρμόζονται στην μπροστινή επιφάνεια των δοντιών και, επειδή είναι διαφανή, αφήνουν τα δόντια να φαίνονται, σε αντίθεση με τα κλασικά σιδεράκια.

Υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν θέση τα δόντια μετά το τέλος της θεραπείας;

Όταν ολοκληρώσεις την ορθοδοντική θεραπεία, ο ορθοδοντικός σου θα σου δώσει να φορέσεις για αρκετό καιρό μια συσκευή συγκράτησης (retainers), για να διατηρηθεί το ορθοδοντικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να ακολουθήσεις με ακρίβεια τις οδηγίες του ορθοδοντικού, για να έχεις ένα αποτέλεσμα που θα διαρκέσει για πάντα. Αυτό πρέπει να γίνει, γιατί τα δόντια έχουν την τάση να μετακινούνται προς την αρχική τους θέση, όσο περνάει ο χρόνος.

Ποιο είναι το κόστος της ορθοδοντικής θεραπείας;

Το κόστος της θεραπείας διαφέρει από περιστατικό σε περιστατικό και εξαρτάται από το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα, από τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και από τους ορθοδοντικούς μηχανισμούς και τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθούν. Επειδή κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό, μελετάται ξεχωριστά από τον ορθοδοντικό, και αναλόγως καθορίζεται το κόστος της θεραπείας.

Το ποσό μπορεί να εξοφληθεί και σε δόσεις, ανάλογα με τη συμφωνία που θα κάνεις με τον ειδικό γιατρό. Μερικά ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν ένα μέρος του κόστους της θεραπείας.

Πού θα βάλω τα πιο φθηνά σιδεράκια;

Είναι λογικό να σε απασχολεί ιδιαίτερα το κόστος της ορθοδοντικής θεραπείας. Μια καλή ιδέα είναι να κάνεις μια έρευνας αγοράς στην περιοχή σου, για να βρεις έναν ορθοδοντικό που προσφέρει οικονομικές τιμές, ενώ μπορείς να ψάξεις και για σχολές οδοντιατρικές, κάποιες από τις οποίες, στα πλαίσια της εκπαίδευσης, παρέχουν θεραπείες με χαμηλό κόστος. Θα μπορούσες, επίσης, να απευθυνθείς στις Μονάδες Υγείας και στα τοπικά ιατρεία ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ του Υπουργείου Υγείας, όπου, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρέχονται δωρεάν ορθοδοντικές θεραπείες.

Ορθοδοντική θεραπεία ή όψεις πορσελάνης; Τι συμφέρει καλύτερα;

Μια θεραπεία με όψεις πορσελάνης μπορεί να συνδυαστεί με ορθοδοντική θεραπεία, για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Στους ενήλικες ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει την ορθοδοντική τους θεραπεία, αλλά έχουν ασύμμετρα ή ανισομεγέθη δόντια, συχνά συνιστάται σαν λύση η τοποθέτηση όψεων πορσελάνης, για να βελτιώσουν το αισθητικό αποτέλεσμα της θεραπείας τους.

Οι όψεις πορσελάνης συγκολλούνται στο μπροστινό μέρος των δοντιών, για να διορθωθούν τυχόν αισθητικά προβλήματα. Η τοποθέτησή τους συνιστάται σε περιπτώσεις, όπως:

  • σε σκουρόχρωμα ή κίτρινα δόντια
  • σε ασύμμετρα δόντια
  • σε ραγισμένα δόντια
  • σε δόντια με κενά ανάμεσά τους
  • για ένα μόνιμο αποτέλεσμα λευκών δοντιών

Οι όψεις πορσελάνης μπορούν να τοποθετηθούν μόνο σε υγιή δόντια, χωρίς τερηδόνα ή μεγάλα σφραγίσματα, ενώ δεν συνιστάται η χρήση τους όταν λείπει μεγάλο μέρος του δοντιού λόγω τερηδόνας ή κατάγματος, ούτε και σε ασθενείς με βρυγμό.

Τα πλεονεκτήματα των όψεων πορσελάνης είναι η ταχύτερη θεραπεία, το λευκότερο χαμόγελο (αφού διορθώνονται οι δυσχρωμίες στα δόντια), ενώ είναι ιδανικές για να αλλάξει κανείς το μέγεθος, το σχήμα και τη μορφή των δοντιών του. Με αυτές, μπορούμε να συμπληρώσουμε το κομμάτι ενός δοντιού που έχει σπάσει ή να γεμίσουμε τυχόν κενά ανάμεσα στα δόντια. Χάρη στη διαφάνειά τους, δημιουργούν το αίσθημα φυσικού δοντιού. Η τοποθέτηση όψεων πορσελάνης είναι μια απλή διαδικασία και προσφέρει άμεσο αποτέλεσμα.

Για τις όψεις πορσελάνης απαιτούνται συνήθως 2-3 ραντεβού.

Η διάρκεια ζωής τους είναι 10 με 15 χρόνια.

Από την άλλη μεριά, η ορθοδοντική θεραπεία είναι λιγότερο δαπανηρή από την εφαρμογή όψεων πορσελάνης, διαρκεί για πάντα και μπορεί να διορθώσει ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα, στα οποία δεν μπορούν να βοηθήσουν οι όψεις πορσελάνης.

Όποια λύση κι αν επιλέξετε, το βέβαιο είναι ότι θα κάνετε μια επένδυση στην ομορφιά και στην υγεία σας, με μακροχρόνια οφέλη για εσάς.

Λαμπρινή Γρίβα
H Λαμπρινή είναι Quality controller - Copywriter στο xo.gr. Σπούδασε Φιλολογία, γιατί πάντα της άρεσε να ασχολείται με τις λέξεις και να ξεκλειδώνει τα κείμενα. Εργάζεται στο Χρυσό Οδηγό από το 2002.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ