Επαγγελματικός Κατάλογος

Με ποια κριτήρια θα επιλέξω ορθοδοντικό;

Μήπως διστάζετε να χαμογελάσετε, επειδή έχετε στραβά δόντια; Έχει το παιδί σας ορθοδοντικό πρόβλημα ή δεν κάνουν καλή σύγκλειση η άνω και η κάτω γνάθος του; Ο ειδικός γιατρός που μπορεί να λύσει το πρόβλημά σας είναι ο ορθοδοντικός, ο οποίος είναι ειδικός στο να κάνει διάγνωση όλων των ορθοδοντικών προβλημάτων, αλλά και στο να τα θεραπεύει.

Η ορθοδοντική απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και όχι μόνο στα παιδιά, αφού όλοι πλέον μπορούν να αποκτήσουν ένα όμορφο χαμόγελο, με τις σύγχρονες γρήγορες και ελάχιστα επεμβατικές ορθοδοντικές θεραπείες.

Η ορθοδοντική

H ορθοδοντική είναι η πρώτη επίσημα αναγνωρισμένη ειδικότητα της οδοντιατρικής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Ένας οδοντίατρος που θέλει να γίνει ορθοδοντικός, όταν ολοκληρώσει τη φοίτησή του στην οδοντιατρική σχολή και πάρει το πτυχίο του, θα πρέπει να σπουδάσει για άλλα 3 χρόνια, τουλάχιστον, σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην ορθοδοντική πανεπιστημίου ελληνικού ή του εξωτερικού, για να μπορέσει να αποκτήσει τον τίτλο της ειδικότητας της ορθοδοντικής. Ο τίτλος της ορθοδοντικής ειδικότητας κατοχυρώνεται, όταν ο οδοντίατρος πετύχει στις αντίστοιχες εξετάσεις που θα δώσει στο υπουργείο Υγείας.

Ο οδοντίατρος που θα έχει ειδικευτεί στην ορθοδοντική, ο ορθοδοντικός δηλαδή, θα ασχολείται εις το εξής μόνο με την ορθοδοντική επιστήμη. Διαθέτοντας άρτια πανεπιστημιακή εκπαίδευση και κλινική εμπειρία σε μια ποικιλία ορθοδοντικών τεχνικών και μεθόδων, θα μπορεί να προσφέρει την πλέον κατάλληλη και αποτελεσματική θεραπεία που χρειάζεται το κάθε περιστατικό.

ορθοδοντικη θεραπεια πως θα επιλεξω

Ο στόχος του ορθοδοντικού είναι, αφενός να επαναφέρει τα δόντια στη σωστή τους θέση, να τα ισιώσει δηλαδή, και αφετέρου να επιτύχει τη σωστή σύγκλειση των γνάθων μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν προβλήματα σε λειτουργίες του στοματογναθικού συστήματος, όπως η μάσηση και η άρθρωση, αλλά θα έχουμε ως αποτέλεσμα και τη βελτίωση της αισθητικής του προσώπου, με την απόκτηση ενός όμορφου χαμόγελου.

Η διάρκεια της θεραπείας και η επιλογή της μεθόδου (π.χ. μεταλλικά, κεραμικά, γλωσσικά σιδεράκια, διαφανείς νάρθηκες) βασίζεται στο σχέδιο θεραπείας που εκπονεί ο ορθοδοντικός για κάθε πελάτη του εξατομικευμένα.

Δεν υπάρχουν θεραπείες «αστραπή» και ορθοδοντικές συσκευές που κάνουν θαύματα.

Όταν ακούτε να διαφημίζονται ορθοδοντικοί στο διαδίκτυο που πραγματοποιούν «μαγικές» θεραπείες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καλό είναι να είστε επιφυλακτικοί. Μια ορθοδοντική θεραπεία που σέβεται τη φυσιολογία και τη δομή των ιστών των δοντιών και των οστών του προσώπου διαρκεί αρκετούς μήνες ή και χρόνια.

Πώς θα διαλέξω ορθοδοντικό;

Η επιλογή ορθοδοντικού είναι πολύ σημαντική για την πορεία της θεραπείας. Καλό είναι να βεβαιωθείτε, κατ’ αρχάς, ότι ο ορθοδοντικός που σας ενδιαφέρει είναι όντως ειδικός ορθοδοντικός, δηλαδή ότι διαθέτει την επίσημη άδεια άσκησης της ορθοδοντικής ειδικότητας. Οι ειδικοί ορθοδοντικοί είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των Οδοντιατρικών Συλλόγων της περιοχής τους. Μπορείτε να βρείτε τον κατάλογο των Οδοντιατρικών Συλλόγων στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Πώς θα διαλέξω ορθοδοντικό;

Καθώς η σχέση ανάμεσα στον ορθοδοντικό και στον ασθενή του διαρκεί για χρόνια, τα κριτήρια επιλογής του σωστού ορθοδοντικού για εσάς καλόν είναι να μην είναι μόνο οι σπουδές του, η κατάρτισή του και η εμπειρία του. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το πόσο καλά επικοινωνείτε με τον ορθοδοντικό, αν υπάρχει, δηλαδή, καλή χημεία μεταξύ σας, κατανόηση και ευχάριστο κλίμα κατά τη διάρκεια των θεραπειών σας.

Πολύ χρήσιμες για την επιλογή ορθοδοντικού θα είναι και οι συστάσεις που έχετε για κάποιους ορθοδοντικούς από φίλους, συγγενείς σας και, γενικά, πρόσωπα που εμπιστεύεστε. Μπορείτε, επίσης, να συμβουλευτείτε αξιολογήσεις ορθοδοντικών στο διαδίκτυο, όπου πελάτες μοιράζονται την εμπειρία τους.

Ενημερωθείτε για το αν ο ορθοδοντικός που σας ενδιαφέρει είναι ενημερωμένος πάνω στις σύγχρονες μεθόδους ορθοδοντικής και αν τις χρησιμοποιεί, καθώς και αν παρακολουθεί συνέδρια και ημερίδες της ειδικότητάς του.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το αν το ορθοδοντικό ιατρείο είναι σύγχρονο, με νέας τεχνολογίας μηχανήματα, καθώς και η καθαριότητα και οι μέθοδοι αντισηψίας που χρησιμοποιούνται.

Θα ήταν βολικό για εσάς, επίσης, το ιατρείο του ορθοδοντικού σας να μην βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το σπίτι σας, αφού απαιτείται επίσκεψη κάθε μήνα για 2 ή και παραπάνω χρόνια.

Σημαντικό κριτήριο επιλογής ορθοδοντικού είναι και το κόστος της θεραπείας με σιδεράκια, το οποίο εξαρτάται, βέβαια, από τη διάρκεια της θεραπείας και τη σοβαρότητα του περιστατικού. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί καλοί ορθοδοντικοί, εμποδίζει την εκτόξευση των τιμών των θεραπειών.

Από τη μία, η θεραπεία ενός απλού προβλήματος δεν θα πρέπει να έχει πολύ υψηλό κόστος, ενώ από την άλλη, όταν βλέπετε τη θεραπεία ενός σοβαρού περιστατικού να έχει πολύ χαμηλή τιμή, αυτό είναι ύποπτο. Καλό είναι να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε πολύ χαμηλές τιμές και προσφορές.

Η ορθοδοντική θεραπεία είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα που θα μπορούσατε να κάνετε σε σας ή στο παιδί σας, μια επένδυση στην υγεία σας και στην εμφάνισή σας, για την οποία δεν θα μετανιώσετε ποτέ, με μακροχρόνια οφέλη.

Λαμπρινή Γρίβα
H Λαμπρινή είναι Quality controller - Copywriter στο xo.gr. Σπούδασε Φιλολογία, γιατί πάντα της άρεσε να ασχολείται με τις λέξεις και να ξεκλειδώνει τα κείμενα. Εργάζεται στο Χρυσό Οδηγό από το 2002.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ