Επαγγελματικός Κατάλογος

Ταπητοκαθαριστήρια: Τι να προσέξεις

Αν έχετε χειροποίητα ή ευαίσθητα χαλιά, θα ξέρετε ότι πρέπει να καθαρίζονται με ιδιαίτερη προσοχή, σε ταπητοκαθαριστήρια, από επαγγελματίες. Αλλά και για τα χαλιά μηχανής που διαθέτετε, σίγουρα θα θέλετε το καλύτερο αποτέλεσμα καθαρισμού.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο καθαρισμός χαλιών σε ταπητοκαθαριστήριο δεν είναι απαραίτητος. Θεωρούν ότι πλένοντας τα χαλιά τους μία φορά το χρόνο, λίγο πριν το καλοκαίρι, στο μπαλκόνι, με σαπούνι και νερό, θα καθαριστούν σωστά.

Γιατί να προτιμήσω επαγγελματικό καθαρισμό σε ταπητοκαθαριστήρια;

Το σκούπισμα του χαλιού με ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα είναι απαραίτητο. Το να πλύνετε το μη χειροποίητο χαλί σας με νερό και απορρυπαντικό ειδικό για καθαρισμό χαλιών, δεν είναι κακό, απλά δεν είναι αρκετό. Τα χαλιά μπορούν να καθαριστούν και στο σπίτι για να καταπολεμηθούν οι τοπικοί λεκέδες (ένα μείγμα από λευκό ξίδι με χλιαρό νερό και μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει σε κάποιον δύσκολο λεκέ).

Καθαρισμός χαλιών στο σπίτι vs ταπητοκαθαριστήρια
Καθαρισμός χαλιών στο σπίτι

Παρ’ όλα αυτά, μία φορά το χρόνο είναι απαραίτητος ο καθαρισμός σε ταπητοκαθαριστήρια. Κι αυτό γιατί, όσο καλά και να σκουπίζετε, όσο και αν προσέχετε το χαλί και δεν το πατάτε με παπούτσια, σίγουρα θα έχει μόνιμους κατοίκους τη σκόνη και τα ακάρεα. Τα χαλιά μαζεύουν μεγάλη ποσότητα σκόνης, ενώ σε αυτά, μεταξύ άλλων, ζουν και αναπαράγονται τα ακάρεα, τα οποία τρέφονται με την υγρασία, τη σκόνη και τα νεκρά κύτταρα του δέρματός μας.

Τα ακάρεα είναι υπεύθυνα για το μεγαλύτερο ποσοστό των αναπνευστικών αλλεργιών, αλλά και για το άσθμα, που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά. Όμως ούτε η σκόνη, ούτε τα ακάρεα μπορούν να εξαφανιστούν με το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα ή με το πλύσιμο του χαλιού με το λάστιχο στο μπαλκόνι μας.

Ένας επαγγελματικός καθαρισμός μία φορά το χρόνο με ειδικές σκούπες και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία διαβρέχουν το χαλί με νερό υπό πίεση, είναι απαραίτητος.

ταπητοκαθαριστήρια
Ο επαγγελματικός καθαρισμός χαλιών σε ταπητοκαθαριστήρια συμβάλλει στη μείωση των αναπνευστικών προβλημάτων που οφείλονται στη σκόνη

Αν το παιδί σας εμφανίζει συνέχεια αλλεργίες και δεν καταλαβαίνετε γιατί, το καλύτερο είναι να στέλνετε τα χαλιά σας σε ταπητοκαθαριστήρια. Ειδικά σε περιπτώσεις παιδικού άσθματος και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων, θα πρέπει να στέλνετε τα χαλιά τακτικά για καθαρισμό, και όχι μια φορά το χρόνο μόνο.

Μερικοί γιατροί, μάλιστα, σε τέτοιες παθήσεις, συνιστούν να μην υπάρχουν καθόλου χαλιά στο σπίτι, κάτι όμως που θα μπορούσατε να αποφύγετε καθαρίζοντάς τα σχολαστικά σε ταπητοκαθαριστήριο. Αλλά και αν έχετε στο σπίτι ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ο σωστός και σε βάθος καθαρισμός των χαλιών είναι απαραίτητος, αν θέλετε να αποφύγετε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ποιες υπηρεσίες προσφέρει ένα ταπητοκαθαριστήριο;

1. Υγρός καθαρισμός χαλιών

Εξουδετερώνει τη σκόνη, τα ακάρεα και τους λεκέδες των χαλιών μηχανής, και πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Με νερό υπό πίεση και ειδικά καθαριστικά, το χαλί καθαρίζεται σε βάθος, και, στη συνέχεια, απομακρύνεται η υγρασία με το στύψιμο, με τη μέθοδο της φυγοκέντρησης, με ειδικά μηχανήματα που αποβάλλουν κάθε ίχνος υγρασίας. Σημαντικό ρόλο παίζει και το πού θα στεγνώσει το χαλί. Σε γενικές γραμμές η έκθεση στον ήλιο αποφεύγεται, για να μην ξεβάψουν και αλλοιωθούν τα χρώματα των χαλιών. Τα χαλιά στεγνώνουν σε ειδικούς χώρους, μακριά από τον ήλιο, χωρίς καθόλου υγρασία, για να μπορέσουν να στεγνώσουν όσο γρηγορότερα γίνεται.

2. Ξηρός καθαρισμός χαλιών

Προτιμάται στα χειροποίητα και στα μεταξωτά χαλιά, όπου απαγορεύεται το νερό. Στον ξηρό καθαρισμό ο επαγγελματίας απλώνει στο χαλί ένα απορρυπαντικό σε μορφή σκόνης, που κάνει αφρό χωρίς να χρειάζεται νερό, ο οποίος απορροφά τη σκόνη, ενώ ταυτόχρονα διεισδύει στις ίνες του χαλιού και εξουδετερώνει τους λεκέδες. Ο επαγγελματίας αφήνει το απορρυπαντικό αυτό πάνω στο χαλί να δράσει και μετά βουρτσίζει το χαλί με μια μαλακή βούρτσα, η οποία φέρνει τη σκόνη και τα ακάρεα στην επιφάνεια του χαλιού. Τέλος, με επαγγελματική ηλεκτρική σκούπα απομακρύνεται το απορρυπαντικό, η σκόνη και κάθε μικροοργανισμός, με αποτέλεσμα ένα πεντακάθαρο χαλί, χωρίς να έχει ταλαιπωρηθεί από νερό και υγρασία.

3. Φύλαξη χαλιών

επαγγελματικος καθαρισμος χαλιων σε ταπητοκαθαριστήρια
Επιλέξτε φύλαξη χαλιών σε ταπητοκαθαριστήριο αν δεν έχετε κατάλληυλο χώρο αποθήκευσης στο σπίτι

Οι περισσότεροι δεν διαθέτουν αρκετά μεγάλους χώρους για να αποθηκεύουν τα καθαρά τους χαλιά, όταν τα πλένουν και τα στεγνώνουν. Πολλές φορές τα χαλιά καταλήγουν σε πατάρια, αποθήκες ή σε άλλα σημεία του σπιτιού με υγρασία, που δεν είναι κατάλληλα για τη φύλαξή τους. Τα ταπητοκαθαριστήρια, με ελάχιστο κόστος, αναλαμβάνουν τη φύλαξη των χαλιών σας σε χώρους χωρίς υγρασία και σκόνη, οι οποίοι συχνά είναι φυλασσόμενοι από εταιρεία security. Η αποθήκευση των χαλιών γίνεται σε ειδικές σακούλες, οι οποίες προστατεύουν τα χαλιά, αλλά τα αφήνουν και να αναπνέουν. Τα χαλιά φυλάσσονται στα ράφια με προσοχή, ανάλογα με το μέγεθός τους, χωρίς να στριμώχνονται μεταξύ τους. Γίνεται, επίσης, σήμανση στα χαλιά, για να είναι έτοιμα για παράδοση, όποτε ζητηθούν.

Τι είναι ο βιολογικός καθαρισμός χαλιών;

Παλαιότερα, όταν δεν υπήρχαν βιολογικά απορρυπαντικά, όλα τα ταπητοκαθαριστήρια χρησιμοποιούσαν στα χαλιά χημικά απορρυπαντικά με υψηλό pH, για να εξουδετερώνονται ευκολότερα οι λεκέδες.

Όμως ο σωστός ο καθαρισμός για όλα τα χαλιά, ευαίσθητα, χειροποίητα και μηχανής, είναι με βιολογικά απορρυπαντικά και οικολογικά καθαριστικά, υποαλλλεργικά και βιοδιασπώμενα, που πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και υγιεινής, σέβονται το χαλί και το χρώμα του και διώχνουν σκόνη, μικρόβια, ακάρεα και λεκέδες χωρίς να αφήνουν  χημικά κατάλοιπα στο χαλί.

Ο βιολογικός καθαρισμός μπορεί είναι είτε υγρός είτε ξηρός.

Τα βιολογικά απορρυπαντικά είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα χημικά, όμως είναι φιλικά προς τη σύνθεση του χαλιού και το βοηθούν να διατηρηθεί για χρόνια. Εκτός αυτού, τα παιδιά και τα κατοικίδια συχνά ξαπλώνουν πάνω στα χαλιά και τα μυρίζουν, οπότε, είναι προφανές, ότι πρέπει να προτιμώνται τα βιολογικά απορρυπαντικά, αφού τα κατάλοιπα των χημικών καθαριστικών είναι επικίνδυνα για τα παιδιά και τα κατοικίδια.

Τέλος, σε αντίθεση με τα χημικά απορρυπαντικά, τα βιολογικά καθαριστικά φτιάχνονται από βιοδιασπώμενα υλικά, οπότε διασπώνται στη φύση και δεν επιβαρύνουν τη χλωρίδα και την πανίδα των υδάτινων οικοσυστημάτων. Επιλέγοντας τέτοιες μεθόδους καθαρισμού, θα βοηθήσετε κι εσείς στην προστασία του περιβάλλοντος.

Πώς θα επιλέξω ταπητοκαθαριστήριο;

Πριν αναθέσετε τον καθαρισμό των χαλιών σας σε κάποιο ταπητοκαθαριστήριο, πρέπει να κάνετε μια έρευνα για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει και για το αν σας δίνει κάποια εγγύηση ότι τα χαλιά σας δεν θα υποστούν κάποια φθορά κατά το πλύσιμό τους. Το ταπητοκαθαριστήριο που θα επιλέξετε πρέπει να διαθέτει τον κατάλληλο, νέας τεχνολογίας, εξοπλισμό, και να χρησιμοποιεί σύγχρονες μεθόδους καθαρισμού, για να είστε σίγουροι ότι τα χαλιά σας δεν θα φθαρούν ή καταστραφούν κατά τη διαδικασία του καθαρισμού τους.

Μια καλή ιδέα είναι να είναι να ψάξετε για ταπητοκαθαριστήρια με πολλά χρόνια παρουσίας στο χώρο του καθαρισμού χαλιών.

Θα μπορούσατε, επίσης, να ψάξετε και να βρείτε στο internet κριτικές – αξιολογήσεις και σχόλια πελατών, για να διαπιστώσετε αν είναι ικανοποιημένοι με τις υπηρεσίες που τους προσέφερε ένα ταπητοκαθαριστήριο. Αν το ταπητοκαθαριστήριο είναι στη γειτονιά σας, είναι εύκολο να ρωτήσετε και ανθρώπους από κοντά.

Κάνοντας ένα τηλεφώνημα και ρωτώντας τις πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν ή συμβουλές για τον καθαρισμό των χαλιών σας, θα καταλάβετε κάποια πράγματα για τις γνώσεις του προσωπικού πάνω στο αντικείμενο. Ακόμα καλύτερο είναι να κάνετε μια επίσκεψη στην επιχείρηση, για να διαπιστώσετε κι από κοντά αν προσφέρουν σωστή εξυπηρέτηση. Ενημερωθείτε για την τεχνογνωσία του προσωπικού και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί.

Ρωτήστε τους πού στεγνώνουν τα χαλιά, τι εξοπλισμό διαθέτουν για τον καθαρισμό των χαλιών και τι καθαριστικά χρησιμοποιούν.

Μεγάλη σημασία έχει και η αποθήκευση του χαλιού. Ζητήστε να δείτε τους χώρους όπου αποθηκεύονται τα χαλιά, για να διαπιστώσετε αν είναι κατάλληλοι για φύλαξη και χωρίς υγρασία, αν τα χαλιά είναι σωστά φυλαγμένα ή είναι στριμωγμένα πάνω στα ράφια, το ένα πάνω στο άλλο, χωρίς προσοχή. Ρωτήστε τους αν φυλάει το χώρο κάποια εταιρεία security ή αν είναι ασφαλισμένα από ασφαλιστική εταιρεία (από κλοπή, πυρκαγιά, πλημμύρα).

Καλό είναι να ψάξετε αν υπάρχουν προσφορές, αφού πολλές επιχειρήσεις προσφέρουν σε νέους πελάτες πολύ καλές προσφορές. Βέβαια, δεν πρέπει να  αποφασίσετε με βάση την τιμή μόνο, χωρίς να γνωρίζετε την ποιότητα των υπηρεσιών τους.

Ζητήστε αναλυτικές πληροφορίες για τις υπηρεσίες που παρέχει κάθε ταπητοκαθαριστήριο.

Μπορεί να εντυπωσιαστείτε από μια καλή προσφορά και μια χαμηλή τιμή, αλλά αυτή η προσφορά μπορεί να είναι παραπλανητική και να μην περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πακέτο καθαρισμού, (π.χ. στην τιμή να μην περιλαμβάνεται το τίναγμα, το στέγνωμα ή η φύλαξη), οπότε το τελικό κόστος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι φαντάζεστε. Κάντε μια έρευνα αγοράς, συγκρίνετε τιμές και υπηρεσίες διαφορετικών ταπητοκαθαριστηρίων και θα καταλάβετε αν μια τιμή είναι υπερβολικά χαμηλή.

Προτιμήστε ταπητοκαθαριστήρια που προσφέρουν ολοκληρωμένα πακέτα καθαρισμού, αναλαμβάνοντας όλα τα στάδια του σωστού καθαρισμού χαλιών, από την παραλαβή των χαλιών από το σπίτι σας μέχρι το πλύσιμο, το στέγνωμα και την ασφαλή τους φύλαξη. Έτσι τα χαλιά σας θα έχουν όλη την περιποίηση που χρειάζονται, χωρίς να χρειάζεται να αναρωτιέστε αν παραλείψατε κάτι.

Ο επαγγελματικός καθαρισμός χαλιών είναι η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσατε να κάνετε, αν πραγματικά αγαπάτε τα χαλιά σας. Τα χαλιά είναι επένδυση, που σκοπεύουμε την κρατήσουμε για πολλά χρόνια, οπότε αξίζουν την καλύτερη περιποίηση.

Μην εμπιστευτείτε τα χαλιά σας στο πρώτο ταπητοκαθαριστήριο που θα βρείτε στη γειτονιά σας ή στο ίντερνετ. Η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και η ασφάλεια των χαλιών σας θα πρέπει να είναι ο κύριος γνώμονας της επιλογής επιχείρησης. Ένα καλό ταπητοκαθαριστήριο δεν θα τα καθαρίσει μόνο, αλλά, επιπλέον, θα αναζωογονήσει το χρώμα και το πέλος τους και θα τα βοηθήσει να ζήσουν για περισσότερα χρόνια.

Λαμπρινή Γρίβα
H Λαμπρινή είναι Quality controller - Copywriter στο xo.gr. Σπούδασε Φιλολογία, γιατί πάντα της άρεσε να ασχολείται με τις λέξεις και να ξεκλειδώνει τα κείμενα. Εργάζεται στο Χρυσό Οδηγό από το 2002.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ