Επαγγελματικός Κατάλογος

Πού θα βάλω τα πιο φθηνά σιδεράκια;

Έχει το παιδί σου στραβά δόντια ή συνωστισμένα; Μήπως δεν κάνουν καλή σύγκλειση οι γνάθοι του; Σου έχει συστήσει ο ορθοδοντικός να βάλει σιδεράκια και προβληματίζεσαι ιδιαίτερα για το κόστος τους και για το αν το αντέχει ο προϋπολογισμός σου; Χρειάζεσαι εσύ ορθοδοντική θεραπεία, για να αποκτήσεις ένα όμορφο χαμόγελο και να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου;

Ο ειδικός ορθοδοντικός, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στην πρόληψη, στη διάγνωση και στη θεραπεία ορθοδοντικών ανωμαλιών, θα σε καθοδηγήσει στην κατάλληλη θεραπεία για το πρόβλημά σου ή του παιδιού σου.

σιδερακια για εφηβους, θεραπεια με σιδερακια
οικονομική ορθοδοντικη θεραπεία για εφήβους

Αν το παιδί σου έχει το πρόβλημα, με την ορθοδοντική θεραπεία, τα δόντια του θα επανέλθουν στη σωστή τους θέση, θα διορθωθεί η κακή σύγκλειση των γνάθων του και θα μπορέσουν να αναπτυχθούν σωστά τα οστά του προσώπου του, οπότε θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό οι πιθανότητες να χρειαστούν εξαγωγές δοντιών στο μέλλον. Επίσης, θα γίνει ευκολότερη η μάσηση, ενώ θα διορθωθούν τυχόν προβλήματα άρθρωσης για τα οποία ευθύνεται η λάθος θέση των δοντιών του.

Καλό είναι η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό να γίνεται όταν το παιδί είναι περίπου 7 χρόνων, παρ’ όλο που δεν θα έχει αλλάξει όλα τα παιδικά του δόντια, γιατί, σε αυτή την ηλικία, ο ορθοδοντικός θα μπορέσει έγκαιρα να κάνει διάγνωση των προβλημάτων που σχετίζονται με τα δόντια του παιδιού, αλλά και αυτών που σχετίζονται με την ανάπτυξη των γνάθων του, και να μπορέσει να παρέμβει έγκαιρα. Η ορθοδοντική στην παιδική ηλικία έχει θεαματικά αποτελέσματα, γιατί τα οστά των γνάθων των παιδιών είναι εύπλαστα και τα ορθοδοντικής φύσης προβλήματα αποκαθίστανται γρήγορα και εύκολα.

Πόσο κοστίζει μια ορθοδοντική θεραπεία;

Το κόστος μιας ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από το περιστατικό και από τη σοβαρότητα του προβλήματος, από το πόσο θα διαρκέσει η θεραπεία, από τον αριθμό των επισκέψεων στο γιατρό, αλλά και από τη μέθοδο και από τους ορθοδοντικούς μηχανισμούς που θα χρησιμοποιηθούν.

Κάθε περιστατικό είναι ξεχωριστό και χρειάζεται εξατομικευμένη παρέμβαση από τον ορθοδοντικό, ο οποίος και, ανάλογα με τα δεδομένα, θα ορίσει το κόστος της θεραπείας με σιδεράκια.

Οι περισσότεροι ορθοδοντικοί δέχονται να λάβουν μια αρχική προκαταβολή και να εξοφληθεί το υπόλοιπο ποσό σε μηνιαίες δόσεις.

Μια ολοκληρωμένη θεραπεία συνήθως ξεκινάει από τα 2.000€ και ανεβαίνει, αναλόγως του προβλήματος. Στην τιμή περιλαμβάνονται όλες οι επισκέψεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας, οι συγκρατητικές συσκευές (retainers) για τη διατήρηση του ορθοδοντικού αποτελέσματος, καθώς και οι επισκέψεις που θα γίνουν και μετά το τέλος της θεραπείας. Στην τελική τιμή περιλαμβάνονται, επίσης, και όλοι οι φόροι.

Πού θα βρω οικονομικά σιδεράκια;

Είναι λογικό να σε ανησυχεί το κόστος της θεραπείας. Εξάλλου, τα περισσότερα ταμεία του ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτουν αυτό το κόστος.

Αν έχεις ιδιωτική ασφάλιση, θα πρέπει να επικοινωνήσεις μαζί τους, για να μάθεις αν μπορούν να αναλάβουν το κόστος ή τι ποσοστό των εξόδων μπορούν να καλύψουν. Αν δεν μπορείς να ξοδέψεις πολλά χρήματα, κάνε μια σωστή έρευνας αγοράς και σύγκρινε το κόστος για κάθε ορθοδοντική πράξη που προσφέρουν οι καλύτεροι ορθοδοντικοί της περιοχής σου.

Θα ήταν χρήσιμο, επίσης, να σου συστήσουν καποιους ορθοδοντικούς άτομα που εμπιστεύεσαι.

Μια εναλλακτική που έχεις είναι να ψάξεις για οδοντιατρικές σχολές, καθώς, μερικές από αυτές, παρέχουν ορθοδοντικές θεραπείες με χαμηλό κόστος, στα πλαίσια της εκπαίδευσης των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών τους.

φθηνά σιδεράκια
Οικονομική ορθοδοντική θεραπεία

Οι θεραπείες πραγματοποιούνται με την επίβλεψη και καθοδήγηση του διδακτικού προσωπικού των σχολών, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι ορθοδοντικοί με εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, ενώ, στην περίπτωση των μεταπτυχιακών φοιτητών, πρόκειται για πτυχιούχους οδοντιάτρους που κάνουν κάποια ειδίκευση.

Στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για παράδειγμα, υπάρχουν κάποιες κλινικές (προπτυχιακές και μεταπτυχιακές) που παρέχουν γενική, αλλά και εξειδικευμένη οδοντιατρική περίθαλψη και υπηρεσίες στοματικής υγείας, με σκοπό την εκπαίδευση των φοιτητών.

Υπάρχουν κάποιες δωρεάν υπηρεσίες προληπτικής οδοντιατρικής, αλλά και θεραπείας με σιδεράκια, για παιδιά, στην Αττική, με την επιφύλαξη, πάντα, ότι κάποια στοιχεία και δεδομένα μπορεί να έχουν αλλάξει:

Κάποιες Μονάδες Υγείας και τοπικά ιατρεία ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ του υπουργείου Υγείας παρέχουν ορθοδοντικές θεραπείες δωρεάν. Συγκεκριμένα, οι γονείς μαθητών που με ορθοδοντικά προβλήματα (από 10 χρόνων και πάνω) μπορούν να απευθυνθούν στις Μονάδες Υγείες και στα ΠΕΔΥ του υπουργείου Υγείας και να κλείσουν ραντεβού στα τηλέφωνα 14900 και 14784, έχοντας διαθέσιμο τον ΑΜΚΑ του παιδιού. Το πρόβλημα είναι πως τα διαθέσιμα ραντεβού για ορθοδοντική θεραπεία είναι συνήθως μακρινά, αλλά και οι σχετικές εγκρίσεις αργούν πολλούς μήνες.

Επίσης, το τοπικό ιατρείο Λένορμαν – ΠΕΔΥ (Λένορμαν 200, κοντά στο Καπνεργοστάσιο) δέχεται οδοντιατρικά και ορθοδοντικά περιστατικά (τηλέφωνο πληροφοριών: 210 5150650). Υπάρχει, επίσης, το Κέντρο Μάνας και Παιδιού στον Πειραιά, το οποίο διαθέτει και Ορθοδοντικό Τμήμα και προσφέρει ορθοδοντική θεραπεία σε παιδιά μέχρι 13 ετών (ημερομηνία έναρξης θεραπείας). Το πρώτο ραντεβού αργεί αρκετά, συνήθως, αλλά τα επόμενα προγραμματίζονται τακτικά, κάθε ένα με ενάμιση μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί το κόστος της θεραπείας με σιδεράκια να σου φαίνεται μεγάλο, μην ξεχνάς, όμως, ότι θα έχεις ως αποτέλεσμα ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο, που θα το χαίρεσαι για μια ζωή.

Λαμπρινή Γρίβα
H Λαμπρινή είναι Quality controller - Copywriter στο xo.gr. Σπούδασε Φιλολογία, γιατί πάντα της άρεσε να ασχολείται με τις λέξεις και να ξεκλειδώνει τα κείμενα. Εργάζεται στο Χρυσό Οδηγό από το 2002.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ