Επαγγελματικός Κατάλογος

Ορθοδοντική θεραπεία Vs Όψεις πορσελάνης: Τι συμφέρει καλύτερα

Είσαι ενήλικας με προβλήματα στη σύγκλειση της γνάθου ή με δόντια στραβά, ασύμμετρα ή με κενά μεταξύ τους και αναρωτιέσαι αν η κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή σου είναι η ορθοδοντική θεραπεία ή οι όψεις πορσελάνης;

Ορθοδοντική θεραπεία

Η ορθοδοντική θεραπεία αντιμετωπίζει μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων του στοματογναθικού συστήματος. Ο πλέον ειδικός γιατρός για τη διόρθωση του προβλήματός σου είναι ο ειδικός ορθοδοντικός, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στη διάγνωση και στη θεραπεία ανωμαλιών στο στόμα και στις γνάθους.

Η ορθοδοντική θεραπεία, εκτός από το αισθητικό κομμάτι, τη δημιουργία, δηλαδή, ενός όμορφου χαμόγελου, καλύπτει και λειτουργικές ανάγκες. Με την ορθοδοντική τα δόντια επανέρχονται στις σωστές τους θέσεις, οπότε καθαρίζονται ευκολότερα και μειώνεται ο κίνδυνος ουλίτιδας και τερηδόνας.

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει έναν ενήλικα να διευρύνει την άνω γνάθο, για να αποκτήσει ένα πιο πλατύ χαμόγελο, ή να διορθώσει ενα ουλικό χαμόγελο. Με την ορθοδοντική διορθώνεται, επίσης, η κακή σύγκλειση των γνάθων. Επιπλέον, αν o ασθενής έχει δόντια συνωστισμένα, ο καλύτερος τρόπος να διορθωθούν είναι η ορθοδοντική θεραπεία.

Η ορθοδοντική δεν είναι μόνο για παιδιά, αλλά για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Τα τελευταία χρονια, ο αριθμός των ενηλίκων που απευθύνονται σε ειδικό για ορθοδοντική θεραπεία έχει παρουσιάσει μεγάλη αύξηση. Κι αυτό, γιατί τα σύγχρονα υλικά και οι νέες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται πλέον, όπως η αόρατη ορθοδοντική, έχουν ως αποτέλεσμα μια πιο γρήγορη και αποτελεσματική, ανώδυνη και ελάχιστα επεμβατική θεραπεία.

Η τεχνική που θα χρησιμοποιήσει ο ορθοδοντικός θα εξαρτηθεί από το πρόβλημα που υπάρχει. Οι πιο συνηθισμένοι μηχανισμοί ορθοδοντικής θεραπείας είναι τα μεταλλικά σιδεράκια (brackets), τα αόρατα σιδεράκια (γλωσσικά), μεταλλικοίμηχανισμοί που τοποθετούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών, για όσους προτιμούν η θεραπεία τους να μη φαίνεται και η θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες (Ιnvisalign), στην οποία χρησιμοποιούνται λεπτοί νάρθηκες, οι οποίοι αφαιρούνται.

Οι διαφανείς αυτοί νάρθηκες αγκαλιάζουν όλα τα δόντια κα τα ισιώνουν σιγά σιγά, χωρίς να φαίνονται και χωρίς να δυσκολεύουν την ομιλία. Υπάρχουν, βέβαια, και τα διάφανα (κεραμικά) σιδεράκια, τα οποία, χάρη στη διαφάνειά τους, δεν καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια των δοντιών, σε αντίθεση με τα κλασικά μεταλλικά σιδεράκια.

Ίσια δόντια με ορθοδοντική θεραπεία
Ίσια δόντια με ορθοδοντική θεραπεία

Όψεις πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης είναι μια πολύ καλή μέθοδος για να βελτιωθεί άμεσα και εύκολα η αισθητική του χαμόγελου. Οι όψεις αυτές συγκολλούνται στις μπροστινές πλευρές των δοντιών, με σκοπό να διορθώσουν το σχήμα, το χρώμα ή και τη θέση των δοντιών, δηλαδή ατέλειες αισθητικης φύσης. Μπορούν, δηλαδή, να συμπληρώσουν ένα σπασμένο κομμάτι δοντιού, να κλείσουν κενά ανάμεσα στα δόντια, να αλλάξουν το σχήμα, ακόμα και να δώσουν την εντύπωση ότι ίσιωσαν ενα στραβό δόντι. Κάθε όψη είναι μια πολύ λεπτή στρώση κεραμικού υλικού, που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και κατασκευάζεται από οδοντοτεχνίτη. Οι όψεις πορσελάνης κατασκευάζονται έτσι, ώστε να βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με το υπόλοιπα δόντια, για να φαίνεται φυσικό το αποτέλεσμα.

Οι όψεις πορσελάνης είναι η ιδανική θεραπεία σε περιπτώσεις, όπως:

 • Σε σκουρόχρωμα ή σε κίτρινα δόντια, με δυσχρωμίες, για ένα μόνιμο αποτέλεσμα λευκών δοντιών
 • Σε ασύμμετρα δόντια (με διαφορετικά μεταξύ τους ύψη και μεγέθη), σε δόντια πολύ μικρά ή πολύ μεγάλα
 • Σε ραγισμένα δόντια ή με μικροσπασίματα
 • Σε δόντια με κενά ανάμεσά τους
 • Σε πολύ μικρούς σε μέγεθος τομείς («νάνους» τομείς)

Υπάρχουν, όμως, και ασθενείς στους οποίους οι όψεις πορσελάνης δεν μπορούν να τοποθετηθούν:

 • Όταν τα δόντια έχουν μεγάλα σφραγίσματα και τερηδόνα
 • Όταν, λόγω κατάγματος, λείπει μεγάλο μέρος του δοντιού
 • Όταν τα δόντια έχουν δυσπλασίες αδαμαντίνης
 • Σε ασθενείς με βρυγμό (σφίξιμο των δοντιών)
 • Σε ασθενείς με μη θεραπευμένη περιοδοντίτιδα ή ουλίτιδα
 • Όταν δεν υπάρχει επάρκεια οδοντικού ιστού

Ποια τα πλεονεκτήματα των όψεων πορσελάνης;

Η τοποθέτηση των όψεων πορσελάνης έχει πολλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή. Τα δόντια διατηρούν το αρχικό τους χρώμα και σχήμα και χρειάζεται λιγότερο τρόχισμα σε σχέση με τις κλασικές στεφάνες. Προσφέρουν γρηγορότερη θεραπεία από ό,τι τα σιδεράκια, πιο λευκό χαμόγελο, αφού διορθώνονται οι δυσχρωμίες, ενώ είναι η ιδανική λύση για να αλλάξει το σχήμα, το μέγεθος και η μορφή των δοντιών. Μπορούν, επίσης, να συμπληρώσουν ένα κομμάτι σπασμένου δοντιού ή να γεμίσουν κενά ανάμεσα στα δόντια. Επειδή οι όψεις πορσελάνης είναι διαφανείς, δίνουν ένα φυσικό και άριστο αισθητικό αποτελεσμα, το αποτέλεσμα του φυσικού δοντιού, διατηρώντας το χρώμα και τη στιλπνοτητά τους στο χρόνο, χωρίς να απορροφούν χρωστικές ουσίες.

Πόσα ραντεβού απαιτούνται για την τοποθέτηση των όψεων πορσελάνης;

Για τις όψεις πορσελάνης απαιτούνται συνήθως 2-3 ραντεβού. Η τοποθέτησή τους είναι ανώδυνη. Για την κατασκευή και εφαρμογή των όψεων πορσελάνης είναι απαραίτητος ένας ελαχιστος τροχισμός του δοντιού, η αποτύπωση των δοντιών με λεπτομέρεια, για να δημιουργηθεί ένα γύψινο ομοίωμά τους, και η προσεκτική συγκόλληση των όψεων. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα διαδεδομένη μέθοδο αισθητικής οδοντιατρικής, η οποία μπορεί να αποκαταστήσει αρκετά οδοντικά προβλήματα αισθητικής φύσης σε ελάχιστες επισκέψεις και να σας χαρίσει ένα λευκό, φυσικό και όμορφο χαμόγελο.

Οι όψεις πορσελάνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με την ορθοδοντική. Στην περίπτωση που ένας ενήλικας έχει ολοκληρώσει την ορθοδοντική του θεραπεία, αλλά έχει ανισομεγέθη ή ασύμμετρα δόντια, συχνά προτείνονται σαν λύση οι όψεις πορσελάνης, για ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Τελικά, τι να επιλέξω;

Το αν θα επιλέξεις την ορθοδοντική ή τις όψεις πορσελάνης ή συνδυασμό και των δύο, για τη βελτίωση του χαμόγελού σου, εξαρτάται από τις ανάγκες των δοντιών σου και το πρόβλημά σου.

Η αλήθεια είναι ότι οι όψεις πορσελάνης έχουν υψηλό κόστος και συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, περίπου 10-15 χρόνια. Ουσιαστικά, οι όψεις πορσελάνης είναι ιδανικές για να «χτίσουν» τις ατέλειες του χρώματος και του σχήματος των δοντιών σου, καλύπτοντάς τες, με κόστος την αφαίρεση μέρους του σμάλτου των δοντιών, με το τρόχισμα. Δεν μπορούν, όμως, να διορθώσουν τις θέσεις των δοντιών σου ή τη σύγκλειση της γνάθου σου.

Από την άλλη πλευρά, η ορθοδοντική θεραπεία δεν χρειάζεται τρόχισμα των δοντιών, κοστίζει λιγότερο από την τοποθέτηση όψεων πορσελάνης, διαρκεί για μια ζωή και μπορεί να διορθώσει σημαντικά προβλήματα των δοντιών, στα οποία δεν έχουν αποτέλεσμα οι όψεις πορσελάνης.

Επειδή κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και κάθε οδοντοστοιχία έχει τα δικά της προβλήματα, θα πρέπει να συμβουλευτείς τον ορθοδοντικό σου κι εκείνος θα σου υποδείξει ποια από τις δύο λύσεις είναι ιδανική για το πρόβλημά σου. Η αλήθεια είναι ότι, ό,τι κι αν επιλέξεις τελικά, το σίγουρο είναι ότι θα κάνεις μια επένδυση στην αισθητική των δοντιών σου, αλλα και στη στοματική σου υγεία γενικότερα, η οποία θα σε αποζημιώσει μακροπρόθεσμα.

Λαμπρινή Γρίβα
H Λαμπρινή είναι Quality controller - Copywriter στο xo.gr. Σπούδασε Φιλολογία, γιατί πάντα της άρεσε να ασχολείται με τις λέξεις και να ξεκλειδώνει τα κείμενα. Εργάζεται στο Χρυσό Οδηγό από το 2002.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ