Επαγγελματικός Κατάλογος

Μόνωση ταράτσας με πολυουρεθάνη: Μειονεκτήματα

Όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα της μόνωσης σε ένα σπίτι, είτε αφορά την μόνωση ταράτσας με πολυουρεθάνη είτε τη μόνωση των τοίχων περιμετρικά του σπιτιού. Η πολυουρεθάνη είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως, τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο για τη μόνωση του σπιτιού από το κρύο, αλλά και για λόγους ηχομόνωσης, θερμομόνωσης και στεγάνωσης.

Ειδικά, οι ιδιοκτήτες ή οι ένοικοι των κατά τα άλλα προνομιούχων ρετιρέ έρχονται αντιμέτωποι με τα έντονα καιρικά φαινόμενα τόσο των βροχών και του παγετού, όσο και του καύσωνα το καλοκαίρι, αφού η ταράτσα τους είναι άμεσα εκτεθειμένη στις αλλαγές του καιρού, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ουκ ολίγα προβλήματα, αφού έχουν απώλειες στη ζέστη κατά τη διάρκεια του χειμώνα και στη δροσιά, το καλοκαίρι.

Πολυουρεθάνη: Χαρακτηριστικά

Η πολυουρεθάνη είναι, πλέον, από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα υλικά στον κατασκευαστικό, αλλά και στο βιομηχανικό τομέα, έχοντας εξαιρετικές επιδόσεις. Το υλικό της είναι ένα τύπος πλαστικού και ανήκει στην κατηγορία των σκληρών αφρωδών μονωτικών υλικών. Η πολυουρεθάνη είναι ένα θερμομονωτικό υλικό που έχει σαν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι έχει τον μικρότερο και, συνεπώς, τον καλύτερο συντελεστή θερμοαγωγιμότητας σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μονωτικά υλικά.

Πρακτικά, σημαίνει ότι έχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες στη θερμοκρασία, άρα καταφέρνει να μονώσει επαρκώς το χώρο, ενώ παράλληλα, λόγω της ευκολίας, καθώς και της ταχύτητας εφαρμογής της, είναι και μια οικονομική μέθοδος θερμομόνωσης. Την ίδια στιγμή η μόνωση ταράτσας με πολυουρεθάνη, είναι ιδανική λύση για μόνωση παλαιών κατοικιών, αφού, εξαιτίας των ιδιοτήτων της, δεν προσθέτει βάρος στην κατασκευή.

Η πολυουρεθάνη εφαρμόζεται με ψεκασμό απευθείας στο χώρο με ένα ειδικό μηχάνημα υψηλής πίεσης, που μοιάζει με πιστόλι και δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίζετε την ταχύτητα ψεκασμού. Η ουσία έχει υψηλή αντοχή στη θερμότητα και η χρήση της είναι ασφαλής τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το περιβάλλον. Παρόλα αυτά θα πρέπει να τηρούνται όλα τα απαραίτητα εκείνα μέτρα προστασίας και οι εφαρμοστές της μόνωσης θα πρέπει να φορούν ειδικά προστατευτικά γυαλιά και μάσκα. Όπως προείπαμε η χρήση της πολυουρεθάνης ενδείκνυται για θερμομόνωση και στεγάνωση δωμάτων, εξωτερικών τοίχων, σκεπών, αλλά και άλλων επιφανειών, κοίλων ή κυρτών. Επίσης, χρησιμοποιείται σε μόνωση δεξαμενών, containers κ.ά.

Μειονεκτήματα Πολυουρεθάνης

Κρίνοντας από όλα τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι τα πλεονεκτήματα της χρήσης πολυουρεθάνης είναι αδιαμφισβήτητα και πολύ σημαντικά, τόσο για την αποτελεσματικότητα της μόνωσης, όσο και για την εξοικονόμηση χρημάτων. Όμως δεν πρέπει να παραβλέψετε το γεγονός, ότι παρόλα τα εξαιρετικά πλεονεκτήματα που έχει η μόνωση ταράτσας με πολυουρεθάνη, έχει και σημαντικά μειονεκτήματα και για αυτό σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε τους κατάλληλους επαγγελματίες που ασχολούνται με τη μόνωση και οι οποίοι, έχοντας μελετήσει τις ανάγκες της ταράτσας σας, είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι να απαντήσουν στις απορίες σας και να σας βοηθήσουν πριν πάρετε την τελική σας απόφαση.

  • Καταρχήν, το κυριότερο μειονέκτημα της πολυουρεθάνης είναι ότι είναι ευάλωτη στις υπεριώδεις ακτίνες. Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να οδηγήσουν σε σταδιακή καταστροφή της μόνωσης, αφού αλλοιώνουν το υλικό ύστερα από λίγα χρόνια έκθεσής του. Βέβαια, υπάρχει δυνατότητα να επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα αν εφαρμόσετε μια προστατευτική επίστρωση με γύψο ή με χρώμα ή κάποιο άλλο ελαστομερές υλικό πάνω από τη μόνωση.
  • Επίσης, δεν συνίσταται η χρήση πολυουρεθάνης όταν θέλετε να μονώσετε μια οροφή που αποτελείται από προφίλ ή κάποιο μεταλλικό πλακίδιο, γιατί, λόγω του υλικού, γίνεται ένας συνδυασμός που οδηγεί στην καταστροφή της επιφάνειας της οροφής.
  • Το υλικό της πολυουρεθάνης δεν είναι εύφλεκτο και δεν υποστηρίζει την καύση, υπάρχει όμως περίπτωση, λόγω της παρατεταμένης έκθεσης σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, να ξεκινήσει να καπνίζει το υλικό. Και σε αυτή την περίπτωση, η έκβαση αυτή μπορεί να αποφευχθεί με την αποφυγή επίστρωσης σε μέρη που μπορεί να ζεσταίνονται πολύ απευθείας από τον ήλιο ή απλά με το να χρησιμοποιήσετε μία προστατευτική επίστρωση από πάνω.
  • Η εφαρμογή πολυουρεθάνης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κρύες επιφάνειες, για αυτό και ο παράγοντας εποχικότητα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην επιτυχία ή μη της μόνωσης. Επίσης, όταν φυσάει πολύ αέρας, δεν πρέπει να γίνεται εφαρμογή της μόνωσης, γιατί ο αφρός που ψεκάζεται δεν πάει ακριβώς εκεί που θέλετε με αποτέλεσμα σε κάποια σημεία να είναι υπερβολική ποσότητα και σε άλλη λιγότερη από το κανονικό, προσφέροντάς σας, έτσι, ελλιπή μονωτική προστασία.
  • Τέλος, υπάρχει και το θέμα με το συνολικό κόστος αυτού του τρόπου μόνωσης, αφού η τιμή του ίδιου του υλικού δεν είναι και τόσο χαμηλή, ενώ αν αποφασίσετε να εφαρμόσετε μόνωση ταράτσας με πολυουρεθάνη μόνοι σας, θα πρέπει να συνυπολογίσετε στο κόστος την επιβάρυνση που θα έχετε για την αγορά ή την ενοικίαση του απαραίτητου ειδικού εξοπλισμού που θα χρειαστείτε για την προστασία της υγείας σας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω σχετικά με τη μόνωση ταράτσας με πολυουρεθάνη και έχοντας κατά νου την αναγκαιότητα της μόνωσης της ταράτσας σας, είναι απαραίτητο να μπείτε σήμερα κιόλας στο Χρυσό Οδηγό και να βρείτε τους καλύτερους επαγγελματίες της μόνωσης που θα σας βοηθήσουν στην επιλογή του καταλληλότερου μονωτικού υλικού με τα βέλτιστα και μακροβιότερα αποτελέσματα στη θέρμανση του χώρου σας, στην ηχομόνωση, στην υγρομόνωση και, φυσικά, στην τσέπη σας.

Κατερίνα Καραμίχου
Η Κατερίνα τελείωσε το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, άφησε την αγαπημένη της Ζίτσα, ένα πανέμορφο χωριό στα Γιάννενα, και ήρθε στην Αθήνα. Ανήκει στην οικογένεια του Χρυσού Οδηγού από το 2004.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ