Επαγγελματικός Κατάλογος

Θερμομόνωση Ταράτσας: Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε

Η θερμομόνωση είναι, ίσως ο πιο σίγουρος τρόπος άμεσης εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα σπίτι, ειδικά εάν έχει χτιστεί πριν τη δεκαετία του ΄80. Λέγοντας θερμομόνωση, εννοούμε τη μέθοδο και τις εργασίες, σε συνδυασμό με τη χρήση των κατάλληλων υλικών, που έχουν σκοπό τη διατήρηση της θερμότητας ενός χώρου και την αποφυγή της μεταφορά θερμότητας από και προς το εσωτερικό του. Με μία σωστή μόνωση γλιτώνετε από το κρύο και τη ζέστη, αλλά γλιτώνετε και χρήματα.

Ειδικά η θερμομόνωση ταράτσας είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να επιτύχετε την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας σας, ξοδεύοντας λιγότερα για θέρμανση και ψύξη. Με τη θερμομόνωση ταράτσας, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει απόσβεση του κόστους των εργασιών και των υλικών, αφού θα καταναλώνετε, πλέον, λιγότερη ενέργεια.

Από το 1979 η μελέτη θερμομόνωσης έγινε απαραίτητη για την έκδοση των οικοδομικής άδειας, οπότε άρχισαν, σιγά σιγά, να γίνονται μονωτικές εργασίες σε όλες τις κατασκευές μετά από αυτή τη χρονιά. Από τότε, οι μελέτες και τα υλικά θερμομόνωσης έχουν εκσυγχρονιστεί, και σήμερα, πλέον, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα υλικών και τρόπων εφαρμογής, για να διαλέξετε. Τα πιο συνηθισμένα υλικά θερμομόνωσης είναι η διογκωμένη πολυστερίνη, η πολυουρεθάνη, η εξηλασμένη πολυστερίνη, ο πετροβάμβακας και ο υαλοβάμβακας.

Αυτά τα υλικά παγιδεύουν τον αέρα, εμποδίζοντας τη ζέστη στο εσωτερικό του σπιτιού να φεύγει από τους εξωτερικούς τοίχους το χειμώνα, καθώς και να μπαίνει ζέστη από έξω το καλοκαίρι. Αν γίνει σωστή μελέτη από ειδικούς στις μονώσεις και χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα υλικά, θα γίνει μια σωστή θερμομόνωση ταράτσας, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, όσον αφορά τη θέρμανση και τον κλιματισμό, με ένα σπίτι το οποίο θα παραμένει ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.

Η ταράτσα, επειδή είναι εκτεθειμένη όλη την ώρα στην ηλιακή ακτινοβολία, μαζεύει μεγάλη ποσότητα θερμότητας, την οποία διαχέει στο εσωτερικό του σπιτιού. Εκτός αυτού, επειδή η θερμότητα ανεβαίνει, η ζέστη που δημιουργείται στο σπίτι από το σύστημα θέρμανσης χάνεται εύκολα και γρήγορα, βγαίνοντας από την ταράτσα. Η μόνωση ταράτσας προστατεύει το κτίριο από το κρύο (αέρας, βροχή, χιόνι) και τη ζέστη της ηλιακής ακτινοβολίας, εξασφαλίζοντας μια ιδανική θερμοκρασία στο εσωτερικό. Αν, λοιπόν, θέλετε να γλιτώσετε χρήματα, εξοικονομώντας έως και 60% ενέργεια, και να είστε άνετοι στο σπίτι σας, κάθε εποχή, ο μόνος τρόπος είναι να μονώσετε την ταράτσα σας.

Πολλοί μιλάνε για μόνωση ταράτσας, αλλά εννοούν τη στεγανοποίηση της ταράτσας (υγρομόνωση), δύο διαφορετικά πράγματα. Στην ουσία, όταν θέλουμε ένα σπίτι ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, χρειαζόμαστε θερμομόνωση, ενώ, όταν το θέμα μας είναι οι υγρασίες (νερά που τρέχουν), τότε χρειαζόμαστε στεγανοποίηση ταράτσας. Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να τα ξεχωρίζετε: Θερμομόνωση ταράτσας, χωρίς την τοποθέτηση του θερμομονωτικού πολυστερίνη (φελιζόλ) δεν γίνεται! Για να καταλάβετε πότε χρειάζεστε θερμομόνωση ταράτσας και πότε στεγανοποίηση, κοιτάξτε το ταβάνι. Αν έχει μαύρα σημάδια από την υγρασία, το πρόβλημα συνήθως είναι η έλλειψη θερμομόνωσης, ενώ όταν είναι κίτρινα, το πιθανότερο είναι να χρειάζεστε υγρομόνωση.

Αν υπάρχει υγρασία στο ταβάνι ακόμα και όταν δεν βρέχει, το πρόβλημα, κατά πάσα πιθανότητα, δεν λύνεται με μια απλή στεγανοποίηση ταράτσας, αλλά θα χρειαστεί και θερμομόνωση. Για να σιγουρευτείτε, ανεβείτε στην ταράτσα και βρέξτε καλά ένα μέρος της με το λάστιχο. Αν, σε λίγη ώρα, δείτε να τρέχουν νερά μέσα στο σπίτι, το πιο πιθανόν είναι να χρειάζεστε στεγανοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο είναι να δει την ταράτσα σας κάποιος ειδικός στις μονώσεις, για να εκτιμήσει το πρόβλημα. Αν, μάλιστα, η θερμομόνωση ταράτσας συνδυαστεί με υγρομόνωση, το σπίτι σας θα είναι άψογα θωρακισμένο απέναντι στις καιρικές μεταβολές.

Πώς γίνεται η θερμομόνωση ταράτσας;(είδη)

Η θερμομόνωση ταράτσας γίνεται με πολλούς τρόπους. Οι κύριοι τρόποι είναι η συμβατική μόνωση, η ανεστραμμένη μόνωση και η ελαφριά μόνωση. Η συμβατική μόνωση ταράτσας είναι η παραδοσιακή μέθοδος μόνωσης ταράτσας. Σε αυτήν πρώτα μπαίνει η θερμομονωτική στρώση και από πάνω η στεγάνωση, ενώ δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να διατηρήσει την επισκεψιμότητά της η ταράτσα σας. Σε αυτόν τον τύπο μόνωσης συνήθως χρησιμοποιείται αφρομπετόν ή περλομπετόν, ενώ το κύριο θερμομονωτικό υλικό είναι η διογκωμένη ή η εξηλασμένη πολυστερίνη. Αυτές οι εφαρμογές δεν προσφέρονται για βαριά χρήση της ταράτσας και μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σε ταράτσες επίπεδες ή με πολύ μικρή κλίση, ενώ παρουσιάζονται, κάποια στιγμή, φαινόμενα γήρανσης της μόνωσης, λόγω μεταβολών στη θερμοκρασία.

Η ανεστραμμένη μόνωση ταράτσας εφαρμόζεται αντίστροφα από τη συμβατική. Η θερμομονωτική στρώση τοποθετείται μετά τη στεγάνωση, γι΄ αυτό είναι η ιδανική λύση για σπίτια όπου υπάρχει ήδη στεγανοποίηση και υπολείπεται μόνο η θερμομόνωση ταράτσας. Αυτή η μόνωση ταράτσας έχει μεγάλο βάρος και κοστίζει αρκετά χρήματα, η ταράτσα σας όμως θα έχει πλήρη επισκεψιμότητα και θα μπορεί να δεχτεί κάθε είδους καταπονήσεις, αφού στο τέλος τοποθετούνται πλακάκια. Γι’ αυτό το είδος μόνωσης συνήθως χρησιμοποιούνται  κουμπωτές πλάκες DOW, που περιέχουν και το θερμομονωτικό υλικό, αλλά και το υλικό που επιτρέπει τη βατότητα της ταράτσας.

Η ελαφριά μόνωση ταράτσας είναι η ιδανική λύση για θερμομόνωση και στεγανοποίηση παλιών σπιτιών, που δεν αντέχουν μεγάλο βάρος στην ταράτσα. Επιπλέον, είναι αρκετά οικονομική λύση. Με αυτήν έχετε πλήρη θερμομόνωση και στεγάνωση, όμως δεν έχει πλήρη βατότητα η ταράτσα σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να την πατήσετε για να απλώσετε τα ρούχα σας ή για να τοποθετήσετε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Αυτού του είδους η εφαρμογή περιλαμβάνει διπλή στεγανοποίηση, πάνω και κάτω από τις θερμομονωτικές πλάκες. Το πιο συνηθισμένο υλικό για αυτόν τον τύπο μόνωσης είναι η εξηλασμένη πολυστερίνη.

Η επιλογή της καλύτερης λύσης γίνεται, αφού γίνει μελέτη των αναγκών και της κατάστασης του κτιρίου σας από τους ειδικούς, και ανάλογα, πάντα, με τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε. Κατ΄ αρχάς, πρέπει να βρείτε ανθρώπους εμπιστοσύνης, με τεχνογνωσία και πείρα στις μονώσεις. Πριν επιλέξετε ένα συνεργείο τοποθέτησης, καλό θα ήταν να βλέπατε προηγούμενα έργα του. Το να επιλέξετε εταιρεία μονώσεων βάσει της τιμής της κρύβει πολλούς κινδύνους, όπως χρήση μονωτικών υλικών κατώτερης ποιότητας.

Αυτό που προέχει είναι να γίνει μια σωστή εργασία, που θα κρατήσει στο χρόνο. Επιλέξτε μια επώνυμη εταιρεία, που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, και ζητήστε τους να σας δώσουν γραπτή εγγύηση για την εργασία τους. Μία σοβαρή εταιρεία δεν θέλει να χαλάσει το καλό της όνομα στην αγορά, οπότε, αν κάτι χαλάσει, φροντίζουν να αποκαταστήσουν τη ζημιά το συντομότερο δυνατόν.

Όσον αφορά το κόστος της μόνωσης, εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως από την αμοιβή του συνεργείου μονώσεων, τα τετραγωνικά μέτρα όπου θα εφαρμοστεί η μόνωση, την τιμή και την ποιότητα των υλικών, την επιλογή του τρόπου θερμομόνωσης, αλλά και από την περίοδο που θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες.

Για μια καλή προσφορά, επιλέξτε μια εποχή που οι εταιρείες μονώσεων δεν έχουν πολλή δουλειά, όπως το καλοκαίρι ή ο χειμώνας, και όχι περιόδους αιχμής, όπως η άνοιξη και το φθινόπωρο. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως το χρονικό διάστημα που θα γίνονται οι εργασίες θερμομόνωσης, δεν θα πρέπει να βρέχει. Σε γενικές γραμμές, οι καλοκαιρινοί μήνες είναι η καλύτερη εποχή.

Η θερμομόνωση ταράτσας, είναι μια από τις εργασίες που επιδοτεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον». Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει επιδότηση σε εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Με αυτό το πρόγραμμα, μπορείτε να εξοικονομήστε έως και 70% στις εργασίες θερμομόνωσης.

Λαμπρινή Γρίβα
H Λαμπρινή είναι Quality controller - Copywriter στο xo.gr. Σπούδασε Φιλολογία, γιατί πάντα της άρεσε να ασχολείται με τις λέξεις και να ξεκλειδώνει τα κείμενα. Εργάζεται στο Χρυσό Οδηγό από το 2002.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ