Επαγγελματικός Κατάλογος

Μόνωση ταράτσας με πλακάκι: Πότε και Πως πρέπει να γίνεται

Η Μόνωση ταράτσας με πλακάκι, είναι μια από τις πιο σημαντικές εργασίες που μπορείς να πραγματοποιήσεις στο κτήριο σου, για να πετύχεις χειμώνα – καλοκαίρι, την διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας. Ειδικά αν το κτήριο είναι παλιό, μια ποιοτική μόνωση θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και στην εξασφάλιση της υγείας του σπιτιού σου από προβλήματα μούχλας, υγρασίας και εισροής νερών.

Ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσεις αυτές τις εργασίες, είναι αυτός της επένδυσης. Καθώς μετά την θερμομόνωση και στεγανοποίηση της ταράτσας σου, θα παρατηρήσεις εξοικονόμηση έως και 60% των χρημάτων που ξοδεύεις για την θέρμανση ή την ψύξη του σπιτιού σου με αποτέλεσμα να μπορέσεις να κάνεις απόσβεση αυτής της επένδυσης μέσα σε μια 5ετία.

Εάν δε γνωρίζεις αρκετά για τη θερμομόνωση, στο <<Θερμομόνωση Ταράτσας: Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε>>, μπορείς να μάθεις αναλυτικά πώς γίνεται η θερμομόνωση ταρατσών και τα πλεονεκτήματά της.

Ποιο είδος μόνωσης ταιριάζει σε εσένα;

Ο τύπος της μόνωσης που θα επιλέξεις εξαρτάται από της ανάγκες σου, τα χρήματα που έχεις σκοπό να διαθέσεις, και τα χαρακτηριστικά της ταράτσας σου. Υπάρχουν ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις είδος μόνωσης, όπως: Η ταράτσα σου χρειάζεται θερμομόνωση, στεγανοποίηση ή και τα δύο;Το κτήριο είναι παλιό ή καινούργιο; Ποιο είναι το χρηματικό ποσό που είσαι διαθέσιμος να επενδύσεις; Σε ενδιαφέρει η πρακτικότητα και η χρηστικότητα της ταράτσας ή όχι;

Όλες αυτές οι ερωτήσεις θα σε οδηγήσουν σε διαφορετικές επιλογές και υλικά. Για παράδειγμα ένα παλιό κτήριο που δε μπορεί να αντέξει πολύ βάρος, η κατάλληλη επιλογή είναι η εφαρμογή μιας ελαφριάς μόνωσης, όπως η διογκωμένη πολυστερίνη ή αλλιώς φελιζόλ. Αν από την άλλη το πρόβλημα της ταράτσας σου είναι η στεγανοποίηση τότε θα πρέπει να κινηθείς σε λύσεις όπως η επικόλληση ασφαλτοπάνου και των επαλειφόμενων υλικών.

Tip 1: Η αποτελεσματικότερη λύση στο πρόβλημα της στεγανοποίησης είναι η χρησιμοποίηση επαλειφόμενων σιλανικών ρητινών καθώς η διάρκεια ζωής του συνήθως προσεγγίζει τα 15 έτη.

Μπορώ να έχω ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα μετά την μόνωση;

Αν θέλεις μια ταράτσα που προστατεύει το σπίτι σου από απώλειες θερμοκρασίας και υγρασίας, αλλά ταυτόχρονα θες να διατηρήσει την πρακτικότητα της, για να την χρησιμοποιείς και ως μπαλκόνι, τότε η μόνωση ταράτσας με πλακάκι, είναι η καλύτερη λύση!

Τι πλεονεκτήματα προφέρει η μόνωση με πλακάκια;

Οι βασικοί λόγοι που κάποιος επιλέγει την μόνωση ταράτσας με πλακάκι είναι οι εξής:

  • Αισθητικό αποτέλεσμα: Οι αμέτρητες επιλογές στο σχεδιασμό, στα σχήματα και στα χρώματα των πλακιδίων σου επιτρέπει να δημιουργήσεις ένα υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα στην τελική επιφάνεια σε σχέση με τα παραδοσιακά μονωτικά υλικά.
  • Βατότητα ταράτσας: Aν θέλεις να χρησιμοποιείς την ταράτσα σου σαν έναν ακόμα εξωτερικό χώρο του σπιτιού σου, και να μπορείς να πραγματοποιείς δραστηριότητες πάνω της, τότε το πλακάκι αποτελεί μια από τις καλύτερες λύσεις.
  • Ποιοτική Μόνωση της ταράτσας: Η επιλογή μόνωσης με πλακάκι προσφέρει αποτελεσματική θερμομόνωση και στεγανοποίηση της ταράτσας αν φυσικά γίνει με τον κατάλληλο τρόπο και αν κάτω από τα πλακάκια τοποθετηθεί κάποιο ειδικό επαλειφόμενο υλικό ή ασφαλτόπανο.

Tip 2: Προτιμάμε κεραμικά και όχι πλακάκια από γρανίτη για την ταράτσα, και αυτό διότι ο γρανίτης δε συμπεριφέρεται πολύ καλά στις εναλλαγές της θερμοκρασίας, λόγω διαστολής και συστολής.

Τι πρέπει να προσέξω αν επιλέξω τη μόνωση ταράτσας με πλακάκι;

  • Στεγανοποίηση: Τα πλακάκια αν και προσφέρουν πολύ καλή θερμομόνωση δε παρέχουν τόσο καλή στεγανοποίηση. Για αυτό το λόγο είναι καλό πριν την τοποθέτηση τους, να μπει κάποιο ειδικό επαλειφόμενο υλικό ή ασφαλτόπανο, για να προστατεύσει το σπίτι σας από την υγρασία.
  • Υψηλό κόστος: Η τεράστια ποικιλία στις τεχνοτροπίες και στις ποιοτικές κατηγορίες των πλακιδίων είναι πιθανό να αυξήσει το κόστος της μόνωσης. Επιπλέον στο κόστος των πλακιδίων θα πρέπει να συνυπολογίσεις και την αγορά επαλειφόμενων υλικών και την πλήρη στεγανοποίηση της ταράτσας σου.
  • Ιδιαίτερη προεργασία: H επιλογή πλακιδίων για την μόνωση ταράτσας με πλακάκι απαιτεί μια ιδιαίτερη προεργασία όπως υδρορροές και χτίσιμο στηθαίων για την αποφυγή προβλημάτων από τις εναλλαγές των καιρικών συνθηκών, πχ διαστολή το καλοκαίρι και συσσώρευση νερών το χειμώνα.

Tip 3: Δεν επικολλάμε πλακάκια κατευθείαν στο ασφαλτόπανο στη μόνωση ταράτσας με πλακάκι. Ιδανικά προτιμάμε την τοποθέτηση σε τσιμεντοκονία με στεγνωτικά πρόσθετα, σε επιφάνεια με τσιμεντοειδές υλικό η ακρυλικής βάσης, ή σε λεπτά φύλλα εμποτισμού με την μέθοδο της χαλαζίασης.

Ποια είναι η διαδικασία στη μόνωση ταράτσας με πλακάκι;

• Η αρχή γίνεται πάντα με έναν καλό καθαρισμό της επιφάνειας με ειδικά μηχανήματα και τοπικές επιδιορθώσεις αν χρειάζονται
• Τοποθέτηση των θερμομονωτικών πλακών και δημιουργία κλίσης της επιφάνειας.
• Στη συνέχεια πρέπει να προβείς σε στεγανοποίηση της ταράτσας με επαλειφόμενα υλικά η με επικόλληση ασφαλτόπανου
• Δημιουργία υποστρώματος και προετοιμασία για την επίστρωση της επιφάνειας για την κόλληση των πλακιδίων με τους με τους απαραίτητους αρμούς διαστολής.
• Τοποθέτηση πλακιδίων μετά την πάροδο λίγων ημερών

Χρηματοδότηση ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων

Αν έχεις αποφασίσει πως θες να προχωρήσεις στην μόνωση ταράτσας με πλακάκι, αλλά δε είσαι σίγουρος πως μπορείς να διαθέσεις τα χρήματα, κατά καιρούς τρέχουν προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών που επιχορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι το Εξοικονομώ κατ’ οίκον, όπου μπορείς να ελέγξεις αν έχεις την δυνατότητα να υπαχθείς σε κάποιο από αυτά τα προγράμματα.

Στον Χρυσό Οδηγό θα βρεις τους κατάλληλους επαγγελματίες στον κλάδο της μόνωσης ταρατσών, όπου θα μπορέσουν να σε καθοδηγήσουν σε ότι χρειάζεσαι για τη μόνωση ταράτσας με πλακάκι, και θα σου προτείνουν τις κατάλληλες λύσεις και υλικά, για την δημιουργία ενός ποιοτικού αποτελέσματος στο κτήριο σου.

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ