Επαγγελματικός Κατάλογος

Ανακαίνιση Σπιτιού: Ο Πλήρης Οδηγός για το 2021

Σκέφτεσαι έντονα τον τελευταίο καιρό να προχωρήσεις σε μία ανακαίνιση σπιτιού; Το 2021 σε βρήκε στο σπίτι, όμως μήπως αυτή είναι η ευκαιρία που έψαχνες για να δώσεις στο χώρο σου μία νέα εικόνα; Υπάρχουν τόσα πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις για να βελτιώσεις τη διαρρύθμιση, να επισκευάσεις βλάβες και να αλλάξεις στυλ στα δωμάτια του σπιτιού. Κάποιες από τις εργασίες μπορείς να τις αναλάβεις μόνος σου και κάποιες άλλες απαιτούν επαγγελματική βοήθεια από ένα εξειδικευμένο τεχνικό γραφείο.

Εμείς συγκεντρώσαμε για εσένα προτάσεις, ιδέες και επαγγελματικές οδηγίες για να γνωρίζεις εξαρχής τι σε περιμένει. Η ανακαίνιση του σπιτιού, δεν είναι εύκολη υπόθεση και θα αποτελέσει άλλη μια πρόκληση για το 2021.

 • Το Στάδιο της Προετοιμασίας

Δεν μπορείς να ξεκινήσεις την ανακαίνιση σπιτιού, εάν πρώτα δεν έχεις προετοιμαστεί και δεν έχεις ετοιμάσει μία λίστα με όλα εκείνα τα πράγματα που θα ήθελες να αλλάξεις στο σπίτι σου. Στην λίστα θα καταγράψεις όλες τις τεχνικές εργασίες που χρειάζεται ο κάθε χώρος όπως το βάψιμο, την αλλαγή δαπέδου, την αντικατάσταση των πλακιδίων κ.α. Δεν είναι απαραίτητο ότι όλες οι εργασίες που θα συμπεριληφθούν στη λίστα για την ανακαίνιση σπιτιού, θα υλοποιηθούν κιόλας. Η καταγραφή θα σε βοηθήσει, στο να εξακριβώσεις τι μπορεί να υλοποιηθεί με βάση τον προϋπολογισμό σου.

Τώρα, που αναφέρθηκε το κομμάτι του προϋπολογισμού, πρέπει να έχεις υπόψη σου, ότι ακόμη κι αν κάνεις μόνος σου τις εργασίες, η ανακαίνιση σπιτιού θα στοιχίσει. Υπάρχουν ωστόσο, τρόποι για να πραγματοποιήσεις μια οικονομική ανακαίνιση και να έχεις το αποτέλεσμα που τόσο λαχταράς. Αρκεί να το ψάξεις λίγο περισσότερο.

 • Επιλογή υλικών και εργαλείων

Για να ξεκινήσουν οι εργασίες, οφείλεις να έχεις στη διάθεσή σου σου τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία, τουλάχιστον για τις εργασίες που θα πραγματοποιήσεις μόνος σου. Συνήθως οι εργασίες αυτές, περιλαμβάνουν το βάψιμο των τοίχων, το τρίψιμο και το βάψιμο των επίπλων και την αντικατάσταση κάποιων ντουλαπιών και ειδών υγιεινής. Σε περίπτωση που θες αλλαγές στα ηλεκτρολογικά, στα υδραυλικά ή στα πατώματα, θα στο πούμε από τώρα ότι θα χρειαστείς επαγγελματία ηλεκτρολόγο, υδραυλικό και τεχνίτη. Μην ανακατευτείς με τομείς που χρειάζονται εξειδίκευση και εμπειρία γιατί είναι πιθανό να προκαλέσεις μεγάλη ζημιά και μετά <<θα τρέχεις και δε θα φτάνεις>>!

Τα εργαλεία και τα υλικά που θα χρειαστείς, μπορείς να τα βρεις σε Χρωματοπωλεία, σε Καταστήματα ‘‘Φτιάχτο μόνος σου’’ και σε καταστήματα με Είδη Υγιεινής. Εκεί θα βρεις ποικιλία σε βερνίκια, σπάτουλες, πινέλα, πλακάκια, νιπτήρες, τουαλέτες, ξύλα, πένσες και άλλα πολλά εργαλεία.

 • Ξεκίνησε με τα σκαψίματα και κάλυψε τα έπιπλα με νάυλον προστασίας.

Εφόσον πήρες την απόφαση, είναι καλό να ξεκινήσεις από τις εργασίες που δημιουργούν μπάζα, τριψίματα και σκόνη. Εάν τις αφήσεις για μετά, είναι πιθανό να λερώσεις τα έπιπλα και τους τοίχους και να χαλάσεις κατασκευές που ήδη έχεις ολοκληρώσει. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή σε σημεία όπου περνούν σωληνώσεις και καλώδια. Ένα πιθανό ατύχημα στην υδραυλική ή ηλεκτρολογική σου εγκατάσταση, σημαίνει μεγάλη αύξηση του κόστους της ανακαίνισης. Προστάτεψε οτιδήποτε δε μπορείς να αφαιρέσεις από τον χώρο με ειδικό νάυλον προστασίας. Το νάυλον κυριολεκτικά, θα σου λύσει τα χέρια ενώ παράλληλη θα διατηρήσει την καλή κατάσταση των επίπλων σου.

 • Πριν προχωρήσεις στην υλοποίηση μιας ιδέας, σκέψου εάν είναι και λειτουργική.

Όταν παρεμβαίνεις σε έναν χώρο με τεχνικές εργασίες, πρέπει πάντα να σκέφτεσαι την ανακαίνιση σπιτιού και από άποψη λειτουργικότητας. Το αισθητικό κομμάτι, είναι σημαντικό για τη διάθεσή σου, όμως εάν το λειτουργικό δεν ικανοποιείται, δε θα νιώθεις άνετα στο σπίτι σου. Ας μιλήσουμε όμως, πιο συγκεκριμένα. Εάν πας και χτίσεις μια ντουλάπα σε ένα στενό διάδρομο, πρέπει να εξετάσεις πρώτον εάν τα φύλλα της θα ανοίγουν και δεύτερον η διέλευσή σου από εκείνο το σημείο θα είναι εύκολη;

Μπορεί να σκέφτεσαι ότι αυτός ο έλεγχος, είναι αυτονόητος, όμως για εκείνους που κάνουν πρώτη φορά ανακαίνιση σπιτιού, δεν είναι. Σκέψου, πόση ταλαιπωρία μπορεί να σου προκαλέσει μία σκέψη που δεν έκανες και τα χρήματα που θα χρειαστείς για να διορθώσεις αυτό το λάθος.

Όλα τα παραπάνω, πρέπει να τα έχεις υπόψη σου ειδικά εάν σκοπεύεις να επενδύσεις πολλά χρήματα. Συνήθως, εκείνοι που επενδύουν σε εργασίες ανακαίνισης, είναι εκείνοι που μόλις έχουν μετακομίσει σε ένα σπίτι, εκείνοι που διεκδίκησαν ένα σπίτι εξ’ αδιαιρέτου και εκείνοι που περνούν σε μια άλλη φάση ζωής και επιζητούν μια ανανέωση. Ενδεικτικά, θα δώσουμε κάποιες ιδέες για εργασίες ανακαίνισης.

Εργασίες που περιλαμβάνει μία ανακαίνιση σπιτιού!

 1. Βάψιμο Σπιτιού
 2. Σοβάτισμα τοίχων
 3. Ανακαίνιση κουζίνας και Μπάνιου
 4. Αλλαγή στα υδραυλικά
 5. Αλλαγή στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση
 6. Αλλαγή πατώματος
 7. Αντικατάσταση πλακιδίων
 8. Κατασκευή ξύλινων επίπλων

Κι αυτά είναι μόνο οι βασικές εργασίες σε μία ανακαίνιση σπιτιού. Μπορείς να κάνεις ό,τι έχεις σκεφτεί και να νιώθεις υπέροχα με το αποτέλεσμα. Η ανακαίνιση σπιτιού, θέλει κόπο και χρόνο και πολλές φορές και ένα Τεχνικό Γραφείο από τον Επαγγελματικό κατάλογο του Χρυσού Οδηγού, το αποτέλεσμα όμως θα σε δικαιώσει. Το 2021 θα κρύβε για εσένα μία όμορφη αλλαγή!

Αναστασία Κούρου
Η Αναστασία είναι Seo Analyst στον Χρυσό Οδηγό από τον Φλεβάρη του 2020. Απολαμβάνει να βλέπει μία καλή ταινία μυστηρίου, τρώγοντας ποπ κορν και ονειρεύεται ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Αρθρογραφεί εδώ και χρόνια και παράλληλα εξερευνεί τον κόσμο του SEO.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ