Επαγγελματικός Κατάλογος

5 Λάθη στη Βλεφαροπλαστική και Πώς να τα αποφύγετε

Η βλεφαροπλαστική είναι, πλέον, από τις πιο διαδεδομένες και ασφαλείς αισθητικές επεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας, άνδρες και γυναίκες, για να βελτιωθεί το βλέμμα μας και να επανέλθει η χαμένη λάμψη και φρεσκάδα. Δεν είναι λίγες, όμως, οι φορές που η επέμβαση αυτή έχει παρενέργειες και άσχημα αποτελέσματα, που θα δούμε αναλυτικά ποια είναι και πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε.

Στις μέρες μας, το να νιώθουμε όμορφες και σίγουρες για την εικόνα μας, το πρόσωπο και το σώμα μας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη και καλό είναι να κάνουμε όλες τις κινήσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η βλεφαροπλαστική είναι μία από τις συχνότερες αισθητικές επεμβάσεις που μπορεί να εφαρμοστεί τόσο από Πλαστικό Χειρουργό, όσο και από Χειρουργό Οφθαλμίατρο – Οφθαλμοπλαστικό.

Τι είναι η Βλεφαροπλαστική;

Η βλεφαροπλαστική είναι μία επέμβαση που πραγματοποιείται για να αφαιρεθεί το συσσωρευμένο λίπος και το περιττό δέρμα που σχηματίζεται στη περιοχή γύρω από τα μάτια, με την πάροδο του χρόνου. Η βλεφαροπλαστική μπορεί να εφαρμοστεί με διαφορετικούς μεθόδους, τόσο στο άνω, όσο και στο κάτω βλέφαρο ή και ταυτόχρονα και στα δυο και έχει πολλαπλά οφέλη στη λειτουργικότητα των βλεφάρων, στην εμφάνιση, αλλά και στην ψυχολογία του ασθενούς. Με τη βλεφαροπλαστική, δίνεται οριστική λύση στα αισθητικά, αλλά και λειτουργικά προβλήματα των βλεφάρων που μπορεί να οφείλονται σε λόγους κληρονομικούς, περιβαλλοντικούς ή σε προχωρημένη ηλικία, στρες, κακή διατροφή, πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η χαλάρωση των άνω βλεφάρων και οι «σακούλες» που σχηματίζονται στα κάτω βλέφαρα εξαφανίζονται, χαρίζοντας στον ασθενή μια πιο νεανική και ξεκούραστη όψη, βελτιώνοντας τη συνολική εικόνα των ματιών, άρα και του προσώπου του, ενώ παράλληλα διευρύνεται η όρασή του και μειώνονται οι ερεθισμοί και η δυσφορία που μπορεί να είχε πριν τη βλεφαροπλαστική.

Λάθη κατά τη Βλεφαροπλαστική

Πριν αποφασίσει κάποιος να προχωρήσει σε μια βλεφαροπλαστική, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του το γεγονός ότι, πάνω από όλα, πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση, έστω και αν είναι εξαιρετικά διαδεδομένη και πολύ ασφαλής, που απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία, και θα πρέπει να συζητήσει αναλυτικά με τον γιατρό του, που θα τον κατατοπίσει και θα τον υποστηρίξει σχετικά. Η επέμβαση λαμβάνει χώρα σε μια περιοχή αυξημένης ευαισθησίας, όπως είναι τα μάτια,  και έτσι απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή από το χειρουργό, ενώ βλέπουμε συχνά να συμβαίνουν λάθη κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

1. Υπερβολικές Μελανιές Μετά την Επέμβαση

Συνήθως, μετά από μια επιτυχημένη επέμβαση βλεφαροπλαστικής, ο ασθενής έχει ήπιες έως ελάχιστες μελανιές, υπάρχει, όμως, και το ενδεχόμενο να μην πετύχει η επέμβαση απόλυτα και για αυτό να δημιουργηθούν υπερβολικές μελανιές γύρω από τα μάτια. Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει κυρίως με την εμπειρία του χειρουργού. Για να αντιμετωπίσετε αυτό το ενδεχόμενο και για να μειωθεί το οίδημα, καλό είναι να τοποθετήσετε κρύες κομπρέσες στα μάτια τα δυο πρώτα 24ωρα.

2. Υπερβολική Αφαίρεση Λίπους

Μερικές φορές μπορεί να αφαιρεθεί παραπάνω λίπος είτε από το πάνω βλέφαρο είτε από το κάτω, με αποτέλεσμα να δείχνει το μάτι αποσκελετωμένο και άδειο, προσδίδοντας περισσότερα χρόνια στην εικόνα αντί να τα μειώνει.

3. Δεν κλείνει το μάτι μετά την επέμβαση

Όταν γίνει υπερβολική αφαίρεση δέρματος του πάνω βλεφάρου ή γίνει σε σημείο κοντά στις βλεφαρίδες, τότε μπορεί να έχουμε μία κατάσταση που λέγεται λαγόφθαλμο και είναι το ατελές κλείσιμο των βλεφάρων. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι προσωρινή λόγω του οιδήματος ή λόγω της αργής επούλωσης των βλεφάρων. Σε περίπτωση όμως που είναι μόνιμη, πρέπει να αποκατασταθεί το πρόβλημα με νέα επέμβαση.

4. Λάθος θέση του κάτω βλεφάρου

Η αφαίρεση παραπάνω δέρματος από όσο είναι απαραίτητο από το κάτω βλέφαρο έχει σαν αποτέλεσμα τη ριζική μετατόπιση προς τα κάτω, με το μάτι να αλλάζει σχήμα και να προβάλλει περισσότερο το ασπράδι του ματιού.

5. Ασυμμετρίες στα μάτια

Οι ελάχιστες παρεκκλίσεις στη συρραφή ή στην αφαίρεση του δέρματος στα βλέφαρα μπορεί να επιφέρουν ασυμμετρίες ορατές στο βλέμμα, μετά την επέμβαση. Οι ασυμμετρίες αυτές οφείλονται στην υπερβολική αφαίρεση λίπους ή δέρματος από τη περιοχή των βλεφάρων ή και στη διαφορετική επούλωση που μπορεί να παρουσιάζει το κάθε βλέφαρο κατά την αποθεραπεία.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε τα λάθη;

Για να μπορέσετε να αποφύγετε τα συνηθισμένα λάθη μετά τη βλεφαροπλαστική που προαναφέρθηκαν, θα πρέπει, καταρχήν, να επιλέξετε τον χειρουργό που θα αναλάβει την επέμβασή σας, βάσει της εμπειρίας του και της τεχνογνωσίας του. Έπειτα, θα πρέπει να συζητήσετε διεξοδικά με τον ιατρό σας για το πλάνο της θεραπείας σας και να γίνει μια σωστή εκτίμηση της ανατομίας του προσώπου σας, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε ασθενής είναι μοναδικός και, άρα, και οι ανάγκες του είναι εξατομικευμένες. Η σωστή καθοδήγηση του χειρουργού από πριν είναι απαραίτητη και εξαιρετικά σημαντική.

Επίσης, σε περίπτωση που έχει προηγηθεί επέμβαση και έχει προκύψει κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις, είναι αναγκαίο να αποκαταστήσετε τις αισθητικές και λειτουργικές δυσμορφίες που έχουν προκληθεί με μια νέα διορθωτική βλεφαροπλαστική.

Ο πλαστικός χειρουργός είναι στη διάθεσή σας για να σας λύσει κάθε απορία σχετικά με τη διαδικασία της βλεφαροπλαστικής, τα πλεονεκτήματά της, αλλά και για το αν είναι αναγκαία για τη δική σας περίπτωση. Εσείς από την πλευρά σας μπείτε σήμερα κιόλας στο Χρυσό Οδηγό και βρείτε όλους τους ιατρούς.

Κατερίνα Καραμίχου
Η Κατερίνα τελείωσε το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, άφησε την αγαπημένη της Ζίτσα, ένα πανέμορφο χωριό στα Γιάννενα, και ήρθε στην Αθήνα. Ανήκει στην οικογένεια του Χρυσού Οδηγού από το 2004.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ