Επαγγελματικός Κατάλογος

Νοθευμένη βενζίνη: Πώς θα την καταλάβεις και τι να κάνεις

Έχεις την αίσθηση πως έβαλες νοθευμένη βενζίνη;

Η ραγδαία αύξηση στην τιμή της βενζίνης δυστυχώς έχει οδηγήσει στην ακόμη μεγαλύτερη αύξηση νοθείας στα καύσιμα. Εάν λοιπόν υποψιάζεσαι πως έχεις βάλει νοθευμένο καύσιμο δες πως θα το εντοπίσεις και τι πρέπει να κάνεις.

Τι είναι η νοθευμένη βενζίνη;

Για να μπορείς να αναγνωρίσεις τα σημάδια της νοθείας και στη συνέχεια να δράσεις, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να γνωρίζεις τι είναι η νοθευμένη βενζίνη.

νοθευμένη βενζίνη

Η νοθεία αναφέρεται στην ανάμειξη μιας άλλης, «ξένης» ουσίας όπως για παράδειγμα διαλυτών, με τη βενζίνη. Στα diesel αντίστοιχα, προτιμάται η κηροζίνη.

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα και όχι κάτι που αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, με σκοπό να εξαπατηθούν οι καταναλωτές που θέλουν να βάλουν φθηνή βενζίνη η οποία όμως προκαλεί προβλήματα στο αυτοκίνητο.

Το μόνο όφελος, είναι τα κέρδη που καρπώνονται οι πρατηριούχοι.

Πώς θα καταλάβω ότι έβαλα νοθευμένη βενζίνη;

Εάν παρατηρήσεις κάποιο από τα ακόλουθα προβλήματα μετά τον ανεφοδιασμό είναι πιθανό να έχεις αγοράσει νοθευμένο καύσιμο:

  • Ο κινητήρας λειτουργεί σκληρά ή παρουσιάζει έλλειψη απόδοσης
  • Ο κινητήρας ξεκινά πιο δύσκολα από ότι συνήθως
  • Το λαμπάκι «έλεγχος κινητήρα» ανάβει
νοθευμένη βενζίνη- προβλήματα
Ζημιά από νοθευμένη βενζίνη

Συνήθως, παράλληλα με την ασυνήθιστη συμπεριφορά του κινητήρα, η βενζίνη έχει διαφορετική οσμή. Πιο απλά, η νοθευμένη βενζίνη κάποιες φορές μυρίζει άσχημα. 

Για τον οδηγό είναι αρκετά δύσκολο να είναι σίγουρος πως έβαλε νοθευμένο καύσιμο και δυστυχώς δεν μπορεί να το αποδείξει.

Ποια είναι τα προβλήματα από τη νοθευμένη βενζίνη;

Η ζημιά από νοθευμένη βενζίνη φαίνεται κατά κύριο λόγο στον κινητήρα, μειώνοντας τόσο την απόδοσή του όσο και τη διάρκεια ζωής του.

Η νοθεία όμως δεν επηρεάζει μόνο το αυτοκίνητο αλλά και εμάς. Τα υψηλά επίπεδα υδρογονανθράκων, μονοξειδίου του άνθρακα και οξειδίων του αζώτου προκαλούν αυξημένες εκπομπές τοξικών ουσιών στον αέρα, τον οποίο και αναπνέουμε.

Αντίστοιχα, κατά τη νοθεία του diesel με κηροζίνη που περιέχει υψηλή ποσότητα σε θείο οδηγεί στην εκπομπή παραγώγων οξειδίου του θείου στο περιβάλλον.

Ποια βενζινάδικα έχουν νοθευμένη βενζίνη;

Βενζινάδικα με νοθευμένη βενζίνη
Πρατήρια με νοθευμένη βενζίνη

Ποια πρατήρια σε προμηθεύουν με νοθευμένο καύσιμο δεν μπορείς να το γνωρίζεις. Ποια πρατήρια όμως έχουν «πιαστεί» να νοθεύουν καύσιμα και τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα μπορείς να τα βρεις εδώ: https://bit.ly/3BPch3K

Τι να κάνω αν καταλάβω ότι έβαλα νοθευμένη βενζίνη;

Βεβαιώσου πως έχεις σημειώσει την ημερομηνία, την ώρα και την τοποθεσία από όπου πήρες το καύσιμο. Ιδανικά, κράτα τις αποδείξεις και μην τις πετάς αμέσως γιατί θα σου φανούν πολύ χρήσιμες!

Το λιγότερο που μπορείς να κάνεις αν πιστεύεις πως έβαλες νοθευμένο καύσιμο είναι να μην επιλέξεις ξανά αυτό το βενζινάδικο. Αν τώρα θέλεις να δράσεις, μπορείς να κάνεις καταγγελία. Καλώντας στο 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή ή στο 1517 του Σ.Δ.Ο.Ε (Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος), μπορείς να απευθυνθείς για να πραγματοποιηθεί έλεγχος.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ