Επαγγελματικός Κατάλογος

Μαστογραφία: Πότε Γίνεται και Ποιο το Κόστος

Η μαστογραφία, αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού. Πρώτη φορά ακούμε για τη συγκεκριμένη εξέταση από τον γυναικολόγο. Ωστόσο, ο έλεγχος των μαστών μέσω της μαστογραφίας, δεν γίνεται από την ενηλικίωση της γυναίκας. Υπάρχουν παράμετροι από τους οποίους εξαρτάται το πότε θα κάνει η κάθε γυναίκα την εξέταση. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την εξέταση της μαστογραφίας, τι είναι, κάθε πότε γίνεται, τι προβλήματα εντοπίζει και ποιο το κόστος της. Έχε στο νου σου ότι η πρόληψη είναι το μεγαλύτερο όπλο για την προστασία της υγείας σου. Μην αμελείς να ακολουθείς τις οδηγίες του γυναικολόγου σου και να προσέχεις τον εαυτό σου.

Πώς γίνεται η μαστογραφία;

Η μαστογραφία, πραγματοποιείται μέσω ενός ειδικού μηχανήματος που είναι ο μαστογράφος. Κατά την εξέταση ο μαστός τοποθετείται σε ειδική βάση που υπάρχει στο μηχάνημα και η απεικόνιση του μαστού γίνεται μέσω φιλμ. Για τη σωστή απεικόνιση του μαστού, ο μαστός συμπιέζεται λίγο ή πολύ ανάλογα με την πυκνότητά του. Ο μαστογράφος εκπέμπει χαμηλή ακτινοβολία και γι αυτό δε μπορεί να γίνεται σε μικρές ηλικίες και τακτικά. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι μαστογράφοι εκπέμπουν όλο και λιγότερη ακτινοβολία με αποτέλεσμα να κάνουν ακόμη πιο ασφαλή την εξέταση. Πλέον, υπάρχει η δυνατότητα της ψηφιακής και της αναλογικής μαστογραφίας. Η διαφορά τους έγκειται στο ότι η ψηφιακή γίνεται μέσω ψηφιακού ανιχνευτή ενώ η απλή μαστογραφία μέσω φιλμ καταγραφής εικόνων.

Πότε πρέπει να γίνεται η μαστογραφία;

Η μαστογραφία, όπως ήδη αναφέραμε δεν πραγματοποιείται στις ηλικίες 18-30, χωρίς λόγο. Πρέπει να περάσουν κάποια χρόνια καθώς ο αδενικός ιστός σε αυτές τις ηλικίες είναι ιδιαίτερα πυκνός και δεν καθιστά εύκολη την ανάγνωση της απεικόνισης. Οι γυναίκες που ανήκουν στην κατηγορία 18 έως 30, είναι καλό να επισκέπτονται τον γυναικολόγο τακτικά και εκείνος μέσω της ψηλάφισης του μαστού, μπορεί να εντοπίσει τυχόν ανωμαλίες. Η εξέταση, μπορεί να γίνει στις νεαρές ηλικίες μόνο εάν υπάρχει ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια και μόνο έπειτα από ιατρική παρότρυνση.

Η κατάλληλη ηλικία για την πραγματοποίηση της εξέτασης, είναι μεταξύ 35 και 40 ετών. Τότε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνει ο εντοπισμός ογκιδίου στο μαστό. Από τα 35 και μετά, η γυναίκα πρέπει να προγραμματίζει μία φορά το χρόνο την εξέταση της μαστογραφίας, ώστε ακόμη κι αν εμφανιστεί καρκίνος στο μαστό, να είναι σε πολύ αρχικό στάδιο. Αρχικό στάδιο, σημαίνει άμεση αντιμετώπιση

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε ότι η μαστογραφία, είναι ο βασικός λόγος που έχουν μειωθεί τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού. Ευτυχώς, οι γυναίκες έχουν πλέον αφυπνιστεί και προγραμματίζουν κάθε χρόνο τις εξετάσεις τους, ώστε να μένουν υγιείς.

Σε ποια μέρα του κύκλου μπορείς να πραγματοποιήσεις την εξέταση;

Κι όμως, δε μπορείς να κάνεις μαστογραφία, όλες τις μέρες του κύκλου. Οι μαστοί την περίοδο της ωορρηξίας πρήζονται, με αποτέλεσμα να έχεις λανθασμένα ευρήματα εάν κάνεις εκείνη την περίοδο την εξέταση. Η καλύτερη και πιο ασφαλής περίοδος, όπου βοηθάει στην έγκυρη διάγνωση είναι από την τέταρτη έως τη δέκατη μέρα του κύκλου από τη στιγμή που θα έρθει η περίοδος. Για να σου είναι πιο εύκολο να προγραμματίσεις την εξέταση, ξεκίνα να κρατάς ημερολόγιο της περιόδου σου.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζεις;

Η μαστογραφία, μπορεί να εντοπίσει τις ανωμαλίες και τα ογκίδια που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στο εσωτερικό του μαστού. Οι γυναίκες μπορεί να επιλέξουν την απλή ή τη ψηφιακή. Συνήθως, η ψηφιακή συνίσταται σε γυναίκες με πυκνό μαστό ενώ οι γυναίκες με λιπώδη μαστό, μπορούν να κάνουν την απλή. Για ακριβέστερη διάγνωση, η μαστογραφία μπορεί να συνδυαστεί με υπερηχογράφημα, αξονική άνω και κατω κοιλίας και κλινική εξέταση.

Πριν την εξέταση στο διαγνωστικό κέντρο, φρόντισε να μη φορέσεις κάποιο αποσμητικό, καθώς είναι δυνατό να δημιουργήσει πρόβλημα στην εξέταση και να μη μπορεί να γίνει σωστή διάγνωση. Ακόμη, εάν έχεις υποβληθεί και στο παρελθόν στην εξέταση της μαστογραφίας, κράτησε αρχείο με τις εξετάσεις σου και δείξε τις εξετάσεις στον γυναικολόγο.

Πόσο κοστίζει η μαστογραφία;

Η τιμή της ψηφιακής μαστογραφίας αλλά και της απλής εξαρτάται από το διαγνωστικό κέντρο και την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί. Όπως καταλαβαίνεις, το μηχάνημα που χρησιμοποιείται στη ψηφιακή, εξαιτίας της ακρίβειας της διάγνωσης που προσφέρει, κοστίζει περισσότερο από την απλή μαστογραφία. Κάποιες φορές, η εξέταση καλύπτεται από τον ασφαλιστικό φορέα και κάποιες άλλες όχι. Η ψηφιακή για παράδειγμα, δεν καλύπτεται από όλους τους ασφαλιστικούς φορείς. Όμως, η ανάγκη για τη συγκεκριμένη εξέταση και η αφύπνιση της κοινής γνώμης σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, έχει βοηθήσει στο να αυξηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία που καλύπτουν την εξέταση και σε κάποιες περιπτώσεις να παρέχεται και δωρεάν.

Η υγεία μας, είναι αγαθό ανεκτίμητο, το οποίο πρέπει να φροντίζουμε και οφείλουμε να εκμεταλλευόμαστε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προλαμβάνουμε επικίνδυνες ασθένειες. Προγραμμάτισε άμεσα την επόμενη εξέταση μαστογραφίας σε ένα από τα εξειδικευμένα Διαγνωστικά κέντρα που θα βρεις στον επαγγελματικό κατάλογο του Χρυσού Οδηγού και βάλε προτεραιότητα την υγεία σου!

Αναστασία Κούρου
Η Αναστασία είναι Seo Analyst στον Χρυσό Οδηγό από τον Φλεβάρη του 2020. Απολαμβάνει να βλέπει μία καλή ταινία μυστηρίου, τρώγοντας ποπ κορν και ονειρεύεται ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Αρθρογραφεί εδώ και χρόνια και παράλληλα εξερευνεί τον κόσμο του SEO.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ