Επαγγελματικός Κατάλογος

Συμφέρει ο Ηλεκτρικός Λέβητας: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Ο ηλεκτρικός λέβητας είναι σίγουρα μία συσκευή θέρμανσης που έχεις ξανακούσει. Το σπίτι είναι το καταφύγιο μας, το μέρος όπου περνάμε πολλές ώρες της ημέρας, το μέρος που θέλουμε να ξεκουραζόμαστε και να είμαστε άνετα. Και για να είμαστε άνετα, ειδικά τον χειμώνα, πρέπει να φροντίζουμε για τη θέρμανση του σπιτιού. Στα πλαίσια της αναζήτησης νέων, εναλλακτικών και πιο οικονομικών τρόπων και μεθόδων θέρμανσης, σήμερα όλοι μας γνωρίζουμε και έχουμε εξοικειωθεί με ηλεκτρικές συσκευές όπως ο ηλεκτρικός λέβητας.

Ο ηλεκτρικός λέβητας αποτελεί μια συμφέρουσα και έξυπνη λύση για αυτονομία και την ιδανική επιλογή για ένα κεντρικό σύστημα θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης σε σπίτια από 25 τ.μ. έως 250 τ.μ.. Ο ηλεκτρικός λέβητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα σώματα ή με επιδαπέδια θέρμανση και άλλα υδραυλικά συστήματα θέρμανσης.

Ηλεκτρικός λέβητας Πλεονεκτήματα

Οι ηλεκτρικοί λέβητες έχουν ξεκινήσει να προτιμώνται ως μέσο θέρμανσης σε πολλές κατοικίες, κυρίως, γιατί πρόκειται για  μια συμφέρουσα λύση για θέρμανση και για ζεστό νερό, αφού:

  • Τοποθετούνται εύκολα και γρήγορα, χωρίς να απαιτείται πολύς χώρος, αφού καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο και δεν προϋποθέτουν την ύπαρξη καπνοδόχου ή κάποιας δεξαμενής καυσίμων. Πιο συγκεκριμένα,  η λύση αυτή είναι ιδανική όταν πρόκειται για εξοχικά, διαμερίσματα ή επαγγελματικούς χώρους.
  • Η λειτουργία τους είναι αθόρυβη, καθαρή, οικονομική και, κυρίως, οικολογική, αφού βασίζονται στην κατανάλωση μια καθαρής ενέργειας, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα. Μέγιστο όφελος μπορεί να αποφέρουν μάλιστα εάν η χρήση τους συνδυαστεί με νυχτερινό ρεύμα ή με φωτοβολταϊκά.
  • Το κόστος συντήρησής τους είναι σχεδόν μηδαμινό, ενώ χαμηλό είναι και το κόστος αγοράς τους, συγκριτικά με άλλα συστήματα θέρμανσης. Η τιμή, βέβαια, εξαρτάται και διαφοροποιείται αν είναι μονοφασικός ή τριφασικός, ανάλογα δηλαδή με τα τετραγωνικά του σπιτιού που πρέπει να καλυφθούν.
  • Παρέχουν αυτονομία και είναι συμβατά με όλα τα προϋπάρχοντα υδραυλικά συστήματα θέρμανσης, όπως τα καλοριφέρ, τα  fan coils κ.ά.. Σε περίπτωση που ζείτε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας με κεντρική θέρμανση, τότε η λύση του ηλεκτρικού λέβητα είναι πολύ καλή, αφού έτσι θα είστε υπεύθυνος για το πότε και πόσο πολύ θα ζεσταίνετε το χώρο σας. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις που έχετε δωμάτια μέσα στο σπίτι που δεν χρησιμοποιείτε και θέλετε να τα απομονώσετε. Όσον αφορά τη σύνδεση με το προηγούμενο σύστημα θέρμανσης, δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί καθόλου, αφού γίνεται εύκολα, με τη βοήθεια του κατάλληλου και ειδικευμένου επαγγελματία, φυσικά, χωρίς να επιβαρυνθείτε επιπλέον κόστη από τη μετατροπή του τρόπου θέρμανσής σας.
  • Τέλος, η δυνατότητα σύνδεσης που έχουν οι ηλεκτρικοί λέβητες με το νερό είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα για να προχωρήσετε στην εγκατάστασή τους, αφού, μέσω του λέβητα, έχετε την ευκαιρία να έχετε διαρκώς ζεστό νερό για το μπάνιο ή για οποιαδήποτε άλλη οικιακή χρήση επιθυμείτε. Μάλιστα, μπορείτε να έχετε και σταθερή θερμοκρασία ζεστού νερού, χρησιμοποιώντας την ειδική ρύθμιση του λέβητα.

Ηλεκτρικός Λέβητας Μειονεκτήματα

Όπως όλα τα πράγματα, όμως, έτσι και οι ηλεκτρικοί λέβητες έχουν σίγουρα τα αρνητικά και τα μειονεκτήματά τους, τα οποία αν και δεν είναι πολλά, είναι πάντως σε κάθε περίπτωση αποτρεπτικά για αρκετούς ώστε να μην προτιμήσουν και να τοποθετήσουν ως κύριο μέσο θέρμανσης τον ηλεκτρικό λέβητα.

  • Ο κυριότερος προβληματισμός που δημιουργείται σε όλους σχετικά με την επιλογή του ηλεκτρικού λέβητα είναι το υψηλότερο κόστος από τη λειτουργία του, σε σχέση με τη χρήση πετρελαίου, παραδείγματος χάρη, αφού ενδέχεται, να λαμβάνετε φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, κάτι που στοιχίζει αρκετά. Ρόλο παίζει βέβαια αν ο λέβητας είναι μονοφασικός, μικρής ισχύος, προορισμένος για λίγα τετραγωνικά ή τριφασικός, μεγαλύτερης ισχύος δηλαδή που μπορεί να καλύψει μεγαλύτερους χώρους. Επίσης, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ο συνδυασμός της χρήσης του ηλεκτρικού λέβητα με νυχτερινό τιμολόγιο ΔΕΗ μπορεί να μειώσει κατά πολύ το κόστος λειτουργίας του και να αποδειχθεί μια συμφέρουσα λύση.
  • Η εγκατάσταση του ηλεκτρικού λέβητα πρέπει να γίνεται πάντα από τον κατάλληλα εξειδικευμένο επαγγελματία, αφού , εξαιτίας και των τεχνικών δυσκολιών, απαιτείται καλή γνώση και εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο αυτό κομμάτι, πράγμα που, λόγω της μη συχνής χρήσης του ηλεκτρικού λέβητα ως αποκλειστικό μέσο θέρμανσης, δεν είναι αυτονόητο. Δώστε, λοιπόν, προσοχή στην επιλογή του συνεργείου που θα αναλάβει τόσο την τοποθέτηση του ηλεκτρικού λέβητα, όσο και τη σύνδεσή του με τα υπάρχοντα θερμαντικά συστήματα. Ένα σωστό συνεργείο πρέπει να αποτελείται από τεχνίτες που θα σας καθοδηγήσουν και θα σας συμβουλεύσουν για το πως θα κάνετε την καταλληλότερη χρήση, ώστε να έχετε το μέγιστο όφελος. Επίσης, θα πρέπει να είναι δίπλα σας, με την τεχνογνωσία τους, σε κάθε τι που θα χρειαστείτε κατά τη χρήση του λέβητα.

Εφ’ όσον σκεφτείτε καλά και ζυγίσετε τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά της τοποθέτησης και χρήσης του ηλεκτρικού λέβητα, ελάτε σε επαφή με τους εξειδικευμένους ηλεκτρολόγους που θα βρείτε στο Χρυσό Οδηγό για να σας υποστηρίξουν και να σας καθοδηγήσουν σε κάθε σας βήμα σε αυτή τη διαδικασία. Είναι, έτσι, βέβαιο ότι  θα αποφασίσετε το καλύτερο για το δικό σας σπίτι και την τσέπη σας και θα εξασφαλίσετε την επιτυχή εγκατάσταση, ρύθμιση και λειτουργία του ηλεκτρικού λέβητα.

Κατερίνα Καραμίχου
Η Κατερίνα τελείωσε το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, άφησε την αγαπημένη της Ζίτσα, ένα πανέμορφο χωριό στα Γιάννενα, και ήρθε στην Αθήνα. Ανήκει στην οικογένεια του Χρυσού Οδηγού από το 2004.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ