Επαγγελματικός Κατάλογος

6+1 Εύκολα φυτά για αρχάριους κηπουρούς

Θέλεις να δοκιμάσεις την κηπουρική αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις; Είσαι αρχάριος και ψάχνεις «εύκολα φυτά» που δεν θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα και μπορείς να τα καλλιεργήσεις χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση;

Αυτό που χρειάζεσαι είναι «εύκολα φυτά» που να προσαρμόζονται στις συνθήκες. Αυτό που δεν χρειάζεσαι είναι τροπικά λουλούδια καθώς είναι πιο ευαίσθητα.

Ας δούμε όμως ποια φυτά είναι ιδανικά για έναν αρχάριο κηπουρό και πως θα τα διατηρήσεις όμορφα, υγιή και ανθισμένα.

1. Πετούνια

εύκολα φυτά για νέους κηπουρούς
Πετούνιες – εύκολα φυτά για αρχάριους

Εκπληκτικά πολύχρωμα λουλούδια και εξαιρετικά δημοφιλή για τα αρώματα που εκπέμπουν το βράδυ. Η πετούνια είναι ένα πανέμορφο φυτό χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες για πότισμα με άνθη ροζ, κίτρινα, μπλε ή μωβ, σε διάφορες αποχρώσεις!  

Οι πετούνιες είναι «εύκολα φυτά», πολυετή, που απολαμβάνουν να βρίσκονται πίσω από ένα ηλιόλουστο παράθυρο.

 • Έκθεση στο φως: προτιμά τον ήλιο αν και αντέχει και στην ημισκιά
 • Εποχή ανθοφορίας: από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο
 • Μέγεθος: 25 cm  – 90 cm
 • Απαιτήσεις εδάφους: καλά στραγγισμένο αργιλώδες ή αμμώδες έδαφος

2. Κόσμος

κόσμος- ένα από τα πιο εύκολα φυτά για αρχάριους
Φυτό κόσμος

Ένα υπέροχο λουλούδι για το μπαλκόνι, την βεράντα ή τον κήπο που κατάγεται από το Μεξικό. Γνωστό και ως «σοκολατένιος κόσμος» για το χαρακτηριστικό, απολαυστικό, γευστικό άρωμα σοκολάτας που εκπέμπει, αποδίδει το όνομά του στην αρμονία!

 Η χρωματική του παλέτα κυμαίνεται από λευκό έως και μωβ.

 • Έκθεση στο φως: ηλιοφάνεια
 • Εποχή ανθοφορίας: καλοκαίρι και φθινόπωρο
 • Μέγεθος: συνήθως 60 cm
 • Απαιτήσεις εδάφους: υγρό και καλά στραγγισμένο αργιλώδες ή αμμώδες έδαφος

Χρειάζεσαι περισσότερες συμβουλές για να ξεκινήσεις; Ρίξε μια ματιά στα ανθοπωλεία και στα φυτώρια του Χρυσού Οδηγού και πάρε τις καλύτερες συμβουλές για «εύκολα φυτά» από επαγγελματίες.

3. Ηλιοτρόπια

Σου αρέσουν αλλά τα θεωρείς δύσκολα στην φροντίδα;

εύκολα φυτά - ηλιοτρόπια
Ηλιοτρόπια

Αυτά τα πανέμορφα λουλούδια Αμερικανικής καταγωγής αναπτύσσονται γρήγορα και ποικίλουν σε ύψος. Ο «Ρωσικός γίγαντας» για παράδειγμα μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα, γι’ αυτό και ο κήπος ή αυλή προτιμάται από το μπαλκόνι. Είναι εντυπωσιακό και εξαιρετικό φυτό για τους πρωτοεμφανιζόμενους κηπουρούς!

Τα ηλιοτρόπια αγαπούν την ξηρασία και όπως υποδηλώνει το όνομά τους θέλουν άμεση έκθεση στον ήλιο. Θεωρούνται «εύκολα φυτά» και τα καταφέρνουν καλά στους περισσότερους τύπους εδάφους.

Αν και οι κλασικές ποικιλίες με το χρυσαφένιο χρώμα είναι αγαπημένες, υπάρχουν και εναλλακτικές επιλογές, από βαθύ πορτοκαλί, σκούρο κόκκινο έως πολύ ανοιχτό κρεμώδες χρώμα.

 • Έκθεση στο φως: ηλιοφάνεια
 • Εποχή ανθοφορίας: καλοκαίρι και φθινόπωρο
 • Μέγεθος: από 45cm έως και 3 μέτρα
 • Απαιτήσεις εδάφους: καλά στραγγισμένο αλκαλικό, ουδέτερο ή αμμώδες έδαφος

4. Εχινάκεια

Γιατί να μη έχεις ένα θεραπευτικό φυτό στο μπαλκόνι σου;

Η εχινάκεια ή εχινάτσεα είναι ένα φυτό που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους Ινδιάνους. Το χρησιμοποιούσαν για φαρμακευτικούς σκοπούς, κυρίως για να θεραπεύσουν τραύματα, τσιμπήματα, εγκαύματα και μολύνσεις.

Πανέμορφο και μη τοξικό φυτό για κατοικίδια, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και η φύτευσή του θα κάνει το χώρο σου μοναδικό.

εύκολα φυτά για νέους κηπουρούς
Εχινάκεια – εύκολα φυτά για αρχάριους

Η Echinacea χρειάζεται πλούσιο, καλά στραγγισμένο έδαφος, ανέχεται την ξηρασία και πρέπει να φυτευτεί σε περίοδο με ηλιοφάνεια. Το πιο κοινό χρώμα είναι το μωβ, αλλά μπορείς να βρεις κίτρινο, πορτοκαλί, λευκό ακόμα και ροζ.

 • Έκθεση στο φως: ηλιοφάνεια
 • Εποχή ανθοφορίας: καλοκαίρι και φθινόπωρο
 • Μέγεθος: έως και 120cm
 • Απαιτήσεις εδάφους: εύκολο φυτό που προσαρμόζεται ακόμη και στα άγονα εδάφη. Προτιμά το πλούσιο, καλά αποστραγγισμένο χώμα

5. Γεράνια

εύκολα φυτά για νέους κηπουρούς - γεράνια
Γεράνι

Δώσε λίγο χρώμα στο μπαλκόνι σου!

Ένα πολύ φθηνό φυτό που αντέχει την ξηρασία και έχει ποικιλία χρωμάτων για να τα πάρεις όλα: λευκό, ροζ, κόκκινο, λεβάντα και μωβ. Τα γεράνια είναι ανθισμένα τους περισσότερους μήνες του χρόνου και δεν θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα ούτε πολύ νερό.

Το μόνο που ίσως χρειαστεί το γεράνι είναι λίγο λίπασμα προς το καλοκαίρι, να αφαιρείς τα ξερά άνθη και το βαρύ χειμώνα να μην είναι εκτεθειμένο στο κρύο.

 • Έκθεση στο φως: ηλιοφάνεια
 • Εποχή ανθοφορίας: όλο το χρόνο με λίγη φροντίδα
 • Μέγεθος: 50cm – 1,5 μέτρο
 • Απαιτήσεις εδάφους: εύκολο φυτό που προσαρμόζεται παντού, ακόμη και στα έντονα αργιλώδη. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλά αποστραγγισμένο χώμα

6. Λεβάντα

λεβάντα - εύκολα φυτά και βότανο
Λεβάντα – εύκολα φυτά, πολυετή

Η λεβάντα είναι ένα θαμνώδες πολυετές φυτό – βότανο με έντονη μυρωδιά και αξία τόσο μαγειρική όσο και φαρμακευτική.

Οι μόνες της απαιτήσεις είναι ο ήλιος και η καλή αποστράγγιση. Διατήρησέ τη στο μπαλκόνι  το καλοκαίρι και σε εσωτερικό χώρο το χειμώνα με όσο το δυνατόν περισσότερο φως. Πότισε με φειδώ και θα την απολαμβάνεις όλο το έτος!

 • Έκθεση στο φως: ηλιοφάνεια
 • Εποχή ανθοφορίας: όλο το χρόνο με λίγη φροντίδα
 • Μέγεθος: 30cm – 90cm
 • Απαιτήσεις εδάφους: εύκολο φυτό που προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη, με καλύτερη απόδοση σε ελαφρώς αμμώδες έδαφος με καλή αποστράγγιση

7. Αλόη

Ότι καλύτερο να έχεις στο σπίτι.

ένα από τα πιο εύκολα φυτά για νέους κηπουρούς
Αλόη – από τα πιο εύκολα φυτά

Η αλόη, ένα από τα πιο εύκολα φυτά για νέους κηπουρούς, καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και είναι ευρέως διαδεδομένη για τις φαρμακευτικές και καλλυντικές της ιδιότητες. Εξαιρετική για ενυδάτωση και επούλωση εγκαυμάτων σε μορφή τζελ, ενώ πόσιμη συμβάλλει στην αποτοξίνωση.

Ως παχύφυτο δεν αντέχει το στάσιμο νερό, προτιμώντας την καλή αποστράγγιση. Πριν αγοράσεις την αλόη βρες μία τοποθεσία με έντονο, έμμεσο φως (όχι απαραίτητα ηλιακό). Το άμεσο ηλιακό φως θα στεγνώσει και θα κιτρινίσει τα σαρκώδη φύλλα της, επομένως θα χρειαστεί να την ποτίζεις συχνότερα.

 • Έκθεση στο φως: φωτεινά σημεία χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο
 • Εποχή ανθοφορίας: πολύ δύσκολη ανθοφορία
 • Μέγεθος: 20cm – 80cm
 • Απαιτήσεις εδάφους: φυτόχωμα για παχύφυτα

Βασικά tips ακόμα και στα “εύκολα φυτά” για νέους κηπουρούς!

Σίγουρα, η καλλιέργεια λουλουδιών μπορεί να φαίνεται τρομακτική στην αρχή. Ευτυχώς όμως όπως είδες υπάρχουν πολλές ποικιλίες που θα ανθίσουν εύκολα χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα.

Αν είναι η πρώτη σου φορά ως κηπουρός, όσο δελεαστικό κι αν είναι, προσπάθησε να μην πάρεις πάρα πολλά φυτά και σπόρους ταυτόχρονα.

Για περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, δύο – τρία φυτά και δώσε περισσότερη προσοχή στο καθένα. Καθώς εξοικειώνεσαι, πάρε περισσότερες ποικιλίες και πιο πολλές γλάστρες.

Όταν φυτεύεις βεβαιώσου πρώτα ότι τα φυτά σου δεν έχουν ζιζάνια.

Αν επιλέξεις να αγοράσεις σπόρους, θυμήσου να ελέγξεις τις οδηγίες στη συσκευασία. Έτσι, θα γνωρίζεις πότε να σπείρεις και σε ποιο είδος εδάφους θα αναπτυχθούν καλύτερα.

Είναι απλό, αλλά μην ξεχνάς το πότισμα, ειδικά το καλοκαίρι. Μάθε τις ανάγκες κάθε φυτού και μην το παρακάνεις γιατί το πολύ νερό μπορεί να κάνει περισσότερη ζημιά παρά καλό! Αν δεν είσαι επιμελής, βάλε αυτόματο πότισμα.

Το ήξερες ότι η φύτευση λουλουδιών σε λαχανόκηπους είναι ευεργετική; Η «συντροφική φύτευση» μπορεί να αποτρέψει τα παράσιτα και να έχεις έναν ανθισμένο κήπο με υγιή λαχανικά.

Θέλεις περισσότερες συμβουλές; Βρες φυτώρια στην Αθήνα που θα σου δώσουν τις καλύτερες λύσεις!

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ