Επαγγελματικός Κατάλογος

Γίνε Guru στην ανακαίνιση σπιτιού με απλά βήματα

Η ανακαίνιση σπιτιού είναι μια απαιτητική, αλλά, συνάμα, ευχάριστη και διασκεδαστική διαδικασία. Το σπίτι μας είναι το καταφύγιο μας και ο χώρος όπου, εκτός από την αίσθηση της ασφάλειας και του ανήκειν που μας αποπνέει, περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας, για αυτό ακόμη και όταν λείπουμε για λίγο ή πολύ καιρό, πάντα, αποζητάμε τη στιγμή της επιστροφής μας σε αυτόν. Και είναι φυσικό να θέλουμε ο χώρος μας να μας αρέσει, να μας εμπνέει, να μας βολεύει και να καλύπτει τις ανάγκες μας.

Το σπίτι μεγαλώνει και αυτό μαζί μας και πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες μας, που διαρκώς αλλάζουν, και κάπως έτσι προκύπτει η ανάγκη ανακαίνισης σπιτιού, μιας και δεν είναι εφικτό, εύκολο και ρεαλιστικό να αλλάζουμε σπίτι κάθε φορά που θέλουμε μια τροποποίηση ή αλλαγή! Αναμφίβολα, η ανακαίνιση σπιτιού είναι μια διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρόνο, φροντίδα και, πάνω από όλα, χρήματα για να γίνει σωστά.

Το αποτέλεσμα όμως μιας σωστής ανακαίνισης θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω για όλη την ταλαιπωρία και την κούραση που, ίσως, υποστείτε. Κάθε εργασία ανακαίνισης, από την πιο μικρή έως την πιο μεγάλη, απαιτεί από εσάς τη σκέψη και τη φροντίδα και από το συνεργείο που θα αναλάβει την ανακαίνιση το μεράκι και την τεχνογνωσία για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι περιλαμβάνει ένα βασικό πακέτο ανακαίνισης.

Ενεργειακά κουφώματα

Το πρώτο βήμα για να ανακαινίσετε και να αλλάξετε ριζικά το σπίτι και την ποιότητα ζωής σας μέσα σε αυτό είναι να προχωρήσετε στην αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα ενεργειακά κουφώματα που όχι μόνο θα ομορφύνουν τον χώρο σας, αλλά και, κυρίως, θα βελτιώσουν την καθημερινή σας διαβίωση, ζεσταίνοντας τον χώρο τον χειμώνα και κρατώντας τον δροσερό το καλοκαίρι.

Τα τρέχοντα κατά διαστήματα επιδοτούμενα προγράμματα, όπως το “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” είναι μια καλή αφορμή για να το αποφασίσετε, μιας και το όφελος που θα έχετε είναι μεγάλο και η απόσβεση γρήγορη. Επιλέξτε ανάμεσα σε κουφώματα ξύλινα, συνθετικά ή αλουμινίου, υλικά ανθεκτικά, που θα κρατήσουν στο πέρασμα των χρόνων, και θα διατηρήσουν θωρακισμένο το σπίτι.

Διπλά τζάμια

Αντικαθιστώντας τα κουφώματα σας, πρέπει να αντικαταστήσετε και τα τζάμια και να τοποθετήσετε διπλά τζάμια, δυο τζάμια δηλαδή που χωρίζονται μεταξύ τους από κενό ή κάποιο αδρανές αέριο. Οι διπλοί υαλοπίνακες κρατούν τη ζέστη ή τη δροσιά μέσα στο σπίτι, ανάλογα με την εποχή του χρόνου, προσφέρουν ηχομόνωση, μια επιπλέον θερμομόνωση, μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικού, αερίου, πετρελαίου ή όποιας άλλης μορφής ενέργειας χρησιμοποιείτε για τη θέρμανση του σπιτιού και, τέλος, παρέχουν περισσότερη ασφάλεια από θραύση σε σχέση με τα απλά και μονά τζάμια.

Ανακαίνιση δαπέδου

Σε περίπτωση που επιθυμείτε ολική ανακαίνιση σπιτιού, μια συχνή και αναγκαία εργασία που σίγουρα πρέπει να σκεφτείτε να κάνετε είναι η αλλαγή πατωμάτων και αφορά σε όλους τους χώρους από το μπάνιο και την κουζίνα έως το διάδρομο και τις βεράντες. Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε μία τεράστια γκάμα από υλικά, φυσικά ή τεχνητά, παραδοσιακά ή μοντέρνα, διακριτικά ή εντυπωσιακά, ανάλογα με την αισθητική και τις ανάγκες σας.

Το πάτωμα είναι ένα κομμάτι του σπιτιού, που χρησιμοποιείται καθημερινά και καταπονείται από τη διαρκή πίεση που δέχεται, άρα μπορεί να φθαρεί εύκολα, με το πέρασμα των χρόνων, αν δεν είναι κατασκευασμένο από πολύ ανθεκτικά υλικά και τοποθετημένο από καταρτισμένο και έμπειρο συνεργείο τοποθέτησης.

Αλλαγή υδραυλικών εγκαταστάσεων

Η υδραυλική εγκατάσταση του σπιτιού είναι ένα σημείο που ανακαινίζεται συχνά, λόγω της φυσικής φθοράς των σωληνώσεων, ειδικά αν πρόκειται για παλιό σπίτι, και της απώλειας νερού που αυτή συνεπάγεται. Η ανακαίνιση των υδραυλικών είναι μια διαδικασία που προηγείται των άλλων εργασιών, αφού ο υδραυλικός πρέπει να αντικαταστήσει όλες τις παλαιές σωληνώσεις και να περάσει τις νέες, πριν αρχίσει η τοποθέτηση νέου πατώματος.

Όλα τα παλιά υλικά που προϋπήρχαν αφαιρούνται, ο υδραυλικός εγκαθιστά νέα υδραυλική και αποχετευτική εγκατάσταση στο μπάνιο και την κουζίνα και, ακολούθως, συνεχίζει με την τοποθέτηση πλακιδίων στους αντίστοιχους χώρους.

Ηλεκτρολογική ανακαίνιση σπιτιού

Είτε σκέφτεστε να κάνετε μερική είτε ολική ανακαίνιση σπιτιού, χρειάζεται να έχετε στο νου σας ότι είναι απαραίτητος ο έλεγχος, καταρχήν, και η ανακαίνιση, έπειτα, των ηλεκτρολογικών του σπιτιού σας, δηλαδή όλων των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, όπως του ηλεκτρολογικού πίνακα, των πριζών, της καλωδίωσης και της γείωσης.

Ο ηλεκτρολόγος που θα αναλάβει το έργο πρέπει να σας παραδώσει μια ηλεκτρολογική μελέτη, αφού μελετήσει τις ιδιαίτερες ανάγκες του χώρου σας, να προχωρήσει, μετά, στη συντήρηση και στην επιδιόρθωση στην υπάρχουσα ηλεκτρολογική εγκατάσταση και στην αντικατάστασή της, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Το επόμενο βήμα είναι η αλλαγή παλαιών διακοπτών και πριζών και η τοποθέτηση των ηλεκτρικών συσκευών και των φωτιστικών, με νέας γενιάς λαμπτήρες, φυσικά, για καλύτερο φωτισμό και εξοικονόμηση ενέργειας.

Αντικατάσταση τέντας

Η ανακαίνιση δεν αφορά μόνο το εσωτερικό ενός σπιτιού, αλλά και την εξωτερική του όψη. Μία από τις επεμβάσεις που μπορείτε να κάνετε εξωτερικά, για να βελτιώσετε τόσο την όψη, όσο και τη λειτουργικότητα του σπιτιού σας, είναι η αντικατάσταση των συστημάτων σκίασης με οποιαδήποτε νέα, ειδική και απαιτητική κατασκευή επιθυμείτε.

Τέντες απλές ή με βραχίονες, πέργκολες, συστήματα αυτοματισμού ή καποτίνες και κασετίνες, ανάλογα με την περίπτωση και τη μελέτη του ειδικού συνεργείου τοποθέτησης, μπορούν όχι μόνο να αλλάξουν ριζικά το χώρο σας, αλλά και να προστατεύσουν την περιουσία σας. Ο ήλιος έχει πολλά οφέλη για τον άνθρωπο, αλλά δεν παύει να έχει και βλαβερές συνέπειες με τις ακτίνες UVA & UVB, με τα σύγχρονα συστήματα σκίασης να περιορίζουν αφενός την οπτική επαφή με το εσωτερικό του σπιτιού σας και, αφετέρου, να ενισχύουν την προστασία των αντικειμένων στο σπίτι σας, συντελώντας παράλληλα στη χαμηλή εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού. Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι τα συστήματα σκίασης προστατεύουν και από τη βροχή, άρα και από τη διαβρωτική δύναμη του νερού.

Χρώματα ανακαίνισης

Η πιο απλή, αλλά ταυτόχρονα η πιο άμεση, οικονομική και εντυπωσιακή ανανέωση του χώρου σας μπορεί να συμβεί με το βάψιμο του σπιτιού σας, τους ελαιοχρωματισμούς δηλαδή των εσωτερικών ή και των εξωτερικών χώρων. Ποικίλες τεχνοτροπίες, ατελείωτα έντονα ή απαλά χρώματα είναι σε θέση να μεταμορφώσουν εντελώς το σπίτι σας, να ομορφύνουν το χώρο και, εντέλει, να αλλάξουν τη διάθεσή σας, γρήγορα και οικονομικά.

Ανακαίνιση επίπλων σπιτιού

Η αλλαγή των επίπλων είναι, επίσης, μια επιλογή που έχετε για εύκολη και οικονομική ανανέωση του χώρου. Η αντικατάσταση επίπλων με νέα, μοντέρνα και πιο πρακτικά έπιπλα ή σε διαφορετική περίπτωση η αναπαλαίωση επίπλων ντύνοντας καναπέδες, καρέκλες και πολυθρόνες με νέα υφάσματα και φρεσκάροντας τις ξύλινες επιφάνειες με νέες βαφές, σε χρωματισμούς της αρεσκείας σας θα χαρίσουν μία νέα αίσθηση στο σπίτι.

Με πολύ χαμηλό κόστος, θα απομακρυνθεί κάθε φθορά από τα αγαπημένα σας έπιπλα, που έχουν υποστεί από το χρόνο ή την ταλαιπωρία, και θα δείξουν πάλι σαν καινούρια, αλλάζοντας εντελώς το χώρο σας.

ανακαίνιση σπιτιού με αλλαγη επιπλων
ανακαίνιση σπιτιού

Αλλαγή στρωμάτων ύπνου

Μετά από μερικά έτη χρήσης, κάθε στρώμα αρχίζει να χάνει τη μορφή του και να γίνεται λιγότερο άνετο. Μέρος της ανακαίνισης σπιτιού και της συνολικής ανανέωσης του υπνοδωματίου οφείλει να είναι και η αντικατάσταση των στρωμάτων ύπνου με νέα, ανατομικά στρώματα που θα εξασφαλίσουν σε εσάς και την οικογένειά σας ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο.

Είναι η πιο σημαντική επένδυση που πρέπει να κάνετε, όταν ανανεώνετε το σπίτι σας και ειδικότερα το υπνοδωμάτιό σας, είτε επιλέξετε μαλακό είτε σκληρό στρώμα, ανώστρωμα ή επίστρωμα, έχοντας ως βασικό σκοπό να ξεκουράζεται το σώμα σας και να έχετε έναν ήρεμο και άνετο ύπνο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανακαίνιση σπιτιού δεν είναι μια απλή ή μία μοναδική διαδικασία, αφού εμπεριέχει πολλές διαφορετικές και την ίδια στιγμή αναγκαίες διαδικασίες, οι οποίες εκτελούνται, ή πρέπει τουλάχιστον να εκτελούνται, από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες, που με την τεχνογνωσία και τις συμβουλές τους θα σας υποστηρίξουν και θα σας καθοδηγήσουν σε αυτό το μοναδικό ταξίδι της ανακαίνισης του σπιτιού σας.

Κατερίνα Καραμίχου
Η Κατερίνα τελείωσε το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, άφησε την αγαπημένη της Ζίτσα, ένα πανέμορφο χωριό στα Γιάννενα, και ήρθε στην Αθήνα. Ανήκει στην οικογένεια του Χρυσού Οδηγού από το 2004.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ