Επαγγελματικός Κατάλογος

5 Tips για τη Συντήρηση της Τέντας σας

Η συντήρηση της τέντας, είναι μια εργασία που δεν πρέπει να αμελείς. Οι τέντες, είναι η προστασία σου απέναντι στα καιρικά φαινόμενα, χειμώνα – καλοκαίρι ενώ παράλληλα σου προσφέρουν μια ιδιωτικότητα. Όσο γερό και να είναι το πανί της τέντας, η καταπόνηση που δέχεται από την καθημερινή χρήση, είναι μεγάλη. Πρέπει λοιπόν, να φροντίζεις τις τέντες, εάν θες να τις έχεις χρόνια και να μη χρειαστείς άμεση αντικατάσταση.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πραγματοποιήσεις μόνος σου τη συντήρηση της τέντας. Φυσικά, συντηρήσεις τεντών, αναλαμβάνουν και τα επαγγελματικά συνεργεία, ωστόσο είναι καλό να γνωρίζεις τα tips που μεγαλώνουν τη διάρκεια ζωής των τεντών και διατηρούν την ανθεκτικότητά τους. Στην συνέχεια, θα μάθεις 5 Tips για τη συντήρηση της τέντας.

1.      Καθάρισε τις τέντες σου σχολαστικά.

Όπως είπαμε, οι τέντες εκτίθενται στα έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχές, καταιγίδες, δυνατοί άνεμοι κ.α.) αλλά και σε άλλους εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι τα έντομα, η σκόνη και άλλοι μικροοργανισμοί. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνολικά, δημιουργούν μία φθορά στις τέντες που εάν δε την προσέξεις, θα έχει ως αποτέλεσμα να χρειαστεί άμεσα να ψάξεις για νέες τέντες. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη και η συντήρηση της τέντας.

Ο καθαρισμός της τέντας, μπορεί να γίνει με απλό τρόπο. Άνοιξε την τέντα σου εντελώς και πάρε μία απλή σκούπα. Γέμισε έναν κουβά με χλιαρό νερό και σαπούνι και βούτηξε την σκούπα μέσα. Έπειτα με απαλές και κάθετες κινήσεις, σκούπισε την τέντα και τρίψε τα σημεία που φαίνονται πιο ταλαιπωρημένα. Άσε, την τέντα να στεγνώσει και η διαφορά στο πανί θα είναι μεγάλη.

2.      Μάζευε τις τέντες όποτε κινδυνεύουν από έντονα καιρικά φαινόμενα.  

Μπορεί οι τέντες σου, να διαθέτουν γερό μηχανισμό και πανί, όμως η δύναμη των καιρικών φαινομένων είναι τεράστια και δεν μπορεί να υπολογιστεί. Η συντήρηση της τέντας, προτάσσει την ανάγκη του συχνού μαζέματος, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι έντονες. Οι περισσότεροι, ενημερωνόμαστε για τον καιρό της επόμενης μέρας ή ακόμη κι αν δεν ενημερωνόμαστε, μπορούμε κοιτάζοντας τον ουρανό, να καταλάβουμε εάν θα ακολουθήσει μια καλή μέρα. Όταν έχει ανέμους ή βροχές, οι τέντες πρέπει να είναι μαζεμένες. Εάν τις αφήσεις ελεύθερες, είναι πολύ πιθανό να σκιστούν ή να φύγουν εξαρτήματα από τον μηχανισμό τους.

3.      Κράτησε μακριά τη μούχλα από τις τέντες.

 Οι τέντες, μπορούν πολύ εύκολα να παρουσιάσουν μούχλα στο πανί τους. Η μούχλα είναι πολύ επικίνδυνη και καταστροφική για τα πανιά. Παράλληλα, είναι επιβλαβής και για την υγεία. Με τη σωστή συντήρηση της τέντας, μπορείς να αποφύγεις τη μούχλα, καθαρίζοντας καλά το πανί. Πριν όμως, αναφέρουμε το σωστό τρόπο καθαρισμού της τέντας από τη μούχλα, πρέπει να μάθεις πως δημιουργείται η μούχλα. Η μούχλα, αναπτύσσεται με την υγρασία αλλά και με τη συσσώρευση σκόνης. Ένας καλός τρόπος προφύλαξης της τέντας από τη μούχλα, είναι ο καθαρισμός της με ένα μείγμα από ξύδι, νερό και απορρυπαντικό. Ένα καλό τρίψιμο των σημείων που εμφανίζουν μούχλα με αυτό το μείγμα, θα έχει σίγουρα αποτέλεσμα.

4.      Χρησιμοποίησε αντισκουρικό στα εξαρτήματα του μηχανισμού της τέντας.

Με το πέρασμα των ετών, τα εξαρτήματα και ο μηχανισμός των τεντών σκουριάζει. Μέσω της συντήρησης της τέντας, μπορείς να καθαρίσεις τη σκουριά από τα εξαρτήματα και να βοηθήσεις τον μηχανισμό να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευκολία. Η σκουριά, μπορεί να απομακρυνθεί με δύο τρόπους. Μπορείς, είτε να τρίψεις το σημείο καλά και έπειτα να το βάψεις, είτε να χρησιμοποιήσεις λάδι και αντισκουρικό για να κινηθεί ο μηχανισμός πιο εύκολα. Για να μη χρειαστεί να κάνεις αυτή τη διαδικασία τακτικά, μπορείς να περνάς τα εξαρτήματα με λάδι ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Θα δεις ότι και θα λειτουργεί καλύτερα ο μηχανισμός και δεν θα κάνουν θόρυβο οι τέντες όταν ανοίγουν και όταν κλείνουν.

5.      Επιδιόρθωσε τις ατέλειες της τέντας.

Τι εννοούμε ατέλειες; Μα φυσικά, εκείνες τις μικρές τρύπες της τέντας, όταν ξηλώνεται η τέντα, που όλο λες ότι θα μπαλώσεις, αλλά εντέλει δεν το κάνεις. Όσο αφήνεις τις τρύπες έτσι, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες το πρόβλημα να μεγαλώσει και ξαφνικά να ξυπνήσεις ένα πρωί και να δεις σκισμένη την τέντα. Το ξήλωμα της τέντας, συμβαίνει συχνά μετά από κάποια χρόνια αλλά διορθώνεται με το σωστό ράψιμο.

Το ράψιμο, περιλαμβάνεται στα top tips για τη συντήρηση της τέντας. Επειδή το πανί της τέντας είναι χοντρό, προσπάθησε να βρεις ένα αντίστοιχο χοντρό ύφασμα για να καλύψεις το σημείο. Ακόμη, μην χρησιμοποιήσεις τις κλασσικές κλωστές με τις οποίες ράβεις τα ρούχα, διάλεξε χοντρές κλωστές για να είσαι σίγουρος ότι θα αντέξουν. Θα είναι πολύ άσχημο, εάν με το πρώτο φύσημα του ανέμου σκιστεί πάλι, η τέντα.

Η συντήρηση της τέντας, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σίγουρα θα κουραστείς και θα αγανακτήσεις με εκείνα τα σημεία που απλά δεν καθαρίζονται. Επίλεξε από την αρχή ένα υψηλής ποιότητας τεντόπανο, εάν θες να γλιτώσεις την ταλαιπωρία.

Τα επαγγελματικά συνεργεία, μπορούν να αναλάβουν τη συντήρηση της τέντας, ανεξαρτήτως είδους και να την επαναφέρουν στην αρχική της μορφή. Εμπιστεύσου έναν επαγγελματία τεντά και απέφυγε και την κούραση του καθαρισμού. Μην ξεχνάς να φροντίζεις τις τέντες, γιατί εκτός από απαραίτητες για την προστασία του σπιτιού από το ήλιο και από τα αδιάκριτα βλέμματα, είναι και ακριβές. Και που καιρός για έξοδα αυτή την εποχή!

Αναστασία Κούρου
Η Αναστασία είναι Seo Analyst στον Χρυσό Οδηγό από τον Φλεβάρη του 2020. Απολαμβάνει να βλέπει μία καλή ταινία μυστηρίου, τρώγοντας ποπ κορν και ονειρεύεται ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Αρθρογραφεί εδώ και χρόνια και παράλληλα εξερευνεί τον κόσμο του SEO.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ