Επαγγελματικός Κατάλογος

Συντήρηση Ανελκυστήρα: Κάθε Πότε Πρέπει να Γίνεται;

Άραγε γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι η συντήρηση ανελκυστήρα; Σίγουρα, σας έχει τύχει ποτέ να ακούσετε τον ανελκυστήρα του σπιτιού ή της πολυκατοικίας σας να τρίζει ή να κάνει άλλους περίεργους θορύβους; Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό που προέχει, σε κάθε περίπτωση, είναι η ασφάλειά σας. Ένας ανελκυστήρας μεταφέρει ανθρώπινες ζωές πολλά μέτρα πάνω από τη γη. Η συντήρηση ανελκυστήρα είναι μια απαραίτητη διαδικασία, η οποία πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να νιώθετε, αλλά και να είστε, πραγματικά ασφαλείς, για να λειτουργεί ο ανελκυστήρας απρόσκοπτα, χωρίς προβλήματα, αλλά και για να γλιτώσετε από περιττά έξοδα στο απώτερο μέλλον.

Σε κάθε κτίριο με πολλούς ορόφους, ο ανελκυστήρας είναι πραγματικά μια πολύτιμη βοήθεια, ειδικά όταν γυρίζετε από το super market ή όταν επιστρέφετε με βαριές βαλίτσες από ένα ταξίδι. Για να λειτουργεί όμως σωστά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ξεκινώντας από την επιλογή του κατασκευαστή, την εγκατάσταση και φτάνοντας μέχρι τη σωστή του συντήρηση. Αυτό που πρέπει να έχουν πάντα κατά νου οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας ή μιας μονοκατοικίας, είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να αμελούν την προγραμματισμένη συντήρηση ανελκυστήρα. Η συντήρηση δεν είναι θέμα επιλογής, ούτε μπορεί να αναβληθεί στο πλαίσιο της περικοπής των εξόδων. Είναι υποχρεωτική και πρέπει πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, βάσει σχετικού νόμου. Πέρα όμως από αυτό, η συντήρηση είναι απαραίτητη και για λόγους ασφαλείας.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η συντήρηση ανελκυστήρα;

Βάσει νομοθεσίας, οι ανελκυστήρες που βρίσκονται σε λειτουργία σε κατοικίες και σε επαγγελματικούς χώρους πρέπει να ακολουθούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες και πρότυπα και να διαθέτουν πιστοποίηση ασφαλείας. Μέσω ΦΕΚ ορίζονται με σαφήνεια οι οδηγίες προληπτικής συντήρησης των εγκατεστημένων ανελκυστήρων στη χώρα μας. H συχνότητα της συντήρησης του ανελκυστήρα εξαρτάται από τη χρήση του και από το κτίριο.

Αν πρόκειται για μονοκατοικία, πρέπει να γίνεται συντήρηση κάθε δύο μήνες, δηλαδή 6 φορές το χρόνο. Σε πολυκατοικίες και ξενοδοχεία που διαθέτουν μέχρι 200 κλίνες, πρέπει να γίνεται συντήρηση ανελκυστήρα κάθε 45 ημέρες, δηλαδή 8 φορές το χρόνο. Για ανελκυστήρες σε ξενοδοχεία που διαθέτουν περισσότερες από 200 κλίνες, σε δημόσια κτίρια, σε νοσοκομεία και σε άλλα μεγάλα κτίρια όπου εξυπηρετείται ευρύ κοινό, σε δημόσιους χώρους, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, σε αεροδρόμια και σε χώρους στάθμευσης, επιβάλλεται από το νόμο η συντήρησή τους 2 φορές το μήνα, δηλαδή 24 φορές το χρόνο.

Αν, για κάποιο λόγο, σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα του σπιτιού σας, δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να πληρώνετε για τη συντήρησή του. Αν, όμως, παραμείνει εκτός λειτουργίας για πάνω από 3 μήνες, πριν αποφασίσετε να τον ξαναβάλετε σε λειτουργία, πρέπει οπωσδήποτε να γίνει σε αυτόν έλεγχος και συντήρηση. Να σημειώσουμε εδώ ότι, αν διακόψετε τη λειτουργία του ανελκυστήρα σας, για οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να το ανακοινώσετε στην αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Τι περιλαμβάνει η συντήρηση ανελκυστήρα και από ποιους γίνεται;

Η συντήρηση ανελκυστήρα, περιλαμβάνει τον ανά τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχο των μηχανικών και ηλεκτρικών διατάξεων ασφάλειας, καθώς και των υπόλοιπων εξαρτημάτων του ανελκυστήρα, για να εξακριβωθεί και να εκτιμηθεί η ασφαλής του λειτουργία, καθώς και για να εντοπιστεί τυχόν φθορά, βλάβη ή απορρύθμιση. Περιλαμβάνει, επίσης, τις εργασίες που χρειάζονται για την επιδιόρθωση των βλαβών ή των απορρυθμίσεων και την αποκατάσταση της ασφαλούς του λειτουργίας. Τέλος, περιλαμβάνει τη λίπανση και τον καθαρισμό των εξαρτημάτων, σύμφωνα με τις υποδείξεις των κατασκευαστών αυτών.

Οι εργασίες συντήρησης σε έναν ανελκυστήρα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά και μόνο από συνεργείο, το οποίο έχει την απαιτούμενη άδεια από την Διεύθυνση Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, είναι καταχωρημένο στο μητρώο συντήρησης που τηρεί η Διεύθυνση αυτή και διαθέτει τα κατάλληλα μέσα, όργανα και προσωπικό. Κάθε κινητό συνεργείο συντήρησης ανελκυστήρων πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον δύο άτομα, έναν τεχνίτη και έναν βοηθό, και συγκεκριμένα, έναν ηλεκτροτεχνίτη Δ’ ειδικότητας και έναν βοηθό ηλεκτροτεχνίτη Δ’ ειδικότητας. Η χρονική διάρκεια της συντήρησης του ανελκυστήρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 45 λεπτά.

Ο επικεφαλής του συνεργείου συντήρησης και ο διαχειριστής ή ο ιδιοκτήτης του κτιρίου επιβλέπουν αν εξαντλείται το παραπάνω χρονικό διάστημα από το προσωπικό του συνεργείου. Ο ιδιοκτήτης ή διαχειριστής του κτιρίου πρέπει να φυλάει το φάκελο του ανελκυστήρα και το επίσημο βιβλίο της συντήρησής του, καθώς και τα αποδεικτικά φύλλα που του δίνει το συνεργείο συντήρησης, μετά το τέλος των εργασιών. Τέλος, ο ιδιοκτήτης ή διαχειριστής, αν δεν είναι ικανοποιημένος από ένα συνεργείο, μπορεί να το αλλάξει. Πρέπει, όμως, να ενημερώσει το συνεργείο ότι θα διακόψει τη συνεργασία 20 μέρες πριν, να βρει νέο συνεργείο και να ειδοποιήσει μέσα σε 20 ημέρες τη Νομαρχία όπου ανήκει η οικοδομή για αυτήν την αλλαγή.

Τι καθορίζει το κόστος της συντήρησης;

Το πόσο θα κοστίσει η συντήρηση ανελκυστήρα καθορίζεται από συγκεκριμένους παράγοντες, όπως ο τύπος του ανελκυστήρα, η χωρητικότητά του, το βάρος της ανύψωσης και ο αριθμός των στάσεων. Εξαρτάται, επίσης, από το αν είναι αυτόματες, ή όχι, οι θύρες του, αλλά και από το αν διαθέτει κάποια εξειδικευμένα μηχανικά και ηλεκτρονικά συστήματα. Το ποσό της συντήρησης, αν πρόκειται για πολυκατοικία, μοιράζεται ανάμεσα στους ενοίκους, οπότε δεν είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για κανέναν.

Να θυμάστε ότι η περιοδική συντήρηση ανελκυστήρα βοηθάει στην επιμήκυνση της ζωής του ανελκυστήρα, στη μείωση των φθορών και της συχνότητας εμφάνισης βλαβών, αλλά και στην αύξηση της διάρκειας ζωής των εξαρτημάτων του.

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ