Επαγγελματικός Κατάλογος

Ασανσέρ: To χρησιμοποιείς καθημερινά, μάθε τα βασικά για το θέμα αυτό!

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε λεπτομερώς τι είναι το ασανσέρ. Το χρησιμοποιείς κάθε φορά που μπαίνεις σε ένα πολυώροφο κτίριο, που μπορεί να είναι και η πολυκατοικία στην οποία μένεις. Ενδεχομένως, το χρησιμοποιείς τόσο συχνά, που η διαδικασία «ανοίγω τη πόρτα, πατάω το κουμπί και κατεβαίνω στο Χ όροφο» είναι πλέον αυτόματη για σένα.

Ασφαλώς δεν γράφουμε κάτι το συγκλονιστικό, αλλά η συντήρηση του ανελκυστήρα και η επιδιόρθωση των όποιων βλαβών του είναι απαραίτητες εργασίες, έτσι ώστε να μετακινείσαι με ασφάλεια ανάμεσα στους ορόφους ενός κτιρίου. Πάμε, λοιπόν, να δούμε ορισμένες βασικές πληροφορίες που αφορούν αυτόν το «γνωστό-άγνωστο» της καθημερινότητάς μας.

Οι τύποι ανελκυστήρα

Τα ασανσέρ διαχωρίζονται σε επιμέρους βασικούς τύπους, βάσει δύο κριτηρίων. Πρώτον, το σκοπό της χρήσης τους και δεύτερον τον τρόπο λειτουργίας τους. Παρακάτω, τους περιγράφουμε συνοπτικά. Όσον αφορά το κριτήριο του σκοπού χρήσης, διακρίνουμε τα επιβατικά ασανσέρ, τα ασανσέρ φορτίων και τα ασανσέρ στάθμευσης αυτοκινήτων. Είναι προφανές ποιες ανάγκες των χρηστών καλύπτουν οι προαναφερόμενοι τύποι, άρα δε χρειάζεται να αναφέρουμε και ποια είναι η σκοπιμότητα τοποθέτησής τους σε ένα οποιοδήποτε κτίριο. Με βάση το κριτήριο του τρόπου λειτουργίας, διακρίνουμε δύο κατηγορίες ανελκυστήρων: τα υδραυλικά και τα μηχανικά.

Τα μηχανικά, αποτελούν μία κλασική μορφή ανελκυστήρα και προτιμώνται, κατά κύριο λόγο, για τη μεταφορά φορτίων μεγάλου βάρους, γι αυτό το λόγο θα τα δεις κατά κύριο λόγο σε κτίρια δημοσίων υπηρεσιών ή μεγάλων επιχειρήσεων. Η λειτουργία των μηχανικών ανελκυστήρων της νέας γενιάς βασίζεται στη χρήση της ηλεκτρονικής διάταξης inverter, που αποδίδεται στα ελληνικά ως «αντιστροφέας».

Τα υδραυλικά, από την άλλη, αποτελούν τη καλύτερη λύση για σπίτια με λίγους ορόφους. Η λειτουργία του συγκεκριμένου είδους, δεν στηρίζεται στη χρήση συρματόσχοινων, όπως ισχύει για τα μηχανικά, αλλά στη χρήση ενός εμβόλου που έχει πάνω του το θάλαμο και το σασί του ανελκυστήρα.

Η επιλογή ανάμεσα στα υδραυλικά και τα μηχανικά, γίνεται καταρχήν ανάλογα με τον τύπο του κτιρίου, όπως έχουμε αναφέρει ήδη, αλλά και ανάλογα με το κόστος και το χρόνο εγκατάστασής τους, την ποσότητα του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν και την ευελιξία επιλογής χώρου για την εγκατάσταση μηχανοστασίου. Τα υδραυλικά ασανσέρ μπορούμε να πούμε ότι εγκαθίστανται πιο γρήγορα, ενώ ταυτόχρονα είναι πιο ευέλικτα αναφορικά με την εγκατάσταση του μηχανοστασίου τους. Επιπλέον, θεωρούνται πιο οικονομικά στην εγκατάστασή τους, σε σχέση με τα μηχανικά. Τα μηχανικά, από την άλλη, καταναλώνουν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα παραπάνω κριτήρια διαχωρισμού δεν είναι τα μοναδικά, ασφαλώς. Τα ασανσέρ μπορούν να διακριθούν σε εσωτερικών χώρων ή εξωτερικών χώρων, σε ασανσέρ με μηχανοστάσιο και χωρίς μηχανοστάσιο, ή ανάλογα με κάποιον ειδικό σκοπό χρήσης τους (π.χ. ανελκυστήρες ΑΜΕΑ)

Η συντήρηση του ασανσέρ

Το ασανσέρ, όπως κάθε μηχανολογική εγκατάσταση, πρέπει να συντηρείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Η διατήρησή του σε καλή κατάσταση είναι απολύτως απαραίτητη, όπως είναι προφανές, για να μπορείς το χρησιμοποιείς με ασφάλεια. Για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο ατυχήματος, δηλαδή, αλλά και κάθε πιθανότητα εγκλωβισμού. Αν είσαι κλειστοφοβικός/ή, θα καταλάβεις τι εννοούμε!

Η συντήρηση του ασανσέρ είναι μία τεχνικού τύπου διαδικασία που περλαμβάνεται στο πλαίσιο της πιστοποίησης της ασφάλειας του ανελκυστήρα. Τον έλεγχο τον αναλαμβάνουν εξειδικευμένοι τεχνικοί ανελκυστήρων, οι οποίοι, να τονίσουμε εδώ, είναι οι αρμόδιοι και για την εγκατάσταση. Το θέμα είναι, βέβαια, κάθε πότε πρέπει να συντηρείται ο ανελκυστήρας της πολυκατοικίας σου ή του κτιρίου όπου μπορεί να βρίσκεται το γραφείο ή το κατάστημά σου. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνεται με κριτήριο τη συχνότητας χρήσης του ασανσέρ. Η συχνότητα χρήσης του ασανσέρ μετράται με βάση τη μεταβλητή «πλήρεις διαδρομές/εβδομάδα». Οι απαιτήσεις της συντήρησης αυξάνονται εκθετικά στις περιπτώσεις που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.

Η συντήρηση του ασανσέρ δεν είναι αρκετή για να μπορεί να λειτουργεί εσαεί. Να το πούμε πολύ απλά, τα ασανσέρ, όπως και κάθε μηχανολογική εγκατάσταση, έχουν μία περιορισμένη διάρκεια ζωής. Η διάρκεια ζωής αυτή εκτιμάται γύρω στα 20 χρόνια. Αν περάσει μία εικοσαετία, λοιπόν, από την εγκατάσταση του ασανσέρ σου, πρέπει να το αντικαταστήσεις με κάποιο νέο. Η εγκατάσταση νέου προϋποθέτει  την προμελέτη φρεατίου και την εκπόνηση μηχανολογικού σχεδίου εγκατάστασης. Σε κάποιες περιπτώσεις, δε, προϋποθέτει την ύπαρξη μηχανοστασίου, κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τα MRL ασανσέρ (ανελκυστήρες χωρίς μηχανοστάσιο).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ασανσέρ είναι ένα απαραίτητο στοιχείο της καθημερινότητάς σου. Είναι απαραίτητο για να κινείσαι στο χώρο κατοικίας σου ή στον επαγγελματικό σου χώρο. Είναι απαραίτητο για να μεταφέρεις φορτία. Η εγκατάσταση, η συντήρηση ή η επισκευή, είναι υποχρεωτικές -θα λέγαμε- εργασίες. Για αυτό το λόγο, χρειάζεσαι τις υπηρεσίες ενός τεχνικού γραφείου ανελκυστήρων. Ο Χρυσός Οδηγός σού προσφέρει τη δυνατότητα να βρεις το τεχνικό γραφείο ανελκυστήρων που καλύπτει τις απαιτήσεις σου. Αρκεί μόνο ένα σύντομο ψάξιμο στη μηχανή αναζήτησής μας!

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ