Επαγγελματικός Κατάλογος

Σύνδεση πρίζας: Πως Αλλάζουμε μια Πρίζα; (5 Βήματα)

Χάλασε η πρίζα ή τη βρήκες ξεχαρβαλωμένη; Η αλλαγή της παλιάς πρίζας με μία νέα λειτουργική και ασφαλής πρίζα, είναι μια διαδικασία που μπορείς να την κάνεις και μόνος σου. Τα ηλεκτρολογικά ενός σπιτιού, πρέπει να ελέγχονται από έναν εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο, ωστόσο η σύνδεση πρίζας, μπορεί να γίνει κι από εσένα με απλά βήματα.

Πριν ξεκινήσουν να ξεπηδούν από το μυαλό σου εκατοντάδες ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, τον τύπο της πρίζας, εάν πρέπει να κατεβάσεις τις ασφάλειες του πίνακα και τι εργαλεία που θα χρειαστείς για τη σύνδεση πρίζας, διάβασε το άρθρο που ακολουθεί.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι εάν θεωρείς ότι έχει προκύψει βλάβη στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε ένα επαγγελματία ηλεκτρολόγο.

Ποιοι τύποι πρίζας υπάρχουν;

Η σύνδεση πρίζας, δεν μπορεί να γίνει χωρίς να ξέρεις τον τύπο πρίζας που χρησιμοποιείς στο χώρο σου. Στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, θα βρεις πρίζες σούκο. Όμως, σε κάποιες χώρες του κόσμου συναντάς και διαφορετικούς τύπους πρίζας. Στη λίστα που ακολουθείς θα δεις τους βασικούς τύπους πρίζας.

Πρίζες ασφαλείας και Πρίζες απλές

Σίγουρα έχεις δει σε κάποιο σπίτι ή σε κάποιο μαγαζί πρίζες που διαθέτουν καπάκι. Αυτές είναι οι λεγόμενες πρίζες ασφαλείας. Οι πρίζες ασφαλείας, προσφέρουν προστασία και ασφάλεια καθώς εμποδίζουν την επαφή της πρίζας με οποιοδήποτε υγρό αλλά εμποδίζουν και την επαφή των παιδιών με αυτές. Ειδικά, σε σπίτια που υπάρχουν μικρά παιδιά και περιεργάζονται τα πάντα, οι γονείς επιλέγουν τις πρίζες ασφαλείας για να τα προφυλάξουν. Φυσικά, υπάρχουν και οι απλές πρίζες, οι οποίες δεν έχουν καπάκι και υπάρχουν στα περισσότερα ελληνικά σπίτια.

Χωνευτή ή Εξωτερική πρίζα

Οι χωνευτές πρίζες, είναι εκείνες που τοποθετούνται σε ένα ειδικό κουτί που έχει ήδη εγκατασταθεί από τον ηλεκτρολόγο στους τοίχους του σπιτιού. Αντίθετα, οι εξωτερικές πρίζες, συνήθως τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει η απαραίτητη καλωδίωση για να μπει χωνευτή πρίζα.

Τέλος, πρέπει να έχεις στο νου σου, ότι ανάλογα με τις ανάγκες σε ρεύμα του χώρου που πρόκειται να εγκαταστήσεις πρίζες, πρέπει να επιλέξεις και τον ανάλογο τύπο πρίζας. Κάποιες χώροι, συνήθως επαγγελματικοί χρειάζονται τριφασικό ρεύμα και κάποιοι άλλοι μονοφασικό ρεύμα. Όταν λοιπόν, πας να αγοράσεις πρίζες, πρέπει να γνωρίζεις τον τύπο πρίζας που χρειάζεσαι.

Βήματα για τη Σύνδεση πρίζας

Για τη σύνδεση πρίζας, πρέπει να προετοιμαστείς και να εξασφαλίσεις ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας ή βραχυκυκλώματος. Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να κλείσεις τον γενικό, δηλαδή την παροχή ρεύματος. Έπειτα, να φορέσετε παπούτσια και κατά προτίμηση μποτάκια, κυρίως επειδή εμποδίζουν το ηλεκτρικό ρεύμα να έρθει σε επαφή με το έδαφος και να μας προκαλέσει ηλεκτροπληξία.

Στη συνέχεια, συγκέντρωσε τα εργαλεία που θα χρειαστείς για ν’ αλλάξεις πρίζα. Για την αλλαγή της παλιάς πρίζας και τη σύνδεση νέας πρίζας, θα χρειαστείς ένα κατσαβίδι σταυρωτό, ένα κατσαβίδι ίσιο, ένα πολύμετρο κι έναν απογυμνωτή καλωδίων.

  1. Αφαίρεση παλιάς πρίζας. Για να αφαιρέσεις την παλιά πρίζα, πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα κατσαβίδι και να ξεβιδώσεις τις βίδες, που την κρατούν στερεωμένη στον τοίχο. Συνήθως, υπάρχει μία κεντρική βίδα που είναι ορατή και με την αφαίρεσή της, βγαίνει εύκολα όλο το καπάκι την πρίζας. Έπειτα, θα δεις μία μεταλλική μεμβράνη, η οποία συγκρατείται από άλλες δύο πρίζες. Ξεβίδωσε κι αυτές τις βίδες ώστε να την αφαιρέσεις. Θα δεις ότι υπάρχουν και κάποια καλώδια, τα οποία είτε συγκρατούνται από μία βίδα, είτε από κάποιο μοχλό. Πίεσε το μοχλό ή ξεβίδωσε τη βίδα, ώστε να απελευθερωθούν τα καλώδια.
  2. Καθαρισμός κουτιού. Το κουτί της πρίζας, μπορεί να έχει σκόνες ή και σημάδια σκουριάς. Καθάρισε με ένα πανί το κουτί, ώστε να αφαιρεθούν όλα τα υπολείμματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα.
  3. Σύνδεση πρίζας. Για να τοποθετήσεις τη νέα πρίζα, πρέπει αρχικά να συνδέσεις το καλώδιο γείωσης (κιτρινοπράσινο καλώδιο) με την κεντρική βίδα και τα καλώδια φάσης και ουδέτερου στις πλαϊνές βίδες. Βίδωσε καλά τις βίδες και δες αν βγαίνει εύκολα το καλώδιο ή είναι σταθερό. Η σταθερότητα δείχνει ότι έχεις τοποθετήσεις τα καλώδια σωστά.
  4. Καπάκι. Τοποθέτησε το καπάκι, από πάνω και βίδωσέ το καλά. Όσο κι αν δεν το πιστεύεις η διαδικασία τελείωσε και πλέον έχεις μία νέα πρίζα. Μη ξεχάσεις να ανοίξεις το γενικό διακόπτη για να δεις εάν λειτουργεί η πρίζα κανονικά.

Τώρα που ολοκλήρωσες τη σύνδεση πρίζας, υπάρχουν κάποια σημεία που είναι καλό να προσέξεις. Ας πούμε ότι η πρίζα δίνει ρεύμα αλλά όχι με μεγάλη ισχύ, πρέπει να ενημερώσεις έναν ηλεκτρολόγο γιατί πιθανότητα έχει θέμα η ηλεκτρολογική καλωδίωση. Ακόμη, φρόντισε να κρατήσεις την παλιά πρίζα και να τη δείξεις στο μαγαζί που διαθέτει ηλεκτρολογικό υλικό. Υπάρχουν πρίζες με διαφορετικές διαστάσεις και καλό θα είναι να τοποθετείς πρίζες που ταιριάζουν απόλυτα στον τοίχο σου.

Αναστασία Κούρου
Η Αναστασία είναι Seo Analyst στον Χρυσό Οδηγό από τον Φλεβάρη του 2020. Απολαμβάνει να βλέπει μία καλή ταινία μυστηρίου, τρώγοντας ποπ κορν και ονειρεύεται ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Αρθρογραφεί εδώ και χρόνια και παράλληλα εξερευνεί τον κόσμο του SEO.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ