Επαγγελματικός Κατάλογος

Κηπουρική στο σπίτι: Οδηγός για αρχάριους!

Εν μέσω καραντίνας πολλοί ξεκίνησαν να ασχολούνται με την κηπουρική στο σπίτι και σταδιακά κόλλησαν το μικρόβιο της καθημερινής ενασχόλησης και φροντίδας των φυτών. Η κηπουρική, έχει αποδειχτεί ότι είναι το μυστικό της μακροζωίας καθώς μελέτες δείχνουν ότι δημιουργεί αισθήματα ευεξίας, χαράς και χαλάρωσης. Με απλές συμβουλές και κάποια βασικά εργαλεία κηπουρικής, μπορείτε να μετατρέψετε τον εξωτερικό χώρου του σπιτιού σας σε πραγματικό αριστούργημα της φύσης.

Στην αγορά θα βρείτε πολλά και διαφορετικά είδη φυτών για την αυλή ή το μπαλκόνι σας και ακολουθώντας απλά βήματα να προχωρήσετε στην φύτευση και στην τακτική φροντίδα τους. Ο παρακάτω οδηγός για αρχάριους περιλαμβάνει ιδέες και συμβουλές για να φέρετε την φύση στο σπίτι σας!

Προμηθευτείτε φυτά on-line.

Οι νέες συνθήκες δημιούργησαν και νέους τρόπους αγοράς και απόκτησης του αγαπημένου μας φυτού. Η κηπουρική στο σπίτι, γίνεται πλέον με φυτά και εργαλεία που αποκτούμε διαδικτυακά. Πολλά ανθοπωλεία και φυτώρια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους on-line Εάν μένετε σπίτι και έχετε περιορίσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις σας, εκμεταλλευτείτε το e-shop του ανθοπωλείου της γειτονιάς και παραγγείλτε γλάστρες και αρωματικά φυτά που θα κάνουν την αυλή κα την βεράντα να μοσχοβολήσουν φύση! Τα αρωματικά φυτά όπως ρίγανη, λεβάντα, βασιλικό ξεχωρίζουν για τις μυρωδιές τους ενώ παράλληλα έχουν ελάχιστες απαιτήσεις ποτίσματος.

Πέρα από τα αρωματικά φυτά, μία πολύ καλή επιλογή είναι τα παχύφυτα. Το συγκεκριμένο είδος απαιτεί ελάχιστο πότισμα για να αναπτυχθεί, ενώ παράλληλα προσφέρει με την όψη του ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα. Τέλος, η αλόη είναι μία δημοφιλής επιλογή στον τομέα των φυτών εξωτερικού χώρου και το μόνο που χρειάζεται για να αναπτυχθεί είναι μία μεγάλη γλάστρα. Οι ευεργετικές της ιδιότητες και η γρήγορη ανάπτυξή της, είναι οι λόγοι που την συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι.

Φτιάξτε γλάστρες από αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι.

Οι γλάστρες είναι το σπίτι του κάθε φυτού και είναι σημαντικό τα φυτά να έχουν τον κατάλληλο χώρο για να αναπτυχθούν και να ανθίσουν. Στα φυτώρια μπορείτε να βρείτε μικρές και μεγάλες γλάστρες, πλαστικές ή κεραμικές, παρτέρια, βαρέλια και άλλα δοχεία κατάλληλα για κάθε φυτό. Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε οικονομία, υπάρχουν αντικείμενα στο σπίτι που με την κατάλληλη επεξεργασία θα μπορούσαν να γίνουν πρωτότυπες γλάστρες. Εκμεταλλευτείτε παλιά σουρωτήρια και συρτάρια, βαρέλια, κούπες και βάζα και χρησιμοποιείστε τα ως γλάστρες για άνθη και φυτά. Μην ξεχνάτε να δημιουργήσετε διόδους σε όποιο αντικείμενο χρησιμοποιήσετε ώστε να φεύγει το περίσσιο νερό.

Χρησιμοποιείστε το κατάλληλο χώμα.

Είναι σημαντικό το χώμα που θα χρησιμοποιήσετε να είναι θρεπτικό και να περιέχει όλα τα κατάλληλα συστατικά για την ανάπτυξη των φυτών. Στα φυτώρια θα βρείτε χώμα με λίπασμα και άλλα θρεπτικά συστατικά κατάλληλο για κάθε είδος φυτού. Τοποθετήστε το φυτό και καλύψτε το με το ειδικό χώμα, πολύ γρήγορα θα δείτε το φυτό να μεγαλώνει και να ομορφαίνει τον κήπο σας.

Tips για μεταφύτευση!

Η μεταφύτευση είναι μία διαδικασία πολύ σημαντική για την υγεία των φυτών. Εάν ξεκινήσατε τώρα να ασχολείστε με την κηπουρική στο σπίτι, τότε σίγουρα δεν γνωρίζετε τα σημάδια που φανερώνουν την ανάγκη για μεταφύτευση. Στην λίστα που ακολουθεί θα βρείτε τις ενδείξεις που φανερώνουν ότι το φυτό σας ζητάει μεγαλύτερο χώρο. Ποιες είναι αυτές;

  • Το φυτό αρχίζει να βγαίνει έξω από την γλάστρα. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί οι ρίζες δεν έχουν χώρο και σπρώχνουν το φυτό προς το πάνω.
  • Το φυτό γέρνει και η γλάστρα κουνιέται επικίνδυνα. Όσο μεγαλώνει το φυτό το βάρος του αυξάνεται με αποτέλεσμα η γλάστρα να μην είναι σταθερή. Τότε είναι που πρέπει να μεταφερθεί σε μία μεγαλύτερη γλάστρα.
  • Οι ρίζες έχουν βγει από τις τρύπες της γλάστρας. Είναι μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι το φυτό πρέπει να τοποθετηθεί αλλού.
  • Το φυτό έχει σταματήσει να αναπτύσσεται. Κάθε φυτό έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης και όταν το φυτό δεν μεγαλώνει είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Εάν πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή σας, τότε προχωρήστε άμεσα στην μεταφύτευση του φυτού.

Τώρα που διαβάσετε πολύτιμες συμβουλές και tips για κηπουρική στο σπίτι, μπορείτε να φροντίσετε τον κήπο σας με αυτοπεποίθηση. Περιποιηθείτε την φύση και νιώστε την ανανέωση μέσα από την φροντίδα και την δημιουργία ενός όμορφου εξωτερικού χώρου.

Στον Χρυσό Οδηγό θα βρείτε τηλέφωνα επικοινωνίας και διευθύνσεις για φυτώρια και ανθοπωλεία σε όλη την Ελλάδα. Προμηθευτείτε τα φυτά που σας αρέσουν και κάντε τον κήπο σας επίγειο παράδεισο!

Αναστασία Κούρου
Η Αναστασία είναι Seo Analyst στον Χρυσό Οδηγό από τον Φλεβάρη του 2020. Απολαμβάνει να βλέπει μία καλή ταινία μυστηρίου, τρώγοντας ποπ κορν και ονειρεύεται ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Αρθρογραφεί εδώ και χρόνια και παράλληλα εξερευνεί τον κόσμο του SEO.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ