Επαγγελματικός Κατάλογος

Καθαρισμός Δοντιών: 2 Βασικοί Τρόποι Καθαρισμού!

Κάθε έξι μήνες έχεις ένα ραντεβού που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αμελείς, αυτό στον οδοντίατρο για καθαρισμό! Ο καθαρισμός δοντιών, είναι υπόθεση λίγων λεπτών! Διαρκεί λιγότερο από μία ώρα, αλλά συντελεί τα μέγιστα όχι μόνο στην καλή στοματική σου υγεία, αλλά και στην τσέπη σου, αφού μπορεί να σε γλιτώσει από σοβαρές και δαπανηρές  διαδικασίες αργότερα.

Φυσικά, το σωστό βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα και η χρήση τόσο στοματικού διαλύματος, όσο και οδοντικού νήματος είναι πολύ σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας των ούλων και των δοντιών μας. Ωστόσο, όσο σχολαστική και αν είναι η φροντίδα των δοντιών σου, πάντα θα συσσωρεύεται πέτρα στα δυσπρόσιτα σημεία ανάμεσα στα δόντια που δεν τα φτάνει η οδοντόβουρτσα, για αυτό και θα πρέπει να απευθυνθείς σε οδοντίατρο για να προχωρήσει με τη χρήση ειδικών εργαλείων σε βαθύ καθαρισμό και, την ίδια στιγμή, να ελέγξει τη συνολική υγεία των δοντιών και των ούλων.

Εάν φοβάσαι τον οδοντίατρο, δεν είναι ντροπή! Ξεπέρασε τους φόβους σου, πριν ξεκινήσει ο επίμονος πόνος. Φρόντισε τη στοματική σου υγιεινή για να μπορείς να τρως και να χαμογελάς, άφοβα!

Διαδικασία Οδοντιατρικού Καθαρισμού

Ο καθαρισμός δοντιών, λέγεται και αποτρύγωση. Με τον καθαρισμό των δοντιών ή αποτρύγωση, αφαιρείται από την επιφάνεια των δοντιών, τη βάση τους, αλλά και από τα ενδιάμεσα σημεία η πλάκα και η πέτρα (τρυγία). Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται σε κάθε δόντι ξεχωριστά και ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί μια ειδική συσκευή υπερήχων, για να αφαιρέσει το μεγαλύτερο μέρος της πέτρας, ενώ, στη συνέχεια και όπου κρίνει απαραίτητο, χρησιμοποιεί τα ειδικά εργαλεία χειρός, ώστε να αφαιρέσει, ακόμη, και τα πιο δύσκολα υπολείμματα.

Έπειτα, ακολουθεί η στίλβωση, μια διαδικασία, όπου ο οδοντίατρος περνά μια φθοριούχο πάστα με ειδικά βουρτσάκια σε όλα τα δόντια, με σκοπό να αφαιρεθούν οι επιφανειακές χρωστικές και να λειανθούν οι επιφάνειες των δοντιών από μικροανωμαλίες που ευνοούν την εύκολη προσκόλληση των μικροβίων. Μια άλλη μέθοδος στίλβωσης που χρησιμοποιείται συχνά είναι η σοδοβολή, όπου ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί μια συσκευή που πετάει μικρά σωματίδια διττανθρακικού νατρίου (σόδα) μαζί με αέρα και νερό, σαν σπρέι, και έτσι καθαρίζει και γυαλίζει την επιφάνεια των δοντιών, αφήνοντάς τα πιο λευκά και πιο στιλπνά.

Ο καθαρισμός δοντιών, δεν προκαλεί πόνο σε κανένα βήμα της διαδικασίας. Ίσως, με το πέρας του καθαρισμού, σου μείνει για λίγη ώρα μόνο μια μικρή ευαισθησία, λόγω της αφαίρεσης της πέτρας από τα δόντια σας.

Διαδικασία Ριζικής Απόξεσης

Βέβαια, η διαδικασία που μόλις περιγράψαμε αφορά περιπτώσεις, όπου η ουλίτιδα, η συσσώρευση μικροβίων και ο περεταίρω ερεθισμός δηλαδή, δεν έχει προχωρήσει και έτσι μπορεί να θεραπευθεί με απλό οδοντιατρικό καθαρισμό και συχνό βούρτσισμα. Όμως, όταν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και συνδυάζεται και με επιβλαβείς για τη στοματική υγιεινή συνήθειες, όπως το κάπνισμα ή η κατανάλωση πολλών καφέδων και ζάχαρης,  τότε μπορεί να προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στα ούλα και στα οστά της γνάθου και να εμφανιστεί η περιοδοντίτιδα.

Στην περίπτωση της περιοδοντίτιδας, εκτός από τα ούλα, ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει την πέτρα και από τη ρίζα των δοντιών, θα κάνει δηλαδή έναν βαθύτερο καθαρισμό, που λέγεται ριζική απόξεση. Μετά θα πρέπει να τοποθετήσει ειδικό φάρμακο με αντιμικροβιακή και επουλωτική δράση τοπικά στα δόντια. Η διαδικασία αυτή είναι πιο επίπονη και πιο χρονοβόρα, αφού θα απαιτηθούν από 2 έως 4 ραντεβού για την ολοκλήρωσή της, ανάλογα με τη θεραπεία, ενώ απαραίτητη θεωρείται και η προσφυγή σε εξειδικευμένο στην περιοδοντολογία οδοντίατρο.

Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός είναι αυτός που θα αποφασίσει, ανάλογα με την κατάσταση των δοντιών σας, αν απαιτούνται περισσότερες από μία επισκέψεις και ποια μέθοδο θα ακολουθήσει για τον τέλειο καθαρισμό των δοντιών σας.

Καθαρισμός δοντιών: Τι γίνεται μετά;

  • Θα πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον μισή ώρα μετά τον καθαρισμό πριν φας ή πιείς οτιδήποτε και αυτό γιατί το φθόριο χρειάζεται χρόνο για να απορροφηθεί από το εσωτερικό των δοντιών.
  • Καλό είναι να αποφύγεις τα όξινα φαγητά, τα πολύ ζεστά, καθώς και τα πολύ κρύα, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο παροδικής οδοντικής ευαισθησίας.
  • Απέφυγε, επίσης, τα σκληρά φαγητά, όπως ποπ κορν, κριτσίνια ή ξηρούς καρπούς  που μπορεί να ερεθίσουν τα ούλα σου και να προκαλέσουν μικρές εστίες αιμορραγίας.

Εσύ το μόνο που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι ο επαγγελματικός καθαρισμός δοντιών, είναι αναγκαίο να γίνεται επιπλέον της σχολαστικής, καθημερινής φροντίδας της στοματικής σας υγείας (χρήση στοματικού διαλύματος και οδοντικού νήματος) και δεν θα πρέπει να υποκαθιστά το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών δυο φορές την ημέρα. Ακόμη, ο καθαρισμός των δοντιών, είναι μία αφορμή για να ελέγξεις την υγεία των δοντιών και να κάνεις κι εκείνο το σφράγισμα, που τόσο καιρό αναβάλλεις.

Εμπιστεύσου τώρα τον πλησιέστερό σου οδοντίατρο που θα βρεις στο xo.gr και χαμογέλα με αυτοπεποίθηση, με ή χωρίς μάσκα.

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ