Ο οδοντίατρος σου προκαλεί φόβο; Μην ανησυχείς, ο φόβος για τον οδοντίατρο δεν είναι ντροπή, γιατί πολύ απλά δεν είσαι ο μοναδικός άνθρωπος σε όλο τον κόσμο που φοβάται την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Για την ακρίβεια, θα ήταν πολύ περίεργο να μην έχεις αυτή τη φοβία. Οι σχετικές μελέτες αποδεικνύουν πως υπάρχουν 5 αιτίες που προκαλούν τον φόβο για τον οδοντίατρο και κάνουν ακόμη και τους πιο σκληρούς να τρέμουν. Μόνο ένας στους δέκα δηλώνει ότι αισθάνεται απολύτως άνετα, όταν κάνει μια οδοντιατρική επίσκεψη. Είσαι ο ένας από τους δέκα είπες; Χαχα… καλό, το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; Αν δεν είσαι τόσο θαρραλέος, τότε σε ενδιαφέρει το άρθρο. Πρώτα από όλα, σε ενδιαφέρει να κατανοήσεις γιατί φοβάσαι τον οδοντίατρο.
«Γιατί φοβάμαι τον οδοντίατρο;»
Μεταξύ μας, τώρα, υποψιάζεσαι την απάντηση. Ο φόβος για τον οδοντίατρο, προκαλείται από διάφορα αίτια, που είναι λιγότερο ή περισσότερο κατανοητά, απλώς θα πρέπει να τα συγκεντρώσουμε κάπως, γιατί δεν είναι και λίγα. Πάμε, λοιπόν, να φτιάξουμε μια λίστα με 5 αιτίες που προκαλούν φόβο για τον οδοντίατρο.
H αίσθηση του πόνου.
Ποιος θέλει να πονάει δηλαδή; Για να είμαστε ακριβείς, η αναμονή του πόνου σε κάνει να τρέμεις από το φόβο σου. Φοβάσαι ότι θα πονέσεις και για αυτό φοβάσαι και τον οδοντίατρο. Εάν στο άκουσμα ενός απλού καθαρισμού δοντιών, ταράζεσαι, το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να μάθεις πληροφορίες για τη διαδικασία καθαρισμού. Γρήγορα θα διαπιστώσεις ότι δεν είναι όσο επώδυνη νομίζεις ότι είναι. Το ίδιο ισχύει και για τα σφραγίσματα, που οι περισσότεροι τα αναβάλλουν λόγω φόβου. Το ξέρουμε, έχεις προσπαθήσει να καθησυχάσεις τον εαυτό σου με διάφορα τεχνάσματα, αλλά μάταια. «Μόνος μου εγώ και ο πόνος μου», λοιπόν.
Ο εαυτός σου.
Χμ, πώς να το γράψουμε λίγο πιο κομψά; Ας πούμε ότι σαν άτομο έχεις κάποια θεματάκια με τη διαχείριση του φόβου σου και του άγχους σου. Δεν είναι ντροπή, βέβαια, αλλά για να σε «φτιάξουμε» λίγο, θα δεχτούμε την παραπάνω αιτία ως δικαιολογία.
Τραυματικές εμπειρίες.
Όταν ήσουν έφηβος, σου έπεσε το δόντι ξαφνικά και πήγες στον οδοντίατρο με σκοπό να σου βάλει κάποιο εμφύτευμα. Η διαδικασία τοποθέτησης εμφυτεύματος, σε φόβισε τόσο που ακόμη και σήμερα δε φοβάσαι οποιαδήποτε λεπτομέρεια εκείνης της αποφράδας ημέρας. Κάποιες φορές, δε, σκέφτεσαι πως μπορεί και να επηρεάστηκε η ίδια η ζωή σου από αυτήν τη δυσάρεστη εμπειρία. Κορόιδεψες τον εαυτό σου, λέγοντας ότι «δε θα αφήσεις να ξανασυμβεί». Δε θα ξαναέτρωγες γλυκά, θα έπλενες τα δόντια σου πιο συχνά και πάει λέγοντας. Σίγουρα..!!
Έχεις ακούσει / διαβάσει «τέρατα».
Σε πονάει το δόντι και τι κάνεις; Ως ένας άνθρωπος του 21ου αιώνα που σέβεται τον εαυτό του, σερφάρεις στο ίντερνετ και εκεί αρχίζει η πρώτη ψυχρολουσία. Οι περιγραφές των ανώνυμων χρηστών σε κάνουν να πιστέψεις ότι θα επισκεφθείς κάποιον θάλαμο βασανιστηρίων. Κάπου εκεί θυμάσαι ότι ένας φίλος ή συγγενής σου είχε το ίδιο πρόβλημα πριν κάμποσες μέρες. Βασικά, ήταν η τελευταία φορά που μιλήσατε, αλλά ξεπερνάς τις ντροπές, κάνεις το πολυπόθητο τηλεφώνημα και, μετά από μια μακρά εισαγωγή, κάνεις την ερώτηση. «Άστα να πάνε» η απάντηση και η καρδιά σου γίνεται περιβόλι για ακόμη μια φορά.
Η αναμονή στο οδοντιατρείο.
Το πήρες απόφαση. Όρθωσες ανάστημα και είπες γενναία «Θα πάω στον οδοντίατρο». Έχεις περάσει από μεγαλύτερες φουρτούνες εσύ, τι να σου πει ένα δοντάκι στην τελική. Έλα όμως, που μόλις μπαίνεις μέσα στο οδοντιατρείο, κάνεις δεύτερες σκέψεις. Ο ήχος του τροχού ακούγεται απειλητικός, τα περιοδικά στο σαλόνι δε μπορούν να σε κάνουν να τον αγνοήσεις, πάλι καλά που ήρθαν ένας τύπος και μια κυρία με το ίδιο πρόβλημα και κάθισαν στο διπλανό καναπέ. Μην αφήσεις την ευκαιρία για ομαδική ψυχοθεραπεία να πάει χαμένη. Ο φόβος για τον οδοντίατρο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με παρέα.
Ο ίδιος ο οδοντίατρος.
Ναι, δεν λέμε, καλός επαγγελματίας. Σου τον σύστησε ο φίλος / συγγενής που αναφέραμε πιο πάνω. «Έκανε πολύ καλή δουλειά» σου είπε. Αυτό που δε σου είπε, όμως, είναι ότι το ύφος του παραείναι επαγγελματικό και ψυχρό. Και μόνο που τον βλέπεις να κάθεται από πάνω σου με τη ρόμπα και να ξεψαχνίζει το στόμα σου, αισθάνεσαι ότι πρωταγωνιστείς σε κάποια ταινία θρίλερ. Στο ρόλο του θύματος, φυσικά….
«Τι θα μου κάνει τώρα;»
Το θρίλερ κορυφώνεται εκείνη τη στιγμή που ο οδοντίατρος, αυτός ο κάπως βλοσυρός κυριούλης που προανάφεραμε, αρπάζει στα στιβαρά του χέρια τη βελόνα της αναισθητικής ένεσης ή τον τροχό. Κάποιο λόγο θα έχει να το κάνει, αλλά εσύ σκέφτεσαι ότι έχεις απέναντι σου το Χάνιμπαλ Λέκτερ και δε μπορείς να αντιδράσεις και τώρα, που το λέμε, ο οδοντίατρος μοιάζει λίγο στο πρόσωπο με τον Άντονι Χόπκινς.
Ο φόβος για τον οδοντίατρο μπορεί να ξεπεραστεί!
Μπορείς να ξεπεράσεις κάθε φοβία σου, εάν εσύ το επιθυμείς. Εμείς σου έχουμε 3 λύσεις για να ξεπεράσεις κάπως το φόβο του οδοντίατρου. Πιθανόν, αν εφαρμόσεις τις προτάσεις μας, δεν θα μπεις στο οδοντιατρείο με «αέρα», αλλά σίγουρα θα μετριάσεις κάπως αυτό το αίσθημα που σε κάνει να αισθάνεσαι τις τελευταίες μέρες ότι τα πόδια σου είναι κομμένα.
- Μίλησε με τον οδοντίατρό σού πριν την επίσκεψη. Δεν θα «πρήξεις» τον οδοντίατρο, αν τον καλέσεις πριν τον δεις, για να εκφράσεις τις ανησυχίες σου. Ο φόβος για το άγνωστο περιορίζεται έτσι.
- Πες του ότι δε νιώθεις άνετα. Μη ντραπείς να ζητήσεις από τον οδοντίατρο να «κρύψει» τη βελόνα. Δε χρειάζεται να τη βλέπεις και να φοβάσαι ακόμη περισσότερο. Ο ίδιος ο οδοντίατρος θα σου προτείνει κάποιες τεχνικές χαλάρωσης όπως, για παράδειγμα, εισπνοές και εκπνοές με συγκεκριμένο ρυθμό.
- Ζήτα επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη. Πώς είπατε; Θα πηγαίνουμε στο ψυχολόγο πριν τον οδοντίατρο; Φαίνεται περίεργο, αλλά οι σημερινοί οδοντίατροι συνεργάζονται συχνά με άλλες ομάδες επαγγελματιών, όπως οι ψυχολόγοι. Εξάλλου, υπάρχουν ασθενείς που ο φόβος τους για τον οδοντίατρο είναι πολύ έντονος και χρειάζονται τη βοήθεια ενός ψυχολόγου. Αν αισθάνεσαι ότι ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία, μη διστάσεις να αναζητήσεις την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη. Ο υπερβολικός φόβος για τον οδοντίατρο δεν είναι ντροπή, αλλά ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον πιο επαγγελματικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο.
Στο Χρυσό Οδηγό, φυσικά, μπορείς να βρεις εξειδικευμένους οδοντίατρους για κάθε πάθηση στα δόντια. Οι έμπειροι επαγγελματίες μας, αναλαμβάνουν από μία απλή λεύκανση δοντιών μέχρι τοποθέτηση εμφυτευμάτων, απονευρώσεις και οδοντική χειρουργική.
Μήπως το παιδί σου φοβάται τον οδοντίατρο; Διάβασε εδώ πως θα ξεπεράσει το φόβο του: