Ο πόνος στο δόντι, είναι μια ένδειξη ότι μπορεί να χρειαστείς σφράγισμα. Το σφράγισμα δοντιού, κρούει τα τύμπανα του για εμφάνιση τερηδόνας. Μέσω της διαδικασίας του σφραγίσματος, μπορείς να αντιμετωπίσεις τον πόνο που έχει εμφανιστεί στα δόντια και να σταματήσεις το πρόβλημα, πριν προκαλέσει μεγαλύτερα ζημιά. Ο ειδικός που θα αναλάβει το σφράγισμα είναι ο οδοντίατρος. Εάν φοβάσαι τον οδοντίατρο, στο άρθρο του xo <<Φοβάσαι τον οδοντίατρο, δεν είναι ντροπή!>>, μπορείς να μάθεις τρόπους για να ξεπεράσεις τον φόβο σου. Ας επιστρέψουμε τώρα στο σφράγισμα δοντιού κι ας μάθουμε τι είναι.
Τι είναι το σφράγισμα δοντιού;
Το σφράγισμα δοντιού, είναι η οδοντιατρική τεχνική, η οποία εφαρμόζεται με σκοπό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της τερηδόνας που έχει εμφανιστεί σε ένα ή περισσότερα δόντια. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, η τερηδόνα είναι νόσος που προσβάλλει τα δόντια και καταστρέφει την οδοντίνη και την αδαμαντίνη τους. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα στρώμα βακτηρίων που εμφανίζεται πάνω στα δόντια και σχηματίζει τρύπα. Εάν η τρύπα δε σφραγιστεί, τότε θα προκληθεί φλεγμονή και ο πόνος θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.
Με το σφράγισμα δοντιού, ο οδοντίατρος γεμίζει την τρύπα που έχει δημιουργηθεί με κάποιο ειδικό υλικό όπως είναι η συνθετική ρητίνη, αμάλγαμα από μόλυβδο, χαλκό, κασσίτερο, χρυσό ή πορσελάνη κι έτσι σταματάει την επέκταση της τερηδόνας στο υπόλοιπο δόντι.
Πώς καταλαβαίνεις ότι χρειάζεσαι σφράγισμα;
Ο μόνος τρόπος για να καταλάβεις ότι χρειάζεσαι σφράγισμα είναι εάν εμφανίσεις ενόχληση σε κάποιο δόντι ή πόνο. Αυτό είναι το σύμπτωμα αλλά για να εξακριβώσεις ότι πράγματι αυτό προέρχεται από τερηδόνα και όχι από κάτι άλλο, χρειάζεται να επισκεφτείς τον οδοντίατρο. Ο οδοντίατρος, διαθέτει επαγγελματικά εργαλεία όπως βραχίονα και καθρεφτάκι και μπορεί να δει τη φθορά που έχει δημιουργηθεί στο δόντι από τερηδόνα. Εφόσον, η φθορά είναι εκτεταμένη, μπορεί να σου ζητήσει να κάνεις και κάποιες ακτινογραφίες. Ανάλογα, με το μέγεθος του προβλήματος θα σου δώσει και την κατάλληλη αγωγή.
4 Βασικά Είδη Σφραγίσματος
Οι οδοντίατροι, προμηθεύονται διάφορα υλικά σφραγίσματος και επιλέγουν εκείνη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ασθενή. Έτσι, υπάρχουν τέσσερα βασικά είδη σφραγίσματος τα οποία διαχωρίζονται με βάση το υλικό, τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές τους. Πάμε να δούμε τα είδη σφραγίσματος:
- Σφράγισμα με πορσελάνη
Χρησιμοποιούνται στις πιο δύσκολες περιπτώσεις, όπου έχει επεκταθεί η τερηδόνα και χρειάζεται εκτεταμένο σφράγισμα ή ανάπλαση του τμήματος του δοντιού. Μπορούν να προσαρμοστούν στο φυσικό χρώμα των δοντιών και ξεχωρίζουν για την ανθεκτικότητά τους.
- Σφράγισμα με συνθετική ρητίνη.
Η συνθετική ρητίνη, είναι εκείνο το υλικό που επιλέγουν όσοι θέλουν να έχουν ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα στα δόντια τους. Τοποθετείται στην κοιλότητα του δοντιού όπου και στερεοποιείται. Οι οδοντίατροι, δεν επιλέγουν τα σφραγίσματα με συνθετική ρητίνη, στις περιπτώσεις εκτεταμένου σφραγίσματος καθώς σπάνε. Ακόμη, το υλικό με την πάροδο των χρόνων, εμφανίζει στίγματα από καφέ, τσάι ή καπνό. Η διάρκεια ζωής του υλικού είναι τρία έως δέκα χρόνια.
- Σφράγισμα με χρυσό
Έχει τη φήμη του καλύτερου υλικού, καθώς η αντοχή του μπορεί να φτάσει τα είκοσι χρόνια. Οι ιστοί των δοντιών, ανταποκρίνονται θετικά στην τοποθέτηση αυτού του υλικού. Για τα σφραγίσματα με χρυσό, απαιτείται η συνδρομή οδοντοτεχνίτη και θα χρειαστούν αρκετές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Γενικότερα, θεωρούνται ακριβό είδος σφραγίσματος.
- Σφράγισμα με αμάλγαμα
Είναι μία οικονομική επιλογή στο σφράγισμα δοντιού. Έχει σκούρο χρώμα και γι’ αυτό και τοποθετείται στα πίσω δόντια. Μπορεί η αισθητική να μην είναι το πλεονέκτημά της, ωστόσο διαθέτει μεγάλη αντοχή.
Οι παραπάνω επιλογές, έχουν αποδειχθεί αξιόπιστες στα σφραγίσματα δοντιών. Με την ολοκλήρωση του σφραγίσματος, ο πόνος εξαλείφεται και ο ασθενής, δεν έχει καμία δυσκολία στην κατανάλωση τροφών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το σφράγισμα δεν είναι αποτελεσματική λύση όταν η τερηδόνα έχει προχωρήσει και έχει καταστρέψει μεγάλο τμήμα του δοντιού. Ο οδοντίατρος τότε, συνήθως επιλέγει την τοποθέτηση ειδικής θήκης. Οι θήκες, δημιουργούνται σε φυσικές αποχρώσεις από επαγγελματίες οδοντοτεχνίτες και δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα. Ωστόσο, εάν το πρόβλημα έχει προχωρήσει στα νεύρα, τότε υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης, είτε με απονεύρωση όπου αφαιρείται το χαλασμένο νεύρο είτε με κάλυψη του πολφού στην οποία γίνεται προσπάθεια να διασωθεί το νεύρο.
Πώς προλαμβάνεις το σφράγισμα;
Το σφράγισμα είναι η μέθοδος αντιμετώπισης της τερηδόνας στα δόντια. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά ο μόνος τρόπος για να αποφύγεις τα σφραγίσματα είναι το καθημερινό τους βούρτσισμα. Το καθημερινό βούρτσισμα, πρέπει να γίνεται πρωί και βράδυ και προσεκτικά κάνοντας δηλαδή κυκλικές κινήσεις. Επιπλέον, κάθε έξι μήνες είναι καλό να επισκέπτεσαι τον οδοντίατρο για έναν επαγγελματικό καθαρισμό. Μάθε τι περιλαμβάνει ένας οδοντιατρικός στο << Καθαρισμός δοντιών: 2 Βασικοί Τρόποι Καθαρισμού>>. Ακολουθώντας αυτές τις απλές οδηγίες, θα κρατήσεις μακριά την τερηδόνα από τα δόντια σου!